Въпроси към шаранджиите !

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
Berder
новобранец
новобранец

Въпроси към шаранджиите !

Мнение от Berder »

Zdraveite,

kakto pishe pod nika mi nesum mnogo naprednal ribar :) no,

mnogo me interesuva kakvi sa mestate podhodiashti za lovene na sharan!

Do sega nikoga ne sum hvashtal, sharan, osven 2-3 drebosucheta po 200 grama, koito estestveno vurnah vuv vodata!

Minalata godina hodih s priateli vsiaka subota i nedelia na aizovir Iskur do Sofia, na edno miasto, na koeto mu vikat "Kalnia zaliv" ili "Kalnoto dere" ili neshto podobno. Tva predstavliava edin zaliv, koito e dulug okolo 100-150m, dulbochinata mu e okolo 2-3 metra ako (izobshto ima voda zashtoto presuhva po niakoga). Posredata ima niakolko durveta!

Minaloto liato iztraphme platikata tam! Hvashta se i mnogo kustur! Abache sharan NE! Ili pone ne sme vadili sharan! Imashe niakolko naistina silni udari, no tui kato imashe niakakvi zakachki, vsichki ot silnite udari, zavurshvaha v zakachkite !

Ta pitam za gore dolu principni neshta za sharana! Naprimer na kakva dulbochina triabva da se tursiat po edrite sharancheta, dobre li e da gi tursum v zalivite, triabva li zaduljitelno da ima trastiki, i t.n.

Mersi predvaritelno !
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

и аз бих се радвал на съветите на някой шаранджия за тънкостите и нещата които трябва да се направят за да се предрасположи рибата :lol: На 12-ти нали сме на състезание и там ще излиза предимно шаран :idea:
Juka

Мнение от Juka »

Zdraveite,
spored men sharan se lovi nai-dobre na dynoto, a miastoto... mnogo papuri! :) Malko e slojno vadeneto no...
tsvety

Мнение от tsvety »

Здравейте,

По това време на годината шарана се търси в плиткото, лови се "от ръка" на пружина, като за пружината се прави манджа по възможност много сладка /с доста захар/, с кюспе, брашно и разни аромати може и ванилия, на куките царевица от консерва, може и торен червей. Само дето ако сте на някой язовир в който има рак трябва да прехвърляте доста често. Риболова в плиткото е най-успешен през ноща или много рано сутрин.
Надявам се това да ви помогне да си уловите някой рибок с прилични размери :)
Plat1ka
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Plat1ka »

Koga e tva sastezanie i kade 6te se osy6testvi kakvi sa usloviqta za u4astie ! Kaji plz !
Наслука на всички колеги ! Със здраве !
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

условията за състезанието са тук http://competitions.nariba.com/competit ... ail/2.html

трябва да си или дипломат или трябва да работиш в някоя медия или да имаш познят който да те пише в отбора на медията. Състезанието е само на ПЛУВКА. Аз заради това питам за някакви чалъми при ловенето на шаран на плувка :wink:
Аватар
Berder
новобранец
новобранец

Мнение от Berder »

Kajete niakoi dobra zahranka, tia ot magazina koito sa za sharan vurshat li rabota ili triabva da se dogajdat sus zahar ili vanilia ???

Az lichno slagm hlab vuv zahrankata i v smeskata za prujinata (hranilkata) za da ne pada burzo tova moje li da poprechi ???

Niakoi ako ima dobri sreshti sus Sharko niakade okolo Sofia da spodeli na koi vodoem PLS !!

Kvo mislite za Iskar, v koia chast e dobre da se hvurlia za sharan ???
Dobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dobrev »

Здравейте колеги! Шарана аз лично бих го ловил с мач - ваглер, повод 0,14; кука 14-12. Според мен специално за питомните шарани около кило и по това време на годината най-ефикасно ще е да се лови на бял (шарен) червей. Като задължително имаме поне половин кило за захранка и периодично подхвърляме с прашката. Тежката захранка аз лично правя по следния начин: Предварително накисвам в един леген кюспе с вода. То омеква, разбърквам го с трици (смляно жито) и 2 пакета Рекорд за шаран. Това става страхотна смес. Но според мен най-важното е да не се прекалява с твързата захранка, защото шаранът в еидн момент се насища, наплашва и губи интерес към местото, ако постоянно хвърляме тежка захранка. Аз лично предпочитам първоначално да намятам по-обилно от нея, а в протежение на риболова да мятам през 5 минути само бели червеи, които да настървяват шарана. Едва ако рибата не пипва хвърлям пак по 1-2 топки от твърдата захранка. Задължително оставям стръвта на дъното, така че ваглера да стои съвсем леко повдигнат от обикновено. За този сезон оптималната дълбочина, на която трябва да се търси е 1.5 - 2.5 метра. Разбира се, това е относително понеже всеки водоем има своите специфични особености.

