Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

С повод или без?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Re: С повод или без?
Воблерчето е класика в жанра
Сигурен съм,че Крокито не го е и чувал даже

- sabin
- научил се да хвърля
Не мислех да се включа в дебата, но изказвания, че плетеното върши работа при риболов за щука /вместо повод/ са меко казано несериозни. Моите уважения към колегите и техните уловени риби, но не подвеждайте начинаещите в този вид риболов. Щуката няма нищо общо със сома и бялата риба. Ако сте гледали руското филмче за плетените влакна щяхте да видите, че монофила е по устойчив на претриване от плетеното. За здравината е друга тема.
Поздрави!
П.П. Сигурно някои мнения са в резултат на малките часове
.
Поздрави!
П.П. Сигурно някои мнения са в резултат на малките часове

- krokibg
- учете се от него
Маги,дали съм близо или не до спининга,просто няма да го коментирам.Що се отнася до щуклетата дето си снимал,са направо като бебета с близалка,пред крокодилите които съм вадил !!! Не те знам какво имаш възможност да ползваш,но немислиш ли че си приказваш глупости
Я помисли малко преди да говориш като най-големия спинингист на света !!! Казал съм го и пак го повтарям,че със въдица която има акция 50-10,като Спийд Мастера който ползвам,мога да извадя и петдесет /50/кг риба,но с бебешките ти въдици 1.80-2.10,меки като на пиян рибар оная работа,просто искам да присъствам на ваденето на едра риба.Стига се правете на корифеи че ми писна от специалисти !!! И последно,от къде си сигурен и знаеш какво ползвам,какво имам възможност да ползвам и какво знам за спининга ??? Ти да не си извън земен или ти ги доставят примамките и брейдовете от Марс
Зравата въдица ще извади от 50гр рибка до 50кг,но лигавите ви спинингчета,могат само да ми скъсат нервите,г-н Професоре
П.П Май си имаш лична фабрика за брейдове
И за твое сведевие,ползвам брейдове от 0.12 до 0.28,в зависимост от това,къде и какво ловя
По някога 0.25 е просто много тънко

П.П Май си имаш лична фабрика за брейдове

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Много си прав и съм напълно съгласен с тебЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Казал съм го и пак го повтарям,че със въдица която има акция 50-10,като Спийд Мастера който ползвам,мога да извадя и петдесет /50/кг риба,: Зравата въдица ще извади от 50гр рибка до 50кг,но лигавите ви спинингчета,могат само да ми скъсат нервите,г-н Професоре![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Кроки, прави като царя бе човек - бъди господар на мълчанието
Така по-малко хорица ще се смеят на постовете ти
Обади се бе брато,ще те взема като тръгвам за рибка
Ще имаш възможност да следиш мача на живо
Как ловкам щучки и си правя гъделче с ултра лайтчето
Мога да ти демонстрирам и как залавям сомчета с прътче 2.1 и акция 10-40,само да знам,че ще ти издържат нервите

Не е монофил, а флоукарбон.sabin написа: Ако сте гледали руското филмче за плетените влакна щяхте да видите, че монофила е по устойчив на претриване от плетеното.
не ще, не ще па спре
magiosnika--- написа:Кроки,ти си толкова далече от спининга,че няма накъде![]()
Моля да се спазва добрият тон и да се избягват лични нападки и квалификации!magiosnika--- написа:Така по-малко хорица ще се смеят на постовете ти![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Желателно е снимките на риби освен като довод в някакъв спор да се придружават от информация "къде, кога и как". Особено такива надвишаващи многократно нормата определена от закона, за да не остава аудиторията с впечатление, че иде реч за бракониерство!
*Горното с особена сила важи за вносители и търговци на риболовни пособия от които се очаква да са пример за подражание.

- magiosnika---
- научил се да хвърля
В Северна България , на воблер - есента
Сесттро, така добре ли е

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Ало, Марко Поло от Източна София най малката е килцеMarco Polo написа:Ааа, аман от маломерки бе, брато... Видяхме ти ги вече!magiosnika--- написа:... Как ловкам щучки ...

