Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Въпроси свързани с морския риболов.
naRiba.com

Форум

Въпроси на начинаещия
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Въпроси на начинаещия
Здравейте колеги
Та значи... от Перник съм и от 1 година живея във Варна. До сега съм мятал само в сладки води, тоест- реки и язовири.
Да, ама ми се мята и тук във Варненско
. Та молбата ми е, колеги вещи в занаята "Морски риболов" да изръсят малко акъл как, къде, каква риба и на каква стръв да се захващам. Такъмите са ми тук и чакат само да ги метна в колата. Имам 2 телескопа - единия оригинален ДАМ - 3.80, с хубава макара от същата марка... много стари, но качествени и другия е китайски карбонов-4.50 отново с хубава макара с 10 лагера, но китайска. Общо взето тези 2 тояги са много добри... сега вече очаквам акъл от майсторите на морското въдичарство. 
А и още нещо... с благодарност ще приема и нещо за сладководния риболов в близост до Варна

Та значи... от Перник съм и от 1 година живея във Варна. До сега съм мятал само в сладки води, тоест- реки и язовири.
Да, ама ми се мята и тук във Варненско

А и още нещо... с благодарност ще приема и нещо за сладководния риболов в близост до Варна

ЗАЩО ДА МИ Е ЛЕСНО, КАТО МОЖЕ ДА МИ Е ТРУДНО?
-
- научил се да хвърля
Re: Въпроси на начинаещия
Като за начало си купи две евтини макари 

Всеки се ражда човек , но не всеки остава такъв до края!!!
" МОРСКИ РИБОЛОВ ",,,,ТУК пише за всичко ,което те интересува 

Че защо са ми задължително евтини?
- patter
- вече хвърля и на тежко
За морски риболов макарите са малко по-специални (и по-скъпи съответно) за да могат да издържат на солената вода. Това не означава, че трябва да се ползват само такива
просто ако не са специално морско изпълнение се развалят по-бързо и затова някой предпочитат да си вземат по-евтини, за да не ги жалят (разбирай поддържат и почистват).
Не се притеснявай за макарите, просто ги почиствай след всеки риболов.

Не се притеснявай за макарите, просто ги почиствай след всеки риболов.
Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя
Хайде някой майстор да понапише малко тук....
или пък да ми пусне препратка хъм подобно инфо

Хайде някой майстор да понапише малко тук....

-
- фен клуб-скобар
Rocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя![]()
Хайде някой майстор да понапише малко тук....или пък да ми пусне препратка хъм подобно инфо
Хващаш някой колега от Варна ,от форума, напиваш го до безпаметност

Ще те води където пожелаеш.
Прочети малко из форума приятелю, пък сложи въдиците в колата и на буните, поразходи се малко ще попиташ някого кое, как и работите ще започнат да си идват на место. Ако седиш пред ПС-то и чакаш някой да те научи - ще си умреш с отворени очиRocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя

Успех и наслука
На същото мнение съм,, занаят се краде,, после във форума за конкретни въпроси и инфо.Поздрави и добре дошъл.irsh написа:Прочети малко из форума приятелю, пък сложи въдиците в колата и на буните, поразходи се малко ще попиташ някого кое, как и работите ще започнат да си идват на место. Ако седиш пред ПС-то и чакаш някой да те научи - ще си умреш с отворени очиRocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя![]()
Успех и наслука
За да поискаш, трябва да дадеш
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Rocko,
първо добре дошъл във форума.
Знам,че има много за четене по твоя въпрос,та
погледни темите за каята,за чепаретата и сафрида,зарган и илария.
Те са основните,там пише подробно кое как,различни мнения на колегите,
ти си преценяваш какво да избереш.После като навлезеш във лабиринта на форума ще дойде и другото.
Иначе,ако почна само аз да ти пиша,отиде ден.
Сега е сезона на сафрида,почни от там.
първо добре дошъл във форума.
Знам,че има много за четене по твоя въпрос,та
погледни темите за каята,за чепаретата и сафрида,зарган и илария.
Те са основните,там пише подробно кое как,различни мнения на колегите,
ти си преценяваш какво да избереш.После като навлезеш във лабиринта на форума ще дойде и другото.
Иначе,ако почна само аз да ти пиша,отиде ден.
Сега е сезона на сафрида,почни от там.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Благодаря ви на всички.... захващам първи урок - улов на сафрид... минимум 3кг дневно 

