Цветята отНамръщената планина

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Цветята отНамръщената планина

Мнение от Кърцата »

Отново е неделя. Чакан и бленуван цяла седмица ден. Свещеният ден за моето единение с Планината. Прекарвам съботата в трескава подготовка. Няколко пъти преправям такъма, броя блесните и воблерите в кутиите, мислено съставям тактики, къде на каква примамка ще заметна, откъде ще я преведа. В мечтите си вече виждам атакуващите риби, наслаждавам се на зрелищните им атаки, когато сред пръски чиста, прозрачна планинска вода, торпедовидното тяло на огромна пъстърва се мята във въздуха в отчаян опит да се спаси... Ех мечти...
Сънят ми е неспокоен. Сигурно съм сънувал пак онези планински красавици , които са заели специално място в сърцето ми. Незнам...
Рано, по тъмно още, съм на крак. нетърпеливо грабвам багажа и се изстрелвам в тъмнината. На близката бензиностанция ме гледат спокойно, правейки ми кафе. Вече са свикнали с "оня лудия" с въдиците, притесняващ ги по нощите и странно контрастиращ с обичайната клиентела по това време, полузаспали таксиджии и пубери , правещи отчаян , последен опит да забият мадамата , която им се е дърпала цяла вечер в дискотеката... Ама май и аз бях като тях преди време... Пак се размечтах...
Скоро вече съм в планината. Хладния въздух ме обгръща, карайки ме да се загърна зиморничаво с якето, като същевременно го вдишвам дълго и ненаситно, с пълни гърди, не можейки да му се наситя. Колко е различен от този в големия град. От изток небето вече изсветлява и е време да поема дългия преход през планинските дерби.
Изчаквам да се развидели още малко и скоро пред мен се открива картината на забулената в дебели, сиви облаци планина:
Изображение
Колко неприветлива изглежда.
Въздъхвам и поемам по стръмната пътека към върха:
Изображение
отвъд който ме чакат бленуваните риби.
Бавно си проправям път през гъстите облаци, мислейки си за Доньо Донев и неговите глупаци искащи да полегнат върху памучните облаци. Май и аз съм в подобно състояние в момента.
Скоро успявам да прехвърля върха и пред очите ми се представя цялата прелест на Планината:
Изображение
Няма друго такова зелено!
Нетърпеливо се устремявам към реката. Сега поне пътя ми е надолу. Не ми се мисли за връщането обаче :wink:
Пътят ми е осеян с прекрасни планински цветя и въпреки нетърпението за риболов не мога да не спра и да ги наснимам:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Унесен почти забравям истинската цел на прехода си, когато рязък шум от чупещи се клони ме сепва. Май е моя стар познайник :wink:
Скоро попадам и на следите му:
Изображение
Изображение
За миг ми се приисква да е зима, планината да е спотаена под дебел, девствен сняг и това в ръцете ми да не е въдица.
Но има време до откриването на сезона. Сега е време за други предизвикателства.
Нетърпеливо, но внимателно, пристъпвам до брега и подавам блесната в дълбок, тих вир, където укротената след безумния си бяг през бързейте, между камъните, река е почти неподвижна. Плясъкът на блесната раздира заспалата повърхност, образуваики равни концентични вълнички, в които се зазяпвам. В следващия момент обаче оная сянка от съня ми се изстрелва и аз някак си по навик засичам. Върха на пръчката се сгъва уплашено. Стреснат от внезапната поява съм и аз но бързо се взимам в ръце и скоро контролирам ситуацията. След няколко зрелищни скока, успявам да укротя рибата и подкарвайки я внимателно към себе си да я вкарам в кепа.
Прекрасно ново цвете за колекцията ми от снимки:
Изображение
Изображение
Внимателно я отчачам от тройката и след кратка фотосесия внимателно я пускам обратно в дълбоките води.
Местя се в другия край на вира и замятам отново. Повеждам блесната и почти веднага плътен удар разтуптява сърцето ми. Този път вече съм в кондиция и контролирам нещата отначалото, тъй че скоро една близначка на първото цвете е в ръцете ми:
Изображение
След задължителнит снимки тя също намира пътя към свободата:
Изображение
Май е време да продължа нататък.
Скоро стигам до дебел, мазен бързей. Подавам блесната нагоре по течението и навивайки бързо, за да изпреваря препускащите води ,я водя към мен. Леко причукване ми подсказва, че на дъното се крие поредното предизвикателство. Слагам миниатюрен, самоделен воблер и подавам на същото място. Ударът е пак там където бе първото причукване. Малкия ми боец е безпощаден и здраво се впива в устата на рибата. Скоро още една близначка на първите две позира:
Изображение

Тази обаче много бързаше и не изчака за прощална снимка:
Изображение
Продължавам нагоре по течението и скоро улавям още една, макар и по-малка риба:
Изображение

