Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Връзка между положението на въдицата и дълбочината на газене
Модератор: bobopeli
- spookymiro
- ще става разбирач
Връзка между положението на въдицата и дълбочината на газене
Здравейте,
Доста материал изчетох за тролинга и воблерите и често срещах коментари, че разни фактори оказват влияние върху дълбочината на газене и играта на воблера. На следният въпрос обаче не можах да намеря пълен отговор.
Моля да обясните как положението на въдицата и разстоянието на пускане на воблера оказват влияние върху дълбочината на газенето му. Става въпрос за движение с една и съща скорост и воблер с газене например 2.5-3.5метра.
Ще опиша няколко ситуации:
1. Воблерът е пуснат на 30м зад лодката и пръчката се държи хоризонтално (успоредно на водата)
2. Воблерът е пуснат на 30м зад лодката и пръчката се държи вертикално
3. Воблерът е пуснат на 60м зад лодката и пръчката се държи хоризонтално
4. Воблерът е пуснат на 60м зад лодката и пръчката се държи вертикално
Моля да подредите четирите варианта от най-плитко газещ към най-дълбоко газещ.
Предварително благодаря на отзовалите се колеги!
Поздрави!
Доста материал изчетох за тролинга и воблерите и често срещах коментари, че разни фактори оказват влияние върху дълбочината на газене и играта на воблера. На следният въпрос обаче не можах да намеря пълен отговор.
Моля да обясните как положението на въдицата и разстоянието на пускане на воблера оказват влияние върху дълбочината на газенето му. Става въпрос за движение с една и съща скорост и воблер с газене например 2.5-3.5метра.
1. Воблерът е пуснат на 30м зад лодката и пръчката се държи хоризонтално (успоредно на водата)
Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
- krokibg
- учете се от него
Re: Връзка между положението на въдицата и дълбочината на газене
Наведената към водата пръчка,кара воблера да забива към дъното а изправената го кара да изплува нагоре.Недей обаче да очакваш нещо фрапиращо.Ако гази 1.5м когато си даржиш нормално пръчката,воблера си гази към метър и при навеждане надоло,си слиза до обозначените от производителя метри и евентуално да ги подмине с някакви си 20-30см но това също зависи и от скороста.Прави си от тук нататък изводите сам !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- spookymiro
- ще става разбирач
Благодаря за отговора! Отзивчив, както винагиЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Наведената към водата пръчка,кара воблера да забива към дъното а изправената го кара да изплува нагоре.Недей обаче да очакваш нещо фрапиращо.Ако гази 1.5м когато си даржиш нормално пръчката,воблера си гази към метър и при навеждане надоло,си слиза до обозначените от производителя метри и евентуално да ги подмине с някакви си 20-30см но това също зависи и от скороста.Прави си от тук нататък изводите сам !!!

Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
- krokibg
- учете се от него
Както казах и преди малко,има значение не само далечината на която си пуснал воблера а и скороста.В крайна сметка обаче,воблера е конструиран и тестван от специалисти в нарочно направен басейн и те му дават определена дълбочина на газене при определена скорост на водата.Абе смятай + - 50см.Може би,потъващите да имат и по дълбоко газене при навеждането на върха към водатаи с увеличаването на скороста да слязат и на малко по-дълбоко но когато взема да плувам след воблера,ще знам и точния отговор.Всичко това е в сферата на догатките. Това е мое мнение и ако някой Нептунчо е плувал след воблерите в язовира да не се засяга че изказвам мое мнение,което естественно не е меродавно !!!
- krokibg
- учете се от него
Пробвал съм разни номера когато е равно дъното и фактите сочат че когато вземе да опира,намалям хода на лодката,вдигам върха вертикално на горе и нещата се оправят.Щом мина плиткажа,свалям си върха надоло и си връщам на по-високата скорост.Абе,иска се човек да прави проби.Проба-грешка,проба-грешка и нещата ти стават ясни !!!
-
- ще става разбирач
И аз така ги разбирам на колко газят .Marco Polo написа:Единственият сигурен начин да провериш газенето на воблерите, е като караш над равно и чисто дъно и видиш при каква дълбочина воблерът започва да закача в него.

