и аз да попитам Lightning Spinning ???

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Dimy
разбира нещата
разбира нещата

и аз да попитам Lightning Spinning ???

Мнение от Dimy »

Спрял съм се на този модел
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=952
но се чудя 330см или 390см да си взема ???
Следващия въпрос е с каква макара да го комплектовам до 100лв ???

Ще се използва на яз Искър и яз Алино с воблери и на булдо , гоня максимална далечина на замятането.
logman
новобранец
новобранец

Re: и аз да попитам Lightning Spinning ???

Мнение от logman »

ооо много е тъпа тая пръчка ако питаш мене не си я взимай спри се на нещо друго :wink: :wink: :wink: :wink:
Аватар
sonax
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sonax »

За по-голяма дистанция естествено че ти трябва и по-дълга пръчка, затова си вземи 3.90м.За 2-рия въпрос не мога да ти отговоря защото не съм спинингист. :)
LynyrdSkynyrd
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от LynyrdSkynyrd »

Само да вметна,че ако гониш максимална дистанция на замятане не се постига само с по дълга пръчка,а и самата акция на пръчката трябва да отговаря на примамките,които ще използваш.Става въпрос за това- имам два спининга единият е 3м акция 8-32гр, другият е 1.60 с по малка акция.Та пробвал съм ги и двата с една и съща макара.влакно и примамка 4гр и дистанцията на изхвърляне е еднаква нищо , че единият е на половина на другия.Просто по късият прът ,който е с по малка акция и при самото изхвърляне се огъва от тежеста на примамката и я изхвърля по добре.Трябва и макарата да реди добре влакното.
Изображение Изображение
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Значи ... Изказвания от рода " Много е тъпа тая пръчка.." никак не ме кефят и са си чист спам. Аз тъпа пръчка не съм срещал, всичките са остри ..
Сега по същество ... Не знам дали си напълно наясно с понятието лайт спининг. В буквален превод означава лек спининг. За предпочитане са пръчки 2,10 или 2,40. Що ще чиниш с тояга 3 , камо ли 3.90 тежаща около 300 грама+макара 250 грама .. Представяш ли си 3-4 часа да замяташ с половин кило тояга .. С пръчка 2,40 спокойно достигам 20-30-40 метра в зависимост от примамката, влакното и тн. Каква риба смяташ да ловиш , какви примамки ще ползваш, на какъв водоем ?
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега, това е жестока универсална пръчка! Ако питаш мен, си вземи 3.90 м, за да може да си я ползваш и като мач, според ситуацията!

п.с.
sandista, колегата не пита за "лайт" спининг, а за пръчка с име "Lightning". В превод от английски тази дума означава "светкавица" или "мълния", като съществително име, а атрибутивно се превежда като "много бърз", "светкавичен", "мълниеносен" или "шеметен". Освен това, параметрите на пръчката са далеч от подобна категория, според посоченото в електронния магазин.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Да бе , вярно .. В бързината не съм прочел точно заглавието :) Така е . -- бързата кучка - слепи ги ражда :)
Мунчо , ти сериозно ли одобряваш таз гега ? :)
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Колега Dimy, не знам дали си обърнал внимание, но цената 82 лв е базова за модела на 2.40 м. На 3.30 и 3.90 м струват + 80 лв, т.е. 162.- лв за пръчка, което за мен е прекалено висока цена за една не особено класна сопа. Мисля, че ако си готов да дадеш такава сума за въдица може да се намери нещо далеч по-добро.

*Както правилно са ти напомнили колеги преди мен, дистанцията на замятане зависи на последно място от дължината на пръчката, което е доказано многократно с тестове. При равни други условия /макара, влакно, примамка/ далеч по-важни са качеството на бланка и правилно подбраният строй на въдицата.
Казано с думи прости - една висококачествена японска или американска спининг въдица 2.10-2.40 м изхвърля по-далеч от всякакви 3-4-5 метрови посредствени тояги. С такава въдица 60-70 м не са проблем.
Дълги въдици 3.60-3.90 м са необходими поради други причини от далечното замятане - това е изхвърлянето на големи тежести над 60 гр. и същевременно запазване на необходимата параболичност. Ясно е, че въдица с тест 50-200 гр на 2.10 м би била като колец и приложима основно за риболов на сом от лодка.
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Колеги пак казвам , пръчката ще я използвам на яз. Алино и яз. Искър . Най - вече ще ловя клен и костур на воблери и уклей на булдо .Мисля , че тва отговаря на въпроса с каква тежест ще са примамките .
Относно цената на пръчката съм наясно ,че е 162лв +10 лв доставка , акцията и на 2-те пръчки е 5-30 гр тва е най - малката акция , която намерих при дължина над 3м , водачите са СИК.

Питам с каква макара да я окомплектовам до 100лв и кой от 2-та варианта да избера цените са еднакви акцията също само дължините са различни.

В момента имам един спининг 1.8 акция 10-20 и с плетено 0.10 хвърлям воблер 5гр на 20-25м от брега и не ме устройва .
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

Като по-евтин вариант е Бъркли Тактикс 3м. - сестрата му е направил преглед в темата за спининг пръчките. Аз си взех такова и съм доволен. Погледни я. Като материал на карбона е по-добър, водачите са същите. Акцията е 8-32.

Относно плетеното 0.10 . Аз си направих следния експеримент с плетено влакно 0.10 и 2.10 УЛ пръчка и с монофил 0.17 пак със същата пръчка - дистанцията при еднакви примамки е приблизително х2 в полза на монофила. Взех си плетено на Sunline 0.05 - там нещата се изравниха, няма разлика в дистанцията с това плетено и със същия монофил
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Е добре де няма ли читави макари за спининг до или около 100лв :|
Аватар
sabin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от sabin »

Тубертини Сирио. Пак в същия сайт. Размера ти ще си избереш.
Аватар
В.Стефанов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от В.Стефанов »

sabin написа:Тубертини Сирио. Пак в същия сайт. Размера ти ще си избереш.
1читава макара
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”