Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Уред за предварително утежняване на плувки
Модератор: sapuna
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Уред за предварително утежняване на плувки
Здравейте колеги. Преди 3 дена си купих този уред http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... 64&invis=0 ( стонфо за 14 лв от магазин в бургас), също и няколко плувки , и така аз развълнуван от новите придобивки се пребирам да правя такъми .Още като го ползвах ми се стори , че нещо не наред , показваше ми че плувките дават отклонение с 0,2 гр ( плувка на мавър 0,75 според уреда беше 0,55) ,но истината излезе на яве на другия ден когато ми се наложи да си доотежнявам плувките на язовира. Въпроса ми е някой ползвал ли е такова чудо или не , питам да знам дали самия уред работи на този принцип , колкото ти покаже +0,2гр или моя уред е дефектен

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- кандидат преподавател
Re: Уред за предварително утежняване на плувки
Този уред го забрави никога няма да ти покаже точното оразмеряване на тежеста,най точната настройка се прави
на водоема:
има разлика при потапяне на плувката в зависимуст от дълбочината дали ще е 1мт.или 5мт.
Колкото е по дълбоко толкова тежеста намялява може да е незабележимо но е така.
Така че разлика от 0.2гр да не ти правят впечетление.
на водоема:
има разлика при потапяне на плувката в зависимуст от дълбочината дали ще е 1мт.или 5мт.
Колкото е по дълбоко толкова тежеста намялява може да е незабележимо но е така.
Така че разлика от 0.2гр да не ти правят впечетление.
- kaminero65
- научил се да хвърля
Колега уредчето се казва Dossapiombo и си е доста точно.Друг е въпросът в съд с какъв диаметър го топиш за да си утежниш плувката.Ако съдът е срязана бутилка от 2 или 2.5 литрова бутилка от бира или безалкохолно повърхностното напрежение на водата ти дава грешка в утежнението.За да се компенсира тя е нужно да се добави във водата една щипка прах за пране,който намалява това напрежение.Ако бутилката е от 10 - 15 литра минерална вода - няма нужда от прах,просто диаметърът е достатъчно голям за да не оказва влияние повърхностното напрежение върху утежняването на плувката.Уредчето също има собственно тегло което трябва да се добави към утежнението.На пръв поглед то плува във водата,но това се дължи на неговата конструкция и баланс.Когато обаче поставиш плувката в него и то потъне това тегло се отразява на утежняването.Лично моето уредче има собственно тегло което добавям към линиите си в размер на 0.065 грама.А джиджавката ти спестява много нерви и време за утежняването и можеш да променяш и размера на съчмите и техния брой без да се налага да си слагаш и сваляш от линията.С това мога да ти помогна. 

Team Milo - feel the difference
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
И бих добавил да използваш само съчми от наложили се фирми.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Благодаря Ви колеги за изчерпателните отговори. Да си кажа честно аз този уред го видях от филма на Папарака '' теория на риболова - плувките'' там мерят в одрязан тубус , аз обаче нямам излишен тубус и одрязах едно 3 литрово шише
. Незнаех за това с праха за пране, ще го пробвам . Относно сачмите използвам серията на LEMER жълта , червена и оранжева кутийка. Имам и на MAVER , но са малко по-твърди .А като един начинаещ щекар , се опитвам да правя всичко много точно , но правя и грешки или тоест налагами се да свалям съчми да дооправям такъма . И с цел да не нараня влакното използвам меките съчми . 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Lemer не са твоите съчми,най-масово ползваните са,но смени със Сарфикс или Сенсас.Мавър са по-твърди ,но и по-точни.А по-твърдите се местят по-лесно.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Благодаря ти колега , това е много ценен съвет. 

-
- научил се да хвърля
Ако ти се дават повече пари,вземи си съчми дийнсмор-това са най-добрите съчми.Георги Кръстев написа:Благодаря ти колега , това е много ценен съвет.
- Георги Кръстев
- сериозен играч
За мое огромно разочарование и в бутилка от 10 л. с прах ,без прах , със съчми на maver , lemer на плувки maver и tubertini дава отклонение . Изглежда уреда си е калпав
. Минавам на стария метод или вземам 30 см. влакно, поставям плувката и редя съчмите точно под плувката ,тествам в отрязаната бутилка и щом е ок демонтирам съчмите и си правя такъма. По този начин не ми се е налагало до сега да се поправям на водоема. Извода е че съм с 14 лв НАЗАД
. Сега ще пия една студена вода и това е. НАЗДРАВЕ 

Адаш, що не пита преди да се набуташ бе. Можех да ти услужа с моя уред да го тестваш и тогава да купуваш. И аз съм стигнал до извода че дава отклонения на гьола. Добре, че поне на мен ми е подарък и не съм давал 14 леваГеорги Кръстев написа:За мое огромно разочарование и в бутилка от 10 л. с прах ,без прах , със съчми на maver , lemer на плувки maver и tubertini дава отклонение . Изглежда уреда си е калпав. Минавам на стария метод или вземам 30 см. влакно, поставям плувката и редя съчмите точно под плувката ,тествам в отрязаната бутилка и щом е ок демонтирам съчмите и си правя такъма. По този начин не ми се е налагало до сега да се поправям на водоема. Извода е че съм с 14 лв НАЗАД

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
- kaminero65
- научил се да хвърля
Колега ти да не би да събираш теглото на съчмите и да го сравняваш с обозначената водоизместимост на плувката?И защо си мислиш че грешката е във съчмите само,а не в обозначението на самата плувка?По тая логика можеш са си върнеш и щеката щото и тя не е 13 метра плътна дължина.Абе в крайна сметка всеки сам решава дали да си улесни или усложни живота.Георги Кръстев написа:За мое огромно разочарование и в бутилка от 10 л. с прах ,без прах , със съчми на maver , lemer на плувки maver и tubertini дава отклонение . Изглежда уреда си е калпав. Минавам на стария метод или вземам 30 см. влакно, поставям плувката и редя съчмите точно под плувката ,тествам в отрязаната бутилка и щом е ок демонтирам съчмите и си правя такъма. По този начин не ми се е налагало до сега да се поправям на водоема. Извода е че съм с 14 лв НАЗАД
Team Milo - feel the difference
-
- ще става разбирач
колега защо си мислиш че уреда дава отклонението...много вероятно е да е от плувките или съчмите...
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
От уреда е, след като после на язовира плувката не е балансирана.
Коминеро, май не четеш внмателно

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Ако става въпрос за този уред ( а аз съм сигурен че точно за него става въпрос), не виждам какво общо имат плувките и съчмите и как биха дали отклонение те на гьола.milo69 написа:колега защо си мислиш че уреда дава отклонението...много вероятно е да е от плувките или съчмите...
Тук нещата опират до чиста физика а не до математика (колко съчми с тегло 0.1 грам ще потопят плувка с носимост 1 грам например). Уреда е с неутрална плуваемост (уж) и се "натоварва" с определено количество съчми докато плувката, която е предварително закрепена към него потъне до желаното от нас положение....

„Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи."
Умберто Еко
Умберто Еко
Май не е само тойchirusa_bg написа:От уреда е, след като после на язовира плувката не е балансирана.

Умберто Еко
Умберто Еко