Къде се намирам:
Къмпингуване
Палатка и Каравана
naRiba.com

Форум

Мога ли да тегля каравана?
Модератор: Ачо ♣
Мога ли да тегля каравана?
Здравейте!
Разгледах темите наоколо, но не видях нещо, което ме интересува.
Замислям се да си купя каравана.
Избирах я съобразно леглата, които ми трябват.
Вчера разбрах, че всяка кола си имала фабрично зададени килограми, които може да тегли.
В големия талон на моята пише:
Технически допустима максимална маса на тегленото ремарке:
- със спирачна система 1300кг
- без спирачна система 450 кг
Не съм запознат с караваните в детайли.
Та въпроса ми е има ли каравани със със спирачна система?
Къде се включва към колата такава система, ако има?
Пневматична, въздушна или електрическа е?
Защото ако няма, едва ли има каравана, която да е под 450кг.
А не ми се иска да ставам спонсор на КАТ.
Благодаря на включилите се!
Разгледах темите наоколо, но не видях нещо, което ме интересува.
Замислям се да си купя каравана.
Избирах я съобразно леглата, които ми трябват.
Вчера разбрах, че всяка кола си имала фабрично зададени килограми, които може да тегли.
В големия талон на моята пише:
Технически допустима максимална маса на тегленото ремарке:
- със спирачна система 1300кг
- без спирачна система 450 кг
Не съм запознат с караваните в детайли.
Та въпроса ми е има ли каравани със със спирачна система?
Къде се включва към колата такава система, ако има?
Пневматична, въздушна или електрическа е?
Защото ако няма, едва ли има каравана, която да е под 450кг.
А не ми се иска да ставам спонсор на КАТ.
Благодаря на включилите се!
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Re: Мога ли да тегля каравана?
Има малки каравани,които могат да се карат без категория,но те са без екстри,някъде около 3 метра.За големите каравани се иска В+Е или С+Е категория.Зависи и с каква кола ще я влачиш.Съветвам те каквато и каравана да е да не излизаш на черен път с нея ако я теглиш с кола.Само джип може да я тегли извън асфалт.Има и нещо друго,ако е по-дълга от 4 м. и е едноосна е голям проблем изобщо по черните пътища,защото колелата са по средата и ще закача по неравностите.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
- bgstan
- ще става разбирач
Несъм запознат много и затова пращам линк мисля че там са обеснили доста добре хората. http://citroen-bg.net/forum/viewtopic.p ... w=previous Надявам се да съм бил полезен.
-
- сериозен играч
Инерционна спирачка http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1
Така се получава с малка кола http://vbox7.com/play:007fa3cf
Така се получава с малка кола http://vbox7.com/play:007fa3cf
Последно промяна от HAZART на Сря Юни 17, 2009 10:59 am, променено общо 1 път.
-
- вече хвърля и на тежко
Ето и линк към кемпер форума там също можеш да получиш полезна информация http://www.wzemi.com/kemper-club/forum/index.php
Силните мъже хващат бика за рогата и викат “Оле!”, а калпавите се хващат за рогата и викат “Олеле!”
- ivan_berov
- новобранец
Аз колега съм теглил и живял в каравана 15 години,значи каравана 1.200кг.със жигула 1.300 кубикакоето ме е накарало да разбера че колата не е слаба а лека не е проблем ако я караш до 70 кл. в час.задължително обаче трябва да е на една ос и дългината да не е повече от 4,50-5,20метра,хубаво е да е скосена от задния край (има такива модели)за да не ти закача по черен път.Като знам по какви пътища се ходи на риба-почивка и прочие.така че категория Б-Е е задължителнаа за спирачките те са фабрична изработка съобразена с тежината на караваната,което теб не те касае-колкото по тежка е колата толкова по добре стои на пътя.Ако обаче караваната е двуоса пътуваш на дълги растояния по добре-но за сметка на това по черен път имаш проблеми.Ако нещо изкаш да питаш по подробно питай.....с каквото мога ще помогна.
-
- ще става разбирач
Ако караваната е двуосна е необходима категория ,ако е с една ос, може да си джиткаш с любителска категория .Успех !
И падащата звезда е била изгряваща .
Колега, почти всички каравани са с общо тегло над 450 кг и при всички случаи ти е необходима категория В+Е. Ако автомобила с които я теглиш е по лек е желателно караваната да има инерционна спирачка, ако пък няма по бавно и проблеми нямаш.
-
- сериозен играч
Чл. 149
1. Моторните превозни средства се делят на следните категории, означени с латински букви:
2.
3.
Категория Моторни превозни средства
А мотоциклети
М мотопеди
B автомобили, чиято максимално допустима маса не надвишава 3500 кг и броят на местата им за сядане, без мястото на водача, не превишава 8; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; допустимата максимална маса на ремаркето не може да надвишава масата без товар на теглещото превозно средство
C товарни автомобили, чиято допустима максимална маса надвишава 3500 кг; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг
D автомобили, с изключение на тролейбусите, предназначени за превоз на пътници, с над 8 места за сядане, без мястото на водача; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; към тази категория се отнасят и съчленените автобуси; прикачването на ремарке към тях е забранено
B + E състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория В и ремарке, когато: а) допустимата максимална маса на ремаркето надвишава 750 кг; б) допустимата максимална маса на ремаркето надвишава масата без товар на теглещото превозно средство
C + E състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория С и ремарке с допустима максимална маса над 750 кг
D + E състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория О и ремарке с допустима максимална маса над 750 кг
T TКТ колесни трактори
TТБ тролейбуси
TТМ трамвайните мотриси
Глава четвърта
1. Моторните превозни средства се делят на следните категории, означени с латински букви:
2.
3.
Категория Моторни превозни средства
А мотоциклети
М мотопеди
B автомобили, чиято максимално допустима маса не надвишава 3500 кг и броят на местата им за сядане, без мястото на водача, не превишава 8; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; допустимата максимална маса на ремаркето не може да надвишава масата без товар на теглещото превозно средство
C товарни автомобили, чиято допустима максимална маса надвишава 3500 кг; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг
D автомобили, с изключение на тролейбусите, предназначени за превоз на пътници, с над 8 места за сядане, без мястото на водача; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; към тази категория се отнасят и съчленените автобуси; прикачването на ремарке към тях е забранено
B + E състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория В и ремарке, когато: а) допустимата максимална маса на ремаркето надвишава 750 кг; б) допустимата максимална маса на ремаркето надвишава масата без товар на теглещото превозно средство
C + E състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория С и ремарке с допустима максимална маса над 750 кг
D + E състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория О и ремарке с допустима максимална маса над 750 кг
T TКТ колесни трактори
TТБ тролейбуси
TТМ трамвайните мотриси
Глава четвърта
Благодаря на всички включили се.
Разбрах каквото ми е необходимо.
Това със задното задвижване само ме притеснява, че инак ще трябва да зобикаляме Германия и Австрия.
Категорията ще я изкарам, не е проблем.
Към сегашната ми кола мога да закача каравана до 1300кг.
Предполагам няма да е проблем за нея. 2,2D.
Само не разбрах защо:
Разбрах каквото ми е необходимо.
Това със задното задвижване само ме притеснява, че инак ще трябва да зобикаляме Германия и Австрия.
Категорията ще я изкарам, не е проблем.
Към сегашната ми кола мога да закача каравана до 1300кг.
Предполагам няма да е проблем за нея. 2,2D.
Само не разбрах защо:
ако караваната е двуосна?ivan_berov написа:... за сметка на това по черен път имаш проблеми...