Здравейте Колеги,
от моя скромен опит, мога да кажа, че плетеното влакно е по-уязвимо от монофила /найлон и флуорокарбон/ при среща с остри зъби /не само щука/, миди, ламарини, камъни и др. предмети с остри ръбове, които не липсват в реките и водоемите. При спининговия риболов и тролинга на всички ни се е случвало да губим примамки и съответно отнеслата ги риба, която в повечето случай е и по-големичка и всичко това поради липсата на повод...,повод, който ако е направен както трябва не пречи на добрата игра на примамката. Някой от вас сигурно биха възразили, като кажат, че хищника атакува само примамката. Да прави са, точно така е, но всичко зависи от големината на примамката и разбира се от големината на рибата. Представете си малък воблер и голяма щука - тя директо го гълта с още 10-20 см. от влакното. Друг пример: удря ви голям сом, вадите го 10-15 мин., рибата е лапнала цялата примамка и влакното се стърже в четките /зъбите/ - резултата е ясен: загуба на рибата и примамката и най-вече много нерви и развален излет. Примери много, а решението според мен е само едно - ползуване на повод при риболов на хищник.
И един съвет, по-добре си ги направете сами, отколкото до ги купите готови. В почти всички магазини вече се предлагат стоманени поводи с полимерно покритие в различни дебелини и тръбички за направата им. Все по-често за поводи се използват твърди монофили /HARD MONO/ и флуорокарбон, като и при тях се използват гореспоменатите тръбички.
Надявам се да не съм Ви досадил много и дано написаното от мен да Ви е от полза!
Поздрави и много слука,
ALTMEX
от моя скромен опит, мога да кажа, че плетеното влакно е по-уязвимо от монофила /найлон и флуорокарбон/ при среща с остри зъби /не само щука/, миди, ламарини, камъни и др. предмети с остри ръбове, които не липсват в реките и водоемите. При спининговия риболов и тролинга на всички ни се е случвало да губим примамки и съответно отнеслата ги риба, която в повечето случай е и по-големичка и всичко това поради липсата на повод...,повод, който ако е направен както трябва не пречи на добрата игра на примамката. Някой от вас сигурно биха възразили, като кажат, че хищника атакува само примамката. Да прави са, точно така е, но всичко зависи от големината на примамката и разбира се от големината на рибата. Представете си малък воблер и голяма щука - тя директо го гълта с още 10-20 см. от влакното. Друг пример: удря ви голям сом, вадите го 10-15 мин., рибата е лапнала цялата примамка и влакното се стърже в четките /зъбите/ - резултата е ясен: загуба на рибата и примамката и най-вече много нерви и развален излет. Примери много, а решението според мен е само едно - ползуване на повод при риболов на хищник.
И един съвет, по-добре си ги направете сами, отколкото до ги купите готови. В почти всички магазини вече се предлагат стоманени поводи с полимерно покритие в различни дебелини и тръбички за направата им. Все по-често за поводи се използват твърди монофили /HARD MONO/ и флуорокарбон, като и при тях се използват гореспоменатите тръбички.
Надявам се да не съм Ви досадил много и дано написаното от мен да Ви е от полза!
Поздрави и много слука,
ALTMEX
- krokibg
- учете се от него
Магьосник,първото което ще ти кажа е,че изобщо не се занимавам с лек спинингов риболов
Второ,толкова щука си мисля че жожеш да хванеш само на зарибен с нея язовир.Трето,ти защо се мислиш за голям специалист
Аз,в риболова от който разбирам,имам извадени 26 сома за един сезон и то от 4-5кг нагоре.От тогава обаче,просто нямам толкова време да ходя,иначе ще ти запуша голямата уста.На всеки две-три ходенета,хващам по един сомчо от 15 нагоре.Аз обаче,нямам проблем ако се върна валат,рибата не ми е фикс идея,като на теб,както гледам.Нещо си се разболял от грандомания,но има доста по-добри в спининга от теб,аз ти го казвам.И понеже си много отворен,надявам се не си чел някъде да съм се правил на Нептун,и това което съм написал че щуката е рибата която плува след примамката доста време,съм го виждал на рекламен филм на ВОДЕЩАТА ФИРМА НА ИСКУСТВЕННИ ПРИМАМКИ - РАПАЛА
Влез и се разрови,за да се убедиш че щуката плува най-дълго след примамката,за разлика от другите хищници и си затвори сам устата.Оставям моментите,когато стои в засада и чака жертви.Явно си с голямо самочувствие,но когато се усереш,още един два пъти,както сега,просто сам ще си заминеш по пътя,запомни го,аз ще съм в този сайт още дълго,защото за разлика от теб,от момента в който съм се регистрирал,Постоянно помагам и давам информация на колегите.Само няколко човека могат да се похвалят че помагат безкористно на всеки поискал информация или помощ.Теб,като те гледам,просто още с първия ти сом и взе да се правиш на голям разбирач.Има достатъчно хора тук в форума,които имат много повече риби от теб и ще ти трябва още един живот да ги стигнеш на бройки и килограми.Просто ще спра че ще се изпокараме,само раради надменноста ти,та викам да се позамислиш малко,не си най-великия повярвай ми

