Въпроси на начинаещия

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Rocko
новобранец
новобранец

Въпроси на начинаещия

Мнение от Rocko »

Здравейте колеги :wink:
Та значи... от Перник съм и от 1 година живея във Варна. До сега съм мятал само в сладки води, тоест- реки и язовири.
Да, ама ми се мята и тук във Варненско :D . Та молбата ми е, колеги вещи в занаята "Морски риболов" да изръсят малко акъл как, къде, каква риба и на каква стръв да се захващам. Такъмите са ми тук и чакат само да ги метна в колата. Имам 2 телескопа - единия оригинален ДАМ - 3.80, с хубава макара от същата марка... много стари, но качествени и другия е китайски карбонов-4.50 отново с хубава макара с 10 лагера, но китайска. Общо взето тези 2 тояги са много добри... сега вече очаквам акъл от майсторите на морското въдичарство. :wink:
А и още нещо... с благодарност ще приема и нещо за сладководния риболов в близост до Варна :D
ЗАЩО ДА МИ Е ЛЕСНО, КАТО МОЖЕ ДА МИ Е ТРУДНО?
uzov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Въпроси на начинаещия

Мнение от uzov »

Като за начало си купи две евтини макари :)
Всеки се ражда човек , но не всеки остава такъв до края!!!
петър василев

Мнение от петър василев »

" МОРСКИ РИБОЛОВ ",,,,ТУК пише за всичко ,което те интересува :wink:
Rocko
новобранец
новобранец

Мнение от Rocko »

Че защо са ми задължително евтини?
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

За морски риболов макарите са малко по-специални (и по-скъпи съответно) за да могат да издържат на солената вода. Това не означава, че трябва да се ползват само такива :-) просто ако не са специално морско изпълнение се развалят по-бързо и затова някой предпочитат да си вземат по-евтини, за да не ги жалят (разбирай поддържат и почистват).

Не се притеснявай за макарите, просто ги почиствай след всеки риболов.
Rocko
новобранец
новобранец

Мнение от Rocko »

Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя :lol:
Хайде някой майстор да понапише малко тук.... :shock: или пък да ми пусне препратка хъм подобно инфо
saksi
фен клуб-скобар

Мнение от saksi »

Rocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя :lol:
Хайде някой майстор да понапише малко тук.... :shock: или пък да ми пусне препратка хъм подобно инфо

Хващаш някой колега от Варна ,от форума, напиваш го до безпаметност :D и после вече ставате приятели.
Ще те води където пожелаеш.
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

Rocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя
Прочети малко из форума приятелю, пък сложи въдиците в колата и на буните, поразходи се малко ще попиташ някого кое, как и работите ще започнат да си идват на место. Ако седиш пред ПС-то и чакаш някой да те научи - ще си умреш с отворени очи 8)
Успех и наслука
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

irsh написа:
Rocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя
Прочети малко из форума приятелю, пък сложи въдиците в колата и на буните, поразходи се малко ще попиташ някого кое, как и работите ще започнат да си идват на место. Ако седиш пред ПС-то и чакаш някой да те научи - ще си умреш с отворени очи 8)
Успех и наслука
На същото мнение съм,, занаят се краде,, после във форума за конкретни въпроси и инфо.Поздрави и добре дошъл.
За да поискаш, трябва да дадеш
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Rocko,
първо добре дошъл във форума.
Знам,че има много за четене по твоя въпрос,та
погледни темите за каята,за чепаретата и сафрида,зарган и илария.
Те са основните,там пише подробно кое как,различни мнения на колегите,
ти си преценяваш какво да избереш.После като навлезеш във лабиринта на форума ще дойде и другото.
Иначе,ако почна само аз да ти пиша,отиде ден.
Сега е сезона на сафрида,почни от там. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Rocko
новобранец
новобранец

Мнение от Rocko »

Благодаря ви на всички.... захващам първи урок - улов на сафрид... минимум 3кг дневно :lol:
zaxari_
новобранец
новобранец

Мнение от zaxari_ »

Колегата "Rocko" е задал конкретен въпрос, до тук 11мнения и нищо в отговор на въпроса! Това "ходи по често и ще разбереш" или "напий някой да ти каже" не вършат работа. между другото и чрез търсачката не открих нищо ценно! Примерни монтажи или поне информация! Нали за това е този форум .........или греша?
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

zaxari_ написа:Колегата "Rocko" е задал конкретен въпрос, до тук 11мнения и нищо в отговор на въпроса! Това "ходи по често и ще разбереш" или "напий някой да ти каже" не вършат работа. между другото и чрез търсачката не открих нищо ценно! Примерни монтажи или поне информация! Нали за това е този форум .........или греша?
Което значи,сега да почна да обяснявам монтажите за всички риби в морето.
А кога ли ще свърша ?
Има тема за чепаретата,ама начинаещите трябва да я четат отначало до край,
с две думи нищо не може се обясни.
Има теми за каята ( от 2009г ) например,там също има какво да се научи,
същото е и положението и със заргана,кефала,дракона,чернокопа,паламуда,калкана - да продължавам ли ?
Върнете темите назад в годините - писани са монтажите.

Ако отида в Троян например,ще питам конкретно за пътя към някой водоем,или магазин,
а не каква риба и с какво да я хвана - няма човек дето с няколко изречения може да ми даде отговор на всичко.
И понеже сега е сезона на сафрида,писах да почне от там.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Една въдица,казва се плувни шорти(да са много шарени и по широчки от преде,аербека да има място)
Слизаш на плажа и почваш рибките,всите кълват на джоб.Така и аербека доволен и душата в рая.
За сафриди и тем подобни не си губи времето. :drinkers:
Изображение
Аватар
mrhunday
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mrhunday »

Rocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя :lol:
Ако не при всички,то ще ти кажа как става номера при някой от тях: :)
Най-масово ловената риба е попчето-кълве на обикновена черна мида,(това е и най-добрата стръв)бяла мида,скарида,парченце солена цаца,охлюв...и др,можеш да я ловиш почти целогодишно.
Сега излиза и сафрида.Масовия начин за неговия улов е на чепаре,без стръв,отиваш в риболовния и си купуваш няколко чепарета от различен вид,гледаш колегите на вълнолома на какво хващат и по възможност закачаш него и мяташ.
Можеш да хващаш кефал,на дъно или на бомбарда,за кефал на дъно пак в риболовния,питаш за такъм за кефал на дъно и те ще ти дадат.За риболова на дъно е по-добре да имаш 2-3 пръчки,това увеличава шанса ти да хванеш риба.
Ако предпочетеш да ловиш на бомбарда,там е малко по сложно и ти препоръчвам да разгледаш някоя от темите, където се показва монтажа.И в двата случая се лови с морски червей,който се купува от риболовния :D.
Друга рибка е зарганата,главно се лови на бомбарда,отново на морски червей...
целенасочено може да се ходи и за чернокоп,карагьоз и други,но мисля,че до там ще успееш да стигнеш и сам,след като се нахващаш на гореизброените риби :). Надявам се да съм помогнал.
Eat,Sleep,Go Fishing!

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси свързани с морския риболов.”