питане за спининг пръчка

Модератор: sapuna

iavor_70
новобранец
новобранец

питане за спининг пръчка

Мнение от iavor_70 »

Сдобих се с със спинингова пръчка -BARACUDA CARPATIAN Length-2.7m Section-4 Casting A -15-35gr и тъй като съм на вие със спининга питането ми е за какви риби може да се ползва.За момента пръчката е комбинирана с макара Shakespspeare CATERA 6625.Благодаря предварително.
iavor_70
новобранец
новобранец

Re: питане за спининг пръчка

Мнение от iavor_70 »

Благодаря на Марко за отговора и дали е удачна комбинацията пръчка-макара
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Марко това с пръста , който се слага за да се види как е баланса аз не го разбирам нещо.
Добре де има пръчки всякакви - с по къса дръжка с по-дълга е как тогава може да се прецени дали макарето е за тази пръчка ?
Примерно на Г.Лумиса пръчките са с по-къса дръжка от на Ламиглас.

За пример тази комбинация.
Изображение
Аватар
nninkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nninkov »

Ако на твоята снимка макарата се смени с друга, която е поне 30-40 гр. по-тежка, това би те облекчило много според мен.
Shimano Stella - STL3000FD 8.2 oz = 232gr

Изображение

Daiwa Exceler - EXC3500 13.20 oz = 374gr
Разликата между Стелата и Екселера е 142гр.
Въпреки 142 гр разлика "баланса" се е изместил с 1.5 см назад.
Екселера дори немога да го "вкарам" на лумиса-вижда се от снимката.
Изображение

Марко трудно постигнам добрия баланс дори с Daiwa Emblem Pro 5500 - 24.3 oz = 688 гр.
А това ми е макарата която съм шифтосъл с едно прътле 4.5m за моруна.

Изображение

Както вече споменах - пръчка на Ламиглас която е ако не еднаква то поне многооо близо да горния лумис се балансира по съвсем различен начин а именно зашото има малко по-дълга дръжка.

Именно затова пръчка и макара се избират заедно както направих и аз.
Първо си взех пръчката в магазина пробвах доста макари и реших коя да е.После ebay.com и 3 дена по-късно младите се харесаха и взеха.

Марко в този форум сте хора които знаете толкова повече от мен , че дори се чудя за какво писах и показвах толкова.Ще се радвам да ми кажеш(ете) къде греша ако съм в заблуда.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

колега nninkov според "капацитетите" с пръстите тази пръчка трябва моментално да я начукаш с някой по-голям чук...ма недей...с пръстчетата на въдицата си мислят че показват некъв баланс...а всъщност показват дали са си изрязали ноктите...
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Според мен американските геги ( Г. Лоомис , Ст. Кроа ) са най-доброто за спинингов риболов . Перфектна бланка с отличен строй отговарящ напълно на показателите си с няколко малки недостатъка . Основен недостатък - самите пръчки дърпат напред и се балансират с много по-тежки макари . Друг недостатък е неугледният им вид по който даже има коментари от типа на :

- Отидох да си купя пръчка . Продавача ме попита за какво ще я ползвам и какви пари съм предвидил . След като му казах той ми даде един Гари Лумис ДжиЕлХикс . Като го видях първият път се изумих ! Толкова невзрачна на вид пръчка с толко неизпипан кит за 700 долара не бях виждал ! Продавача ми я даде пробно за една седмица като ми гарантира че след като я изпитам ако не ми хареса няма да му я плащам . Отидох на реката , построих линията и започнах . Риболова с тази въдица беше приказка ! Направо да се очуди човек как една толкова невзрачна на външен вид и трудна за балансиране пръчка прави от спининговият риболов такова трудно за описване удоволствие ! Още на другият ден отскочих до магазина и платих въдицата която и сега ми е една от любимите ........

Не твърдя че превода от поамериканчен ингилизки е перфектен и мисля че няма значение чии са по-горните слова но напълно ги споделям ! Иначе за да се постигне нужният баланс с по-едрогабаритните хамерикански гегички наистина си трябва по-тежичка макара но при по-хард спининга не е толкова от значение "перфектният" баланс за разлика от УЛ варианта :wink:

пп - мило69 , случайно да ти направи впечатление че в темата се пита за спинингов такъм а не за такъв къде кат го заметнеш и забравиш да го прибереш ??? Много бих се радвал като ме видиш некой път да умувам по въпрос мачове , фидери , дъна разни да се чустваш поканен и ти да поумуваш по риболова със спининг и муха :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

ааа г-н Иванов що пък баланса да е важен само при спининга и мухарството...имам пикерче с дължина,тегло и тест пред което всеки средностатистически български спинингист би изглеждал като най-окаян дънар...така че много моля...въпроса беше за пръстчето, какво и дали показва нещо...

пп а иначе и на спининг ловкаме понякога...ма рядко щот ми е скучен...
iavor_70
новобранец
новобранец

Мнение от iavor_70 »

Радвам се ,че темата пое в посока "висш"пилотаж в спининга ,но все пак дали посочения от мен комплект при положение,че пръчката е от 4 части и макарата е от най-малките катери би издържал на някоя по-прилична щука или бяла риба(3-4 кг) .
iavor_70
новобранец
новобранец

Мнение от iavor_70 »

В такъв случай ще сменя макарата,щом тя е по- слабото звено.Катерата отива или на плувката или ще се продава. :D
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

На база няколкото Баракуди които съм виждал не мисля че точно макарата в случаят ще се окаже слабото звено ако и да е нискоразмерна Катера . Кофтито в случаят е че и самата гега предполага да те откаже от спининга в ранна фаза :wink:
milo69 написа:...имам пикерче с дължина,тегло и тест пред което всеки средностатистически български спинингист би изглеждал като най-окаян дънар...

