ластик на фокус финеса

Модератор: sapuna

izgrev41
новобранец
новобранец

ластик на фокус финеса

Мнение от izgrev41 »

Здравейте колеги ,имам следният въпрос - от няколко години имам 7м финеса от старите- im9-или нещо такова
досега ловях само на жило и съм нямал никакви проблеми но попаднах на аредно водоемче на което сред 800гр шаранчета се появяват и три кг шарани и 2кг амури -имам връх с ластик от друг директен може ли да се сложи на финесата защото на мен ми се струва много тънка и ме е страх да не е счупя -колена не предлагат -лови ми се с нея защото е много лека
На кое коляно и колко дебел да е ластика
Благодаря предварително
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: ластик на фокус финеса

Мнение от Бачо Илия »

До сега съм оластичил две финаси-осмици, на приятели, с ластици 1.4( на трето коляно) и вече три години само сменят периодично ластиците. Финесите са доста здрави пръти и могат да се преборват с доста сериозни риби. Мисля че ластик 1.6, дори и 1.8 на 4/5-то коляно също няма да им е проблематичен :idea:

п.п. фабрично, финесите са с кух връх :idea:
Изображение
izgrev41
новобранец
новобранец

Мнение от izgrev41 »

Благодаря,
7цата е с жило ,поне моят. Моят конектор е със стълбичка видях че има и кръгли това по -добре ли е.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

izgrev41 написа:Благодаря,
7цата е с жило ,поне моят. Моят конектор е със стълбичка видях че има и кръгли това по -добре ли е.
Купи и отделен карбонов кух връх и режи него; относно аксцесоарите- конектор, бънг(стълбичка) и тефлонов накрайник- аз ползвам само и единствено на STONFO 8)
Ето една тема в която пише доста неща относно директен с ластик:

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &sk=t&sd=a

п.п. щом този модел е фабрично с плътно жило, по добре не я претоварвай с ластик повече от 1.2/1.3/1.4, на трето коляно :idea: :idea: :idea:
Изображение
izgrev41
новобранец
новобранец

Мнение от izgrev41 »

Благодаря колега ,ако не го пукна в неделя,ще се похваля
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Ако го пукнеш си вземи кръгли бънгчета :wink:

Определено тези на Престън са по-меки от стонфото, а в комбинация с това че са кръгли са моного по-щадящи пръчката :)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Що ли ми се струва че Stonfo-то също са кръгли :D И въобще не съм убеден, че мекия бънг е по-добър и няма да се набие в коляното, при по-сериозен клиент на куката, и да го сцепи. Стонфото, като се отреже правилно- на едно ребърце повече от диаметъра на коляното в което влиза, няма как да мине през снадката и да се набие в коляното- даже и при риболов на риби от типа на толстолобите :idea: Разбира се- всичко е въпрос на лични предпочитания към определена търговска марка; аз специално, предпочитам аксцесоарите на Stonfo :wink:

Изображение

8)
Изображение
izgrev41
новобранец
новобранец

Мнение от izgrev41 »

Ластика как трябва да стои -под напрежение или просто опънат
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

Изображение

Аз ползвам на BROWNING и съм много доволен :wink:
Изображение
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

при мен е така:
Хващам върха и дърпам конектора с ластика, не трябва да излиза повече от метър. :wink:
само да не забравяш да смазваш ластика преди риболов :drinkers:

Изображение
Изображение
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

gotinbg написа:при мен е така:
Хващам върха и дърпам конектора с ластика, не трябва да излиза повече от метър. :wink:
Би ли обяснил, защо?
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

izgrev41 написа:Ластика как трябва да стои -под напрежение или просто опънат
Като се разпъне пръта, ластика не трябва да провисва и трябва да е леко натегнат. Като се хване риба и ластика сработи, след откачането на рибата от куката и презамятането, ластика трябва бързо да се прибира до край; понякога може да останат да висят няколко сантиметра- върха се топва 2-3 пъти във водата и ако пак ластика не прибере се сваля тапата отзад на пръта, пръта се събира отзад, напред до коляното с бънга и ластика се затяга допълнително 1-2 навивки; при следващата риба, ако пак има провисване, процедурата с дозатягането се повтаря :idea: Останалото касаещо манипулациите с ластика е в линка дето съм го постнал по-горе 8)
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

gotinbg написа:Изображение

Аз ползвам на BROWNING и съм много доволен :wink:
Използвай ето такива бънгове,независимо от марката.Всички топ-сети ми са са с тази форма-на Престън,след като е монтиран ластика,издърпвате го навън колкото може, да се вклини до където трябва и проверявате дали се прибира добре.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

butnik написа:.....след като е монтиран ластика,издърпвате го навън колкото може, да се вклини до където трябва и проверявате дали се прибира добре.
Аз нямам виждането че бънга трябва да се вклинява вътре в коляното " до където трябва" ( до къде точно трябва???). И след като се е вклинил и ластика провисне ( щото той обезателно ще провисне :idea: ), какво правим по нататък; а при хващането на по-едра риба, при всички положения мекия бънг на Престън ще се вклини и още няколко, или още няколко десетки сантиметра в коляното..... :idea: :roll:
Тая постановка май издиша от всякъде :idea: Освен ако с директния ловим само цаци :idea: :idea: :D
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Позволи ми да не се съглася.

Описаното от Бутника е много, ама много точно!! , когато говорим за пръчка на щекерна сглабка :wink:

1. "Мекия" бънг на престън никак не е мек, когато говорим за вклинявана. Мекотата му се проявява, когато го натиснеш странично или с други думи- пръчката се сгъва, диаметъра на коляното се променя и Стонфото го пръсва.
От своя страна кръглия бънг поддава и нищо не се случва.

ПП. При твоя риболов с тежките пръчки и бънг в 4-5-6 коляно, където няма сгъване не е проблем да се ползват твърдите стълбички, но при крехък телескоп и ластик на 2-3то коляно, където пръчкта става на колело не са за препоръчване :wink:

И за да избягам от безумния спор,
колега, ако се притесняваш от чупене на пръчката, послушай ни с Бутника. Слагал съм ластик да директен няколко пъти по-крехък от финесата и още е жив и здрав :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”