Какви изненади може да очакваме от сома?

Модератор: sapuna

tararan
новобранец
новобранец

Какви изненади може да очакваме от сома?

Мнение от tararan »

Здравейте колеги,случи ми се нещо много странно.Ходихме с един приятел и ни се закачи огромен екземпляр,докарахме го до брега и след дълги мъки да го изтеглим на сушата се отвърза куката :oops: след това водихме големи дебати къде точно сме сгрешили понеже не сме много опитни с ваденето на такива големи риби.
Въпросът ми е ако му се бръкне в устата с ръкавица има ли опасност от някакви по сериозни последствия,колко силна може да му е захапката на това чудовище,понеже доста време прекара в непосредтвена близост до нас имаше едно 190-200см. дължина , прецених долу горе че теглото му е около 80кг.В интерес на истината не бяхме много потготвени за подобен улов,не располагахме и с канджа.
Какво може да се направи в подобна ситуация?
lekiq_ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Какви изненади може да очакваме от сома?

Мнение от lekiq_ribar »

Привет.Щом си с ръкавица не може да те захапе защото просто като я усети и се отказва.Щом е по-голям екземпляр,като наближи брега влизаш във водата,без да го плашиш,ловиш го за устата и направо навън,без много да си играеш.
Дано съм помогнал :wink:
Удоволствието на риболова е хванатата риба,не изпържената\!

Изображение
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Невъзможно е да се отвърже куката. Ползувайте куки с ухо, а не с лопатка. Възела се стяга намокрен. След това се залива със секундно лепило.
От сом може да се очакват всякакви изненади. И най-непредвидимите. Може да ти смъкне кожата на ръката. Може да те изпатка с опашка по гръбнака и после 1 месец си в бокса. Това съм видял с очите си.
tararan
новобранец
новобранец

Мнение от tararan »

Може и да не се е отвързала куката,а да се е протроил повода в зъбите му,мислех всякакви вариянти.
Ясно е едно че докато се научим ще губим,и на първо място ще трябва да понамалим пиенето,а не на по една бутилка джин да се правим на отворени.
Това ще ми държи влага доста време.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

tararan написа:Може и да не се е отвързала куката,а да се е протроил повода в зъбите му,мислех всякакви вариянти.
Ясно е едно че докато се научим ще губим,и на първо място ще трябва да понамалим пиенето,а не на по една бутилка джин да се правим на отворени.
Това ще ми държи влага доста време.
Това е доста вероятно.....протриване. :wink: А влагата си е за цял живот.И мен тя(влагата) ме държи още...С 1мм. монофил Шимано Тиагра и час и половина борба.....Сома го държах с двете си ръце....остана само въжето да му прокарарам и да се снимам преди да го пусна.
Това е ,защото бях много сигурен.Освен това беше закачен,като по учебник....за жилата.Повода ми беше чисто нов,направен преди самото влизане.А на теб колега само да ти кажа,че 2м. сом е около 50кг.Хващал съм такива дребни 3бр. :wink: :lol: :P :lol:
Последно промяна от Emo-83 на Пон Юни 22, 2009 8:13 pm, променено общо 1 път.
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от magiosnika--- »

Димане,Димане това за гръбнака направо ме разби :rolleyes: Ти да видиш какви неща се случват по вашият край :lol:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

magiosnika--- написа:Димане,Димане това за гръбнака направо ме разби :rolleyes: Ти да видиш какви неща се случват по вашият край :lol:
И аз искренно се посмях,защото го разказва образно...все едно вчера е видял случката с 127килограмовия на язовира.Всъщност е възможно всичко това.Случвало ми се е на един язовир.Водих едно запалено чорбарче на зелено училище.Казва се Ники,викаме му таксито по обясними причини.Влизаме за 1-ви път заедно и някъде към 10.30 вечерта ковнахме един сом 23кг.Предложих му да му дам въдицата,а аз да бъркам в устата.За зла участ си бях забравил и ръкавицата на брега.Обаче Ники не иска с мотива,че го е страх(после разбрах,че да не би да се откачи).Тогава не мислех,защо се страхува да държи въдицата,а със настървение посяга към устата с шапката ми(вместо ръкавица).Но понеже сома не беше много голям и язовира плитък....го извадих на абордаж.Естественно не беше уморен и посягайки към устата му рибето така се изви,че му направи пълен нокаут с ляво кроше през муцуната.Казвам ви за малко не падна извън лодката,а във нея(сериозен съм).После го болеше яко главата,а лицето цялото червено.Такъв шамар и жена ми не ми е била.
А на мене ето този ми е правил само вятър пред лицето,защото бях вече старо куче и съм го ял този камик. :wink:
Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

magiosnika--- написа:На това му се вика - начало,изложение и край - майстор на късия разказ :lol: случка,емоция и хепиенд :lol: :P :wink:
Е как...,няма да се излагаме.Опитвам се да те обогатя.Знаех се,че ще ме разбереш. :wink:Ти вътрешно не ги ли изживяваш така нещата( е сподели ги де). Майтапки Уили,но са истина. :lol: :P :lol:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

magiosnika--- написа:Моля ти се,как да не те разбера - та нали си доаена в бранша :lol:
Темата беше какви изненади да очакваме от сома.Една от тях е,че може да клъвне на всеки.Другата изненада е,че точно когато най-много си повярваш се капотираш.Всъщност заради изненадите харесвам този риболов.Няма общо с нито един друг.Смешно е,когато някой пише......"Желая съвет за пръчка".....сом до 30кг.Това не е концерт по желание.Тази риба може да е 5кг.,но може да е и 127кг.Освен това почти винаги ме изненадва с поведението си.Един път е много леко.....,друг път се биеш яко,а очакванията се сриват на кантара.Явно е,като при хората.....различно.... За това не можем да го очакваме(имам предвид заглавието на темата). :arrow:
Аватар
magiosnika---
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от magiosnika--- »

