Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Макари за ултралайт спининг
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Макари за ултралайт спининг
Не бъди прекалено сигурен в товаpatter написа:... Малките макарки имат като цяло имат по-малки шпули - с по-малък диаметър и височина...

и други от сорта и кажи къде точно виждаш тези малки шпули ?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- patter
- вече хвърля и на тежко
Малки шпули виждам на макарите по магазините
Имам предвид тези, които съм срещал по магазините във Варна.
Гледах два модела на Шимано (не са от леките де) 2500 и 3000 . Шпулите са взаимно заменяеми. Като външен размер са еднакви, разликата идва от вътрешния диаметър (на 3000 модела е по-плитка).
Тези макари, които са на снимките незнам какъв им е външния диаметър. Имам предвид диаметъра на ръба на шпулата.

Гледах два модела на Шимано (не са от леките де) 2500 и 3000 . Шпулите са взаимно заменяеми. Като външен размер са еднакви, разликата идва от вътрешния диаметър (на 3000 модела е по-плитка).
Тези макари, които са на снимките незнам какъв им е външния диаметър. Имам предвид диаметъра на ръба на шпулата.
Последно промяна от patter на Вто Юни 02, 2009 9:21 pm, променено общо 1 път.
- Павел Иванов
Значи е време да смениш магазините
Аз специално го направих преди години 

Павел Иванов
Павел Иванов
- Живко Василев
- разбира нещата
Ето баланса при мен
2500 - 265 гр.

4000 - 325 гр.

60 гр. = 1 см
2500 - 265 гр.

4000 - 325 гр.

60 гр. = 1 см

Член на ексклузивния клуб к.а.п.о.
Ако не се чете да увелича малко
- patter
- вече хвърля и на тежко
Аз докато си редактирам мнението и то дошли две други 
Какъв е диаметъра на ръба на шпулата на тези макари от снимките ?

Какъв е диаметъра на ръба на шпулата на тези макари от снимките ?
- Павел Иванов
За диаметъра то нямам шублер в нас и утре кат взема един ще ти дам конкретен отговор поне за некои модели 

Павел Иванов
Павел Иванов
- stancom
- ще става разбирач
Patter написа;

А аз си мислех, че при УЛ не се гонят чак големи дистанцииМоя въпрос беше по-скоро свързан с изискванията към шпулата за ултралайт. Малките макарки имат като цяло имат по-малки шпули - с по-малък диаметър и височина. Понеже шпулата има отношение към кастинга си мислих , че има някакви по-така изисквания и към шпулата, за да може да се постига по-добра дистанция с малките примамки.

Последно промяна от stancom на Вто Юни 02, 2009 9:38 pm, променено общо 1 път.
- Павел Иванов
Станко а ти какво правиш в тая тема ? Я виж каква друга има в потфорума 

Павел Иванов
Павел Иванов
- stancom
- ще става разбирач
А бе чак сега я видях
. Имаш ли възможност да ми пратиш текста както е бил преди да го модерираш

- Павел Иванов
Нямам щото не си направих труда да го прочета
Ама айде стига спам в тая тема . Макар че с читав УЛ такъм дистанции от рода на 20 - 30 метра си се постигат то наистина с УЛ не е нужно да се гонят такива защото в повечето случаи иде реч за до 10 метра дистанция и то рядко .

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- фен клуб-скобар
малко късно се включвам в темата ама искам да питам нешто понеже гледам че това не го пише никъде.
та вапроса ми е дали има на определена марка макара и пръчка които да се балансират като на пример макара шимано катана и пръчка катана
та вапроса ми е дали има на определена марка макара и пръчка които да се балансират като на пример макара шимано катана и пръчка катана

Последно промяна от vizantieco на Съб Юни 27, 2009 9:14 pm, променено общо 1 път.
Подчертаното в червено НЕ е вярно, с което вече има отговор на този въпрос.vizantieco написа:малко късно се включвам в темата ама искам да питам нешто понеже гледам че това не го пише никада.

*Пример: Макара Катана размер 1000 по никакъв начин не се балансира с пръчка Катана 300XH - 3 м, 50-100 гр
-
- вече хвърля и на тежко
Колега vizantiecovizantieco написа:малко късно се включвам в темата ама искам да питам нешто понеже гледам че това не го пише никада.
Първото за което се сещам са макарите и пръчките от сериите Fireblood и ASPIRE на Shimano.
Видно и ясно е че са създадени ,,един за друг,, и си пасват отлично както на външен вид, така и откъм размери и тегло. Просто трябва да ,,сглобиш,, правилния комплект пръчка и макара и се получава бленувания ,,баланс,,

Със сигурност има и други такива, на други марки и модели
Поздрави

.........!
Ама никак не си прав, колега сертейт. Мисля, че пръчките Ю-еФ-еМ и макарите Стийз се балансират далеч по-добре, еле па и в ценово отношение.certate написа:Първото за което се сещам са макарите и пръчките от сериите Fireblood и ASPIRE на Shimano.

Първо се уточнете какво разбирате от UL. Пръчки до 10-12 гр. Определено са извън този диапазон. Второ в UL има още един подклас 0,5-5 гр. Има пръчки , на които пише даже 0-7 или нещо подобно, което ще рече, че и с най-леките примамки се наблюдава ефекта на катапулта да изпраща тази примамка максимално далече. Трето тука се акцентира даже и на снимки баланса. Баланса е нещо много имагинерно и е въпрос на вкус. Важното е пръчката да легне в ръката. Много е важен баланса за пръчките с къса дръжка предназначени за замятане само с една ръка. За пръчките с по-дълга дръжка баланса не е толкова от значение. Там може и с една или две ръце да се замята. В UL определено се замята с една ръка. Пръчките са обикновенно до 2 м. Има и по-дълги и те са изключение. При Шимано макарите има голям разлика в размера Exage 1000 е вече в клайс Лайт. Но например Шимано Biomaster - 1000 е в UL. В серията на Шимано и Дайва повечето UL макари са с размер 750. На ДАМ например са с размер 680. Така, че трябва да се подбира внимателно.