как ловите сом в по малките реки

Модератор: sapuna

valmet
разбира нещата
разбира нещата

Re: как ловите сом в по малките реки

Мнение от valmet »

Благодаря за съветите Аксел,както писах в по-горен пост-не се срамувам да попитам,както и да приема съвет,все пак винаги има какво да се научи :wink: .
Прав си за някои неща,но с повече старание и подходящ монтаж,не се получава оплитане на брейда,не мога да отрека че понякога се е получавало и то.
Само че не съм съгласен със стръвта,за която спомена.На мнение съм,че и споменатата стръв за по-дребен сом,бива атакувана и от едрия,както и обратното.Преди забраната има изкаран 28 кг сом на земен червей,както и 5,8,9 и 11килограмови.Все още държа на мнението си,че трябва да се намери стръвта която предпочита,а не да се разграничаваме от предполагаемия размер риба,според нея.Наблизо има водеми,на които сома не иска и да помисли за пиявица,а предпочита земния,а колко ще е голям е Божа работа.
Макарата на снимката я имам от 7-8 години и а щастие,до сега не ме е предавала.С нея съм закачал голям добитък,но за съжаление след доста борба се откачи-предполагаеми килограми над 30.А и аванса не е стегнат до край,все пак не е препоръчително.
След час отивам да почакам на Маричката за някой мустакат,но ще видим дали ще има удари в тази жега.Пожелавам и на теб слука и положителни емоции,както и на останалите :wink:
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Благодаря за което.Прав си за земния червей преди забраната,то тогава бебетата сомчета още не са излезли и е много добра стръв.Много мразя да унищожавам малки сомчета използвайки земен червей след забраната.Предполагам,знаеш как гълтат червей малките сомета,въпреки старанието от моя страна не съм сигурен че оцеляват след пускането им.И все пак ако искаш да чакаш целенасочено едър сом трябва направиш така,че малките да не могат да ти пречат. :idea:
валатът не най-лошото нещо на света
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Миналата година на излет по Марица и чакане за сом,бяхме хвърлили на пиявица.Колкото и да ми се стори странно,удари малко над 5кг шарко.
Що се отнася до бебетата сомета,и аз се дразня,изкарам ли едно,неминуемо ще има и още,за това се местя.Казвали са ми че там където има малки,да не чакам голям.Но ако съдим по аквариумните сомчета,всички видове си пазят до определен период малките,за това не ми се вярва на думите на колегите,но е факт че съм улавял бебе,а голям не ми е взимал на същото място.Ако уловя малко,режа влакното с надежда че ще оцелее,а дали-не зная,за което съжалявам.Наскоро бях уловил щука със забита единична кука след хрилете,а куката бе изгнила,надявам се и със сомчетата да е така.
А за информация,вчера не отидох да открия сезона,понеже ми се провалиха плановете.За това откриването оставям за почивните дни.Поздрави! :wink:
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

Здравейте колеги! Имам въпрос относно ловенето на сом на пиявица или малка рибка. Нужен ли е метален повод или сома трудно може да прегризе влакното ?
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Дядо ми, и пра-дядо ми само на повод са го хващали :mrgreen: Кви поводи,кви пет лева бе,я се разровете и прочетете малко,преди да се регистрирате и да пишете тъпи въпроси !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Не си пропуснал много.В момента на Марица рибата не се храни.Много колеги въртят "мощни" валати,мислейки че реката е язовир като захраниш рибата идва и яде,да,да,ама не.Тук там се обажда по някоя инцидентна риба,но положението е зле.Нивото непрекъснато се променя и даже дребосъка не се храни.Ще почакаме!!!!Поздрави!
валатът не най-лошото нещо на света
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Аксел,всяка минута,когато не си за риба е изгубена :lol: !Прав си че по Марица,рибата е мудна,но мои познати се похвалиха с 8кг шарко по реката,няма да споменавам място по разбираеми причини.
Сома е почивал през уикенда,не е имало удари,но се надявам скоро да се похвали някой кплега.Нивото на реката продължава да е нестабилно,дали ще е така за напред,не зная,но рибата няма да е неактивна цял сезон.Пожелавам слука на всички :wink: !
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

Тези дни се вади много сом около Димитровград, най-вече на "Сгурта" :wink: Излиза на дъно, стръв - букет червеи или жаба. Проблемът е, че са м/у кило и половина и 3, а и токаджиите пляскат като се мръкне :evil: Има потвърдени и няколко сериозни удара, но не са извадени. Старо правило е, поне по Марица - сомът се активира при резки колебания на водата. Успех на колегите!
satir
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от satir »

виждам че тука пишете основно за Марице, но бих желал да питам някой дали има наблюдения за сомовете по Камчия, има ли няма ли, излизат ли.
и понеже мисля да отида покрай Камчия за 1-2 седмици на палатка би ми било интересно да пробвам и аз риболов на сом, но ми трябва малко инфо за такъмите от рода на какви влакна ползвате, с каква дебелина, куки, видове поводи и т.н.
ще съм благодарен ако някой сподели малко инфо и научи "калпавия" рибар на това - онова :)
благодаря предварително :)
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

Имам информация за голямо количество маломерни сомчета в реката ама са много малки => след като има малки ще има и големи, но реката в момента носи много водорасли инивото е леко спаднало мисля скоро да ида (на 5 км е ама не сам ходил тази година срам и резил :D )
кьоркефали
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

chopara написа:Имам информация за голямо количество маломерни сомчета в реката ама са много малки => след като има малки ще има и големи, но реката в момента носи много водорасли инивото е леко спаднало мисля скоро да ида (на 5 км е ама не сам ходил тази година срам и резил :D )
Обикновено,има ли по-големи сомове,ще има и малки-тяхното поколение.Но много хора използват случая,че бебетата взимат на всичко и ги прибират :!: Не мога да разбера,такива бракониери(защото за мен те са такива),какво ще направят с такива попови лъжички,ще се наядат ли,ще ги имат за трофей ли?Та нали след време ще се надяваме на тези бебета да пораснат и да ни доставят риболовни емоции!
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

valmet написа:
chopara написа:Имам информация за голямо количество маломерни сомчета в реката ама са много малки => след като има малки ще има и големи, но реката в момента носи много водорасли инивото е леко спаднало мисля скоро да ида (на 5 км е ама не сам ходил тази година срам и резил :D )
Обикновено,има ли по-големи сомове,ще има и малки-тяхното поколение.Но много хора използват случая,че бебетата взимат на всичко и ги прибират :!: Не мога да разбера,такива бракониери(защото за мен те са такива),какво ще направят с такива попови лъжички,ще се наядат ли,ще ги имат за трофей ли?Та нали след време ще се надяваме на тези бебета да пораснат и да ни доставят риболовни емоции!
"ромите" не мислят така :D
кьоркефали
Аватар
prokop4o
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от prokop4o »

искам да попитам садово под бента/там къдеето има беседка/ добро място ли е за сом.и на какъв монтаж.
Аватар
В.Стефанов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от В.Стефанов »

аз ловя сом в река Тунджа НА дъно с пиявици
мирославмладенов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от мирославмладенов »

здравеите.някои пробвал ли е следния монтаj:100-150гр теjест,след 0.6-1.00м тапа 50гр,след 1м- 0.4м повод с вирбел и кука 2/0 до 6/0 според водоема.

Бате, ще те помоля да си намериш Ж-то на клавиатурата.Преди това можеш да прочетеш и правилата на форума!barutchiata
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”