Риболов с щека - какво е необходимо.
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Re: риболов с щека-какво е необходимо.
Коментираме,че добре си се запасил
Я кажи плувките с метален кил ли са по-добри за неподвижна вода?

- Local
- учете се от него
Те тука е голямата уловка бате, но мисля че накрая на този сезон ще мога да ти дам отговара, като всичко ми мине през ръцете. Досега съм ползвам доста повече с карбонови отколкото с метални, но тзи година смятам да наблегна на металните. Но ще видим кое как и що, сега подготовката, пък после генералните изводи. Мисля че Бутника може да се изкаже доста добре за киловете.петко стоянов написа:Коментираме,че добре си се запасил![]()

Клавиатура риба не лови!!!
Ако ще кълве на пропадане,май е по-добре с метален
по-бързо се изправя плувката 

- Local
- учете се от него
тема за размисъл :
http://www.ribolovec.bg/?p=statia&statiaid=315
http://www.kadekalve.info/index.php/new ... y=20081101
Според мен всичко е много относително.
http://www.ribolovec.bg/?p=statia&statiaid=315

http://www.kadekalve.info/index.php/new ... y=20081101
Според мен всичко е много относително.
Клавиатура риба не лови!!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Бах аз с щека не съм ловил, но мойте монтажи за боло са същите като вашите за щека. Явно много я глезя рибата
Металния кил е за по тегаво кълване и условия. Вятър вълни и т. н.
Точно за пропадането си вършат работа, но лично аз си предпочитам фиксиран ваглер и мач когато рибата взема на пропадане.
И един въпрос от мен. Въобразил съм си, че плувките тип морков и са много нечувствителни и дават голямо съпротивление. А дали е така и кой ще ме светне какво им е приложението

Металния кил е за по тегаво кълване и условия. Вятър вълни и т. н.
Точно за пропадането си вършат работа, но лично аз си предпочитам фиксиран ваглер и мач когато рибата взема на пропадане.
И един въпрос от мен. Въобразил съм си, че плувките тип морков и са много нечувствителни и дават голямо съпротивление. А дали е така и кой ще ме светне какво им е приложението

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Радвам се, че има още един с непоносимост към морковите
Аз пък си ловя кефали по 2 кила с буре на 50 см вода и то от най-евтините на Шекспир
Белите плувки на Тюбертини снимани от Локал и Бутник са перфектни. И за река и за язовир, малко са нежни но при щеката не е чак такъв проблем
Има серия плувки на Престън с овална форма, черни от 0,75 до 0,3 грама, перфектната плувка за щека, много здрави с много здраво ухо и покритие.
Избягахме малко от темата, та аз лових 2 години с уип на 8 метра само с един ролер от 30 лв, 2-3 колчета и един металек куфар за сядане. До толкова бях свикнал да разгъвам сергията, че се местех за не повече от 10-15 минути
Та възможно е да се лови и без всички пособия но е по неудобно и по лесно стават поразии

Аз пък си ловя кефали по 2 кила с буре на 50 см вода и то от най-евтините на Шекспир

Белите плувки на Тюбертини снимани от Локал и Бутник са перфектни. И за река и за язовир, малко са нежни но при щеката не е чак такъв проблем

Има серия плувки на Престън с овална форма, черни от 0,75 до 0,3 грама, перфектната плувка за щека, много здрави с много здраво ухо и покритие.

Избягахме малко от темата, та аз лових 2 години с уип на 8 метра само с един ролер от 30 лв, 2-3 колчета и един металек куфар за сядане. До толкова бях свикнал да разгъвам сергията, че се местех за не повече от 10-15 минути

Та възможно е да се лови и без всички пособия но е по неудобно и по лесно стават поразии

Ивак, морковите са мното подходящи за зайци (ако ме разбираш правилно).
Разликата в чувствителността на плувките с метален и карбонов кил, аз лично не я усещам. Може би защото взех да недовиждам напоследък, а може би защото правя и утежнение на линията.
Аз искам да попитам кои модел штека е препоръчате за начинаещи,коя фирма
- Skorpi
- сериозен играч
Все ме мъчи 1 въпрос та много ми се иска да го задам на по можещите :
Като говорим за предимства при течение ,вятър и прочие . Дали е недостатък дължината на щеката при по тънка вода дали рибата я вижда и се плаши от нея .
Като говорим за предимства при течение ,вятър и прочие . Дали е недостатък дължината на щеката при по тънка вода дали рибата я вижда и се плаши от нея .

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
По Струма чат пат се плашат скобарите от щеката. Достатъчно е да се пусне по-дълга линия от върха до плувката и рибиците се успокояватSkorpi написа:Все ме мъчи 1 въпрос та много ми се иска да го задам на по можещите :

ПП. Така съм чуал

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Точно така си е !!!chirusa_bg написа:По Струма чат пат се плашат скобарите от щеката. Достатъчно е да се пусне по-дълга линия от върха до плувката и рибиците се успокояватSkorpi написа:Все ме мъчи 1 въпрос та много ми се иска да го задам на по можещите :
Като говорим за предимства при течение ,вятър и прочие . Дали е недостатък дължината на щеката при по тънка вода дали рибата я вижда и се плаши от нея .![]()
ПП. Така съм чуал
-
- научил се да хвърля
Здравейте колеги понеже досега несам попадал в такава ситуация та реших да политам знаещите . Имам щека с два топсета на трето коляно, а днес ходих на един водоем на който се лови платика ,но на доста голяма дълбочина 5-6м и ми се налагаше да разглабям щеката на 5 коляно зада мога да достигна до такава дълбочина.Искам да разбера дали няма друг вариант.Съжалявам но едва от няолко месеца сам притежател на това оръдие на труда.Благодаря.
Имам едно въпросче към вас.Тей като съм нов
и научих страшно полезни съвети в тази тема само едно не ми стана ясно.Да даден водоем когато никога не съм ходил как да измеря дъното с какво се измерва по точно е въпроса преди да си направя такъма за дадения водоем.
Благодаря колиги предварително за компетентните ви мнения и страхотната тема.

Благодаря колиги предварително за компетентните ви мнения и страхотната тема.
Дъното се мери с дълбокомер-закачен на куката,или с по-големичко олово до повода 

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ганчо, няма как. Ще трябва на око да прецениш, колко е дълбоко горе-долу.
Ако пък носиш и друга въдица.....
Ако пък носиш и друга въдица.....
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.