Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Които се мисли за опитен рибар да каже мнение???????????????
Модератор: bobopeli
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
ееее,разсипахте човеко от подигравки...
не сьм голем шаранджия-ловим ги по скоро инцидентно по реките между скобара и мряната(изключая дунав,кьдето целенасочено метам на тежко за шаран),но сьщо мога да препорьчам сухата царевица като дестинация за наистина дьрти шарани,а по голема глупост от това че ги боляли коремите не сьм чувал
та нали имат овчите риби за разлика от хищника,който еволюционно е по примитивен(уста,черво и гьз) много по сложно устройство на организма което включва и т.нар. гльтачни зьби с които стриват храната преди да я погьлнат...именно заради това сухата могат да си я позволят само само наистина дьртите шарани и амури с яки челюсти...
п.с. а за хората,при болки в корема и колики,сьветвам да се вьздьржат от химиите наречени "лекарства" и горещо препорьчвам един народен лек наречен "РАКИЯ"
лекарства се пият само за ТРИПЕР,бе пичове 

п.с. а за хората,при болки в корема и колики,сьветвам да се вьздьржат от химиите наречени "лекарства" и горещо препорьчвам един народен лек наречен "РАКИЯ"

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- svetlio86
- ще става разбирач
ИЗВИНяВАМ СЕ НА ВСИ4КИ че НЕ ПИша НА КИРИЛИcА НО В МОМЕНТА САМ В УСА И НЕ ЗНАМ КАК ДА НАПРАВя ТАКА че ДА ПИша НА КИРИЛИcА!
ЗНАМ че САМ САМО НА 20 ГОДИНИ НО ИСКАМ ДА ИЗКАЯ МНЕНИЕ КАК САМ ХВА6ТАЛ ДОБРИ шаРАНИ И НА КАКВА СТРУВ.АЗ ПО ПРИНcИП жиВЕя ВАВ ВАРНА НО БАБА МИ Е ОТ СЕВЛИЕВО И КАТО ПО МАЛУК ХОДИХ ТАМ чеСТО И САМ ХВА6ТЕЛ МНОГО ДОБРИ РИБИ ТАМ В РЕКА РОСИcА.ТАМ ЕДИН БАя ВУЗРАСТЕН чеВЕК МЕ НАУчи НА НЕ6ТО КАК СЕ ЛОВИ шаРАН НА МАЛКА РИБКА.ЗА cЕЛТА ИЗПОЛЗВАХ ДУННА ВУДИcА НА ХРАНИЛКА И КАчаМАКПОСТАВяТ СЕ ДВЕ КУКИ ЕДНА НА ХРАНИЛКАТА И ЕДНА ДА ВИСИ ПОД ХРАНИЛКАТА ВУРЗАНА ЗА НЕя.НА ГОРНАТА КУКА СЛАГАХ ПОПОВО ПРАСЕ А НА ДОЛНАТА МУРТВА КРОТУ6КА И ЗА ЕДИН ДЕН ИМАХ САМО 3 УДАРА НО ПРИ ЕДИНИяТ ИЗВАДИХ шаРАН 8 КГ А НА СЛЕДВА6ТИяТ ИЗЛЕТ ИЗВАДИХ ЕДИН 5КГ.ИЗРИ4НО ПРЕДУПРЕЙДАВАМ че ТОЗИ МЕТОД СЕ ОПОТРЕБяВА НА МЕСТА КУДЕТО САС СИГУРНОСТ ИМА МНОГО ДРЕБНИ РИБКИ И шаРАНА СЕ ХРАНИ САС МУРТВИ ТАКИВА.
ЙЕЛАя УСПЕХ НА ВСИ4КИ ОТ ФОРУМА
ЗНАМ че САМ САМО НА 20 ГОДИНИ НО ИСКАМ ДА ИЗКАЯ МНЕНИЕ КАК САМ ХВА6ТАЛ ДОБРИ шаРАНИ И НА КАКВА СТРУВ.АЗ ПО ПРИНcИП жиВЕя ВАВ ВАРНА НО БАБА МИ Е ОТ СЕВЛИЕВО И КАТО ПО МАЛУК ХОДИХ ТАМ чеСТО И САМ ХВА6ТЕЛ МНОГО ДОБРИ РИБИ ТАМ В РЕКА РОСИcА.ТАМ ЕДИН БАя ВУЗРАСТЕН чеВЕК МЕ НАУчи НА НЕ6ТО КАК СЕ ЛОВИ шаРАН НА МАЛКА РИБКА.ЗА cЕЛТА ИЗПОЛЗВАХ ДУННА ВУДИcА НА ХРАНИЛКА И КАчаМАКПОСТАВяТ СЕ ДВЕ КУКИ ЕДНА НА ХРАНИЛКАТА И ЕДНА ДА ВИСИ ПОД ХРАНИЛКАТА ВУРЗАНА ЗА НЕя.НА ГОРНАТА КУКА СЛАГАХ ПОПОВО ПРАСЕ А НА ДОЛНАТА МУРТВА КРОТУ6КА И ЗА ЕДИН ДЕН ИМАХ САМО 3 УДАРА НО ПРИ ЕДИНИяТ ИЗВАДИХ шаРАН 8 КГ А НА СЛЕДВА6ТИяТ ИЗЛЕТ ИЗВАДИХ ЕДИН 5КГ.ИЗРИ4НО ПРЕДУПРЕЙДАВАМ че ТОЗИ МЕТОД СЕ ОПОТРЕБяВА НА МЕСТА КУДЕТО САС СИГУРНОСТ ИМА МНОГО ДРЕБНИ РИБКИ И шаРАНА СЕ ХРАНИ САС МУРТВИ ТАКИВА.

