как ловите сом в по малките реки

Модератор: sapuna

Аватар
stoqn24
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

как ловите сом в по малките реки

Мнение от stoqn24 »

здравеите на всички искам тук да споделим как го ловите тоз мустакатия хубавец в по малки реки като марица,тунджа,камчия и тем подабни реки кои каквото може да сподели какви въдици,влакна,монтажи методи какви места са хубави за сом някои използвалл ли е кльонг ,сонар дали помага на такива места примерно 3-4мдилбочина,кога е наи подходящо време за сом благодаря предварително на всички
dian
разбира нещата
разбира нещата

Re: как ловите сом в по малките реки

Мнение от dian »

първо ти кажи каде ги хвана тези двата и на какво пък после и някои дето разбира на такива риби може да ти кажи някои таиничка :D :drinkers:
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

И на мене ще ми е интересно да науча, как се хващат такива риби, особено в Тунджа :mrgreen: :mrgreen: :drinkers:

Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
stoqn24
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stoqn24 »

извиняваи колега тез двата ги хванах на река тухджа вардех за щука ама сомета и бяха пуснати на свобода зашото според мен бяха мн малки за сом около 2 кила е малък .но имам хванати преди 2г един 7.500 и 8.300кг пак на тунджа единия ми удари на грос пиявици а другия на рибка (белица) хванати на дънен монтаж 2/0,4/0 кука олово 100гр и влакно 0.50 така ги търся аз
Gan4eff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Gan4eff »

Който търси намира ,ама нещо се позагубиха сометата че и щиките по ямболската тунджа напоследък а ?кво ше кажете?покрай Завой само дето се навъртата глигани дето да му мяза
Цепи,лепи,вулканизира......монтаж, демонтаж,баланс
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Здравей колега!Моите риболовни излети са предимно на р.Марица.Когато отида за сом си избирам място близо до някое паднало дърво(не е задължително) и не много дълбоко(от 1м нагоре)и средно или бавно течение на водата.Риболовствам на плувка или дъно.За стръв използвам пиявици,попово прасе,жива рибка.Предпочитана храна на мустакатия са и грозд маришки червеи,но на тях налита и дребосъка.Така го наричаме този вид червей,заради мястото му на добиване и специфичния му кафеникаво-сив цвят.Предимно чакам на грозд пиявици или попово прасе,като не е изключено да се улови и едър шаран или кефал.
От разкази на стари сомаджии и лични наблюдения зная,че когато се раздвижи сома за храна,той излиза и на по-плитките места.
За разлика от шарко,хищника се активизира при разваляне на времето,буря или след нея."Удари" може да има по всяко време на денонощието,като най-вероятно рано сутрин или вечер преди и след здрачаване.
Използвам куки 2/0,плетено влакно или монофил от 0,40 нагоре.
Това е в общи линии,по-горе написаното си е мое мнение и наблюдение,а дали е вярно не зная :wink:
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Gan4eff написа:ама нещо се позагубиха сометата че и щуките
Колега,как няма да се загубят като се ловят маломерни,с мрежи и какво ли още не?По Марица в нашия регион не останаха места от багерите копаещи пясък,за да се задържи риба.
Често и сомчета бебета се улавят на куките,като някои колеги за да си запазят куката,заедно с нея изваждат и вътрешностите им :( .
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Ганчев, той и покрай Завой се позагуби май. :? С тая пресевна дето я направиха на Желю Войвода водата става такава боза и риболова не е така както беше. Сом имам уловен малко на брой екземпляри и не особено едри ,като най големия ми е около 4,5-5 кг ,така че съвети не мога да давам много. За мен е предизвикателство да го търся на спининг, макар понякога с компания докато разпускаме, пускаме на дъно, като монтажът е кука според стръвта, 50 см повод, вирбел,силиконов амортисьор и олово. Сръв, основно голяма водна жаба.
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
Аватар
GODFATHER
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от GODFATHER »

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=64&t=13737

Това е МНОГО интересен метод :wink:

Поздрави!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

То като се замисля в дънния му риболов от брега няма нищо сложно, ами по-скоро трябва опит за да се подберат перспективните места за да имаме успех. :drinkers:
viewtopic.php?f=64&t=13737

Това е МНОГО интересен метод :wink:

И с това съм съгласен, ама там май става МАЛКО по-сложно :mrgreen:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
kanev000
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kanev000 »

Колеги, по мои наблюдения сома кълве най-активно на смрачаване, а аз лично го тарся винаги на дъно- кука 2-0,плетено 0.40мм, стръв пиявици или рибка от същия водоем.
Последната ми слука е от тази година 6.200 надолу към Тенево. Това е от мен.
fox77
новобранец
новобранец

Мнение от fox77 »

На река Тунджа край с.Тенево има няколко места кадето се задържа сом .Но има ммного ТЪПАЦИ които ходят по тези места хващат малки сомчета и ги вземат.Миналата есен на блесна с жаба бяха изкарани 100тици малки сомета от 1кг до 2-2,5кг но не видях никой да ги пуска отново обратно вав реката.Това за мен е направо престапление.Е кажете как да хващаме големи сомове когато не даваме вазможност на малките да порастнат???
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
vlaev76
новобранец
новобранец

Мнение от vlaev76 »

fox77 написа:На река Тунджа край с.Тенево има няколко места кадето се задържа сом .Но има ммного ТЪПАЦИ които ходят по тези места хващат малки сомчета и ги вземат.Миналата есен на блесна с жаба бяха изкарани 100тици малки сомета от 1кг до 2-2,5кг но не видях никой да ги пуска отново обратно вав реката.Това за мен е направо престапление.Е кажете как да хващаме големи сомове когато не даваме вазможност на малките да порастнат???
http://vbox7.com/play:d1c30e78
Аватар
stoil kolev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stoil kolev »

:smt038 :prayer: супер колега,но за жалост мнооооого други не постъпват така.дори не мога да ги нарека хора затова ги наричам други. :drinkers: :drinkers: :drinkers: от мен.
Преди да се надсмееш над другия, помисли за себе си.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”