Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Уред за предварително утежняване на плувки
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: Уред за предварително утежняване на плувки
Практиката ми показва, че всички що-годе читави български плувки- Ризов, Видракс, Филстар,Мочков, Томакс в реални условия носят обозначената на плувката носимост+ 10%; при това положение плувката потъва с около 1/3-та от антената; ако се правят корекции на място, то те обикновено са за добавяне на допълнително малко утежнение
Ситуацията с вносните плувки е почти аналогична; може би с малко по-малко от въпросните 10%

п.п. така че "уреда" за предварително утежняване е според грамажа, който е обозначен на плувката

п.п. така че "уреда" за предварително утежняване е според грамажа, който е обозначен на плувката

-
- ще става разбирач
то хубуу колега Stront ма точно ти не четеш...я пак прочети на колегата поста и виж че още вкъщи му дава отклонение...
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Извинявам се предварително , но колега не си мисли ,че моята и твоята логика(която посочваш с пояснението за събиране изваждане и тнт.) са еднакви май започваме да се дразним . Аз бях решил да го олесня ( живота) , но насреща ми има проблем и за това се добитвам до хората, които разбират повече от мене , не до тези които започват да се дразнят с менеkaminero65 написа:Колега ти да не би да събираш теглото на съчмите и да го сравняваш с обозначената водоизместимост на плувката?И защо си мислиш че грешката е във съчмите само,а не в обозначението на самата плувка?По тая логика можеш са си върнеш и щеката щото и тя не е 13 метра плътна дължина.Абе в крайна сметка всеки сам решава дали да си улесни или усложни живота.Георги Кръстев написа:За мое огромно разочарование и в бутилка от 10 л. с прах ,без прах , със съчми на maver , lemer на плувки maver и tubertini дава отклонение . Изглежда уреда си е калпав. Минавам на стария метод или вземам 30 см. влакно, поставям плувката и редя съчмите точно под плувката ,тествам в отрязаната бутилка и щом е ок демонтирам съчмите и си правя такъма. По този начин не ми се е налагало до сега да се поправям на водоема. Извода е че съм с 14 лв НАЗАД
. Сега ще пия една студена вода и това е. НАЗДРАВЕ

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- ще става разбирач
колега Кръстев ми то тоя уред точно за това е измислен...защото при много от плувките и тежестите написаното не отговаря на действителното...та захващаш си плувчицата и качваш оловца каквито си решил да слагаш докато ти хареса как стои плувката, защипваш си оловцата,навиваш на мотовилката и си готов...на водоема само ако се наложи махаш или слагаш една съчмичка и това е...
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Сега ще опиша подробно какво правя. Вземам плувка maver 0,5гр защипвам я на уреда и започвам да слагам съчми . 1 за дропер 0,04гр после 1дна 0,06гр основно утежнение 4* 0,10гр = на 0,5 гр ( това го пробвах и с 8 * 0,05гр )слагам всичко на уреда и го потапям в 10 л одрязана туба пълна до горе с вода ( водата е престояла и по съвет сложих една щипка прах за пране) и какво се получава? Спускам аз бавно уреда с плувката и в момента в който антената се изравни с нивото на водата пускам , след моето пускане следва потапяне на всичко. Махам около 0,2.. гр и всичко е ок. Това го пробвах с плувки maver , tubertini и colmic и със съчми maver и lemer(защото нямам други ) След което вземам съчмите с които уреда ми показва вече точно утежнената плувка и ги монтирам на 30 см месина за която съм сложил и съответната плувка . Резултата е неотежнена плувка , пробвано в къщи и на язовир. Последния тест който направих е да сложа уреда във вода без плувка , той ПОТЪНА. Нормално ли е това ? Не съм чак толкова неграмотен , нека някой колеги не си мислят, че като казвам начинаещ щекар незначи, че първата въдица която виждам и притежавам е щека . Нека не внасяме излишно напрежение.
Последно промяна от Георги Кръстев на Чет Юли 02, 2009 6:17 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
е така както обясняваш май не е наред тоя уред...
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Колега благодаря за коментара , това за не точното "носене" на плувките го знам . Но както ти сам каза ,ПРОЦЕНТИ , а на мен на плувка 0,5 , 0,75 , 1,0 и 1,25 (това с аплувки с които съм правил опити )ми излизат с около 0,2гр по леки всичките . за това аз си правя изводите че уреда не е точен.IDA написа:Практиката ми показва, че всички що-годе читави български плувки- Ризов, Видракс, Филстар,Мочков, Томакс в реални условия носят обозначената на плувката носимост+ 10%; при това положение плувката потъва с около 1/3-та от антената; ако се правят корекции на място, то те обикновено са за добавяне на допълнително малко утежнениеСитуацията с вносните плувки е почти аналогична; може би с малко по-малко от въпросните 10%
![]()
![]()

-
- учете се от него
Колега, няма как да излязат по-леки, което на практика показва че или уреда не е точен, или нещо бъркаш методиката при меренето. Веднага можеш да направиш тест с отрязан 10-литров бидон и една и съща плувка(плувки)-единия път с уреда, единия път само с влакно и дропери. В поста си, като съм писал "практиката", става въпрос за няколкостотин плувки, от десетина фирми, за десетина години; с грамажи 0.3-5.0грГеорги Кръстев написа: Колега благодаря за коментара , това за не точното "носене" на плувките го знам . Но както ти сам каза ,ПРОЦЕНТИ , а на мен на плувка 0,5 , 0,75 , 1,0 и 1,25 (това с аплувки с които съм правил опити )ми излизат с около 0,2гр по леки всичките . за това аз си правя изводите че уреда не е точен.

- Георги Кръстев
- сериозен играч
При тези тестове излиза ,че уреда не е наред. Или поне това е моето заключение. Само един въпрос ми остана . Нормално ли е да потъва самия уред, и то не много бавно?
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не, не е нормално!
Пробвай да го олекотиш малко, за да ти върши работа

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- учете се от него
Или слагай сол във водата, до като изплуваchirusa_bg написа:Не, не е нормално!

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Благодаря колега. Със сол изплува до горе където се защипва плувката, сега остана да утежня една плувка и ще пиша за резултат дали ще дава разлики.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ще дава, ама малки.
Все пак солта променя носимостта не само на уреда, но и на плувката

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-
- учете се от него
Е значи тоз уред ще остане за плувки за морски риболов, пък колегата ще си вземе друг за сладководенchirusa_bg написа:

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Да колега и аз си помислих че отклонения ще има, и има . Както се казва "докарах" солта във водата до толкова , че да се издига уреда много бавно и едвам да се докосва до повърхността. Напълних 2 шишета едното със солената вода другото без сол, резултат е .При солената вода всичко е супер точно, а при чистата вода антената потъва с 2- 3 мм. повече от колкото при солената ( теста го правя по следния начин , слагам съчмите в уреда каквото меря меря, след което ги слагам на 20 см влакно заедно с плувкат и ги пускам в солената ,послев чистата вода- от там си правя изводите за 2-3 мм). А извода за мен е , че от да си олесня живота , за да използвам сега този уред трябва всеки път едно мерене на сол , сравняване кое как ще се отрази с чиста вода, двойни че и тройни работи ...... ами май излиза по лесно по стария начин. Благодаря на всикчи.