Разликата между дивия и обикновения шаран

Модератор: sapuna

snegk
и господ не е толокова добър

Re: Разликата между дивия и обикновения шаран

Мнение от snegk »

Много необоснован въпрос.На всички места рибите са едни и същи.Люспести, голи, огледални и т.н.Относно борбеноста на рибите,пак всичко е относително.Вадил съм амур за 10мн. на Жребчево, вадил съм и за 1ч.на теца.Същото е и обратнато.Изключение са реките,там рибите заради течението са по здрави,естествено се опъват повече,особено ако хване по течението. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Адаш,позволи ми да не се съглася с тебе.Аз освен на реките съм виждал и на язовир такива "диваци".Които няма как да извадиш да 5-10 мин. :wink: Пример-яз.Йовковци.Колкото и да са изчезнали шараните там,все още се намират разни такива "диваци",които нямат нищо общо с такива от платените водоеми.Който е хващал там големи шарани ,ще разбере за какво говоря.
snegk

Мнение от snegk »

maranzika написа:Адаш,позволи ми да не се съглася с тебе.Аз освен на реките съм виждал и на язовир такива "диваци".Които няма как да извадиш да 5-10 мин. :wink: Пример-яз.Йовковци.Колкото и да са изчезнали шараните там,все още се намират разни такива "диваци",които нямат нищо общо с такива от платените водоеми.Който е хващал там големи шарани ,ще разбере за какво говоря.
Не знам с кое от погоре написаното, не можшеш да се съгласиш.Писал съм,че както на плтени,така и на свободни има борбени и неборбени риби.Аотносно свободните водоеми,ами цял живот ходя на тях и знам как се дърпат и как не.Ето ти един пример.На предния риболов на "малкото топло"един шаран 9кг.взе над 50м.от мекия аванс,и над 100м.твърдия.Лично на Кастел,там има шарани,взети от бракониери.Тези риби са от реки :wink: :lol: :lol:
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

Това е див шаран от река Велека сравни го с тези дето ги хващаш на Кастел и ще видиш разликата!!!
Изображение
И определено разликата не е в цвета!
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

По наше село под див, разбираме точно този шаран дето колегата gmurkacha е снимал.Люспест шаран с почти цилиндрично тяло.Те това животно тегли много.По сила бързина и издреъжливост превъзхожда останалите форми на шарана.
Риболовът не е слука,а наука!
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

vladoto написа:Люспест шаран с почти цилиндрично тяло.Те това животно тегли много.По сила бързина и издреъжливост превъзхожда останалите форми на шарана.
Точно така колега и аз си ги ловя на Велека с 0.50 корда и яка кована кука че аванс няма къде да пускам,много дървета има и изтървеш ли го да влезе там го губиш.
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

Визуално е това което е показал колегата и описаното по долу.Да излъжеш такава риба си е майсторство(дивото си е диво)няма нищо общо с каращисаните ,назобени събратя.Най вече колегите по Дунав ще обадят за какво иде реч.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Ето едно примерче.Връщаме се от Дунав.Спирам на Цар Клоян.Хвърлям въдиците, като бях с 0,50 основно.Последва удар,по време на ваденето нещо се случи с аванса,скъса основното като конец.Чисто ново на Лазар,отговаря на доста над написаното.Водоема беше платен :shock: Мога да дам стотици примери.А такива дълги шарани, има навсякъде, не само в реките :lol: :lol: :lol: :lol:
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

snegk написа:А такива дълги шарани, има навсякъде, не само в реките :lol: :lol: :lol: :lol:
Да така е,но това е дивия шаран!
snegk

Мнение от snegk »

gmurkacha написа:
snegk написа:А такива дълги шарани, има навсякъде, не само в реките :lol: :lol: :lol: :lol:
Да така е,но това е дивия шаран!
Така му викаме, иначе див шаран в България няма :lol: :lol:
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

Има колега!!!!
snegk

Мнение от snegk »

gmurkacha написа:Има колега!!!!
Колега,прочети историята за шарана и там си е описано, кога и откъде е внесен в България :lol: :lol:
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

gmurkacha написа:Има колега!!!!
Дай достоверен источник да прочетем и ние. Аз поне това което съм чел от хора дето са станали професори с техните си трудове е, че в България дивата форма е изчезнала на 100% и никъде няма такъв шаран. Всичко е кръстоски с културни видове.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

http://fishes.nariba.com/fishdetail/12.html Чета и съзнавам че си има див шаран в България.Говорим за този които си го има от векове в реките ни ,а не за този с които зарибяват от люпилните днес(броилер).
snegk

Мнение от snegk »

Родината му е Централна Азия. Сега се среща в почти всички части на света: в реките от басейна на Средиземно, Азовско, Каспийско и Арал-ско море, в реките на Западна Европа, в реките от басейна на Тихия океан — от Амур на юг до Бирма. У нас е разпространен в Дунав, Марица, Струма, Места заедно с притоците им, в крайморските езера и реки. Той е топлолюбива риба. Предпочита бавно течащите или застояли, но добре огрени от слънцето води. Среща се и в полусолени води, където образува полупроходни форми, каквито са езерата и блатата край черноморското крайбрежие. Той е най-невзискателен от рибите по отношение на външните условия на живот, температурата на водата, храната и пр. Естествената храна на шарана е от животински произход, но приема и растителна храна. Породистият шаран, произлязъл от обикновения речен шаран, бива люспест, безлюспест /гол/ и огледален. Той се отличава от обикновения по качеството на месото си, което е с по-малко кости, по-тлъсто и по-сочно. Полова зрелост достига на 3-4 годишна възраст, като женската с дължина 30 — 40 см и тегло 1200 г изхвърля около 200 хиляди хайверени зърна, тези с дължина 50 — 60 см и тегло 2 —3 кг — 400 хиляди, а големите екземпляри — до 1 000 000 хайверени зърна.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”