В темата се обсъждаше баланса което би помогнало на колегата да направи своят избор за първи спининг прът :idea: Пикерче с дължина , тегло , тест некъф еле па цена ама извъобще не го касаят в случаят а и не виждам с какво би балансирал един такъв та да го ползваш за спининг ? С макара две и триста примерно ? Освен явна и неприкрита провокация нищо смисленно не виждам в тоя пост а и не ти е за сефте :wink:

Павел Иванов
iavor_70
новобранец
новобранец

Мнение от iavor_70 »

Благодаря за разясненията и като се има в предвид че и пръчката и макарата ги купих доста "бюджетно"-меткам,връткам и докадето изкарат :wink:
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

не си ме разбрал г-н Иванов...не предлагам с пикер да се лови на спининг...дадох го за пример че и при други въдици, различни от спининговите,се обръща внимание на лекота,баланс и т.н.ако не и в по-голяма степен...ловенето с тежък и небалансиран такъм с дължина на въдицата около 2 -та метра е нищо в сравнение с ловенето със същия такъв при болонезе на 6 метра да речем...с щека на 13м. с кофти баланс пък да не говорим/въпреки че там нямаме макара/...въпроса е дали баланса да го търсим с пръстче...та може би поради невъзможността да подложим пръстче под щека или поради некои други съображения :D при много модели щеки освен други характеристики има и още една-down force, нещо от рода на силата която трябва да се приложи за да се държи въдицата в хоризонтално положение и се измерва на името на един де мързелувал под една ябълка...няма пръсти,няма китки...няма и провокации ако питаш мен...ма ти си знаеш...
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Яворе , нямах предвид да си купиш по-скъпа въдица а просто че тази има голяма вероятност да те откаже от спининга в зародиш . За какво иде реч ? Избрал си си доста тежка съставена основно от пластмаса + малко композит въдица ! Това ще рече че нито кастинга ще ти е кастинг ( далечина , точност ) , нито чуствителноста към примамки а да не говориме как ще се чустваш след час спинингуване , се едно цял ден си копал някоя нива :wink: Като начало не ти пречи да си ловиш с тази ти комбинация ако и да ти е малко дискомфорнто но ако случайно решиш че спининга ти харесва помисли за по-лек и по-здрав вариант на въдицата а макарата е перфектна за парите си .

Мило , специално твоят вид провокации са ми от най-противните ! Опит за показване на високо Q на база собстенна преценка не винаги е най-удачният вариант :wink: След като погледна заглавието на темата и след като :
milo69 написа:...пп а иначе и на спининг ловкаме понякога...ма рядко щот ми е скучен...
да те пита човек чий търсиш в нея ? Да те пита човек какво общо имат щеките , пикерите , техният баланс и пр. баш с тая тема ? Още повече че в случаят най-добрият начин да се засече баланса на спинингова пръчка колкото и да ти е неприятно е именно с пръстче :idea: Жално и смешно ми става като ти гледам лаишките напъни за предизвикване конфронтация на база вид риболов за пореден път ! По-горните ми излиания ги приеми като официално предупреждение от модератор ! За справка любимите ти правила на форума :wink:

Павел Иванов
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

milo69 написа:...въпроса е дали баланса да го търсим с пръстче...
Баланс не се търси с пръстче, а с подходяща макара за съответната въдица. Пръстчето само показва къде се намира центъра на тежестта на този комплект. Целта е този център да съвпада максимално с условния център на въртене при замятане, което би натоварило минимално мускулатурата. При късите спинингови въдици това е лесно постижимо, затова и повечето са с едноръчни дръжки, но при мухарките се налага захватът да е там "дето сочи пръстчето", защото макарата е в края на въдицата. При дългите спинингови въдици трудно би се постигнал такъв баланс, но такъв и не е крайно необходим, защото при замятане за баланса помага усилието употребено от втората ръка. Във всички случаи общото тегло на въдицата е от значение. Един по-як в ръцете изтърпява повече, друг по-малко, но примерно 400-500 гр с триметрова въдица са нормално поносими за целодневен спининг с примамки до 20 гр., дори при липса на добър баланс, както е при колегата с Лумиса. В неговия случай това се компенсира с изключителна лекота на такъма. Друг е случаят с тежкия спининг обаче! Размахването цял ден на пръчка с тегло 300 гр и макара 400 гр, с примамки 30-60 гр без добър баланс е меко казано нездравословно. По тази причина тежките спининги обикновено са с по-дълги дръжки, както и самите привърженици на хеви спининга ги предпочитат. Къде е истината? Колкото е по-лек един такъм и тежестта по близо до китката, толкова по-добре. А слагането на пръстче някъде по пръчката не е самоцел, а единствения начин да се подскаже на колегите от форума горе-долу как би се усещала в ръцете една въдица. Нищо повече.
iavor_70
новобранец
новобранец

Мнение от iavor_70 »

Г-н Иванов благодаря за мнението,може би думичката "бюджетно" не бе съвсем на място но пръчката е купувана като дежурно-универсална в автомобила,пътувам постоянно и като при всеки компромис минусите са повече от плюсовете.Бих се радвал ако препоръръчате подходяща пръчка за макарата.
п.п. психологическата ми бариера като цена поне за мен са 100-те лева
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”