За рибарите от ВАРНА!!!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

dhd58
новобранец
новобранец

За рибарите от ВАРНА!!!

Мнение от dhd58 »

Четейки в нета ми стана ясно, че в радиус на 80 км. около Варна няма място където си струва да отидеш на язовирен риболов. Видях и предложението да се направи нещо като клуб на избрани хора, които срещу 100-200 лв. такса , мисля от HARRY 77 беше за язовир Левски.
Във връзка с това предлагам една идея.
КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ 50-100 ЧОВЕКА с някаква начална вноска, с парите от която да се закупи или наеме под аренда водоем, който да се стопанисва и ползва от въдичари. Или пък да се съдейства с тази сума на сериозен и честен арендатор.
Не знам нищо за цени в този бранш , нито разбирам много от икономика но въпреки това давам някои идеи:
100 х 200 прави 20 000 лева,
100 души на двойка по двама за охрана без пари прави 50 двойки, които могат да се редуват да охраняват водоема по една седмица т. е. почти за цялата година. Така поне в началото ще има финанси за зарибяване и прочие разходи. При успех ще започнат да идват и други мераклии с парите от които ще може да се развиват нещата.
Моля за коментари и идеи. Знам, че българина не си пада по подобни кооперативни начинания, знам, че веднага ще кажете, че винаги ще има тарикати, които докато пазят примерно ще тарашат здраво рибата и прочие и прочие.
Но все пак нека поразискваме. Някой може да знае за подобен опит в чужбина. Въобще давайте идеи, а защо не при интерес да не организираме среща от желаещите.

dhd58
Обмяна на опит и информация за риболов.
ivo8601
новобранец
новобранец

Re: За рибарите от ВАРНА!!!

Мнение от ivo8601 »

Здарвей колега,първо искам да спомена,че и аз съм от Варна,и според мен има нещо вярно в това,че покрай нашия град май наистина няма къде да се направи един свествн риболов.Миналото лято обиколих доста язовири около Варна и трябва да ти кажа,че положението наистина беше зле.Вярно,че тогава бях съвсем начинаещ(за 1-во лято ),но и ,,професионалистите'',които срещах по гьоловете не вадеха ,кои знае какви риби.Причините за това са ясни:(мрежи,бракониери,.........и най-вече ЧАСТНИЦИ).Последното смятам,че няма нужда да се обсъжда.А за идеята ти само мога да те поздравя.Наистина много добре си го замислил,но според мен това е много трудно осъществимо.Наистина идеята е добра,но много трудно ще се съберат толкова много ЧЕСТНИ хора,които да помогнат за добрия риболов.А и не знам кой ще си предостави гьола за такова начинание,при положение,че доста добре си печелят от там(хем пари взимат,хем риба няма).Но все пак дано това начинание има развитие и се получи нещо,иначе трябва или да си ловим пак на празните гьолове,или да ходим да ловим риба по надалеч.УСПЕХ и НАСЛУКА :smt023
NikiStoianov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от NikiStoianov »

Право е! Във Варненско няма читави рибарници. Миналото лято имаше един - Пчелник - но цяла Варна се изсипа там и излови рибата само за едно лято. Пък и тя ена риба бешее.... 800гр шаранчета. Това лято няма да ходя на рибарници. То едно ходене 50лв ми излиза. Ще си ходя на яз. Цонево и това е. Иначе такива идеи за коопериране и преди са се появявали, но нямат бъдеще. Такава трябва да е идеята и функцията на ловно-рибарския съюз, но само на теория....
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

simon4o_bg написа:Продавам си оборудването- КРАЙ. :finga:
Симончо, много бързо се палиш бе брат. Април месец е - малко раничко очакваш добри резултати.Като мине забраната отиди на още един излет и тогава решавай. Разболееш ли се веднъж от тази болест, трудно се оздравява 8)
simbat
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от simbat »

Тва с микроязовирите е глупост освен ако човек не иска да си пуска напролет шаранчета а на есен да си ги лови....За по интересните риби се иска повече време и пространство.

За мен истината е да се създадат екипи към ИАРА(Доброволни-явно нямат пари),които да имат правомощия да пишат актове и конфискуват бракониерско оборудване и 3 пъти в седмицата да се тараши язовир Цонево.Ако там бракониерската дейност се сведе до минимум(И ресторантите в Ченге спрат да продават риба,която не е тяхна :evil: ) и това се съчетае със смислена програма за зарибяване със Сом,Шаран и Бяла Риба тва би бил невероятен язовир.

