Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Риболов- СОМ на "Рапала" на р.Марица
- krokibg
- учете се от него
Риболов- СОМ на "Рапала" на р.Марица
Здравейте колеги,огледах на всякъде(така мисля)но не видях тема за
риболов на Рапала.Аз се запалих по този риболов преди 3-4 години и
винаги щом имам време веднага хващам въдицата и отивам за сом.
Можеби някой от вас ще кажат че съм луд,но Ви уверявам че във Марица има толкова много сом че не е за вярване.От 4-5 дни ходене
съм хванал 3 сома,а другите който идват със мен също хващат.Ние сме
една бригада от четири човека и общо сме хванали на това място за тези пет дни осем сома 4,5 до 10кг.Сега ще кача снимки на моите сомове и за напред ще си нася и апарата за да документирам всеки
сом хванат на р.Марица.Ако някой се интересува от този риболов(уверявам Ви много еувлекателен)ще му дам всякакъв вид съвети от такъмите до рапалите който трябва да има за този вид риболов.Ще отговарям на въпроси(ако има такива)когато съм на компютъра.
От мен на слука на Всички!!!!
P.S Забравих да добавя че и трите сома ги извадих във един и същи ден,първия във 17.00 а другите два между 19.00 и 21 часа.
риболов на Рапала.Аз се запалих по този риболов преди 3-4 години и
винаги щом имам време веднага хващам въдицата и отивам за сом.
Можеби някой от вас ще кажат че съм луд,но Ви уверявам че във Марица има толкова много сом че не е за вярване.От 4-5 дни ходене
съм хванал 3 сома,а другите който идват със мен също хващат.Ние сме
една бригада от четири човека и общо сме хванали на това място за тези пет дни осем сома 4,5 до 10кг.Сега ще кача снимки на моите сомове и за напред ще си нася и апарата за да документирам всеки
сом хванат на р.Марица.Ако някой се интересува от този риболов(уверявам Ви много еувлекателен)ще му дам всякакъв вид съвети от такъмите до рапалите който трябва да има за този вид риболов.Ще отговарям на въпроси(ако има такива)когато съм на компютъра.
От мен на слука на Всички!!!!
P.S Забравих да добавя че и трите сома ги извадих във един и същи ден,първия във 17.00 а другите два между 19.00 и 21 часа.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Колега , разгледах ти галерията и ще си позволя малка корекция . В случая темата би трябвало да бъде "риболов на сом с воблер" ( съдя по съдържанието на кутийките с воблерите
, Рапала не са преобладаващият модел ) и пусната ТУК за да си бъде наместо
Браво за уловите ! Къде по Марицата им скъсахте джуките ?

