Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Видове кльонкове
Модератор: bobopeli
-
- новобранец
- Don4o_62
- учете се от него
Re: Видове кльонкове
Имаш ли изкарана риба,и дали ги продаваш.Много са красиви 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- новобранец
С риболов на сом се занимавам едва от миналата /2008 г./ есен, и имам само три излета на Дунав, първия пълно капо, от другите два - три сомчета. На други водоеми още не съм ловил. Кльонкове изработвам само през зимата, просто тогава има време да се занимавам, но като написах че са работещи, имам пред вид че са пробвани.Тези от снимките са от дрян и чемшир, изработени са от цяло дърво, без лепене на части. По принцип за риболов могат да се ползват най много три- четири кльонка, тези от снимките не са моите лични, но за продажба мисля че форума не е място за обсъждане, подробности могат да се коментират в "лични", или по скайпа, или по телефона. В другия форум / Фишинг мания/ ника ми е "Доктора", там ми има скайпа.
-
- новобранец
- nikaro
- ще става разбирач
Какво ви е мнението за люляка?И каква е разликата между дивия и обикновения люляк?
В смисъл,как се распознават кой какъв е?И какви качества имат?
Чудя се дали да си подготвя някоя заготовка.
В смисъл,как се распознават кой какъв е?И какви качества имат?
Чудя се дали да си подготвя някоя заготовка.
-
- новобранец
Люляка е мнго хубаво дърво за изработка на кльонкове, в някои отношения по добро и от дряна и чемшира. Идеално се заглажда. А за красотата на шарките да не говорим, просто е ненадминат. Работата е там че доста трудно се намират подходящи парчета с подходяща дебелина и подходяща извивка, още по лошото е че се суши трудно, в смисъл много рядко без цепнатини, задължително е да се вари в продължение на около 8-10 часа, а и в сърцевината на дървото доста често има натръпнали участъци, които правят парчето негодно. Но като твърдост и възможност за изтъняване е перфектно. Независимо че от скоро се занимавам с изработка на кльонкове, съм си направил класация на видовете дървета, които са най подходящи за кльонк- люляк, шипка, дрян, чемшир. Подредбата не е някаква константа, просто в дадения случай всяко дърво може да има някакво предимство или недостатък. Дряна е широко разпространен и лесно се намират клончета които са подходящи, чемшира е перфектен като твърдост, но много трудно и бавно се суши, доста често при изтъняване на ножа се измята, много добро дърво е шипката, но трябват доста дебели дървета защото в средата има много голяма сърцевина и трябва дървото задължително да се цепи на две. А колкото за разликата между дивия и питомния люляк- просто не мога да кажа нищо защото с питомен не съм опитвал, има достатъчно много див.
- magiosnika---
- научил се да хвърля

Последно промяна от magiosnika--- на Съб Яну 09, 2010 7:48 pm, променено общо 1 път.
- nikaro
- ще става разбирач
Ето последните:

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Потропване

И чакане цяло лято и есен.
ще се вдигне,или няма да се вдигне 

Последно промяна от miyko61 на Пет Юли 03, 2009 12:55 am, променено общо 1 път.
Верно е чакане,но аз го използвам и си бачкам нов модел пета.Какво ще излезе Божа работа.
Понеже много хора ме питат с каква пета е по-добре да се чука.....аз реших да я набачкам комбинирана.Изпъкнала за по-лесно влизане във водата.И вдлъбната за по добро задържане на мехура.Направих я в нестандартна форма,но такива са ми разбиранията и за риболова на кльонк.Истината е,че не съм пробвал какво ще се получи.Но при всички случаи я правя за голям.И тъй,като смятам,че не откривам топлата вода....споделям всичко,което съм направил до тук.До края на седмицата се надявам да видите целия кльонк.
За тези,които са решили да копират цената на едро е 10лв на парче.
Ако се интересувате от размерите на кльонка...те са следните.Изпъкналата част е 29мм. ,а вдлъбнатата 37мм.За да имат по правилна форма ги начертах застъпвайки ги с един лев и две метални евра.Все пак сме в Европейския съюз.

Понеже много хора ме питат с каква пета е по-добре да се чука.....аз реших да я набачкам комбинирана.Изпъкнала за по-лесно влизане във водата.И вдлъбната за по добро задържане на мехура.Направих я в нестандартна форма,но такива са ми разбиранията и за риболова на кльонк.Истината е,че не съм пробвал какво ще се получи.Но при всички случаи я правя за голям.И тъй,като смятам,че не откривам топлата вода....споделям всичко,което съм направил до тук.До края на седмицата се надявам да видите целия кльонк.
За тези,които са решили да копират цената на едро е 10лв на парче.

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Ееиии, голема иновация бе бате Емо
Дано да ти върже с нея за голем
То това ще е страшно - мехур отпред- мехур отзад

Няма бе Магьосник.Мехура е един.magiosnika--- написа:Ееиии, голема иновация бе бате ЕмоДано да ти върже с нея за голем
То това ще е страшно - мехур отпред- мехур отзад
![]()

- magiosnika---
- научил се да хвърля
"едното влиза бърже-другото го задържа" Направо не знам кво да кажа,че модовете се скъсаха да ме трият
Иначе е финна работа,спор няма- като нокът на трол е