Възела при конектора?
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Възела при конектора?
Превода ми отне няколко часа,защото не съм много в час с английския език,но мисля че си струваше.
3-те типа връзки

1. "Stonfo" връзка
2. "Crows Foot" връзка
3. "Dacron" връзка
Първия тип е най-популярен и най-широко използван.
Конекторите на Stonfo са оригиналния начин да свържете линията към ластика.
Произвеждат се всички размери за оластичаване.От размер 1 до най-големите кухи ластици.
Лесната употребата и чувството на сигурност са нещата с които този конектор е най-популярен от много години.
Плъзгате капачето надолу по ластика, връзвате ластика към дупката в долната част на конектора, и плъзгате
капачето обратно към конектора. Поставяте клупа в куката на конектора и затваряте.
Предимства:
Много лесен за употреба
Сигурен
Не се износва
Недостатъци:
Издава неприятен звук при прибиране на ластика.
Не стои в права линия с върха
Ластикът се поврежда на мястото на връзката с конектора
Ще дадете повече пари,ако имате няколко оластичени върхове
Вторият метод е известен като "Crow's foot".
Това е много елементарен начин за монтаж на линията към ластика.Може да бъде направено за секунди.
То е просто двоен възел в края на ластика,а линията се монтира чрез самозатягащ се клуп.
За да смените или демонтирате линията просто разхлабвате клупа.
Предимства:
Много лесен за направа
Не издава шум при прибиране
Не струва никакви пари
Недостатъци:
Линията може да повреди ластика при възела.
Линията може да се оплете около възела.
Възелът ще трябва да бъде вързан отново когато има повреда.
Третият е - Dacron метода
Той е много подобен на "Crow's foot"и предлага всичките му удобства,
но и спира вероятните оплитания оклоло ластичния възел.
Тъй като Dacron е полу-твърда връзка, това прави линията да стои в една права с върха,
така спира всякаква възможност за оплитания.
Все повече въдичари предпочитат този метод на връзка,тъй като той предлага много предимства
и отхвърля всички недостатъци на останалите методи.
Предимства:
Не поврежда ластика
Много евтин
Много сигурен
Лесен за направа и ползване
Недостатъци:
Няма
Как да направим Dacron връзка:

Нещата които ви трябват са:
ролка 15lb Drennan Dacron
ролка Drennan bungee elastic
Всичко, което трябва да направите, е да отрежете част от Dacron и да направите клуп.
Направете тази част дълга около 5-6 сантиметра.
Отрежете 2-3 сантиметра от bungee ластика.
Нанизвате bungee ластика на Dacron-а и вече имате вашия конектор.
Ако вие използвате Hydro или какъвто и да е кух ластик, направете възел в края на ластика и чрез
самозатягащ се клуп монтирайте конектора (Dacron).(както е на снимката)

Затегнете в основата на възела.

Сега просто плъзнете bungee ластика покривайки мястото на възела.
Отрежете стърчащата част на ластика.

За да е по сигурна връзката,добре е да се капне бързосъхнещо лепило на възела.
Също така добра идея е да се изгорят крайчетата на Dacron със запалка.Това ще им попречи да се износят.
Можете да размонтирате конектора (Dacron) като плъзнете bungee ластика точно над възела.
Това ще отпусне Dacron и конекторът може да бъде махнат без да се реже ластикът.
Ако ползвате много дебел или много тънък ластик просто направете двоен възел както при"Crow's foot"монтажа
и покрийте възела с bungee ластика.