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- сериозен играч
- krokibg
- учете се от него
Току що се прибирам от р.Марица
Здравейте колеги,току що се върнах от риболов и имам три удъра,идиниятсе откачи,втория ми скъса гадния конец и се наложи да сложа по дебелия за да нямам повече гелета и третия сом е 6,300 +една Арамия .Сега е около1:20 часа сутринта и само ще кача тази снимка на Сома и Арамията,утре ако имам време ще се погрижа да одговоря на всички.
- krokibg
- учете се от него
Относно местата по Марица !!!
Колега,местата по марица започват от 9ти километър (над Пловдив)и завършват на Свиленград,така че ако имаш финансови възможности това няма да е проблем.Вчера след обяд ходих на бента до Любимец със още двама приятели ,извадих един сом 6.300 и една арамия.Един ми удари и се откачи и един ми скъса,понеже бях сложил миналогодишен конец Dynatron 0.17.По принцип ,на този бараж ходя доста често защото рядко се връщам валат от него,а това е най-важно понеже пътя е доста и ако не хвана нищо направо съм болен.Принципно нямя 100% работеща рапала или воблер но аз съм пробвал доста,и постоянно експериментирам и дати кажа Сома е много капризен ,толкова че чак ме вбесява и ми идва по някога ако мога да източа Марица да го оставя на сухо(това в кръгъ на майтапа).Та за воблерите и рапалите,имам много удари на Салмо !!!!!! няма кой знае какво значение цвета но за предпочитане са тъмните разцветки и задължително -ПОТЪВАЩ.Също така най-големия сом съм хванал на
STORM,но поннеже ги изпокъсах и немога да си намеря други,май спряха да ги внасят.Ако някой види някъде от тази марка ще съм
много благодарен ако ми пише къде ги е видял.А сега щети кача снимки на това което има ефект и ще ти опиша на коя имам удари и към 17:00 ще ходя пак и ако имам удар ще кача пак снимка.
STORM,но поннеже ги изпокъсах и немога да си намеря други,май спряха да ги внасят.Ако някой види някъде от тази марка ще съм
много благодарен ако ми пише къде ги е видял.А сега щети кача снимки на това което има ефект и ще ти опиша на коя имам удари и към 17:00 ще ходя пак и ако имам удар ще кача пак снимка.
- krokibg
- учете се от него
За Марица
Fire,сома в марица не иска нищо друго освен търпение и ходене.Аз ходя почти всеки ден след17-18 часа.Първо намираш някой бент (от тези дето преграждат реката)след което нахлузваш гащеризона защото е почти винаги по добре да нагазиш във водата защото така ще можеш да замяташ точно където желаеш.Трябва поне малко да имаш усет и къде точно да заметнеш.Започваш със замятания порво от към по-плитко,защото съм забелязал че сома първо удра от 15-16часа от към плиткото,предполагам че щом прави по два-три удара от към едно и също място казвам ("МОЖЕБИ")върви в група на горе и гони, нещо като заграждане.Това е само мое мнение от това което наблюдавам откакто ходя за сом на изкуственни примамки.Ти задължително сменяш мястото на което замятош ,пък и като нагазиш така или иначе за няколко часа (аз стоя на едно място със часове)ти ще обловиш цялото място многократно,и пак повтарям че се иска голямо търпение и издръжливост защото от 17:00 до 23:00 може да нямаш и един удар.Също така е задължително пръчката и макарата да са квалитетни и за предпочитане специално за този вид риболов
защото око пръчката и макарата скърцат и са шумни,това предава този шум по конеца до примамката ти го чуваш слабо но рибите го чуват доста осезателно и аз съм сигурен в това тъй като съм ходил с определен такъм в началото и докато не смених всичко (пръчка,макара и конец)се връщах като посран и много нещастен
защото всички около мен,на кой му удря на кой му къса само на мен
нищо не удраше,така че след смяната на всичконещата си дойдоха
на място и почти нямям ходене без удари.Сега даже съм си избрал нова пръчка специализирана и изработена точно за този вид сомски риболов Катфиш 3000 на SPRO и една макара Шимано от 308 лв защото
моите вече са доста шумни въпреки всекидневното смазване.За сега толкова,ако довечера имам удар пак ще пиша.На слука на всички
защото око пръчката и макарата скърцат и са шумни,това предава този шум по конеца до примамката ти го чуваш слабо но рибите го чуват доста осезателно и аз съм сигурен в това тъй като съм ходил с определен такъм в началото и докато не смених всичко (пръчка,макара и конец)се връщах като посран и много нещастен
защото всички около мен,на кой му удря на кой му къса само на мен
нищо не удраше,така че след смяната на всичконещата си дойдоха
на място и почти нямям ходене без удари.Сега даже съм си избрал нова пръчка специализирана и изработена точно за този вид сомски риболов Катфиш 3000 на SPRO и една макара Шимано от 308 лв защото
моите вече са доста шумни въпреки всекидневното смазване.За сега толкова,ако довечера имам удар пак ще пиша.На слука на всички
- Павел Иванов
Krokibg ето от ТУК можеш да си вземеш STORM ако минаваш през София . Интересно досега не бях имал особенни резултати на техните примамки но човек се учи докато е жив ! Благодаря за споделеният опит !
Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
За Павката
Павка здравей,благодаря за информацията за Сторма,и искам да ти кажа че най-големите сомове който са ми късали е било със сторма,като се има предвид че рядко ползувам тънки конци (като миналата вечер)ипрез целия ден лавя само на 0.20 Dynatron FLUO.За един сезон сменям поне 7,8 пъти целия конец,и всеки ден когато ходя за сом махам по10-15 см и вързвам карабинката на ново.Забравих да Ви кажа че ползувам не вирбели а специалните карабинки на Рапала и едни други които не знам кой ги произвежда но са добри.Също така зада сведа гелитата до минимум сменям тройките заедно със халките,като ги заменям със едни карбонови тройки Японски,и винаги с един номер по големи от оригиналните скойто продават дадената рапала или воблер.По възможност ако имам
от белите тройки който стоят матово(не лъщят)слагам тях и ако воблера позволява(не спира играта му) махам и халката която стои от пред там където се закача карабинката. Сторма работи много добре на реката но не съм компетентен и дали работи на влачене от лодка.
Ще ходя на Ивайловград в най-скоро време,имам приятел който построй много голяма вила там и ме кани,ще отида а имам и лодки идвигатели ,така че ще половя и там ще пробвам кой воблери работят и кои -не.За сега чао и нали знаете - Наслука!!!!
от белите тройки който стоят матово(не лъщят)слагам тях и ако воблера позволява(не спира играта му) махам и халката която стои от пред там където се закача карабинката. Сторма работи много добре на реката но не съм компетентен и дали работи на влачене от лодка.
Ще ходя на Ивайловград в най-скоро време,имам приятел който построй много голяма вила там и ме кани,ще отида а имам и лодки идвигатели ,така че ще половя и там ще пробвам кой воблери работят и кои -не.За сега чао и нали знаете - Наслука!!!!
- Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
За конците
Павка,знам ги тези конци но ме е страх даправя нови проби,че като ми
скъса целия ден ми отива на вятара,защото може да няма нов удар.
Може и да опитам,но този зеления го знам и не е добър за начина по който ловя.Замятам и набирам можеби по 50-60 пъти за един час ,и за
шест-седем часа се сабират 350 замятания и набирания.Надявам се и
очаквам да създадат нещо ново и много добро влакно , конец или
корда.Хайде за сега чао.Ако излезе нещо ново и научиш първи моля
те пиши.
P.S.Dynatron Fluo за сега издържа на напъна и горе доло издържа от една до две седмици без да се нащърбва.
скъса целия ден ми отива на вятара,защото може да няма нов удар.
Може и да опитам,но този зеления го знам и не е добър за начина по който ловя.Замятам и набирам можеби по 50-60 пъти за един час ,и за
шест-седем часа се сабират 350 замятания и набирания.Надявам се и
очаквам да създадат нещо ново и много добро влакно , конец или
корда.Хайде за сега чао.Ако излезе нещо ново и научиш първи моля
те пиши.
P.S.Dynatron Fluo за сега издържа на напъна и горе доло издържа от една до две седмици без да се нащърбва.
- Павел Иванов
Re: За конците
Точно по таз причина съм ти препоръчал горните два брейдаKrokibg написа:.....Замятам и набирам можеби по 50-60 пъти за един час ,и за
шест-седем часа се сабират 350 замятания и набирания.....

хвърли ако искаш един поглед ТУК където съм се опитал да поръса малце мозък по въпроса

Павел Иванов
Павел Иванов