Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Дафния
Модератор: Paublo_Eskobar
- CERRUTI
- сериозен играч
Дафния
Колеги днес разговарях с един възастен колега който ми сподели нещо интересно-че често използвал за добавка към занранката сушена дафния(тази за рибките)особенно добър ефект давала при роболова на уклей.
Някой тук запознат ли е с това и ако може да осветли по добре закакво има приложение дафнията???
Някой тук запознат ли е с това и ако може да осветли по добре закакво има приложение дафнията???
Последно промяна от CERRUTI на Пет Май 08, 2009 2:01 pm, променено общо 1 път.

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Re: Дафня
Сушена дафния – няма по-лоша храна!
Нека в началото направя малко встъпление. Почти всеки, който някога е имал аквариум, познава сушената дафния. Това познанство не може да донесе нищо по-различно от отрицателни емоции, не само за рибите, но и за собствениците им. Работата е там, че в сухата дафния практически не остават нищо друго освен балстни, т. е. непитателни вещества. Заради това много риби я ядат с доста голяма неохота. Освен това дори при минимално прехранване са възможни усложнения със стомаха на рибите – той може направо да се пръсне, защото сухата дафния набъбва във водата и значително увеличава размерите си. Освен това при прехранване често може да се наблюдава взривообразен ръст на количеството бактерии, които не само развалят водата, но и нарушават биологичното равновесие в аквариума. Но дори това все още не е всичко – сушената дафния е и много силен алерген. Гореизброените ужасни недостатъци са присъщи в една или друга степен и на всички подобни сушени храни – циклопс, хирономус и др.
[Тук следва един абзац, който описва още по-ужасните недостатъци на сушената дафния, продавана от една определена руска фирма, които не вярвам да интересуват някого тук.]
Надявам се, че никой от прочелите тези редове повече никога няма да изпита желание да мъчи себе си и своите питомци с такива, ако изобщо могат да се нарекат така, “храни”.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Хората нея харесват за аквариумни рибки ,но уклея може и да я харесва.Трябва да се пробва
Нека в началото направя малко встъпление. Почти всеки, който някога е имал аквариум, познава сушената дафния. Това познанство не може да донесе нищо по-различно от отрицателни емоции, не само за рибите, но и за собствениците им. Работата е там, че в сухата дафния практически не остават нищо друго освен балстни, т. е. непитателни вещества. Заради това много риби я ядат с доста голяма неохота. Освен това дори при минимално прехранване са възможни усложнения със стомаха на рибите – той може направо да се пръсне, защото сухата дафния набъбва във водата и значително увеличава размерите си. Освен това при прехранване често може да се наблюдава взривообразен ръст на количеството бактерии, които не само развалят водата, но и нарушават биологичното равновесие в аквариума. Но дори това все още не е всичко – сушената дафния е и много силен алерген. Гореизброените ужасни недостатъци са присъщи в една или друга степен и на всички подобни сушени храни – циклопс, хирономус и др.
[Тук следва един абзац, който описва още по-ужасните недостатъци на сушената дафния, продавана от една определена руска фирма, които не вярвам да интересуват някого тук.]
Надявам се, че никой от прочелите тези редове повече никога няма да изпита желание да мъчи себе си и своите питомци с такива, ако изобщо могат да се нарекат така, “храни”.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Хората нея харесват за аквариумни рибки ,но уклея може и да я харесва.Трябва да се пробва

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- CERRUTI
- сериозен играч
За декоративните рибоци може да е така,но аз мисля че аромата на дафнята дава ефекта.....а не самата тя като храна!!!майсторчето страхил написа:Хората нея харесват за аквариумни рибки ,но уклея може и да я харесва.Трябва да се пробва

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Внимавайте,че има много алергичен ефект,за хора склонни към алергии,такива със сенна хрема да си слагат някаква марля на носа и устата.Идея е това,в София на пазара за домашни любимци я има на едро.Цената и не беше лоша.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
\Шурито донесе протеинови топчета с аромат на дафния за труден улов на амур през студените месеци.Той е имал добри резултати в Италия.Тази година ще ги изпробвам.
- var4o
- вече хвърля и на тежко
Колегата е напълно прав.Дафнята(или водна бълха)е храна за декоративни рибки която само ги подува.Имал сам нещастието да се занимавам няколко години с храна за рибки и винаги ставах бушон в очите.Страшно алергично деиствие има.И наистина е най евтина на животинския пазар в София(всяка събота)

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
дафнИята(или водна бьлха по народно му) е основната храна на малките рибки от секьв сой-било мирни или хищници...така,чче логиката на колегата използващ я е неуспорима-аз сьщо слагам по някога подобни работи в захранката и има ефект-впрочем искам нещо да ви кажа:понеже,често от дома се задьржат козунаци,стари хлябове и покрай детето-зрьнчо,шоколадови бисквити и пр глупости,аз не ги изхвьрлям-тьпчем у един чувал и използвам после-чудеса сьм правил сьс скобара на захранка зрьчо с хляб
и друго-пробвайте риболов на троха(снежинка),ма не с хляб или от оня-френскио или босненскио,или бьлгарскио,ами с пресна средина на козунак
ефекта е потресващ,особено за платика в затворени водоеми...надявам се да бях полезен-на слука

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Re: Дафния
Полздал съм дафния като добавка към захранка за уклий - имаше много добър ефект .Понеже е лека и събра вс.дребна риба / уклейки / на повърхноста .