Колегата "Rocko" е задал конкретен въпрос, до тук 11мнения и нищо в отговор на въпроса! Това "ходи по често и ще разбереш" или "напий някой да ти каже" не вършат работа. между другото и чрез търсачката не открих нищо ценно! Примерни монтажи или поне информация! Нали за това е този форум .........или греша?
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Което значи,сега да почна да обяснявам монтажите за всички риби в морето.zaxari_ написа:Колегата "Rocko" е задал конкретен въпрос, до тук 11мнения и нищо в отговор на въпроса! Това "ходи по често и ще разбереш" или "напий някой да ти каже" не вършат работа. между другото и чрез търсачката не открих нищо ценно! Примерни монтажи или поне информация! Нали за това е този форум .........или греша?
А кога ли ще свърша ?
Има тема за чепаретата,ама начинаещите трябва да я четат отначало до край,
с две думи нищо не може се обясни.
Има теми за каята ( от 2009г ) например,там също има какво да се научи,
същото е и положението и със заргана,кефала,дракона,чернокопа,паламуда,калкана - да продължавам ли ?
Върнете темите назад в годините - писани са монтажите.
Ако отида в Троян например,ще питам конкретно за пътя към някой водоем,или магазин,
а не каква риба и с какво да я хвана - няма човек дето с няколко изречения може да ми даде отговор на всичко.
И понеже сега е сезона на сафрида,писах да почне от там.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Една въдица,казва се плувни шорти(да са много шарени и по широчки от преде,аербека да има място)
Слизаш на плажа и почваш рибките,всите кълват на джоб.Така и аербека доволен и душата в рая.
За сафриди и тем подобни не си губи времето.
Слизаш на плажа и почваш рибките,всите кълват на джоб.Така и аербека доволен и душата в рая.
За сафриди и тем подобни не си губи времето.

- mrhunday
- вече хвърля и на тежко
Ако не при всички,то ще ти кажа как става номера при някой от тях:Rocko написа:Бе така и не намерих инфо коя риба каква стръв лапа , какъв такъм иска и по кое време на годината и денонощието да я скубя![]()
Хайде някой майстор да понапише малко тук....или пък да ми пусне препратка хъм подобно инфо

Най-масово ловената риба е попчето-кълве на обикновена черна мида,(това е и най-добрата стръв)бяла мида,скарида,парченце солена цаца,охлюв...и др,можеш да я ловиш почти целогодишно.
Сега излиза и сафрида.Масовия начин за неговия улов е на чепаре,без стръв,отиваш в риболовния и си купуваш няколко чепарета от различен вид,гледаш колегите на вълнолома на какво хващат и по възможност закачаш него и мяташ.
Можеш да хващаш кефал,на дъно или на бомбарда,за кефал на дъно пак в риболовния,питаш за такъм за кефал на дъно и те ще ти дадат.За риболова на дъно е по-добре да имаш 2-3 пръчки,това увеличава шанса ти да хванеш риба.
Ако предпочетеш да ловиш на бомбарда,там е малко по сложно и ти препоръчвам да разгледаш някоя от темите, където се показва монтажа.И в двата случая се лови с морски червей,който се купува от риболовния

Друга рибка е зарганата,главно се лови на бомбарда,отново на морски червей...
целенасочено може да се ходи и за чернокоп,карагьоз и други,но мисля,че до там ще успееш да стигнеш и сам,след като се нахващаш на гореизброените риби