Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
Моряк, аз точно затова попитах...за играта с пръчката. Разгледах всички клипчета на Киро и прочетох много за чепаретата, ама воденето си му е майката, а то остава все още недоразбрано от мен. Верно ще трябва много да гледам докато се науча, като се има предвид, че ще ми е сефте тази година, ама... нали затова е този форум... което можем от тук да го научим.Моряка написа:То чепарето ,какво е и как е направено има значение,но да не забравяме,че трябва да имитира малки рибки.Играта с пръчката е също важна!Дайте едно качествено ФК чепаре на човек,който никога не е ловил и едно по обикновенно на някой печен в морето с години и резултата може да е объркващ.Който може да докара играта на малките рибки има ефект.А ако се съчетаят всички подробности в един човек,обикновенно се чува
-Абе даде риба,ама имаше един дето около нас само той хващаше.Вадеше я от "Нищото"
Иначе с питане знаем всички докъде се стига...

Поздрави и наслука!!!
Цялата работа е от такъмааа.При сафрида единствено има значение как ще поднесеш чипарето,странично или отвесно.Но най важното е чипарето.Говоря за от лодка.
Мое мнение.Не задължавам никой да го взема под внимание.Опита това ми е казал.
П.п забравих,посоката на поставяне на чип.има голямо значение.
Мое мнение.Не задължавам никой да го взема под внимание.Опита това ми е казал.

П.п забравих,посоката на поставяне на чип.има голямо значение.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Ботев,при следващото си излизане,ще гледам да заснема няколко начина.
До сега не ми е минало през ума.
Почвам да снимам само като видя на Моряка или Патера да им се огъва върха.
Ще го пусна тука.
До сега не ми е минало през ума.

Почвам да снимам само като видя на Моряка или Патера да им се огъва върха.
Ще го пусна тука.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
КИРО, изключително много ще съм ти благодарен и задължен. Изгледах ти всички клипчета и наистина фотото е само като пичовете вадят вече "гроздовете". Тръпна в очакване ... а като мина през Варна имате по едно пиене от мен!!!
- patter
- вече хвърля и на тежко
jbotev , малко да оспамя темата, ама като се прибирам към Търговище можем да поговорим по темата 

patter, на драго сърце, но и аз не съм в трг-то. В София се подвизавам и рядко се прибирам. По-верочтно е да дойда във Варна и там да се видим, хем ще ме научите на морските чалъми тет-а-тет
( Извинявам се за спама - ако сметнете за необходимо - трийте на воля)
Поздрави

Поздрави
-
- вече хвърля и на тежко
Киро и Моряка.Господ здраве да ви дава и добър улов.Задължен съм ви,че ме научихте да си правя чепарета.Хем е кеф,хем си спестявам някой лев.С вашите уроци си направих и аз чепарета с ФК.За един ден си направих четири-две по метода на Киро и две по метода на Моряка.Всичките ги направих обаче с перушина от токачка и по четири нишки от ламе електрик.Кировите са без лак,а на Моряка ги лакирах по неговия начин с клечка за зъби.Използвах и една дъсчица с три пирончета,която някой друг колега от форума/да ме извини,но не помня кой беше/беше препоръчал като улеснение за да огранича дължината на бидемите и разстоянията между тях по майката.Направих ги с по-къси бидемчета и разстояния между тях и така събрах по 15 куки на дължина,която ми е удобна за замятане от брега-3 см бидем и 12 см между тях.Дали не съм сбъркал?Киро,по твоя начин перушината и ламето при затягане на възела на куката имат склонност да отиват отзад на стеблото.Може би аз нещо съм сбъркал?По метода на Моряка се пести ФК,ама защото са ми дебели пръстите.Ако перушината и ламето са по дълги какво се получава?Сафридът хапе тях и не се закача ли?Ще ги пробвам първо в Гърция,а наесен и на нашето море,като отида на гости на мои приятели в Поморие.Надявам се дотогава да се оправя и със снимките,та да ви покажа на какво сте ме научили,пък дано има и някоя риба за обща радост.Ф 0.14 бидем и ф 0.2 за майка,явно се оказва най удачно,защото от любопитство опитах по дебела майка или по-тънък бидем и имах голям проблем с възела за прикрепване към майката.Куките са №8.Трябва ли да си навържа чепарета и с №12?
- Моряка
- кандидат преподавател
Перушината и ламето да не стърчат много,примерно ако куката е дълга 15мм.с перушината да стане към 20мм.Никелираните куки са за предпочитане,въпреки краткия живот(ръждясване).Куки 8-ца за Гръцко са си добре предполагам.За при нас предпочитам малки куки,дори и да се разкаже играта на чепарето за един излет ,но да се хваща повече.Аз съм фен на малките куки вързани здравоСтефан Добрев написа:Ако перушината и ламето са по дълги какво се получава?
.Куките са №8.Трябва ли да си навържа чепарета и с №12?

А сега де? 

