Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

На Марица дава
Модератор: sapuna
- krokibg
- учете се от него
На Марица дава
Колеги,има хора от пловдив във този форума и ходят на р.Марица,хващат риба и си мълчат за да не става калабалък по местата.Аз ходя всеки ден и познавам доста хора който хващат,и си мълчат.Затова аз ще ви открехна за какво става въпрос.Шарани от 2-3-4-5,до 8кг ги хващат на качамак - пружина и над нея се слага едно речно олово по голямо,а на кукичките слагате стиропор,намирате по спокойни води със бавно течение (такива са около свинарниците преди 9-ти километър и от двете страни на реката) и във общи линий е това.Лошото само е в това че по новите разпоредби не може да се лови на повече от една пръчка.Но има хора който рискъват и хващат.Имам приятелче което за десетина дни е хванало около 7-8 бр хубави шарана.Аз ходих вчера след обед да го видя там на място и се уверих със очите си че може да се лови и на по малка вода със успех.За съжаление вчера не изкара нищо, но трябва да знаете че се иска чакане.Наблюдавах доста хора на около и имаше хора които ловяха на леко и на изтичане,нагазили във водата направиха по кило две маришка мряна.Сом и шаран си дава на марица но са малко хората които знаят как да ги ловят.Сома може да се лови на чакане на воден червей,който се вади от марица на място и се търси във тинести места под корените на папура,и трябва да се престрашавате да се пойзцапате малко и да се поровите из тинята.Водния червей е много ефикасна стръф и на него удря и едрия шаран.Не можете да отидете по марица със 0.10 - -0.12 корда,на бял червей или на мъмрек и да искате да хванете голяма риба,затова всеки вика няма риба.Мислете със главите си и когато отидете си направете такъми точно за сом или шаран,ако не знаете попитайте.Но най-важното нещо си остава чакането,ако сте отделили следобеда за риба,хвърляйте въдиците и чакайте,вадете ги само ако се затлачат нмого със листа и водорасли,или течението ги избута много на доло.Ако днес не ви удари то утре със сигорност ще удари.На слука и знайте ПОСТОЯНСТВОТО МУ Е МАЙКАТА.
Дано съм ви бил полезен.
Дано съм ви бил полезен.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- разбира нещата
МАРИЦА
БЛАГОДАРСКО ФРЕНД! ВЯРНО ЧЕ АКО НЕ ЗНАЕШ КАК СЕ ЛОВИ ТАМ НИЩО НЯМА ДА ХВАНЕШ. АЗ СЪМ ГО ИСПИТВАЛ ТОВА. ДОБРЕ ЧЕ БЕШЕ ЕДИН ОВЧАР ПОКРАЙ МЕН ТА МЕ ОТВОРИ КАК СЕ ЛОВИ.
И Рибар съм и Ловец съм.......
- krokibg
- учете се от него
За Марица
Ge6ko,пратил съм ти ЛС,но за всички ще повторя,че най-ефикасно за сега е шаранчето на Ъгли Дъг.Цветове - синьо и жълтеникаво кафяво със червени перчици.Будете търпеливи и не спирайте да замятате,уморително е но ви гарантирам че ще имате удари.Вчера имах един удар на четвъртия,но беше малко и го върнах обратно да вика БАБА МУ !!!
Успех, и ако хванете не забравяйте да се обадите.
Успех, и ако хванете не забравяйте да се обадите.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
ее най после ценно инфо за марица
риболова по тая река по принцип винаги е бил труден за мен
виждал съм майстори да вадят много риба от нея
но аз така и не успях да се науча да ловя в нея е вадя па някой друг- дребосък колкото да си начеша карастата но сериозна риба никога не съм правил а знам че има много риба вътре !
познати слагат даули и какви чудеса вадят не е за разправяне
та с повече такова инфо се си мисля че ще захапя и аз!

риболова по тая река по принцип винаги е бил труден за мен
виждал съм майстори да вадят много риба от нея
но аз така и не успях да се науча да ловя в нея е вадя па някой друг- дребосък колкото да си начеша карастата но сериозна риба никога не съм правил а знам че има много риба вътре !
познати слагат даули и какви чудеса вадят не е за разправяне
та с повече такова инфо се си мисля че ще захапя и аз!
- krokibg
- учете се от него
За колегите,на които мерака им е голям,само ще им кажа,ако искате да се научите и да знаете какво правят майсторите,взимате по една пръчка и се настанявате по близичко до някой такъв.Кучето,колкото и да гледа месаря,касапин няма да стане,но при хората е друго,малко гледане и ако не помните записвайте си и не е нужно да се открива америка или топлата вода те са открити.Ако ли не,четете от специализираната литература,поне да научите монтожите,а водата няма значение колко е дълбока.Аз когато ходих да видя моя приятел какви ги върши,отидох да повъртя воблер срещу него на островчето,и доста се изненадах че той хвърляше близо до това островче,а там беше не повече от 80 см вода,и имаше доста камъни.Ще се изненадате и вие,но рибата се върти и взима на невероятни и против всякаква логика места.Всички когато ходят на Марица,търсят тихи,дълбоки и удобни места,а този мой приятел се навира из едни храсталаци,дето никой не иска да хвърля,но успех има и това е факт!!!
а сом4е от пружина ка4амак и стиропор дали 6те се заинтересува, някои имал ли е подобни удари?
бай дъ уей, как си втвърдявате ка4амака, слагате ли от ароматните в него и ли деиства само натюр??
бай дъ уей, как си втвърдявате ка4амака, слагате ли от ароматните в него и ли деиства само натюр??