П.п Забравих да кажа че моя рекорд за щука е 11кг.А тези по 4,6-7 кг,които инцидентно съм хващал по-време на сомските ми набези,няма да ги споменавам.Лошото е че когато бях в апогея си,още нямах тръпката да се снимам за слава и няма снимки,но има по двеме-трима свидетели на случките-И за твоя и за информация на другите специалисти,просто понеже не ловя с поводи, и не слагам вирбели,всички са извадени по-живо,по-здраво само с брейд и карабинка.Праста ня вас как ви късат тези зарибители,нямам идея,но си мисля че сте толкова стреснати като ви удари риба че не знаете какво да правите и докато се усеферите,рибата наистина има възможност да го скъса,но вие и я давате,от лиготия и простотия,защото,няма как да контролираш на 100% голяма и борбена риба,с тези пикливи въдички,с които се бъзикате и фантазирате.Аре,мисля че толкова ти стига.То,големите риби едвам се контролират с пръчки,които са направени точно за тях /и тествани с тях/, та с тези детски играчки 2.10м/ 5-15 ще можеш само да контролираш ...... дедовия,щот Дедо ще го боли

П.п Забравих да кажа че моя рекорд за щука е 11кг.А тези по 4,6-7 кг,които инцидентно съм хващал по-време на сомските ми набези,няма да ги споменавам.Лошото е че когато бях в апогея си,още нямах тръпката да се снимам за слава и няма снимки,но има по двеме-трима свидетели на случките-И за твоя и за информация на другите специалисти,просто понеже не ловя с поводи, и не слагам вирбели,всички са извадени по-живо,по-здраво само с брейд и карабинка.Праста ня вас как ви късат тези зарибители,нямам идея,но си мисля че сте толкова стреснати като ви удари риба че не знаете какво да правите и докато се усеферите,рибата наистина има възможност да го скъса,но вие и я давате,от лиготия и простотия,защото,няма как да контролираш на 100% голяма и борбена риба,с тези пикливи въдички,с които се бъзикате и фантазирате.Аре,мисля че толкова ти стига.То,големите риби едвам се контролират с пръчки,които са направени точно за тях /и тествани с тях/, та с тези детски играчки 2.10м/ 5-15 ще можеш само да контролираш ...... дедовия,щот Дедо ще го боли

- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Въйййй темата растяла...
Та моите наблюдения показват, че речната щука ловиви, напада и взема по различен начин от язавирската.
За бланата зъбатка пък дане говорим.... методът на ловуване на този хищник се определя и от сезона! В определен сезон гони и обратното в противоположния сезон лови от изчакване!
Случаите в които фаталният удар се нанася на самият бряг след двайсет метра преследване са десетки...
а пък сотици когато се отказва на брега или не я интересува вечерята... 
п.п ако се загледате в шарките... блатните щуки са с повече шарка за да лови по лено от изчакване чрез неподвижно прикриване! а примерно щуките на Жребчево са почни без шарка, едноцветни понеже ловуват с гонидба.... татака.
п.п 2 Не слагам повод предубеден съм... ако не и позволяваш да прави акресивни кръгове вероятноста да скъса каквото и дае, е близо до 0-та, а за да избегнеш превъртанията по дългата пръчка е толямо предимство....

Та моите наблюдения показват, че речната щука ловиви, напада и взема по различен начин от язавирската.

За бланата зъбатка пък дане говорим.... методът на ловуване на този хищник се определя и от сезона! В определен сезон гони и обратното в противоположния сезон лови от изчакване!
Случаите в които фаталният удар се нанася на самият бряг след двайсет метра преследване са десетки...

п.п ако се загледате в шарките... блатните щуки са с повече шарка за да лови по лено от изчакване чрез неподвижно прикриване! а примерно щуките на Жребчево са почни без шарка, едноцветни понеже ловуват с гонидба.... татака.

п.п 2 Не слагам повод предубеден съм... ако не и позволяваш да прави акресивни кръгове вероятноста да скъса каквото и дае, е близо до 0-та, а за да избегнеш превъртанията по дългата пръчка е толямо предимство....
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Кроки, на платено и зарибено не стъпвам бе братоЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Магьосник,първото което ще ти кажа е,че изобщо не се занимавам с лек спинингов риболовВторо,толкова щука си мисля че жожеш да хванеш само на зарибен с нея язовир.Трето,ти защо се мислиш за голям специалист
![]()
![]()
![]()
![]()
Аз,в риболова от който разбирам,имам извадени 26 сома за един сезон и то от 4-5кг нагоре.От тогава обаче,просто нямам толкова време да ходя,иначе ще ти запуша голямата уста.На всеки две-три ходенета,хващам по един сомчо от 15 нагоре.Аз обаче,нямам проблем ако се върна валат,рибата не ми е фикс идея,като на теб,както гледам.Нещо си се разболял от грандомания,но има доста по-добри в спининга от теб,аз ти го казвам.:

Лесното решение на дилемата за повода е : проба-грешка

- krokibg
- учете се от него
Магьосник,писнало ми е от всезнайковци,дето хем не са наясно,хем мнага им знаят устите !!! Ще ти трябва още един живот да ме стигнеш на сомове колега .Самои единственно кльонка не ми се отдава много-много,но и това ще стане !!! Що се отнася до Франко,той е пич както казах и в предна тема и няма нещо което да искам да знам и да не ми каже.Е,ще ти запуша устата и с кльонка някой ден,просто нямам бърза работа но специално заради теб,пак ще почна да снимам но само за да те сложа на мястото ти !!! Само простотията че щуката не плувала след примамката,ми стана ясно колко си наясно,но нищо не казваш за това.Няма и нужда,и аз съм ги хващал по тридесет щуки на язовира на Жоро Самоилов до гр.Раковски,но тези дето ми ги обясняваш на мен,може да минат само пред децата дето не знаят за какво говориш !!! Та последно,гони ли щуката най-дълго от хищниците или ДА

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Не бе човек
Рибката наречена щука ловува основно от засада
Тя и конструкцията и е такава,че да нанася мълниеносни атаки
Нали одиш по Марица, вместо да се почесваш по тиквата погледни как ловува распера
Може да се полюбуваш и на гоненията на костуретата, те изкарват уклейчетата направо на брега
Казах ти вече слез от черешата
Това е жребчешко щукле и е едно от най-красивите които съм виждал
Дремеше лениво на един плиткач та се наложи да го поразсъня с един воблерчак
Слагайте си поводчета момчета