Ако не използвате в момента конектор Dacron, опитайте.
Малък съвет:
След излет отрежете клупчето на линията.
Това ще предотврати риска от късане на цялата линия при следващия ви риболов.
Andy Pell
3-те типа връзки

1. "Stonfo" връзка
2. "Crows Foot" връзка
3. "Dacron" връзка
Първия тип е най-популярен и най-широко използван.
Конекторите на Stonfo са оригиналния начин да свържете линията към ластика.
Произвеждат се всички размери за оластичаване.От размер 1 до най-големите кухи ластици.
Лесната употребата и чувството на сигурност са нещата с които този конектор е най-популярен от много години.
Плъзгате капачето надолу по ластика, връзвате ластика към дупката в долната част на конектора, и плъзгате
капачето обратно към конектора. Поставяте клупа в куката на конектора и затваряте.
Предимства:
Много лесен за употреба
Сигурен
Не се износва
Недостатъци:
Издава неприятен звук при прибиране на ластика.
Не стои в права линия с върха
Ластикът се поврежда на мястото на връзката с конектора
Ще дадете повече пари,ако имате няколко оластичени върхове
Вторият метод е известен като "Crow's foot".
Това е много елементарен начин за монтаж на линията към ластика.Може да бъде направено за секунди.
То е просто двоен възел в края на ластика,а линията се монтира чрез самозатягащ се клуп.
За да смените или демонтирате линията просто разхлабвате клупа.
Предимства:
Много лесен за направа
Не издава шум при прибиране
Не струва никакви пари
Недостатъци:
Линията може да повреди ластика при възела.
Линията може да се оплете около възела.
Възелът ще трябва да бъде вързан отново когато има повреда.
Третият е - Dacron метода
Той е много подобен на "Crow's foot"и предлага всичките му удобства,
но и спира вероятните оплитания оклоло ластичния възел.
Тъй като Dacron е полу-твърда връзка, това прави линията да стои в една права с върха,
така спира всякаква възможност за оплитания.
Все повече въдичари предпочитат този метод на връзка,тъй като той предлага много предимства
и отхвърля всички недостатъци на останалите методи.
Предимства:
Не поврежда ластика
Много евтин
Много сигурен
Лесен за направа и ползване
Недостатъци:
Няма

Как да направим Dacron връзка:

Нещата които ви трябват са:
ролка 15lb Drennan Dacron
ролка Drennan bungee elastic
Всичко, което трябва да направите, е да отрежете част от Dacron и да направите клуп.
Направете тази част дълга около 5-6 сантиметра.
Отрежете 2-3 сантиметра от bungee ластика.
Нанизвате bungee ластика на Dacron-а и вече имате вашия конектор.
Ако вие използвате Hydro или какъвто и да е кух ластик, направете възел в края на ластика и чрез
самозатягащ се клуп монтирайте конектора (Dacron).(както е на снимката)

Затегнете в основата на възела.

Сега просто плъзнете bungee ластика покривайки мястото на възела.
Отрежете стърчащата част на ластика.

За да е по сигурна връзката,добре е да се капне бързосъхнещо лепило на възела.
Също така добра идея е да се изгорят крайчетата на Dacron със запалка.Това ще им попречи да се износят.
Можете да размонтирате конектора (Dacron) като плъзнете bungee ластика точно над възела.
Това ще отпусне Dacron и конекторът може да бъде махнат без да се реже ластикът.
Ако ползвате много дебел или много тънък ластик просто направете двоен възел както при"Crow's foot"монтажа
и покрийте възела с bungee ластика.

Ако не използвате в момента конектор Dacron, опитайте.
Малък съвет:
След излет отрежете клупчето на линията.
Това ще предотврати риска от късане на цялата линия при следващия ви риболов.
Andy Pell

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Много добър пост,аз ползвам втория начин.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Относно третият метод.Може ли да се ползва обикновенно плетено влакно и връзката с линията с клуп в клуп ли става
И какво представлява bungee ластика 

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Още не съм пробвал третият метод,но и аз мисля да го направя с брайд влакно.dekata написа:Относно третият метод.Може ли да се ползва обикновенно плетено влакно и връзката с линията с клуп в клуп ли ставаИ какво представлява bungee ластика
Връзката с линията правиш както връзката на брайда с ластика.Самозатягащ се клуп и стягаш в основата на възела.

А за bungee ластика и аз ще импровизирам.С парче от дебел кух ластик.
Възможно е и да се продава по магазините...незнам.
Нека по-опитните споделят по-подробно за елементите на Dacron връзката.

