Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Най-после малко усмивки
Най-после малко усмивки
След невероятно ужасния уикенд на откриването на риболовния сезон (2 кръгли капота + глоба 20 лв. за неправилно паркиране + ПТП при прибиране към Козлодуй и изкривен калник
), ето че този уикенд нещата се обърнаха на 100% и настроението бе на противоположния полюс.
Бях си останал в Козлодуй и бях решил да отделя неделята за риболов някъде по Дунав, като възможните варианти бяха Цибър или топлия канал на АЕЦ. В края на крайщата съвместно с един колега се спряхме на р. Огоста, където да потърсим някоя мренка, скобар или морунаж
Идеята за АЕЦ-а обаче си ме човъркаше, та все пак в събота вечерта отидох до там за една бърза спининг-сесия
. За мое най-голямо учудване и удоволствие имах и резултат - записах първата си бяла рибка на спининг и то с новата пръчка
. Още на 4-тото хвърляне една 48-см. зъбатка увисна на една чисто бяла Блу фокс Видракс 3. Малко по-късно имах още един удар на един плаващ Storm 7 см. (ако не се лъжа
), но явно не се закачи добре и офейка. Като за час и половина - перфектно.
Неделя бе време за други емоции. Въоръжени само с по 1 телескоп на плувка и една кофа със захранка се натоварваме в колата и отпрашваме към Огоста някъде към 4.45 сутринта. Там сме към 5.15 и това, което заварваме буквално ме оставя без дъх. Реката тече спокойна, гладка, притихнала и невероятно красива сред сутрешната мъгла наоколо. Гледката е толкова завладяваща, че за момент се колебаеш дали не е по-добре да не разваляш всичко с присъстивето си, с кофите захранка, шляпането, пушенето, говора, че даже и с дишането си
Е как да обясня неповторимостта тоя момент на хората, които постоянно ми задават въпроса "Как можеш да станеш толкова рано, за да идеш за риба?!". Понякога ми е жал за тях... Още по-малко мога да разбера тези, които по-предния ден са бракониерствали там с токове и агрегати (както се разбра в събота от един местен)
Ама хайде стига отлконения....
В 6 ч. сме избрали място, захранили сме и започваме да хвърляме. Стръв - бял червей. Мястото бе напълно непознато и за двама ни, но изглеждаше перспективно. В началото клъвнаха няколко дребни мъздруги и едно морунажче около 30 см. Появи се и първото скобарче в ръцете на колегата до мен. Хм, обнадеждаващо!... И изведнъж като се почна - тлъсти морунажи, които буквално не даваха да хвърлим. Кълвяха стръвно, а пък как се бореха във водата, закачени на поводи 0,12 и 0,15...няма такъв кеф (или може би има - бяла мряна на същия такъм
). Хванахме по 3-4 парчета с размери около и над 40 см.
, а измежду тях - няколко скобара, мъздруги и дребни каракуди. След това всичко отново замря и рибата изчезна нанякъде. Беше едва 7.30, но ние вече бяхме доволни от риболова и можехме пълноценно да се наслаждаваме на природата около нас и остатъка от риболовния ден. Той, денят, не предложи кой знае какви емоции повече. До 9 ч. продължиха да излизат единствено дребните каракуди, а след това и те спряха. Колегата хвана и 1 ултра дребна мренка (6-7 см), колкото да се види, че и такава твар има в реката. Пусна я веднага...
Понеже се виждаше, че нещата се закучиха реших да си направя експеримент - да потърся рибата по-наблизо, на т.нар. влашка плувка. То пък се оказа, че имало смисъл и взехме, че се зарадвахме с още един тлъст морунаж, няколко скобара и 10-тина маломерни мъздружки. С това риболовът можеше да се счита за приключен и към 12 ч. събрахме багажите, натоварихме се и отпрашихме обратно към града. Моя краен резултат - 5 морунажа, 6 скобара, няколко мъздруги и кой знае колко каракуди. Имах и един странен екземпляр, който съчетаваше едновременно черти на платика и червеноперка
За себе си запазих само морунажите и най-едрия скобар, а другите пуснах обратно за следващия път
Равносметка: страхотен риболов, прекрасни риби, емоции, чудна природа и ... запознаване с още 1 перфектно място за риболов по реката.

Бях си останал в Козлодуй и бях решил да отделя неделята за риболов някъде по Дунав, като възможните варианти бяха Цибър или топлия канал на АЕЦ. В края на крайщата съвместно с един колега се спряхме на р. Огоста, където да потърсим някоя мренка, скобар или морунаж

Идеята за АЕЦ-а обаче си ме човъркаше, та все пак в събота вечерта отидох до там за една бърза спининг-сесия

Неделя бе време за други емоции. Въоръжени само с по 1 телескоп на плувка и една кофа със захранка се натоварваме в колата и отпрашваме към Огоста някъде към 4.45 сутринта. Там сме към 5.15 и това, което заварваме буквално ме оставя без дъх. Реката тече спокойна, гладка, притихнала и невероятно красива сред сутрешната мъгла наоколо. Гледката е толкова завладяваща, че за момент се колебаеш дали не е по-добре да не разваляш всичко с присъстивето си, с кофите захранка, шляпането, пушенето, говора, че даже и с дишането си

В 6 ч. сме избрали място, захранили сме и започваме да хвърляме. Стръв - бял червей. Мястото бе напълно непознато и за двама ни, но изглеждаше перспективно. В началото клъвнаха няколко дребни мъздруги и едно морунажче около 30 см. Появи се и първото скобарче в ръцете на колегата до мен. Хм, обнадеждаващо!... И изведнъж като се почна - тлъсти морунажи, които буквално не даваха да хвърлим. Кълвяха стръвно, а пък как се бореха във водата, закачени на поводи 0,12 и 0,15...няма такъв кеф (или може би има - бяла мряна на същия такъм

