Ферма за попови прасета

Модератор: Paublo_Eskobar

iliobg
новобранец
новобранец

Ферма за попови прасета

Мнение от iliobg »

Здравейте колеги,

Има ли някй от вас представа за начина на развъждане на попови прасета или от къде може да се намери информация по въпроса. Говоря за професионално или поне полу-професионално развъждане, не за ровене из торищата :D

Благодаря предварително
петко стоянов

Re: Ферма за попови прасета

Мнение от петко стоянов »

Ако маа само домати и зеле фермера-нема да е питателна храната :idea: ..Нема да наддават на тегло хайванчетата :mrgreen: ...само люспи и кочани кила не вдигат :idea:
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

Идеята е добра, поповото прасе / конощип и т.н. / е уникална стръв. Подходяща за много видове риба- шаран,сом кефал и др.! Проблемът е в това, че досега не знам някой да е правил подобна ферма . И тъй като във всяко бизнес начинание има риск си набави инфо /не само във форума/ и проучи търсенето /най-важната част/ !
Ако не, прави като нашите магазинери /при условие че, търгуваш със стръв / - наемаш си хора да тия доставят и въртиш алъш-вериша !
Въпросът е интересен защото в градовете няма как да се набави тази стръв !
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

Всеки случай не ми звучи по различно от ферма за охлюви и ферма за калифорнийски червей, а това са си сериозни бизнеси. Така, че ако некой ако знае нещо нека каже, а не само да умуваме и да се присмиваме на колегите си. Аз лично не съм чувал, но идеята ми харесва. Веднъж съм ловил на тази стръв и хванах клен- килник.
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
creativ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от creativ »

Чувал съм легенди за риболова на попово прасе но не съм го ползвал
за стръв (е само веднъж де) поради факта, че трудно ги намирам. Пазар за тази стръв има, огромен е даже.
Според мен едва ли е трудно ако знаеш достатъчно подробности за живота тези животинки. Мисля, че едни от предпочитаните им храни са картофите и корените на младите растения. Размножават се с яйца но не ми е
извесно какви уловия избират за полагането и излюпването им.
Риболова е удоволствие, а не начин за препитание !!!!!!
iliobg
новобранец
новобранец

Мнение от iliobg »

Мисля си че технологията е като при калифорнийските червеи.... Аз съм чувал за подобни развъдници на попови прасета с дълбочина около 50 см с найлон най-отдолу да задържа влагата, отгоре кравешка тор, и най-отгоре слама. Разбира се това е твърде общо, предполагам има доста други тънкости...

Надявах се някой да е чувал и да си спестя ровене из библиотеките за биологията на поповото прасе :D :D
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

А бе момци, от каде ви дойде на каъла , че поповото прасе яде лайна, няма такова нещо. И освен , че живее предимно под земята няма нищо общо с червея, па какъвто и да е той. Креативния ви обясни , че таз гадина се храни предимно с корени и грудки по корените, т.е. за да го развъждаш първо трябва да станеш земеделец и ако ще има тор, то тя ще е само за да подхранва растенията.
Та много ми интересно как ще стане тази ферма, но като за начало се заеми с търсенето на растение което расте много бързо и при това на гъсто насадено + това ,че поповото прасе трябва да го хапва с кеф и тогава се пробвай на малка площ.
Айде успех!
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

iliobg написа:Надявах се някой да е чувал и да си спестя ровене из библиотеките

От ровенето можеш да понаучиш доста неща,например че съществуват няколко вида,че излюпените личинки от снесените яйца зреят няколко години ,че са правени опити за за отглегждането им в изкуствена среда безуспешни -защото яйцата съхнат.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
skorpion
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от skorpion »

Тука в съседно кварталче на Разград, има един който гледа
калифорнийски червеи, за торта ли, пръста ли не ми е много ясно.
Но червеите се отглеждат в оборска тор.
Един от рибарските магазини се снабдява от него и почти винаги има
и на цена 0,80-1,00лв.за брой според размера.
Според мене си е скъпичко и предпочитам да си ги накопая на някое торище.
На близкия язовир Съединение трофейна бяла риба се лови и на попово прасе.
Но там според мен е свикнала защото има много по брега.Много дупчици и като ги залееш с вода
и поп.прасе излизат, същото се получава и при по-силен вятър и вълна която залива брега.
Видите ли около 10мм. дупки по брега пробвайте да ги залеете с вода и ако има - излизат.
iliobg
новобранец
новобранец