-
- учете се от него
Това връзване не ми се нрави много, ако става дума за едри риби и цяла линия без поводstich написа:Още не съм пробвал третият метод,но и аз мисля да го направя с брайд влакно.dekata написа:Относно третият метод.Може ли да се ползва обикновенно плетено влакно и връзката с линията с клуп в клуп ли ставаИ какво представлява bungee ластика
Връзката с линията правиш както връзката на брайда с ластика.Самозатягащ се клуп и стягаш в основата на възела.
А за bungee ластика и аз ще импровизирам.С парче от дебел кух ластик.
Но нека по-опитните споделят по-подробно за елементите на Dacron връзката.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Да.Става.Но как ще смениш,ако се наложи бърза смяна на линията?Или варианта е,ако постоянно се ползва тази връзка,вместо клуп накрая на линията да се привързват клупчета от брайт и монтажа и демонтажа да става директно на възела на ластика.Става.Защо не. 
Иначе самозатягащия се клуп като връзка е много здрав.Пробвал съм 2-рия вариант директно за ластика.Няма мърдане.
п.п. Чакай че се сетих: Ами как монтираш линията когато ползваш конектор.Нямаш ли клуп на линията?

Иначе самозатягащия се клуп като връзка е много здрав.Пробвал съм 2-рия вариант директно за ластика.Няма мърдане.
п.п. Чакай че се сетих: Ами как монтираш линията когато ползваш конектор.Нямаш ли клуп на линията?

-
- учете се от него
Ползвал съм нещо различно от конектор, само поради необходимост- късане и липса на резерван конектор ; и то не конец (дакрон), а вирбел без карабинка. Вирбела го връзвам директно за ластика, а от другия край линията. Връзване на линията за конец( дакрон) ми се е случвало при допълнителни върхове- шпиц, които фабрично са с вързан конец в края и то временно, до като сложа конектор на шпица. Много е важно конектора и тефлоновия накрайник да са качествени. От както съм започнал да ловя с оластичени директни телескопи, ползвам само и единствено конектори, накраиници и бънгове на Stonfo
п.п. това, дето "тропало" или "седяло накриво" е въпрос на строга индивидуалност- изключително чувствителен музикален слух и и силно развити, естетически визуални възприятия

п.п. това, дето "тропало" или "седяло накриво" е въпрос на строга индивидуалност- изключително чувствителен музикален слух и и силно развити, естетически визуални възприятия

-
- учете се от него
То, поначало темата не е " с конектор или без конектор", а е какъв да бъде възела при конектора, който се явява най-слабия детайл при риболов на едри риби с цяла линия; пък и изобщо
Това е с презумпцията, че не 90, а 99% от риболовците със щеки и директни, ползват конектори а не конци и нам кво си
п.п. онова за ролера и аз съм го чел( във фишингманията) и се посмях от все сърце
Присъствах на първия риболов със щека на колегата BZI ( преди доста време) и съм свидетел как изключително качествен и сравнително тежък ролер пада заедно със щеката няколкократно от силни пориви на вятъра- добре че бяхме на една изпудрена арендна локва и отдолу нямаше камънаци
Същата работа е и със специализираните телескопични триножници за фидери- не се ли закачи на куката кофа с вода или бидон- фидерите със стойката са " на гръб" при първия по-сериозен вятър. Тя, тая кука отдолу е за това
И аз малко се отклоних от темата, ама те "отклоненията " са още от самото начало- спокойно можеше да се пусне една тема "свързване без конектор" и да се коментира там

п.п. онова за ролера и аз съм го чел( във фишингманията) и се посмях от все сърце

И аз малко се отклоних от темата, ама те "отклоненията " са още от самото начало- спокойно можеше да се пусне една тема "свързване без конектор" и да се коментира там

-
- и господ не е толокова добър
За мене най добрия възел за конектора е:Едно парче5см.плетено с два клупа.Единия в клупа на основното,другия в конектора.Сменя се бързо линията и връзката,плетено-монофил е най здрава.Не знам дали сте го споменали,дали го практикувате,но аз съм тъй