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Ако пък се ползва сонар и даунригер - тогава пък най-сигурно се знае. 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Според мен, от изброените фактори най -много влияние оказва скоростта и затова препоръчвам да променяте нея, ако искате да се промени дълбочината. Но това е вярно само в диапазона на игра на воблера. Независимо от промените в параметрите - дължина, положение на пръчката и скорост, воблерът гази в границите, посочени от производителя!
Сомът обича смелите!
3,4,1 и 2 като 3 е най-дълбоко .С намаляне на скоростта , плуваштия воблер се вдига и обратно при потъващия.Като говоря за подходящата скорост към по-ниска и при по-висока скорост , двата се дигат до когато излезат на повърхността.Мои наблюдения.spookymiro написа:Здравейте,
Поздрави!
- krokibg
- учете се от него
Естественно че потъващия ще потъне а плуващия ще изплува над водата щом спреш,ако това стане на обратно,това означава че фирмата производител е менте
/говоря ако воблера е даден за плуващ а потъва и обратно/.Скороста както казах единственно може да свали воблерите на + – максимум метър, под указаната дълбочина от производителя.Срял,просто няма как да тролиш,ако ще и магьосник да си.Ако говорим какво би последвало ако вдигнем скороста от нормалната 3-5 км в час,на 7-10,потъващия ще далдиса,което е закономерно,а плуващия ще излети като между-континентална ракета -образно казано,демек ще изплува.Физика и логика + наблюдения

-
- вече хвърля и на тежко
Има си едни книжки, наречени Rapala Tackle Box Guide, където си пише, че най-съществения параметър определящ дълбочината на газене е разстоянието на което се отпуща воблера зад лодката.
Учудващо, /поне за мен /, е че в тази книжка се посочва, че скоростта има много минимален ефект относно дълбочината на газене на воблера.
Относно разположението на въдицата спямо повърхността на водата се посочва, дълбочината на газене на воблера посочена от производителя е при положение на върха на пръта на 2 стъпки / около 60 см./ от водата. При това положение - 2 стъпки над водата, ако пръта се наведе надолу, то и воблера ще увеличи дълбочината на газене със същото разстояние. Малко по-различно стоят нещата с повдигането на пръта, т.е. колкото и да се повдига пръта, воблера ще намали дълбочината на газене само с 60 % от разстоянието на повдигане на пръта.
Друг много съществен параметър е дебелината на влакното/ плетено или корда. /
Поне за Рапала, всички показатели за дълбочина на газене на воблерите са при използване на 10lb/.0134" dia. монофил.
Учудващо, /поне за мен /, е че в тази книжка се посочва, че скоростта има много минимален ефект относно дълбочината на газене на воблера.
Относно разположението на въдицата спямо повърхността на водата се посочва, дълбочината на газене на воблера посочена от производителя е при положение на върха на пръта на 2 стъпки / около 60 см./ от водата. При това положение - 2 стъпки над водата, ако пръта се наведе надолу, то и воблера ще увеличи дълбочината на газене със същото разстояние. Малко по-различно стоят нещата с повдигането на пръта, т.е. колкото и да се повдига пръта, воблера ще намали дълбочината на газене само с 60 % от разстоянието на повдигане на пръта.
Друг много съществен параметър е дебелината на влакното/ плетено или корда. /
Поне за Рапала, всички показатели за дълбочина на газене на воблерите са при използване на 10lb/.0134" dia. монофил.
http://www.spinnfischen.info/koeder/wob ... d_rap.html Точно , според метри и Фто на влакното най-вече се определя гмуркането
- krokibg
- учете се от него
Уважавам японците,като хора които са исключително точни и си испипват нещата докрай.Да,обаче съм виждал и къде си правят пробите,разни фирми по рекламните им филмчета.И като гледам,все си мисля че едно е да тестваш нещата в искуственни вани,съвсем друго е да си на вода в реална обстановка.Винаги,дори и производитерите на семки на етикета си пишат + – толкова грама.Така че,да не взимаме всичко написавно за истина и да гледаме нещата по начина по който ние сме ги видяли в реално време по нашите водоеми.Не че оспорвам техния технически ум,но винаги има разминавания и при определени дълбочини на които гази боблера,минавам на по-дълбоко и той започва да оре по дънотТака че,разминавания има и всичко написано не винаги отговаря на истината на 100%

-
- вече хвърля и на тежко
Напълно съгласен. От скромния ми опит и аз съм забелязал, че при тролинг воблера ми гази повече от това което е показал производителя, и в зависимост от воблерите варира до 1 метър отклонение.
Все си мисля, че показаните дълбочини на газене, са по-скоро ориентировачни.
Всичкото е въпрос на проби и часове прекарани във водата, както казва Кроки.
Все си мисля, че показаните дълбочини на газене, са по-скоро ориентировачни.
Всичкото е въпрос на проби и часове прекарани във водата, както казва Кроки.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
От опит съм установил следното: височината на пръта отклонява примамката минимално от зададената и дълбочина на газене. От къде съм сигурен?
Направете прост тест. Когато воблера ви започне да дере дъното станете прави и вдигнете пръта максимално високо. Ще установите , че го отклонявате с не повече от едно 50 см.
Направете прост тест. Когато воблера ви започне да дере дъното станете прави и вдигнете пръта максимално високо. Ще установите , че го отклонявате с не повече от едно 50 см.