Айде да расте:
Изображение
Малко по малко времето напредва , а с него и умората. Старата ми травма в рамото , провокирана от намръщеното, влажно време се обади и всяко замятане изписваше болезнени гримаси на лицето ми.
Май е време за по-спокоен риболов. Набързо премонтирам и слагам плувка. Кутииката бял червей е в джоба ми.
Така замятанията са по-малко и ще мога да се насладя на риболова.
Заставам до голям вир и замятам в началото му. Плувката спокойно се носи по повърхността, а аз с въздишка посядам за почивка. Леко помръдване на плувката обаче ме кара да хвана пръта. В следващия момент тя потъна. Засечка и сносен клен излезе да се запознаем:
Изображение

Набързо го релиизнах:
Изображение
и продължих.
В следващия вир ме изненадва един дребосък:
Изображение

Изображение

После още един:
Изображение

Изображение

Май така няма да стане. Премонтирам отново и слагам любимото си XD1 на Мепс. Скоро блесната отново се доказа и поредната красавица позираше за снимка:
Изображение

Продължавам нагоре. Замятам в дълбок вир и закачам нещо. След доста напъване успявам да извлека закачката. Парашут. И това ли райско кътче не пощадено. В него има и още жив кефал:
Изображение

Внимателно го освобождавам от мрежата и пускам във водата. Съмнява ме да оцелее, но все пак му давам шанс:
Изображение

Тази случка скапа настроението ми. Замислено крача и се мисля какви животни сме всъщност хората.
Стигам до останките на стар мост. Подавам блесната покрай полуразрушените колони и след малко ме изненадва прекрасна синьо-виолетова красавица:
Изображение

Изображение
Срещата с невероятнмата риба отново изпълни сърцето ми с радостни мисли и продължавам своя път.
Още няколко рибки не издържаха на предизвикателството на примамките ми и излизат да се запознаем.
Денят вече преваля и решавам че е време да потърся и големите риби. Слагам самоделен воблер и започвам да прочесвам перспективните места.
Стигам до дълбок бързей със скала в единия край. Подавам примамката плътно до скалата и почти веднага следва удар. С лекота извличам средна пъстърва. Не е това което търся тъй че я релийзвам веднага.
Подавам отново на същото място и отново веднага удар. Този път рибата е едра и напъва надолу по течението, където полето ми за действие е ограничено от паднало във водата дърво. Успявам да я овладея и полека я придърпвам. Прекарвам я над натопения кеп и я гребвам. Е, това вече е нещо. Най-едрата за деня:
Изображение

За съжаление и тази не изчака прощалната снимка:
Изображение

След тази риба решавам че ми стига и бавно прибирам въдицата. Присядам на брега любувайки се на препускащите води и надвесените над водата клони на дърветата, който сякаш се оглеждат, нарцистично запленени от собственото си отражение.
Ех как не ми се напуска това място. Да можеше , подобно на планинските принцеси, да се гмурна в прохладните води и да почувствам галещите струи, които да отмият цялата мръсотия на цивилизацията ит кожата ми. Да можеха да измият и тази насъбрана в душите ни...
С въздишка ставам и бавно поемам дългия път към града.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Re: Цветята отНамръщената планина

Мнение от Митев »

:smt023 :smt023 :smt023 прекланям се :prayer: :prayer: :prayer: :drinkers:
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Кърцата пак прави сериозна кандидатура за най-добър излет.Браво ,баце! :wink:
TICA FAN
ico22bg
новобранец
новобранец

Мнение от ico22bg »

Евала колега.
Жесток излет :prayer:
Невероятно красиво нещо е България.
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от eminem94 »

Браво Кърца.Пак имаме един много-хубав излет,с един много-хубав репортаж.Няма какво да кажа,освен:Който си го може,си го може.
Последно промяна от eminem94 на Сря Юли 15, 2009 11:45 pm, променено общо 1 път.
Аватар
zapalen_92
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от zapalen_92 »

Уникално е!!!Нямам думи!!!Голям кеф!!!БРАВО!
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Луд си момче! Не знам какво друго да кажа.
solveiko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от solveiko »

Всичко е прекрасно.Браво :smt023
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Екстра друже,шапка доле маисторе :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
Vaneto_99
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Vaneto_99 »

:prayer: :prayer: :prayer:
Наслука Колеги!!!
borislavvasilev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от borislavvasilev »

Кърца не знам как всеки път успяваш да ни смаеш май си роден писател а за излета просто без думи :smt038 :smt038 :smt038
Изображение
БАЙ-100-ЯН
Йордан Марков
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Йордан Марков »

Най добрия :prayer: :prayer: :prayer:
Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща..
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Уф,просто вече не намирам думи,които да сложа под поредният ти добър репортаж!!! Голям! Поклон! :smt023
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

Гледам като теле железница и се наслаждавам на репортажа - въпреки , че закъднявам за работа :D
Ти си просто уникален бе Кърца
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

Твориш риболовна и репортажно -художествена история! :smt038 :)
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”