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Бачо,не е само за възела при конектора темата.Всичко ,което съм изтрил ,съм го сметнал за спам.Моля придържайте се към темата и пишете трезви.Мразя анонимкитеIDA написа:Темата е яснаАко случайно не е възел (клуп) върху конектора, какво друго ползвате
Ако няма конектор, а има една връв дето виси или няма нищо, какво и как правите
![]()
п.п. темата не е " да си ги мерим", а е с образователен и информационен характер![]()
п.п. моля модераторите да я преместят, че обърках подфорумите покрай тия "плуфкари"![]()
![]()
/преместена-sapuna/

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Аз по отношение на здравината на възела на клупа на основното при конектора съм имал проблеми само при ловене на толстолоби, като е трудно да се разбере, дали късат при възела или протриват клупа в конектора
Проблема при тях е, че при 1.85/2.00 или 2.20 ластик на четвърто или пето коляно, разправията за риби по 7-8 кила е поне 30 минути, правят по няколко яки тегела във всички посоки и никак не щът да излизат ( основното е 0.18/0.20/0.22, без повод). Вриантите са два- без конектор, вирбел 5/6-ти номер, вързан директно за ластика с възела с който се връзва конектора, след това основното вързано директно за вирбела с възел номер 14 от картинката; само че с две намотки през халката на вирбела и след това възела. Втория вариант е подобен на Адаша- парче плетено с клуп, клупа в конектора, а свободния край вързан с основното с " кръвен възел"- номер 25 от картинката; този монтаж също може да се сменя бързо

п.п. по другото връзване с плетеното ( на Адаша), долния край на плетеното пак е "клуп в клуп" с основното и възела на клупа на основното не се избягва. Избягва се триенето на основното в конектора, което все пак е добре

п.п. по другото връзване с плетеното ( на Адаша), долния край на плетеното пак е "клуп в клуп" с основното и възела на клупа на основното не се избягва. Избягва се триенето на основното в конектора, което все пак е добре

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз си изполвам добрия стар клуп,правя го като ласо и си го закачам за конектора.Досега не ми се е късал такъм от конектора,но и аз не съм хващал по големи риби от 4 кила.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
-
- разбира нещата
Бравос за темата, след дълго търсене по чуждоземските форуми установих, че няма по добър от този тук по отношение на информация, всякакви иновативни методи и решения. Цял ден си играя да търся каква точно е хитрината за връзване на основното за пачи крак и е на тук си го имало. Каква малка, хитрина а колко много нерви ми спести.
Но по темата ....доскоро и аз ползвах конектори за сързване на основното с ластика, поради простата причина, че ползвам малки по размер плътни (латексови ) ластици. От скоро обаче се оборудвах с хидроластици на Дайва, които са въздебелички и се наложи да ги направя на пачи крак. ..............и тук започна кошмара...............похабих си поне 4 такъма и от яд еиния път срязах и ластика та се наложи пак да го връзвам. Сега с новия научен метод работата спи. Това не означава, че ще се откажа от добрия стар конектор особено от тези на Дренан.....................
Но по темата ....доскоро и аз ползвах конектори за сързване на основното с ластика, поради простата причина, че ползвам малки по размер плътни (латексови ) ластици. От скоро обаче се оборудвах с хидроластици на Дайва, които са въздебелички и се наложи да ги направя на пачи крак. ..............и тук започна кошмара...............похабих си поне 4 такъма и от яд еиния път срязах и ластика та се наложи пак да го връзвам. Сега с новия научен метод работата спи. Това не означава, че ще се откажа от добрия стар конектор особено от тези на Дренан.....................

-
- учете се от него
Боги, ти май си се запътил към световния рекорд на шаран със щека- там е ползван този възел:

Обърни внимание че се правят два клупа, като връзването е на втория клуп, я първия служи да разхлаби втория от дакрона, при смяна на линията; ето и по-увеличена картинката от статията плюс още една картинка с обяснения:Бачо Илия написа:Ето цяла статия за риболова и монтажите на огромни шарани със щека; вкл. световния рекорд със щека:
http://dox.bg/files/dw?a=6effc2475b
п.п. статията е превеждана и в "На плувка и дъно", още до като беше вестник
Бачо Илия написа: