Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Макари за ултралайт спининг
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- patter
- вече хвърля и на тежко
Re: Макари за ултралайт спининг
Това Г с макарата или без ?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
С нея естественно 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- patter
- вече хвърля и на тежко
Проверих къде е точката на блансиране без макара.
Ако приема че зависимостта межу теглото на макарата и преместването на точката е линейна, то от този тест се оказва че макарата ми трябва да тежи на половина - 165гр. (230 / 2) Павката е дал линк към идеалната макара за моята пръчка (40 000 йени)
Казано по друг начин поставянето на макарата премества точката на баланс върху корка, като точно по средата на това разстояние се намира прехода корк - бланка
Ако приема че зависимостта межу теглото на макарата и преместването на точката е линейна, то от този тест се оказва че макарата ми трябва да тежи на половина - 165гр. (230 / 2) Павката е дал линк към идеалната макара за моята пръчка (40 000 йени)

Казано по друг начин поставянето на макарата премества точката на баланс върху корка, като точно по средата на това разстояние се намира прехода корк - бланка
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Демек с баланса трябва да се получи нещо такова.

така ли ?

така ли ?
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
-
- вече хвърля и на тежко
Мунчо написа: Първо, както каза Павле, не ме кефи формата на тялото на новата линия на "Дайва". Според мен, максимума в естетиката беше постигнат с моделите "Прессо Силвър Крийк", "ТД Ейджис" и "Геккабиджи" и техния прародител стария "Лувиас", разбира се. Там нямаше какво да се подобрява, шепне стилистът в мен!
Второ, не ме кефи материала, който влага "Дайва" в новите модели. Предубеден съм към сапунерките.
Трето, не ме кефи по-късата ос на дръжката
Четвърто, не ме кефи на въртене "Прессо 1003". Върти някак неестествено инертно, имаш чувство, че предавателния механизъм е дотолкова износен, че зъбчетата на предавателния механизъм едва-едва се зацепват едно за друго...
Пето, не ме кефи макара за УЛ, разработена по концепция "Real Four".
Мунчо
Това че нещо не те кефи, съвсем не значи и не ти дава право да обявяваш - че не е добро.
Според мен пък ,,максимума в естетиката постигнат с моделите "Прессо Силвър Крийк", "ТД Ейджис" и "Геккабиджи(н)", е доста скромен и бледнее както външно така и вътрешно в сравнение с шедьоври като например Daiwa - Megabass ito , TD-Z Type-R ,Type-R+ или стария IGNIS.
Вярно че са безбожно скъпи, но какво значение има каква е цената им ако наистина слушаш стилиста в теб

,,Там нямаше какво да се подобрява.....!,,..... Да наистина нямаше, затова всичките до един ги спряха от производство и заложиха на новата си концепция "Real Four" и на новорозработения материал Zaion, които освен лекота и здравина, дава много по добро усещане за контакт с примамката, особено при риболов на джиг.
Колкото и да не те кефи, по късата ос на дръжката е изключително удобна при риболова на туичинг, а и е по здрава, красива и компактна като цяло.
Нямам идея какво точно не ти харесва във въртенето на новото Presso 1003, или какво против имаш един Exist Native или Steez Custom като макара за лек риболов.
Поздрави
.........!
- Живко Василев
- разбира нещата
Имам пръчка която се балансира там и с 2500 и с 4000Павел Иванов написа:Според твърденията на световните светила то прослувутата точка Г на аванса е точно където свършва бланката и започва корка .

пп. Колко леФа е 40000 йени

пп.2 Мнение за тази макара да има някой

Shimano Nasci 1000

Член на ексклузивния клуб к.а.п.о.
Ако не се чете да увелича малко
-
- сериозен играч
Живко,при Локала я има(за размера не съм сигурен)
- Павел Иванов
На практика тъй се получаваmuerter написа:...така ли ?

Ами ако имат еднакво тегло съвсем естественно !jivas написа: Имам пръчка която се балансира там и с 2500 и с 4000Не е за ултра лайт.
пп. Колко леФа е 40000 йени![]()
40 000 йени = 571.90лв. по днешен курс ама тва без шипинга

Павел Иванов
Павел Иванов
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Значи ,проблема ми е следният ,като махнах наилоните на корка ,дрьжката олекна и ми се наруши баланса

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
- Павел Иванов
Топни я за неколко минути в отработено машинно масло , за предпочитане от дизел и баланса гаранте го имаш наново

Павел Иванов
Павел Иванов
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Пьк аз мислех да отрежа 5-6 см. от вьрхаПавел Иванов написа:Топни я за неколко минути в отработено машинно масло , за предпочитане от дизел и баланса гаранте го имаш наново

Ще се самоцитирам от друга тема, защото ме мързи да обяснявам всеки път.
Баланс не се търси с пръстче, а с подходяща макара за съответната въдица. Пръстчето само показва къде се намира центъра на тежестта на този комплект. Целта е този център да съвпада максимално с условния център на въртене при замятане, което би натоварило минимално мускулатурата. При късите спинингови въдици това е лесно постижимо, затова и повечето са с едноръчни дръжки, но при мухарките се налага захватът да е там "дето сочи пръстчето", защото макарата е в края на въдицата. При дългите спинингови въдици трудно би се постигнал такъв баланс, но такъв и не е крайно необходим, защото при замятане за баланса помага усилието употребено от втората ръка. Във всички случаи общото тегло на въдицата е от значение. Един по-як в ръцете изтърпява повече, друг по-малко, но примерно 400-500 гр с триметрова въдица са нормално поносими за целодневен спининг с примамки до 20 гр., дори при липса на добър баланс, както е при колегата с Лумиса. В неговия случай това се компенсира с изключителна лекота на такъма. Друг е случаят с тежкия спининг обаче! Размахването цял ден на пръчка с тегло 300 гр и макара 400 гр, с примамки 30-60 гр без добър баланс е меко казано нездравословно. По тази причина тежките спининги обикновено са с по-дълги дръжки, както и самите привърженици на хеви спининга ги предпочитат. Къде е истината? Колкото е по-лек един такъм и тежестта по близо до китката, толкова по-добре. А слагането на пръстче някъде по пръчката не е самоцел, а единствения начин да се подскаже на колегите от форума горе-долу как би се усещала в ръцете една въдица. Нищо повече.
Баланс не се търси с пръстче, а с подходяща макара за съответната въдица. Пръстчето само показва къде се намира центъра на тежестта на този комплект. Целта е този център да съвпада максимално с условния център на въртене при замятане, което би натоварило минимално мускулатурата. При късите спинингови въдици това е лесно постижимо, затова и повечето са с едноръчни дръжки, но при мухарките се налага захватът да е там "дето сочи пръстчето", защото макарата е в края на въдицата. При дългите спинингови въдици трудно би се постигнал такъв баланс, но такъв и не е крайно необходим, защото при замятане за баланса помага усилието употребено от втората ръка. Във всички случаи общото тегло на въдицата е от значение. Един по-як в ръцете изтърпява повече, друг по-малко, но примерно 400-500 гр с триметрова въдица са нормално поносими за целодневен спининг с примамки до 20 гр., дори при липса на добър баланс, както е при колегата с Лумиса. В неговия случай това се компенсира с изключителна лекота на такъма. Друг е случаят с тежкия спининг обаче! Размахването цял ден на пръчка с тегло 300 гр и макара 400 гр, с примамки 30-60 гр без добър баланс е меко казано нездравословно. По тази причина тежките спининги обикновено са с по-дълги дръжки, както и самите привърженици на хеви спининга ги предпочитат. Къде е истината? Колкото е по-лек един такъм и тежестта по близо до китката, толкова по-добре. А слагането на пръстче някъде по пръчката не е самоцел, а единствения начин да се подскаже на колегите от форума горе-долу как би се усещала в ръцете една въдица. Нищо повече.
- patter
- вече хвърля и на тежко
Темата се завъртя около тежестта на макарата и от там към баланса.
По темата за баланс ми направи впечетление един експеримент на морето. С една друга пръчка, на която центъра на тежеста със сложената макара е доста напред по бланката си губих времето с едно чепаре (тя историята друга, но да не разводнявам). Бях сложил едно чепаре с дребни куки и помпахме (клатехме) от една буна. Излизаше гюмуш (нещо като цаца). Направи ми впечатление, че като държах пръчката там , където е центъра на баланса се усещаше много по-изразително 'кълването'. Та от там си направих извода , че колкото по-близко до този център е захвата, толкова по-добре се усеща кълването в ръката.
Моя въпрос беше по-скоро свързан с изискванията към шпулата за ултралайт. Малките макарки имат като цяло имат по-малки шпули - с по-малък диаметър и височина. Понеже шпулата има отношение към кастинга си мислих , че има някакви по-така изисквания и към шпулата, за да може да се постига по-добра дистанция с малките примамки.
По темата за баланс ми направи впечетление един експеримент на морето. С една друга пръчка, на която центъра на тежеста със сложената макара е доста напред по бланката си губих времето с едно чепаре (тя историята друга, но да не разводнявам). Бях сложил едно чепаре с дребни куки и помпахме (клатехме) от една буна. Излизаше гюмуш (нещо като цаца). Направи ми впечатление, че като държах пръчката там , където е центъра на баланса се усещаше много по-изразително 'кълването'. Та от там си направих извода , че колкото по-близко до този център е захвата, толкова по-добре се усеща кълването в ръката.
Моя въпрос беше по-скоро свързан с изискванията към шпулата за ултралайт. Малките макарки имат като цяло имат по-малки шпули - с по-малък диаметър и височина. Понеже шпулата има отношение към кастинга си мислих , че има някакви по-така изисквания и към шпулата, за да може да се постига по-добра дистанция с малките примамки.
- Павел Иванов
Не бъди прекалено сигурен в товаpatter написа:... Малките макарки имат като цяло имат по-малки шпули - с по-малък диаметър и височина...

и други от сорта и кажи къде точно виждаш тези малки шпули ?
Павел Иванов
Павел Иванов
- patter
- вече хвърля и на тежко
Малки шпули виждам на макарите по магазините
Имам предвид тези, които съм срещал по магазините във Варна.
Гледах два модела на Шимано (не са от леките де) 2500 и 3000 . Шпулите са взаимно заменяеми. Като външен размер са еднакви, разликата идва от вътрешния диаметър (на 3000 модела е по-плитка).
Тези макари, които са на снимките незнам какъв им е външния диаметър. Имам предвид диаметъра на ръба на шпулата.

Гледах два модела на Шимано (не са от леките де) 2500 и 3000 . Шпулите са взаимно заменяеми. Като външен размер са еднакви, разликата идва от вътрешния диаметър (на 3000 модела е по-плитка).
Тези макари, които са на снимките незнам какъв им е външния диаметър. Имам предвид диаметъра на ръба на шпулата.
Последно промяна от patter на Вто Юни 02, 2009 9:21 pm, променено общо 1 път.