Ако риболова е в края на лятото или есента задължително бих избрал тактика, която се убедих, че е страшно ефективна и успешна. Става дума за следното: Не използвам никаква излишна захранка, която да събира дребосък и да плаши едрата риба. Просто настъргвам обилно млечна царевица (1 кофа) и ловя само и единствено на 1 или 2 малки млечни царевични зрънца. Почти постоянно подхвърлям с прашка по няколко зрънца. И отново важи задължителното правило за търсене на дъно, царевичните зрънца на куката трябва да лежат в тинята на дъното. Но това пак казвам е ефикасно само за есенно и лятно време. Сега едва ли ще даде резултат.

Надявам се да съм ви бил полезен. :lol:
Fishing Forever
kuneca_force

hi

Мнение от kuneca_force »

Slu6ai kolega sega 6arana tribva da opita6 na xranilka taka se vadat noo sun6nost triabva i kusmet!!!Opitai kakto ti kazax na xranilka!!!NASLUKA
Plat1ka
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Plat1ka »

Az bih vi predlojil edin podhod koito se izpolzva predimno za Platika no az go izpolzvam i za 6aran i za karakuda ! Metoda se nari4a na pridanna pluvka ! Konstrukciqta e mnogo prosta izpolzva se podvijna Pluvka kakvato i da e da ne e mnogo leka nito mnogo tejka ! povodyt 6tom e za 6aran pone da e 0.16mm i dyljinata na povoda da e pone 15sm. kuki4kata spored goleminatan a ribata . Tejesta na pluvkata se slaga taka 4e da e malko pove4e ot kolkoto samata pluvka moje da nosi taka 4e da plava vyv vytre6nosta na vodata nito na dynoto nito ot gore i se dylbo4ina taka 4e 3 ot tejestite ako sa 6 da sa na dynoto drugite tejesti da sa malko nad nego ! Taka pluvkata sama zastava a kak da sedi pluvkata se regulira ot dylbo4inata mnogo efikasno za platika na Toren i na hlqb a za 6aran se izpolzva kiuspe sas hlqb na plytni top4eta za da se zadyrja pove4e moje da se sloji i vaniliq za da privli4a pove4e ribite ! A zahranka moje da se podmetne samo v na4aloto posle ot samite zamqtaniq se podhranva i nqma nujda !
радомир
новобранец
новобранец

Мнение от радомир »

много ми допадна
Plat1ka
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Plat1ka »

Radvam se 6te se radvam i ako pi6e6 kakvo si uspql da ulovi6 po tozi na4in az tazi godina o6te ne sym imal vyzmojnost da ida da go probvam otnovo prosto mnogo rabota in em i ostava vreme da ida na Iskyra no platikata s kqoto sym na snimkata e hvanata to4no po tozi na4in !
Ivko

Dnes xvanax 8 KILOGRAMA sharan.

Мнение от Ivko »

Moje bi az dnes sam nai shtastlivia chovek vav nasheto skromno gradche. XVANAX 8 KILOGRAMA SHARAN!!!!!! Na reka Marica priatel. A marishki sharan ako znaes kak se xvashta kak darpa i kolko e trudno vadeneto moje bi shteshe da doidesh da mi dadesh medal!!!! Moje i da razkaja iztoriata sas vadeneto na PRASETO(SHARANA)no shte mi otneme okolo edin chas pisane.Tazi riba za mene e TROFEI. Mnogo xora shte si kajat e goliama rabota, poviarvaite mi naistina e goliama rabota.Imashe po ustata zakacheni SHEST KUKI...A samoto vadene mi otne 15 minuti,kato se ima predvid che vav vodata e palno sas darveta i draki???? SHTASHTLIVEC SAM!!!! Ako niakoi iska da me pita po sluchaia ili iska da razkaje podobna sluchka handcream@abv.bg .
Plat1ka
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Plat1ka »

E bravo 4estito az ne sym odil ot minaliq mesec za riba no hodih po4ti v turciq za 6tuki v momenta nemoga da se setq kade be6e to4no no hvanahme ob6to 4 shtuki 3 po koli i edna po drebna :) tva e 4estito da predpolagam az sym zaka4val 1.5kg Strumski Skobar povqrvai mi v byrzeite i tova si e priklu4enie :) i to za gyrba ako si go zaka4il :)
kalin_vraca
новобранец
новобранец

Мнение от kalin_vraca »

za 6aran http://www.carpbg.com ima stra6en forum,osobeno sled kato nqkvi tupanari haknaha toq na fishing-mania
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”