Сиреч - очаквай неочакваното :lol: По тази причина,знаейки за коварствата на звяра ходя с една здрава,сомска гега с мулти и една счупена спинингарка с калпава макара ! Прътче с три водача и акция 15 - 40 гр. Мръсникът удря винаги на нея :!: Законите на Мърфи са железни и неизбежни. Гъделът е в това,че съм стар фен на марката Делфин и обожавам работата с калпав такъм :lol: Когато тучът удари нищо хубаво не го чака :P Та коварен,коварен - колко да е коварен ? Като си носиш космо диска да си пазиш гърба всичко е наред :wink:
Аватар
nikaro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikaro »

Emo-83 написа:
magiosnika--- написа:Моля ти се,как да не те разбера - та нали си доаена в бранша :lol:
Темата беше какви ...
В това за поведението и аз се убедих.Имам малко искуствено езерце в двора и в момента имам две бебета
вътре-около по 2кила.Та едното е голям темирут-в г.за му да бъркаш не мърда,но другото е пьлна противоположност
всеки път,когато посягам към него ме захапва за пръста-голямо диване,че и хапе здраво :D
Така го научих да го храня с ръка,налита на всичко,което подадеш-червеи,жабки....Вчера беше на пилешки
хапки :D :D :D ,ама нещо панировката не му понесе-после ги повърна :lol: Не се бъзикам и аз направо се изцъклих,
но наистина яде-ще си го угоявам,като прасенце :winkТа мисълта ми беше,че наистина всеки сом си има характер,
забелязъл съм го и при ваденето не еднакви екземпляри-всеки се бори различно.
Д.Димитров
новобранец
новобранец

Мнение от Д.Димитров »

Скоро ми попадна един диск с руско филмче за риболова на сом чрез кльонкане. Там "майстора" правеше кльонковете с едно калпаво ножче. Но това което ме впечатли че при хващане на сом винаги използваха в момента на ваденето един дървен чук, покаже ли се главата на сома и получава страхотен удар с чука. Местния рибар обясняваше че е имало случаи когато не зашеметят мустакаткото като го вкарат в лодката и замахне с опашката си да счупи крак на някой от рибарите. Но колко е достоверно това нямам представа. Не се учудвам, доста мощно животно си е.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Това първо не е хуманно и второто е,че понякога трябва да се пусне дадена риба.И още ред причини има за да не удряме рибата :arrow: трябва да си уважаваме противника,нали той ни прави щастливи.
С този чук къде отиваме :?: А?Друг вариант е когато си за няколко дни за риба и го праснеш още първия.Кво става?Храна за бял червей.Човек трябва да си премисли всички действия.Предварително.
Колега Димитров нямам на в предвид теб,а това което ти е направило впечатление.Аз също съм го гледал-не ми хареса. :wink:
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Мой горчив случай.

Риболов на дъно.
Река, нощ 3 ден чакане на сома (до тогава само дребни щуки и малко распери). 2-ма човека, никакъв излишен шум.
Нервите са поопънати малко заради слабия риболов и липсата на сом :lol: Колегата ляга към 2-3 през ноща. Аз оставам да чакам сома на ракийка. Удър. Засек рибата веднага се вдигна горе (общата дълбочина е около 2-3 метра и почти няма течение) и тръгна надолу по течението и към средата на реката(бях метнал във отсрещния бряг).
Мойте въдици бяха в горната просека, на колегата в долната. Между тях имаше 10-тина метра камъш. Зверчето го изпокърши и аз си ходя след него и обирам колкото мога. Поспря се в близост до моя бряг и викам да светна с фенера да видя за какво иде реч. Нямаше как да пусна въдицата с една ръка, почнаха едни викове едни чудесии. Оня не чува :lol: :lol: :lol:
дзвера се пляска и обръща наляво надясно, и нагоре надолу на 20 метра под мен, а не мога да го видя.
Та пуснах въдицата с едната ръка, стъпах в тинята покрай брега и в комбинация с тласъка от сома плонжирах :lol: :lol: :lol:
За момент линията се охлаби и рибата се откачи. :oops: :evil:
Куката 6/0 Оунър просто небеше пробила четките :evil: :evil: :evil: :evil:

Та така риболова на сом не е за хора със слаби нерви
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венци ® »

Ivak написа:
Та така риболова на сом не е за хора със слаби нерви

А твойте слаби ли са? По скоро мерака да си видиш съперника е бил причината. :P
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”