Понеже се виждаше, че нещата се закучиха реших да си направя експеримент - да потърся рибата по-наблизо, на т.нар. влашка плувка. То пък се оказа, че имало смисъл и взехме, че се зарадвахме с още един тлъст морунаж, няколко скобара и 10-тина маломерни мъздружки. С това риболовът можеше да се счита за приключен и към 12 ч. събрахме багажите, натоварихме се и отпрашихме обратно към града. Моя краен резултат - 5 морунажа, 6 скобара, няколко мъздруги и кой знае колко каракуди. Имах и един странен екземпляр, който съчетаваше едновременно черти на платика и червеноперка

Равносметка: страхотен риболов, прекрасни риби, емоции, чудна природа и ... запознаване с още 1 перфектно място за риболов по реката.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Local
- учете се от него
Браво Стефко , най-накрая дето се вика.
Имам един въпрос защо не пробвахте на торен или на жито? През този период от годината , съм имал големи успехи на торен за мряната.
А пък морунажа си клюьпа здраво житцето , не един или 2 пъти съм се убеждавал. Интересно ми е обаче каква хранилка ползвахте?
Имам един въпрос защо не пробвахте на торен или на жито? През този период от годината , съм имал големи успехи на торен за мряната.
А пък морунажа си клюьпа здраво житцето , не един или 2 пъти съм се убеждавал. Интересно ми е обаче каква хранилка ползвахте?
Клавиатура риба не лови!!!
Значи ето малко разяснения: Пробвахме и на житце, но не клъвна нищо, освен няколко заблудени каракудки. Торен червей не ползвахме защото търсената мряна е бяла, а не черна (дето ти си й майстораИмам един въпрос защо не пробвахте на торен или на жито? През този период от годината , съм имал големи успехи на торен за мряната.

- Local
- учете се от него
Аха..ясно, аз като прочета за мряна и едни такива спомени ме налитат ...
Ако мога да дам един съвет , той е другия път да пробваш подвижен монтаж на фидер , така няма да се чудиш как да смъкнеш белите червейчета на дъното .
А при всички положения в БГ захранките има купища галета(нищо че пише че е за река) и искаш не искаш ще събереш дребосъка , както е станало с каракудите. Като има дребосък и голямата риба си мисля че се плаши и става по-предпазлива.
Другото което си мисля , дерзай повече с "влашката" плувка, на съвсем бавно изтичане.
Все по големи успехи ти пожелавам Стефко и извинявай за недоразбирането.
Ако мога да дам един съвет , той е другия път да пробваш подвижен монтаж на фидер , така няма да се чудиш как да смъкнеш белите червейчета на дъното .
А при всички положения в БГ захранките има купища галета(нищо че пише че е за река) и искаш не искаш ще събереш дребосъка , както е станало с каракудите. Като има дребосък и голямата риба си мисля че се плаши и става по-предпазлива.
Другото което си мисля , дерзай повече с "влашката" плувка, на съвсем бавно изтичане.
Все по големи успехи ти пожелавам Стефко и извинявай за недоразбирането.
Клавиатура риба не лови!!!
Всъщност това, че никой не търси щука там по това време на годината не е съвсем вярно. Покрай нас в неделя нямаше щукари, защото мястото е съвсем плитко (60-70 см.) и с доста бързо течение, но иначе чух за първите щуклета, уловени по-надолу към Хърлец. Били са в диапазона 700-800 гр., но може би и едрата щука няма да закъснее. Лошото е, че реката от вчера отново се е размътила доста и сигурно ще обърка риболова за няколко дниА някой заблуден щукар нямаше ли? Там и без това този сезон май никой не търси щука целенасочено, но все пак?!

Локале, какво имаш предвид с това бавно изтичане с "влашка" плувкаДругото което си мисля , дерзай повече с "влашката" плувка, на съвсем бавно изтичане.

Стефко, първо поздрави и от мен за риболова. Едрия морунаж напоследък само на снимка го виждам.
Това животно, което прилича на платика и червеноперка (или бабушка) доста често съм хващал и на практика си е чист мелез. Формата на платика, перките на платика, но червени и люспите някак си по-едри като на червеноперката. За това ли става дума? Такива съм хващал на Въча, на Дъбника, но по Дунав не съм.

Това животно, което прилича на платика и червеноперка (или бабушка) доста често съм хващал и на практика си е чист мелез. Формата на платика, перките на платика, но червени и люспите някак си по-едри като на червеноперката. За това ли става дума? Такива съм хващал на Въча, на Дъбника, но по Дунав не съм.
От Въча по-хубав няма.
Дал си описание, което съвпада на 98% с рибата уловена от мен. Само с тази разлика, че прилика имаше именно с червеноперка, а не бабушка, защото устата беше разположена някак нагореТова животно, което прилича на платика и червеноперка (или бабушка) доста често съм хващал и на практика си е чист мелез. Формата на платика, перките на платика, но червени и люспите някак си по-едри като на червеноперката. За това ли става дума? Такива съм хващал на Въча, на Дъбника, но по Дунав не съм.

Ицо, внимавай все пак със спининга, защото по последни информации от неделя вечерта реката се е размътила много и в момента е направо калнаСтефко, благодаря за информацията!
Ако имам възможност ще пообиколя реката в събота със спининга.