Най си ми е добре,когато съм сред природата
....................................................За Риба с бутилка бира

- krezo_bg
- вече хвърля и на тежко
Не че съм кой знай колко майстор-шаранджийски но на колегата мога да препоръчам метода ЗЛАТНА ВЕРИЖКА всеки запален шаранджия знае метода който се обуславя изцяло на сухата царевица.Имал съм успех на 3.5кг шарко и то само веднъж защото ловя изкючително и само на плувка а споменатия метод е само за дънари.
- Husmen1983
- научил се да хвърля
човек като е карък ............
отидох миналата седмица за риба с около 10 кг сварена царевица и накисната.направих едно голямо петно.метнах 4 въдъци.и моя приятел до мен и тои 4 и нищо.а един дядо до мен със слипове които няма и спининг навързал по 20-30 м на шишета скъса рибата.извади 30 шарана.но не големи по кило.а друг от дясно изкара 4кг шаран на кюспе.а ние с моя приятел 9 шарана които аз 4 ги пуснах.уж сега имам обещание от тези които пуснах да докарат дядовците и бабите си:))вече маи нее важно на каква царевица си а е важно да имаш късмет малко и за него ден какво иска да яде рибата.
за сега нямам такъв.
- krokibg
- учете се от него
Аз ще споделя моя скромен опит,за ловене на шарани.Ловя на дъно и задължително на суха царевица,със суха правя пътека като я отбелязвам със две шамандури.хвърлям първо обилно количество царевица между тях и ги слагам на такова растояние от брега че да мога да хвърлям от брега точно между тях.основното ми влакно е 0.45 и на него със вирбел закачам повод 0.35 на който правя следния монтаж.Най от доло слагам 60-80гр олово и ползувам от тези крушовидните отгоре със вирбел,над оловото но две педи( горе доло)вързвам първата кука и на същото растояние от първата вързвам втората,целия този повод с оловото и двете куки е около 1-1.10м.Задължително замятам точно между шамандурите върху пътеката която съм направил предварително.Също така предварително съм си направил млечна царевица във бурканчета със мастика и две три листа от едно растение (незнам как се казве,но мисля че беше мушкато),през въдица ги редувам суха,млечна със мастика и чакам.Ако рибата е на кеф и започне да взима,виждам на коя стръф удоря по интензивно и ловя само на нея докато намалеят ударите.Изкам да си призная предварително че шаранските ми въдици съм ги прибрал(ходя за сом и шарана не ми е интересен) и не са киснати във водата от две години,но ви уверявам че съм много доволен от този метод.Също така трябва да се има предвид и дълбочината,защото колкото и да ни е чудно рибата точно като нас хората си има определено трасе на движение,и си прави обиколки,затова когато мине пасажа прави по няколко удара и затихва,и след известно време започва да удря пак.Има места по водоемите на който просто можеш да си стоиш със дни на едно място и да не ти удари,не защото няма риба а защото просто не минава през това място.Мисля си че на тези места сигурно се отлягат разни листа,клечки и други неща,които изпускат можеби някакви газове който гонят шарана.Това е мое мнение,и не държа че непременно е вярно.Дано съм ви бил полезен.На слука
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- разбира нещата
Ето го и моя метод от който съм много доволен, а също и избягвам малките рибки: първо варя царевицата около 30-40 минути като добавям малко захар( царевицата трябва да остане твърда) второ най-вървежния монтаж според мен е на косъм като за стръв използваш поне две царевички и два повдигача.За тези на които може да им се види смешно само ще кажа че рядко се връщам без шаран или амур, а около мен хвърлят цели чували със суха царевица и нищо, аз ходя с 5-6 кг.Ами това е успех.
