Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

как ловите сом в по малките реки
Модератор: sapuna
Re: как ловите сом в по малките реки
Аз по Марица ловя на висулка.Голямо 100 грамово плоско олово за река,да не го влачи течението и един дълъг повод.Според мен най-подходящата стръв е рибка от самата река ( мрянка или кефал ).Също и жабата е ефиктивна стръв.
TICA FAN
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мене,пък дънният риболов на едър сом е много сложен и трудоемък метод.Доста по-лесен е спининговият риболов.
Поздрави,Сони,има още някои неща да учиш за дънния риболов.Наслука.
Поздрави,Сони,има още някои неща да учиш за дънния риболов.Наслука.
валатът не най-лошото нещо на света
Казах само,как се опитвам да го ловя,не че е правилно.Най-големия ми "подвиг" е сомче - 2 кг. на мрянка.За дънния риболов имам да уча не някои неща а всичко,като се започне от нулата.
Поздрави и на теб и успех по любимата Марица.
Поздрави и на теб и успех по любимата Марица.

TICA FAN
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За да ти помогна,Сони, мога само да цитирам думите на един от най-добрите "сомаджии" от по-възрастното поколение имащи безброй големи сомове зад гърба си,когато реката е "бъкала" от сом:"Сомът не обича тежко олово".......думи,в които неведнъж се се убеждавал лично.Поздрави!
-
- разбира нещата
До някъде си прав колега,но мнението ми е,че сомът реши ли да "взима"не го бърка оловото,а стръвта.Поставиш ли правилната стръв на куката,оловото не е от значение.Това си е мое мнение.Поздрави!аксел написа: "Сомът не обича тежко олово".......думи,в които неведнъж се се убеждавал лично.
P.S.-А що се отнася до Sony,признавам го за риболовец,но на леко

"Пише жени - влизаш то тоалетна"
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Kолега,оправи си първо заглавието,нито Тунджа ,нито Марица са от малките реки.То само Искър не си изброил в числото малки реки.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
И колко тежко трябва да бъде според тоя майстор оловото, и трябва ли да бъде подвижно ?!За да ти помогна,Сони, мога само да цитирам думите на един от най-добрите "сомаджии" от по-възрастното поколение имащи безброй големи сомове зад гърба си,когато реката е "бъкала" от сом:"Сомът не обича тежко олово".......думи,в които неведнъж се се убеждавал лично.Поздрави!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мястото и според стръвта:"Толкова тежко,колкото е необходимо и толкова леко,че да не го усети сома"shtilio написа:И колко тежко трябва да бъде според тоя майстор оловото, и трябва ли да бъде подвижно ?!
Съжалявам,колега,но не мога да ти дам еднозначен отговор,използвам олова с грамаж от 10 до 150гр.,като всичко е много относително,то това и имах предвид при коментара си по отношение тежестта-няма конкретен грамаж.
По отношение дали трябва да е подвижно зависи какъв точно монтаж използваме,ако е обикновен "мрянски",да разбира се.
-
- разбира нещата
Значи,стоя си на брега на Марица и чакам за сом на тежко.Обаче съм заметнал в по-бързото течение,понеже съм забелязал,че сомът атакува малките рибета от там.Сложил съм достатъчно тежко,че течението да не го завлачва със себе си-значи доста.аксел написа:"Толкова тежко,колкото е необходимо и толкова леко,че да не го усети сома"
Обаче хищник с тегло 1,5кг решава да налапа стръвта на куката,и понеже е много оловото,той изплюва.
Не зная случай,когато сом да изплюе стръвта.Още веднъж ще напиша-реши ли да взима,не го бърка оловото,просто си го отнася като куцо пиле домат.
Моля колегата Аксел ме разбере правилно,не се заяждам,но немога напълно да се съглася с мнението на този стар сомаджия.

