ластик на фокус финеса

Модератор: sapuna

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: ластик на фокус финеса

Мнение от Бачо Илия »

Колега izgrev41 , всъщност по-добре, ако ще слагаш ластик, си сложи какъвто ти препоръчват колегите за сравнително тънкостенния модел на Финеса. Аз не препоръчвам нищо, просто съм написал какво и как ползвам и съответно съм се мотивирал от моя си гледна точка. Стонфо имам и ползвам и за 2-ро и за 3-то( в момента) коляно и специално за този модел бънгове, едва ли има по-реномиран производител :wink:
Колкото до оластичаването, аз и преди съм го писал, че никога не бих оластичил прът който е фабрично произведен с плътно карбоново жило(шпиц-връх), освен ако производителя изрично не е указал че може да се монтира допълнително и кух връх с ластик ..." до еди кой си номер "(прътите на Колмик, например, са по този начин).
Тези финеси които съм оластичавал бяха фабрично с кухи върхове :idea:
Поздрави и успех в начинанието!!!!!
Изображение
izgrev41
новобранец
новобранец

Мнение от izgrev41 »

Благодаря на всички за помоща,ще се опитам да се придържам към указанията,това все пак е пръчка и ако е писано да се счупи ще се счупи,това което може да се купи с пари не струва нищо.
Успешен риболов на всички колеги през уикенда.
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

от CrossFire на Сря Юни 17, 2009 6:37 pm

gotinbg написа:
при мен е така:
Хващам върха и дърпам конектора с ластика, не трябва да излиза повече от метър.

Би ли обяснил, защо?
1. Според мен е напълно достатъчно-от собствен опит го знам.
2. По-малко акробатика :wink:
3.Кепчосва се по-бързо и лесно
Изображение
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

:roll: :roll: :roll:
1. Ограничаването(натягането) до такава степен, която си писал ти не ти дава възможност да работиш с по-тъънки влакна. Но дори и да използваш такива, при удар на по-сериозна риба, шансовете да я изкараш значително намаляват.
2. Ако смяташ да позволиш на ластика да излиза само до метър, то в такива случаи е по-добре да се работи с жило - с него и леки навеждания на пръта напред ще работя толкова добре, колкото ти с натегнатия ластик.

Искам да подчертая, че не се заяждам, просто мисля противоположно на теб. Мисля, че много грешиш в начина на употребата на ластик.
Също така се извинявам на колегата izgrev41, че не пиша по темата.
Изображение
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

Масово ползвам за линия 0,12 , за повод 0,10 , плувки от 0,3гр до 1гр
Ако ластика ти излезе 2м и рибата тръгне към шавар или се оплете в корени по дъното , какво следва :shock:
Един метър ластик + параболата на пръта + наклони напред , дори понякога потапяне на върха, мисля че върши по добра работа.
Извиниавам се и аз на колегата izgrev41 за спама :wink:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

gotinbg написа:Масово ползвам за линия 0,12 , за повод 0,10 , плувки от 0,3гр до 1гр
Ако ластика ти излезе 2м и рибата тръгне към шавар или се оплете в корени по дъното , какво следва :shock:
Един метър ластик + параболата на пръта + наклони напред , дори понякога потапяне на върха, мисля че върши по добра работа.
Извиниавам се и аз на колегата izgrev41 за спама :wink:
Може да се лови по такава схема с натегнат ластик и много добре изчислен такъм при приблизително една и съща големина на рибите и риболов " на скорост". И то, когато става дума за риби от порядъка на 400-500-700гр; даже може да не се ползва повод, може да не се ползва и кеп :D 8) От друга страна, ако се ловят едри риби- неминуемо ще последва късане или трошене на прът, ако не се наведе навреме в посока на рибата :idea: :wink:
Изображение
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

нещо не разбирам , без ластик се вадят риби от 1,5кг - 2кг ,а с ластик 300гр - 700гр :shock:
Според мен всичко зависи от задДиректното устройство :lol:
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Готин, колко дебел ластик ползваш?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