Колега,ако си правиш чипарета специално за Гърция не мога да ти бъда полезен,но ако ги правиш за нашето черноморие,мисля че мога да те посаветвам.Това 0.2,което си ползвал за майка ако си от брега и стремиш максимално силно замятане,ще ти създаде проблем.Ползвай поне 0.22.Аз отначало почнах да ги правя с 0.20 майките и докато се закачаха по 2-3 риби нямаше проблем,но като започнаха да се пълнят чипаретата системно,след 2-3 излета същите чипарета в следаващите излети полетяха доста по-силно от колкото трябва след замятане.Ако си от лодка на клатене няма проблем.ФК е доста по-твърд и неразтеглив от монофила.Ако все пак си твърдо решен да ги правиш с 0.20 не влагай много сила в замятането.При мен лично 0.23 майка и 0.14 бидем не ми праваше проблемСтефан Добрев написа:Киро и Моряка.Господ здраве да ви дава и добър улов.Задължен съм ви,че ме научихте да си правя чепарета.Хем е кеф,хем си спестявам някой лев.С вашите уроци си направих и аз чепарета с ФК.За един ден си направих четири-две по метода на Киро и две по метода на Моряка.Всичките ги направих обаче с перушина от токачка и по четири нишки от ламе електрик.Кировите са без лак,а на Моряка ги лакирах по неговия начин с клечка за зъби.Използвах и една дъсчица с три пирончета,която някой друг колега от форума/да ме извини,но не помня кой беше/беше препоръчал като улеснение за да огранича дължината на бидемите и разстоянията между тях по майката.Направих ги с по-къси бидемчета и разстояния между тях и така събрах по 15 куки на дължина,която ми е удобна за замятане от брега-3 см бидем и 12 см между тях.Дали не съм сбъркал?Киро,по твоя начин перушината и ламето при затягане на възела на куката имат склонност да отиват отзад на стеблото.Може би аз нещо съм сбъркал?По метода на Моряка се пести ФК,ама защото са ми дебели пръстите.Ако перушината и ламето са по дълги какво се получава?Сафридът хапе тях и не се закача ли?Ще ги пробвам първо в Гърция,а наесен и на нашето море,като отида на гости на мои приятели в Поморие.Надявам се дотогава да се оправя и със снимките,та да ви покажа на какво сте ме научили,пък дано има и някоя риба за обща радост.Ф 0.14 бидем и ф 0.2 за майка,явно се оказва най удачно,защото от любопитство опитах по дебела майка или по-тънък бидем и имах голям проблем с възела за прикрепване към майката.Куките са №8.Трябва ли да си навържа чепарета и с №12?

Зарганолог
- КИРО
- Обратна връзка:
Стефане,няколко отговора от моя гледна точка.
3 см бидем е добре,но 12 между бидемите е малко.Даже и за граца,ще имаш моменти една риба да се закача на две куки,
а и често ще ти се закачат и съседните куки една за друга.
При затягането казваш отиват отзад,
пробвай после да ги завъртиш в нормалното им положение.
Може и нещо при правенето на възела да се греши.
Първите 2-3 витки не стягай много,стягай последните 2 витки и накрая като стягаш възела
трябва да се получи.
Абе проби,проби и накрая му хващаш чалъма.
3 см бидем е добре,но 12 между бидемите е малко.Даже и за граца,ще имаш моменти една риба да се закача на две куки,
а и често ще ти се закачат и съседните куки една за друга.
При затягането казваш отиват отзад,
пробвай после да ги завъртиш в нормалното им положение.
Може и нещо при правенето на възела да се греши.
Първите 2-3 витки не стягай много,стягай последните 2 витки и накрая като стягаш възела
трябва да се получи.
Абе проби,проби и накрая му хващаш чалъма.

-
- вече хвърля и на тежко
Разбрах всички препоръки.Станах като Пенелопа дето през деня тъчала,а нощно време разплитала.Сега почвам да преправям,което може и да връзвам наново.Правя майка 0.25,бидем 3см.от 0.14,куки морски 10,перушина и ламе мешано....Докато не навържа 60 куки няма да захвана друга работа.
- КИРО
- Обратна връзка:
Майка 0.20-винаги такава слагам.
Тогава и възела между 0,14 и 0,20 става по надежден.
Ако има голяма разлика между двете корди,може и да не стане този модел възел.
Направи си проби примерно 0,14 с 0,40.
И още-за да стане възела,винаги бидема трябва да е с една идея по-тънък.
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря,че веднага ме светна,щото Мишел беше писал,че ще имам проблеми при замятане от брега.В предишния пост бях писал,че когато е голяма разлика между бидема и майката възелът не се получава.Увеличавам и разстоянието между бидемите на 15.см.Благодаря и отивам да връзвам,че почивката ми свърши.Имам норма.КИРО написа:Майка 0.20-винаги такава слагам.
- Моряка
- кандидат преподавател
Ти Стефане не бързай накуп всичко да правиш,ами направи едно и го снимай,да го огледаме 

А сега де? 

Моряка написа:Аз съм фен на малките куки вързани здраво![]()

Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Мммм-даа! Важен е процеса!