В този ред на мисли, ако сложим едно голямо (100-150) грама подвижно олово, през което свободно да преминава кордата сома би трябвало да не го усети, и ще можем да изпънем линията, а с 20-30 грама това ще е трудно.Аз също предпочитам да ловя с по-малки олова 60-80 грама, ама незнам доколко е удачно.Според мястото и според стръвта:"Толкова тежко,колкото е необходимо и толкова леко,че да не го усети сома"
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Сигурно си прав за себе си,колега Валмет,но я ми кажи колко чисти "удара"/кълвания на сом/имаш годишно?.....сигурно не повече от 10-ина,тоест съгласен съм напълно,че когато е гладен не избира,но това са твърде,твърде малко дни да кажем до около 25юни и то 10-15 август до 25септември и "кво праим" през останалото време,когато е капризен и мнителен не ходим за сом ли?
По отношение но хвърлянето с тежко олово в бързея,лично аз не го практикувам,защото смятам че всички буклуци плуващи по реката минават първо оттам и се натрупват по кордата и натлачват оловото и рибата за 10ина минути,ама си е твоя работа виждал съм всякакви рибари даже и такива дето хвърлят с/у течението с 300гр. олово за да спрат/течението/,винаги в средата на реката без да се интересуват че след като нивото на Марица падне с няколоко сантиметра стръвта и оловото ще останат на сухо, а смяната на нивото на реката около Пловдив може да става по няколко пъти дневно.
Лично мое мнение е че бързеят е по-подходящ за спинингов риболов.
По отношение но хвърлянето с тежко олово в бързея,лично аз не го практикувам,защото смятам че всички буклуци плуващи по реката минават първо оттам и се натрупват по кордата и натлачват оловото и рибата за 10ина минути,ама си е твоя работа виждал съм всякакви рибари даже и такива дето хвърлят с/у течението с 300гр. олово за да спрат/течението/,винаги в средата на реката без да се интересуват че след като нивото на Марица падне с няколоко сантиметра стръвта и оловото ще останат на сухо, а смяната на нивото на реката около Пловдив може да става по няколко пъти дневно.

Лично мое мнение е че бързеят е по-подходящ за спинингов риболов.
-
- разбира нещата
Здравей Аксел!Като следвам последователно по-горния ти пост и започна от "чистите" удари и то на сом,то те са рядко,но специално на мен не ми се е случвало,сом да поведе стръвта и да се откаже-тръгне ли веднъж с нея не се е отказвал никога,ако те разбирам правилно.
Що се отнася до капризниченето на рибата,без значение каква е като вид,така е.За това си ходим редовно на риболов и се мъчим да я намерим,излъжем и в повечето случаи се надяваме на късмета.
Замятането в по-бързото течение,понякога е за предпочитане,имало е добри уловени екземпляри точно там,където плувката не стои в нормално положение.Но искам да поясня,че не става въпрос за течение от рода на прага на 9-ти км по средата на Марица.Да,натлачва се влакното,непритно е,но не се знае къде ще предпочете да кълве сома-на по-бързото или тихото на водоема,а и ако искаш да заметнеш близо до отсрещния бряг,защото имам случаи,когато виждаш че сома гони точно там.
За колебанието на Марица е всеизвестно на всички риболовстващи на тази река.Това прави рибата непостоянна в активността си,но поне аз никога не замятам стръвта така,че ако падне нивото на реката,тя да остане на сухо.
Едва ли тежестта играе роля във кълването на сома,а самото място на стръвта.Бях чел преди години във в.Рибар,тема с мнение на дунавски рибар,който спомена че сома си има определени "пътища" по които се движи и до някъде се съгласявам с тази теза.Случи ми се преди няколко сезона,да хвана сом и заметнах отново,но малко по-встрани от предишното местоположение на стръвта,чаках доста,дребосъка изяде червеите без да има удар.След презареждането на куката,заметнах точно там,под дънера,където бе стръвта при взимането на рибата и има -няма 2-3 минути удари още един.Дали е било случайност или не,така и не мога да разбера,но се случи.
Пожелавам на всички добра слука със сомовете и нека не се стига до обидени и разсърдени,просто се обменя инфо и мнения.Поздрави!
Що се отнася до капризниченето на рибата,без значение каква е като вид,така е.За това си ходим редовно на риболов и се мъчим да я намерим,излъжем и в повечето случаи се надяваме на късмета.
Замятането в по-бързото течение,понякога е за предпочитане,имало е добри уловени екземпляри точно там,където плувката не стои в нормално положение.Но искам да поясня,че не става въпрос за течение от рода на прага на 9-ти км по средата на Марица.Да,натлачва се влакното,непритно е,но не се знае къде ще предпочете да кълве сома-на по-бързото или тихото на водоема,а и ако искаш да заметнеш близо до отсрещния бряг,защото имам случаи,когато виждаш че сома гони точно там.
За колебанието на Марица е всеизвестно на всички риболовстващи на тази река.Това прави рибата непостоянна в активността си,но поне аз никога не замятам стръвта така,че ако падне нивото на реката,тя да остане на сухо.
Едва ли тежестта играе роля във кълването на сома,а самото място на стръвта.Бях чел преди години във в.Рибар,тема с мнение на дунавски рибар,който спомена че сома си има определени "пътища" по които се движи и до някъде се съгласявам с тази теза.Случи ми се преди няколко сезона,да хвана сом и заметнах отново,но малко по-встрани от предишното местоположение на стръвта,чаках доста,дребосъка изяде червеите без да има удар.След презареждането на куката,заметнах точно там,под дънера,където бе стръвта при взимането на рибата и има -няма 2-3 минути удари още един.Дали е било случайност или не,така и не мога да разбера,но се случи.
Пожелавам на всички добра слука със сомовете и нека не се стига до обидени и разсърдени,просто се обменя инфо и мнения.Поздрави!

