24 май

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

outsider 59
ще става разбирач
ще става разбирач

24 май

Мнение от outsider 59 »

Честит празник! http://vbox7.com/play:6b315e7b
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: 24 май

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Изображение

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост e официален български национален празник, честван на 24 май. На този ден, българите честват българска култура и създаването на славянската азбука (глаголицата) от Св.св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на Св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий – на 6 април (дните на тяхната смърт). Светият Всеруски Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий взема следното решение: `За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашия бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май, като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!` След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св.св. Кирил и Методий се чества от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите, създадени от Кирил и Методий. Това тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Празникът на Св. Св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница – сред възрожденската ни имиграция в Румъния и Русия, сред Българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. Възторженото честване от всички българи на празника на светите братя Кирил и Методий е свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за национално самоопределение и бързо икономически и културно възмогване.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих `Върви, народе възродени`. Химнът е озаглавен `Химнъ на Св.св. Кирилъ и Методи` и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва днес и извън България – в Русия той се чества за първи път през 1986 г. По инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на Св. Св. Кирил и Методий.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.

Безспорен факт е, че Константин-Кирил Философ създава азбуката и първите преводи на богослужебните книги на славянски език. Един обаче от най-интересните и нееднозначно решени въпроси е създаването в относително кратък период на две славянски азбуки – глаголицата и кирилицата. Не съществува и абсолютно единна позиция по въпроса, коя от тях е създадена от Константин –Кирил.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ceco65
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceco65 »

Честит празник и Честит имен ден на именяците :drinkers: :drinkers: :drinkers:
harley666
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от harley666 »

Честит празник на целия Български народ......, с малки изключения... :) :wink:
Аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stoj40doc »

Честит празник,честито и на всички именници!!! :D
Живи и здрави! :D
LONG LIVE ROCK AND ROLL
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

Специални благодарности на АДМИНИСТРАТОРИТЕ на форума за това че тук се пише единствено на КИРИЛИЦА ,честит празник......
За да поискаш, трябва да дадеш
HAZART
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от HAZART »

НА ЛЮБИМАТА УЧИТЕЛКА

Случайна среща. Във жената бяла
учителката своя аз познах.
Отмина ме, не беше ме познала,
затичах се, извиках и я спрях.
Представях си я хубава и млада
с коси от злато във учебен час.
И ако днес е бяла безпощадно,
то тя е побелявала от нас.

Прости ми прегрешенията много
и болките от другите и мен -
ти хора ни направи със тревоги.
Учителко любима, добър ден.
Снегът в косите падал е неволен,
но аз не вярвам че е сняг това,
а все си мисля - кръг е ореолен.
Учителко, целувам ти ръка.

Прости ми, прости ми,
прегрешенията и болките от другите и мен,
ти хора ни направи -
учителко любима, добър ден.

Случайна среща. Във жената бяла
учителката своя аз познах.
Отмина ме, не беше ме познала,
затичах се, извиках и я спрях.
Снегът в косите падал е неволен,
но аз не вярвам че е сняг това,
а все си мисля - кръг е ореолен.
Учителко, целувам ти ръка.

Прости ми, прости ми,
прегрешенията и болките от другите и мен,
ти хора ни направи -
учителко любима, добър ден.
Изображение

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
Аватар
lina
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lina »

БОВСКИЯТ КОРМОРАН написа:
Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.
Честит празник на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ !!!!

п.п. днес именици няма, изяснете си колеги, какво празнувате
А ТИ ИЗПРАТИ ЛИ СВОЯ EMAIL ДО МЕДИИТЕ? ПОМОГНА ЛИ?
http://vbox7.com/play:ef531b87 това е бясната Карина
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Честит празник на всички ! :wink:
TICA FAN
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Честит празник колеги и приятели!Честито и на всички именници!
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
bozhidar_kostov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bozhidar_kostov »

Честит празник!!!
КОГАТО НЯМА РИБА И РАКЪТ Е РИБА!!!!
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

harley666 написа:Честит празник на целия Български народ......, с малки изключения... :) :wink:
аз сьм в тях ;)известно е мнението ми за Вавилонските кули и плагиатството..... :D
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

От Бовския:
За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на светите братя Кирил и Методий

От мен:
Малко известно е ,но първото честване на Деня на славянската писменост и култура се е състояло в гр.Шумен на 11 май 1813 г.

Този празник е един от малкото истински празници за нас ,все още незасегнат от срива в ценностната ни система през последните 2 десетилетия .

Честито :!: :!: :!:
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

A'ре на манифестациииииииияяяяяяя.... :lol: :lol: :lol: Честит празник! :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Бат Ицо
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Бат Ицо »

Честит да ни е празника БЪЛГАРИ, за мен няма значение, кога точно е било началото на чествуването на Светите братя, важното е че има чествуване, и то е най- българско. Днес отидох да погледам манифестация заради сина ми и чух"Аз съм българче" на чист български език :shock:
Хвала на всички родолюбци :!: :prayer: :prayer: :prayer:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”