Мнение от iliobg »

lovo-бай СТОЯН написа:
iliobg написа:Надявах се някой да е чувал и да си спестя ровене из библиотеките

От ровенето можеш да понаучиш доста неща,например че съществуват няколко вида,че излюпените личинки от снесените яйца зреят няколко години ,че са правени опити за за отглегждането им в изкуствена среда безуспешни -защото яйцата съхнат.
Не е точно така, хората го правят от години, не бих казал кой знае колко професионално, но се въдят и продават сериозни количества. Не знам колко време им е нужно на личинките да се излюпят, но всяко нещо си има решение...
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Изображение

Разпространение
Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa L.) е повсеместно разпространено и едно от най-опасните насекоми неприятели на земеделското производство у нас. Обитава по-влажните почви, което обяснява по-голямото му разпространение на терени, където се прилага напояване (разсадопроизводство, зеленчукопроизводство, производство на посадъчен материал, дворове, оранжерии), а също така и в насаждения с етерично-маслени култури. Поради това, че насекомото не е профилирано да се храни при отделна или група култури, то се възприема за многоядно.

Морфологични особености
Поповото прасе е насекомо с непълна метаморфоза и преминава през 3 стадия - яйце, ларва и възрастно.

Възрастно насекомо. Има продълговато тяло с тъмнокафяв цвят, със седефен блясък отгоре и кафявожълт отдолу. Преднегърдът е елипсовиден и много твърд. Предните крила са къси и триъгълни, а задните са по-дълги от тялото. На коремчето си има дълги членести церки. Предните крака са видоизменени, наподобяват лопатки и са пригодени за ровене в почвата. Дълго е 40-50 мм.
Яйце. Има големина, форма и цвят на зърно от просо.
Ларва. Прилича на възрастното насекомо, но е без крила. Наскоро след излюпването е белезникава, но след като линее няколко пъти става светло кафява. Достига дължина 35-40 мм.

Биологични особености
Развива едно поколение годишно и презимува като ларва, нимфа и възрастно насекомо в почвата.
При затопляне на времето се придвижва към повърхността на почвата, започва да се храни с млади корени, нежни стъбла и листа до повърхността, прави ходове, с което допълнително уврежда корените на растенията.
Полова зрялост настъпва в края на май или през юни, когато мъжките индивиди излизат през топлите вечери и прелитат в търсене на партньорка; това е периодът, през който насекомото копулира. Оплодената женска прави полусферични гнезда в почвата, където пренася части от растения и снася яйцата си. За период от 30-45 дни една оплодена женска снася до 700 яйца.
Излюпването започва от края на юни. През първия месец ларвите живеят в гнездото, където се хранят с изгнилата растителна материя, пренесена от майката. В началото на август те започват самостоятелен живот.

Борба с поповото прасе
Прилага се борба чрез примамки и чрез инсектициди. Използването на инсектициди става най-вече чрез третиране на семената и корените на разсада.

При малки площи, силно нападнати от попово прасе, през зимните месеци се изкопават дупки с размери 50/50/50 см (или траншеи), в които се поставя пресен оборски тор. Топлината привлича насекомите и те се събират в примамката. Примамките се изгребват заедно с поповите прасета в тях и се унищожават или при ниски температури и замръзнала почва се разпръскват върху почвата, за да загинат насекомите.

:idea: 8)
п.п. материалите са от интернет :idea:
Последно промяна от Бачо Илия на Пет Юли 10, 2009 11:04 am, променено общо 1 път.
Изображение
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Не съм чувал някой да ги развъжда целенасочено.Намирали сме попови прастета за стръв,където има купища от тор.Инак кефала много обича да си го кльопа.
TICA FAN
Боката
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Боката »

Доста трудоемка и несигурна задача. :roll: Не знам дали рибата си прави обедното меню по артикули и породи,дали ще направи разлика между Изображение и Изображение-по вкусови качества...ако е решила да взима ще взима.Така че може пък да се пробва с ферма за скакалци :smt102
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

david_1995 написа:Колеги вече я почнах със 100 попови прасета в голяма кофа от латекс и много корени червеи и корени и картофи :D само дето се лупят една година ше пиаша пак акто се излъпят :D
Между другото поповите прасета могат и да летят особенно по време на размножаването им така че ще е добре да им сложиш един капак отгоре :lol:
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Ядът моркови като зайци.Отделил съм си ги в кутии и ги зобя постоянно.
Трябва да са наддали, докато тръгна един ден за Дунав. :D
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”