По темата: На директната седмица имам монтиран ластик на престън 1,15 мм на 3-то коляно. Бънг на Браунинг, като от снимиките.
Иначе: Към gotinbg - Вероятно твоя начин е удачин в твоя случай, при очакваните риби и място, където ловиш.
Аз не предпочитам този метод, защото винаги има вероятност да удари едра риба, която предполагам всеки би желал да я извади.
За пример: Миналата година, края на есента, яз. Мечка, първият по-студен осезаем ден. Предположих, че дежурните бабушки и кефали ще са се дръпнали на вътре, но водата още беше топла и това ме зарадва - очаквах вълнуващ риболов. В последствие се оказа, че нямам бутане близо 40 мин., реших да мина на повод 0.08(основното ми беше 0.12) и започнах да дърпам риби като през лятото - една след друга. Последва затишие, едно странно поклащане на плувката, засичане и екшън! След незнам колко време :rolleyes: толуп, който беше претеглен на място - 1,850кг. закачен точно под устата с кука 16. В този случай смятам, че рибата би си заминала с натегнат ластик.
Хорат, които ме познават лично(не са много от пишештите във форума) знаят, че не съм от хората които приказват измислици само и само да се включат във всеки разговор. :wink:
Изображение
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

от chirusa_bg на Пет Юни 19, 2009 7:30 am

Готин, колко дебел ластик ползваш?
Изображение

на Извево си дърпах шарковците с него :wink:
Изображение
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

Виждам че и колегата daiwa работи така :wink:

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=81&t=3921

отново се извинявам за спама :oops:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ластик със сечение 1.0 въобще не ми се връзва в представите за риболов на шарани от 2 до 5 кила; представите ми за ластици за тях са от 1.4 до 1.85 :idea: Не че и с 1.0 няма да се извади някой по-мързелив бройлер, ама..... :wink:
За информация на колегата с натегнатия ластик- толстолоби по 7-8 килограма разпъват ластик 2.0-2.2 мм., хванат на пето коляно- " до дупка", което ще рече умножено по 6 пъти разтегливост, около 25-28 метра; това е при старта- на първия "тегел"; след това правят още 3-4 по-къси тегела и след около 30 минути, с резултат около 3:1 в тяхна полза, евентуално работата може да опре до кепчосване 8) За да има този пост връзка с темата- Финеската на колегата, един такъв толуп, ще я направи на клечки за зъби точно за три секунди :D 8) 8)
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Готин,при какви риби ти излиза 1м. ластик,или така го натягаш да излиза толкова,ако е така,сори,но гелетата ще ти са повече от извадените риби.Ластика трябва да се прибира свободно във върха,не като го пуснеш да изплющи.При натегнат ластик рибите се откачат и имаш и по=големи шансове да ти скъса някоя риба.Аз ловя с ластик 1.27 на Престън и досега не съм имал нужда да търся да монтирам по-дебел.И основно ловя с 0.125 или 0.148мм основно.А ловя и едри риби с него.Като е пренатегнат ластика,се натоварва в повече и щеката и влакното.Трябва да има един синхрон на регулация на ластика,съобразен с основното влакно.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
gotinbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gotinbg »

ластик на фокус финеса
от izgrev41 на Сря Юни 17, 2009 9:23 am

Здравейте колеги ,имам следният въпрос - от няколко години имам 7м финеса от старите- im9-или нещо такова
досега ловях само на жило и съм нямал никакви проблеми но попаднах на аредно водоемче на което сред 800гр шаранчета се появяват и три кг шарани и 2кг амури -имам връх с ластик от друг директен може ли да се сложи на финесата защото на мен ми се струва много тънка и ме е страх да не е счупя -колена не предлагат -лови ми се с нея защото е много лека
На кое коляно и колко дебел да е ластика
Благодаря предварително
Напълно съм съгласен, но колегата izgrev41 никъде не споменава за толупи от по 7-8кг
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Да,но говорим за стандартен риболов,даже и за тулупи не го натягам толкова,излишно е .Значи писах,да се нагласи "твърдоста" на ластика според рибите и влакното.Но не е задължително да е прекалено наътегнат,тогава стават и белите.И натоварването в бънга е по-голямо,ластика излиза на максимума си и после ударите са в бънга,щеката и влакното.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”