Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Има ли гъбари?

Мнение от rosboz »

Някой опитен трябва да ти я покаже , с приказки и книжки не става

На манатарката месото е бяло

Изображение

http://media.snimka.bg/2772/011798939-big.jpg

Колеги берете само познати гъби - никога не си правете експерименти
ski today
work tomorrow
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

:arrow: Дяволска гъба
Основната разлика м/у манатарката и дяволската гъба е в цвета на шапката. На дяволската е почти бяла, а отдолу е червеникава, също така посинява при нараняване.
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

rosboz написа:Някой опитен трябва да ти я покаже , с приказки и книжки не става

На манатарката месото е бяло

Изображение

http://media.snimka.bg/2772/011798939-big.jpg

Колеги берете само познати гъби - никога не си правете експерименти
Колега "rosboz" тези манатарки скоро ли си ги брал и ако да, в какъв вид гора си ги намерил? Благодаря ти предварително!
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

rumci написа::arrow: Дяволска гъба
Основната разлика м/у манатарката и дяволската гъба е в цвета на шапката. На дяволската е почти бяла, а отдолу е червеникава, също така посинява при нараняване.
http://www.pilzepilze.de/piga/pics/bole ... dus_tg.jpg
Мен тази шапка ми се вижда точно,като на манатарките. :roll:
TICA FAN
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Изображение
Ето тука един случай в който шапката не е бяла.Вероятно е най-добре да ми обясни някой човек на живо с двете гъби под ръка,че да не направя пак някой гаф. :roll:
TICA FAN
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Elfi »

Сонка, аз от няколко години ходя за манатарки и един единствен път съм намирала дяволска гъба , само че беше адски тъмна, направо черна, и шапката и дунапренчето отдолу :!: Може би е била поодъртяла, но като я побутнах С ПРЪЧКАТА / не с ножа/ и веднага си пусна отровата :D Тъй че като се усъмниш, бутни я първо с пръчица за да я нараниш, ако не стане нищо, бери, суши и яж цяла зима :wink: Страхотна е , колко бира пие ако знаеш мммммммукапах се :drinkers:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Ники, манатарката, която си показал на снимката не е дяволска гъба, а огнена или червеностъблена манатарка. Относно тези видове, информацията, която съм прочел е доста противоречива и аз лично не ги бера. Тези два вида заедно с дяволската гъба посиняват при нараняване.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Отдавна не съм се включвал в собствената си тема, но си имах причини, къде от сушата, къде от нямане на време, но това сега няма значение! Провокирахте ме да пусна тоя пост, пък и имам пресни снимки, на които търся обяснение и ми се струва, че ще се получи добра дискусия!
Първо: Гъбите, дето ще видите не съм ги брал аз, а са ги донесли в къщи, докато ме е нямало, така че не мога да ви ги покажа в естествена среда, но зная, че са брани в границата на малка горичка с трънлива поляна, със североизточно изложение. Та какво видях, когато се прибрах у дома след работа:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А ето я и след разрез и последвалото посиняване! Ха сега, де!

Изображение

Изображение

Прерових електронния справичник, който имам и какво установих - това е 50/50 или Дявоска гъба, или Червеностъблеста маматарка (както е написано в книгата).

Изображение

Изображение

Да ви кажа първо - гъбата е намерена заедно с тези хубавици, за които няма съмнение какви са :D

Изображение

Изображение

Отделена е и е само една - не е консумирана и по всяка вероятност ще я изхвърля, но съм любопитен да споделите мнението си! Особено впечатление ми направи красивият червен цвят на спорите отдолу, а след срязване се оказа, че са жълти. Според мен повече мяза на неотровния вид, но това синеене на месото е много подозрително!
Снимките са от телефон, за което сори, ама нямам друго фото поне за сега! :oops:
Ето и малко булчици да им се полюбувате :wink:

Изображение

Изображение
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
eLKaVe
новобранец
новобранец

Мнение от eLKaVe »

Диканаров, благодаря за описанието на бисерната гъба. При следващото ходене ще я разгледам по-добре и ако се сетя да взема фотоапарата ще направя снимки. Най-вероятно няма да пробвам дали е вкусна, защото си признавам, че ме е малко страх когато бера нещо ново за мен.
Миналата година за първи път брахме рижика и то по мое настояване и вечерта първо ние си хапнахме от нея. Преди да ги откъсна много време отделих за четене на различни описания на гъбата, докато се уверя, че няма да я сбъркам. От две-три години я гледах в гората, оранжевия сок не ме притесняваше много, но позелянаването..... По-късно разбрах, че това основно я различава от отровната млечница. След това сложих мариновани масловки с рижики. Есента, ако имаме късмет да намерим и нещо друго, ще има букет от гъби.
Много хора не берат масловката, тя е трудоемка за обработка, но след изкисването в солен разтвор за нас си е супер, а сме и сигурни, че не сме я сбъркали с друга. Сега сложих малко мариновани пачи крак и манатарка, а останалото почти като твоята рецепта. Не са стояли на въздух 24ч, а бяха в хладилник, беше ме страх да не се развалят. Късно вечертта прочетох това което си писал.
Там където ходим има най-различни гъби, червени красавици с бели точки, снежно бели гъбки, а в събота може би видях зелена мухоморка. Когато видя пак ще я разгледам по подробно. За това ме е страх и младите печурки ги чаках да потъмнеят малко.
На слука и късмет през почивните дни!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Братчета и сестрички, аз разпознавам дяволската от огнената по следните два признака:
1. Шапката на дяволската е сива, като на паве, а на огнената от жълтееща до кафява. При намокряне на кожицата на огнената манатарка потъмнява до тъмно -кафяво-черно.
:!: 2. Стълбчето на дяволската е по-широко от колкото високо! Като чушка гамба! На огнената е стройно. По пънчето има оцветяване , като в основата е почти черно, а на горе изсветлява през червено до жълто под калпачето. Като се вгледаш в стълбчето се вижда, че черното оцветяване е от къси по два-три милиметра отвесни чертички!
:!: Огнената манатарка е отлична гъба, с прекрасни вкусови качества. При мариноване и охлаждане в хладилник се желира сама! Стои тъмна на цвят и ако е микс с други гъби, като корал, овча прахан, тръбенка, пачи крак, кифла става много красиво блюдо! Защото след сваряване и мариноване овчата прахан е жълто-зелена, тръбенката е виолетово -кафява, коралът е жълт, розав или лековиолетов, а кифлата също е лилава, манатарката-бяла. :!:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

здравеите колеги имам едно питане относно следните гъби
Изображение
Изображение

тази малката съм сигурен че е манатарка ама на тая другата защто и е такова тънко стеблото и защто толкова ги ядат насекомите
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

И двете са манатарки, но различни видове :D . Да не те притеснява това, че на едната стеблото е по-тънко. Ако не се лъжа има около 10 вида ядливи манатарки.
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Колеги,пише че някои отровни гъби са опасни даже и при допир с ръцете примерно.Някой ще ни светне ли по-обстойно по-този въпрос? :roll:
TICA FAN
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Вече,пуснах снимките в друга тема,но нема как ,а да не ги пусна в истинскиа раздел :P
Поздрав от мене до всички колеги -габари :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Снимките както се вижда од датите са от три различни денове :wink:
:drinkers: :drinkers: :drinkers:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Браво, бе Кольо! Явно вашият край е дащен от към гъби - за пореден път си ги "наскубал" здраво :wink: :lol:
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”