Много ги накъсвам... кордите!
- krokibg
- учете се от него
Има много методи за ловене на шарани.Никой метод не е единствен и най-най,затова се искат проби и дори понякога свободни съчинения.Намирал съм умряло рибе във водата до мене,закачал съм го на въдицата и съм вадил шаран.Никой-никога неможе да знае,дали шарко е на кеф и какво той мисли за нашия излет.На него,нему пука за нас и че се опитваме да го излъжем.Ако е на кеф взима,ако ли не викаме че няма риба и това е.Затова,съвета ми е не ловете само на един метод,подгответе си царевици,качамаци,топки и топченца,кюспета , капани и каквото ви дойде на ум,или сте прочели някога -някъде,защото не се знае какво иска шарана.Ако не дава рибата на мястото на което сте хвърлили,има вероятност да несте на удачното място и дълбочина,затова ако сте по мобилни,се приместете или поне хвърлете за един час една-две въдици по-наляво или дясно от вас,по-навътре или по-към брега, защото той си има през определено време движение и е необходимо да намерите пътя по който се движи или мястото на което се задържа по-дълго,а всички риби си имат определени маршрути и навици,който ние неможем да променим колкото и да ни се иска.Представете си че водата от някъде е довлякла храна и шарко се е заситил,той нама да търси непременно храна,но ако сте хвърлили на пътя му,той е като прасе и задължително няколко шарана от пасажа ще се полакомят.Има стари шаранджий,който от години го ловят и нямат почти празно ходене,но те са изучили навиците му,и през годините надлъгване със него са запомнили през определените месеци на годината как се държи и при какви обстоятелства и на каква дълбочина е бил хванат през този период,и да ви кажа,влизат и замерват дълбочината на мястото и чак тогава разпъват въдиците.Успех на всички.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- Husmen1983
- научил се да хвърля
здр колеги пак
миналата седмица рано в събота ходих на излет за 2 дни.взех 5 кг царевица и захранвах яко едно място до стената.през деня хванах само няколко амура по около кг и един шаран към 1.5кг.нещо на шарко не му се ядеше.след това пробвах на рибка и ми удари някакво хубаво парче.по мое мнение имаше поне 4 кг.но моя партнъор с кепа нещо не можа да се справи и големия шарко изкара късмет.през ноща още един удар.този път казах няма да викам колегата и тои спеше изкарах го направо без кеп.2,950.и повече нищо.имах още няколко удара на червеи но бяха дребни.за сега това.аи много е гадно през събота и неделя много народ рибата се плаши много.за сега е това.но разбрах че ако на рибка ударили мин е 2 кг риба.малко удари но поне ти прави кеф.
за сега нямам такъв.
-
- сериозен играч
хехеххе....чул си ме за коликите май а ? само не разбрахме кво хвана там ? покани Гого и вярвай ми наблюдавай го как се снима с кеф и пуска...
щото освем 10те лв почти навсякъде искат и по 6 за кило шаран !!! Представяш ли си как Гого си тръгва с 50 кила шарани към тях и без заплата ???
е затова ...ловиш...пускаш и незабравяй да снимаш ! Тук имам предложение към Гого по въпроса : маркери на хрилната перка....с напис : ПУСНИ МЕ АЗ СЪМ ФОТОМОДЕЛА ДЖОН - НЕ ХРАНА ЗА ТЕБ!!!

щото освем 10те лв почти навсякъде искат и по 6 за кило шаран !!! Представяш ли си как Гого си тръгва с 50 кила шарани към тях и без заплата ???

е затова ...ловиш...пускаш и незабравяй да снимаш ! Тук имам предложение към Гого по въпроса : маркери на хрилната перка....с напис : ПУСНИ МЕ АЗ СЪМ ФОТОМОДЕЛА ДЖОН - НЕ ХРАНА ЗА ТЕБ!!!

Господ може всичко чада мой !