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Съгласен съм,когато става въпрос за червеи като стръв,на която се ловят основно по-дребни екземпляри,не защото едрите не я обичат,а защото не могат да се вредят,естествено че ще имаш удар под дънера,нали там живее и затова няма дребосъци,които да ти изяждат червея.По този начин се хващат дребни до средни 10ина килограми сомове-"на ятак",но си помисли какво ще стане ако дойде батко им.........ще си замине по живо издраво!
Близко до неговият си подмол,дънер,камъни и др. укрития сомът е страшен съперник и много често битката завършва с победа за него.Когато се чака за едър сом тактиката е съвсем различна.Надявам се да съм обяснил правилно.Поздрави и наслука.

-
- разбира нещата
Аксел,благодаря за обяснението,но все пак трябва и да се рискува,нека и рибата има някакви шансове.аксел написа:но си помисли какво ще стане ако дойде батко им.........ще си замине по живо издраво!![]()
А и с тези аргументи,не се оставя много шанс за баткото.Постоянно се питам-Абе,къде е батко!

А и имам един подобен прът,подарен ми от един всеизвестен наш съфорумник,за което му благодаря

Няма лошо закачената риба да си замине,точно в това е тръпката на риболова.Ще даде по-голям стимул на риболовеца.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Всеки си има аргументи!!!
Да си жив и здрав и да имаш късмет да си ги използваш.
Сега ако искаш понеже виждам,че си сериозен,мога да ти дам няколко приятелски съвета,пък ако искаш ги приеми.
1.Не слагай конец на макара,която специално не е предназначена за използването му.Мисля,че марката е Мичел/имам 3-4 подобни от тази марка ,но ги използвам при риболов на мач и изтичане на леко/.Никога не използвай макари със заден аванс,когато искаш да чакаш сом в дървета/мисля,че такъма си го приготвил за това/,въобще да знаеш няма голяма полза от 80либров брейд при макара,на която при максимално стегнат аванс е около 7-8кг.
2.Този брейд Пауър Про е много добър за спининг но е много слаб при търкане в подводни препятствия
3.Що се отнася до пръчката няма да коментирам.
4.Ако заложиш жива стръв риба или жаба такъма ще бъде оплетен
,тоест използваш само само мъртва такава или червеи или пиявици,тоест разчиташ на сомчета от дребен и среден калибър!!!!!
5.Ако искаш наистина едър сом/пожелавам ти го истински/,според мене трябва да смениш тактиката!
Успех и дано имаш шанс!!!!

Сега ако искаш понеже виждам,че си сериозен,мога да ти дам няколко приятелски съвета,пък ако искаш ги приеми.
1.Не слагай конец на макара,която специално не е предназначена за използването му.Мисля,че марката е Мичел/имам 3-4 подобни от тази марка ,но ги използвам при риболов на мач и изтичане на леко/.Никога не използвай макари със заден аванс,когато искаш да чакаш сом в дървета/мисля,че такъма си го приготвил за това/,въобще да знаеш няма голяма полза от 80либров брейд при макара,на която при максимално стегнат аванс е около 7-8кг.
2.Този брейд Пауър Про е много добър за спининг но е много слаб при търкане в подводни препятствия

3.Що се отнася до пръчката няма да коментирам.
4.Ако заложиш жива стръв риба или жаба такъма ще бъде оплетен

5.Ако искаш наистина едър сом/пожелавам ти го истински/,според мене трябва да смениш тактиката!
Успех и дано имаш шанс!!!!