Но не мисля че ще стане това...Оня ден гледм дори че няколко камиона са изсипали отпадъците си баш на една от най посеюаваните отбивки към язовира...тва да не е бунище.Мрежарите по сред бял ден преграждаха залива пред село Добромир.Даже ги питах как не ги е срам...Не ги беше срам.От ИАРА ми казаха,че нямат достатъчно хора за да ходят по често от веднъж на 3 седмици :shock: .А актове не можели да пишат понеже не знаели на кой са мрежите а и да знае :lol: и трябвало да го хванат на място с двама свидетели.Това е истината за нашата държава.Който не му харесва...да ходи за риба Гърция или да емигрира
dhd58
новобранец
новобранец

Мнение от dhd58 »

Simbat, благодаря за мнението ти. Знам че предложението ми е наивно и не съвсем реалистично. Целта беше да провокирам хора искащи да направят нещо, да стане дискусия с много предложения, и ако се организираме за нещо по сериозно. Иначе няма кой да ни помогне.
Обмяна на опит и информация за риболов.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Колко гориво и колко време му трябва на един катер с една котва, кука или нещо подобно отзад да обиколи Цонево ? С парите от риболовните билети само от Варна сигурно могат да си купят 5 такива катера и да обикалят по два пьти на ден. Като им изчезват мрежите на другия ден след като са ги купили, ще се позамислят да си търсят друго препитание :P. Ама не става само с :drinkers: ...., трябва и :axe:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

dhd58 написа:Simbat, благодаря за мнението ти. Знам че предложението ми е наивно и не съвсем реалистично. Целта беше да провокирам хора искащи да направят нещо, да стане дискусия с много предложения, и ако се организираме за нещо по сериозно. Иначе няма кой да ни помогне.
И аз съм един от тези наивници,бях се засилил,но след разговор с Крокито,се отказах от мислите си.
За какво иде реч.
Има един изоставен язовир,около 30 дка,
но е много работата по него.Намира се в с.Осеново.В момента целия е пълен с камъш.
Язовира е общински /община Аксаково /.Мисля,че ще го дадат на някой мераклия за 10-20г,стига да се направи.
Но и вече изискванията за такъв водоем са доста големи,поради което ще трябват и доста големи инвестиции,
които не знам как ще се върнат за 10г.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
NikiStoianov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от NikiStoianov »

Носете си в багажника една голяма кука и здраво дебело въже, + бутилка запалителна течност - спирт, нафта, бензин. Като видите мрежа закачате я с куката, въжето на теглича на колата и с мръста газ я вадите на брега. Малко запалителна течност + клека кибрит и няма вече мрежа. Събирате си партакешите и се омитате да не дойдат дебелите вратове. Хубу е да си сложите по един парцал на номерата на колата, да не ви издирят да ви направят някой зулум после. Друго решение няма братя по призвание. Когато държавата вдига ръце, сами тряба да се браним.

Знам, че никой няма да направи това, щото българина е свикнал да лае ама не му стиска да хапе. Но... това е решение. Изгорете десетина мрежи и ще спрат да ги пускат.
краси_шопа
новобранец
новобранец

Мнение от краси_шопа »

Понеже видях,че тук се е коментирало за язовири и тяхното стопанисване та реших да попитам,пък ако е късмет някой ще ми помогне.Имам язовир на 25-30 км от Сливен посока София - зарибен и готов за употреба :D ,та исках да разбера има ли и ако да какви са изискванията за организиране на състезания по спортен риболов и също така някакви изисквания за пускането му в масова експлоатация - в смисъл който иска да идва да си лови като съответно си плаща. :D Дано съм се изказал правилно и някой ме разбере :lol:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

За улов на шаран,според FIPS:

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ

НА ДИСЦИПЛИНА “УЛОВ НА ШАРАН”