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- man1966
- ще става разбирач
Може и да се заинтересува ако на пружината се е закачил некой дребосък , ма иначе поне в Марица ,не ми се верва.Smokey написа:а сом4е от пружина ка4амак и стиропор дали 6те се заинтересува, някои имал ли е подобни удари?

Я елате рибенца при батко...
- krokibg
- учете се от него
Колеги,има и друг начин за ловене на шаран по марица,но пак се иска чакане.Няма чакане единственно на магазина.Като искате шаран,взимате само една пръчка,копувате си от конеца DYNATRON 0,8 и си правите един шарански дюзен със едно обикновено стериопорено перо,слагате една шаранска кукичка,слагате едно подвижно олово около 4 - 5 гр,и отивате на марица,само че не ходете непременно там където ходят всички,а си намерете едно спокойно и закътано местенце,и без много шаване и тропане (защото шарко по марица е много плашлив) сядате и чакате.Само със чакане ще се ощастливите със добър шаран,може един или два удара да ви направи но ще имате.аз когато съм отивал специално за шаран по марица,винаги съм ловял на сладката царевица,дървояд или на щипан хляб.Запомнете по-млади наши колеги,винаги се иска чакане,ако ли не отивайте в магазина или на рибен ресторант.Така е и със сома на чакане!!!!
Смоуки,като сложиш водата да заври,тогава сипваш царевичното брашно и бъркаш със някоя здрава дървена лъжица докато не изври всичката вода и качамака не започне сам да се втвърдявя,няма нищо сложно,само гледай да прецениш горе-долу колко вода ще сложиш,че да не се наложи да бъркаш цял час като луд.Аз никога не съм слагал миризми,и те съветвам да не слагаш.много добре си взима само на чист качамак и стиропор.
Смоуки,като сложиш водата да заври,тогава сипваш царевичното брашно и бъркаш със някоя здрава дървена лъжица докато не изври всичката вода и качамака не започне сам да се втвърдявя,няма нищо сложно,само гледай да прецениш горе-долу колко вода ще сложиш,че да не се наложи да бъркаш цял час като луд.Аз никога не съм слагал миризми,и те съветвам да не слагаш.много добре си взима само на чист качамак и стиропор.
-
- научил се да хвърля
днес ми беше 4 ходене за 6 дни на марица и нямам удар.хвърлям на 5 вида царевицаи неще. търпението взе да преминава в нерви вече. само на хранилка една каракуда и на червей един костур. постоянно бъзикат въча и водата или се качва или пада. от миналия ден до днес се беше качила поне 40 - 50 см.
TRABUCCO
- pet55
- научил се да хвърля
като стана дума за качамак ето и моята рецепта за качамак за Дунав /всъщност рецептата е от книжка на Красимир Клисарски /
200 гр. царевично брашно
100 гр. пшенично брашно
250 гр. вода / всичко това го пиша по памет защото кнежката е в къщи на съм 90 % сигурен в дозите/
водата се кипва и добре разбърканите царевично и пшенично брашно се сипват бавно в средата на тенджерата ,образува се конус от брашно и с дръжката на лъжица се прави дупка в средата на брашното така че да се покаже от врящата вода ако е направено както трябва брашното стои отгоре на водата като островче и не опира дъното на съда е не загаря след 4- 5 минути започва да се бърка енергично и се сваля от огъня после се меси като поистине малко така направен малая е много жилав и като го праснеш в пода отскача 10 - 15 см.
200 гр. царевично брашно
100 гр. пшенично брашно
250 гр. вода / всичко това го пиша по памет защото кнежката е в къщи на съм 90 % сигурен в дозите/
водата се кипва и добре разбърканите царевично и пшенично брашно се сипват бавно в средата на тенджерата ,образува се конус от брашно и с дръжката на лъжица се прави дупка в средата на брашното така че да се покаже от врящата вода ако е направено както трябва брашното стои отгоре на водата като островче и не опира дъното на съда е не загаря след 4- 5 минути започва да се бърка енергично и се сваля от огъня после се меси като поистине малко така направен малая е много жилав и като го праснеш в пода отскача 10 - 15 см.

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!