..............................................
-4- Състезания могат да се провеждат на големи и малки реки, канали и затворени водоеми; на състезателите следва да се предостави възможност да ловят на цялата ширина на водоема; средната му дълбочина трябва да бъде над 1.5 метра. При състезания на река нейната ширина трябва да е минимум 100м, при условие, че състезателите са разположени само на единия бряг. За всички други водоеми минималната ширина трябва да е 100м при разполагане на състезателите само на единия бряг, и 300м при разполагане на състезатели на двата срещуположни бряга.
Във водоема за състезанието трябва да има добра популация на шаран с тегло на отделните екземпляри между 3-5кг.
-5- Избраният водоем трябва да предоставя на участниците равни условия за риболов, по възможност без прекъсвания вътре в зоните, дължащи се на далекопроводи, мостове и др. Разстоянието между зоните трябва да е минимум 200м. Местата за риболов не трябва да крият никаква опасност за състезателите и зрителите. В непосредствена близост трябва да има медицински пункт, а на участниците да се предоставят душ-кабини, мивки и тоалетни.
При равни други условия се предпочита затворен водоем, позволяващ участието най-малко на 15 национални отбора.
-6- Разстоянието между съседни сектори, вътре в които са разположени двойките по време на състезанието, не може да бъде по-малко от 70 и повече от 100м за затворени водоеми и по-малко от 100м за реки \разстоянието се измерва от външната срана на един сектор до външната страна на друг сектор\.
Състезателите от една двойка са ограничени в сектор с размери8Х8м, в който разполагат палатка и чадър с дискретни цветове \тъмнозелен, каки, камуфлажен\. Ъгловите колчета, надеждно закрепени за брега, определят границите на площта за риболов; освен това чрез тях се обозначават коридори между състезателните позиции и зрителите, служещи за зони за безопасност и едновременно за зони за придвижване на официалните лица. Присъствието на зрители в коридорите е забранено.
....................
-13- Зачитат се само шарани \огледални, люспести и голи\, бели амури и толстолоби. Зачитат се само риби с тегло над 1500 грама.
....................
-35- Организаторите задължително сключват застраховка “гражданска отговорност” за организацията на състезанието; полицата за сключената застраховка се представя на Президента на FIPSed два месеца преди началото на състезанието.
ТРЕНИРОВКИ
-36- Забранено е провеждане на тренировки на мястото за провеждане на състезанието 15 дни преди началото му.

Цялостния правилник :arrow: FIPS
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
radoadvokat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radoadvokat »

Предложението наистина е добро, но мисля трудно осъществимо.

От известно време с партньорите ми работим по взимането на концесия на един много красив и перспективен язовир, който за съжаление е денонощна арена на бракониерите в околността. Проблема както се досещате не е друг а една партия на Не етническа основа, но след юли се надяваме намерението ни да се осъществи.
Иначе желание и идеи не ни липсват, след като стане реалност концесията, след като се почисти и обезопаси язовира, планираме закупуването на 3000кг. шаран от по три кг. броя от Румъния, същите по тегло амури и евентуално щука. Ще изградим няколко еко къщи - бунгала. Язовира ще се ползва единствено за спортен риболов, защото на този проект не залагаме да ни изкарва насъщния, достатъчно ще е да се самоиздържа.

С нетърпение очаквам да започнем с първа точка от плана - превъзпитание на бракониерите от околностите.

Стискайте ни палци да успеем.
sxl
новобранец
новобранец

Мнение от sxl »

бих се включил с каквото мога в едно такова начинание .. и аз имам подобна идея ама изобщо не съм наясно с документациите .. иначе идеята е клубна карта и годишна такса с например позволени няколко излета на месец и само определен брои риби за вземане ... тоалетни, пеики, сянка и т.н. ако трябва ограда с ток да се опане ама да е както трябва опазено ... ако сте ходили наа Буиновци Шуменско ще знаете горе долу какво имам в предвид .. там е много хубаво само дето са почнали да пускат да тралят и рибата я няма много много ... (хванали един толстолоб и с шише за шамандура .. пускат го и като отиде при стадото се пулни чувала ) това не е риболов бе хора ама кои да чуе :)

както и да е ... ще помагам с каквото мога стига някои да се хване сериозно .. мисля че може и да измисля и някоя връзка в басеинова дирекция варна :P
ilko iliev
новобранец
новобранец

Мнение от ilko iliev »

Аз също бих помагал с каквото мога. Много ще се радвам ако успеем да се обединим повечко хора за една хубава кауза, за нещо което си струва! Ще се почуствам много добре, ако потърсите помощ и от мен. radoadvokat евала! ПОздрави и много успех в хубавите начинания! :smt023 :smt023 :prayer: :prayer: :prayer: :smt026
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”