Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

За кефал.
Модератор: sapuna
- zapalen_92
- разбира нещата
За кефал.
Много скоро ще ходя по росица за кефал.Изчетох доста теми тук,но все пак да се допитам.Линията ще я напрая с една плувка малка неподвижна с заводска тежест в нея най отдолу и кука.Ще събера доста стръв като:скакалец,оси,пчели,жабче малко,някой бръмбар ако намеря и плодове като джанка и вишна може и зърно грозде ако има на село.И въпроса ми е как да закача стръвта?Примерно сливата като е кръгла трябва ли да я цепя на две или както е така да я бода?Жабчето през устата ли за да може да плува или как?И като хвърля примерно в бързея няма ли да се движи мн бързо плувката или така трябва да е?
Re: За кефал.
Препоръчвам ти плувката да е без тежест,жабето на дъно за едното бутче,плод черница (ако има още)и ги търсиш под нея!Череша,джанка цяла на дъно предимно през ноща.
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
Жабето да е колкот се може по-малко ( като 20 стотинки ) ,че иначе по-дребните кефали не могат да го налапат добре и само го ръфат отстрани.Аз лично ти препоръчвам да го закачаш през устата.От излетите ми по Марица,съм останал с впечатлението,че любимата му стръв през този сезон е пиявицата.Огледай се и за малки рибки по-брега,които също може да се окажат печеливша стръв!
Успех!

TICA FAN
- jean11
- вече хвърля и на тежко

Дърпай и не му отпускай!
- zapalen_92
- разбира нещата
Добре благодаря.
Най добре ползвай за плувка паче перо.Кука права,по голяма-2-4.Без повод.Дълбочина 30-40см.Тежест 0,5гр.Стръв-скакалец.Закачат се по два.Закачането е от гърдите към аналният шип.Наслука!
- zapalen_92
- разбира нещата
Ами като хвърля в бързея няма ли мн бързо да се движи цялата линия?Или така трябва да е?
- jean11
- вече хвърля и на тежко
Пич-ако си на скакалец,не ползвай и мгр тежест.Не търси бързея,а по края на вировете.Ако ще ловиш на бързей-ползвай леко дънце и пясъчен,или на плувка и ручейник...ама така питаш,че да не знае човек как да отговори 

Дърпай и не му отпускай!
- zapalen_92
- разбира нещата
Ми добре аз ходих нишо не хванах мн вода е в росица,но както и да е да не се отколнявам.Като да не ползвам тежест как да заметна то е невъзможно?jean11 написа:Пич-ако си на скакалец,не ползвай и мгр тежест.Не търси бързея,а по края на вировете.Ако ще ловиш на бързей-ползвай леко дънце и пясъчен,или на плувка и ручейник...ама така питаш,че да не знае човек как да отговори
- jean11
- вече хвърля и на тежко

Дърпай и не му отпускай!
- zapalen_92
- разбира нещата
Кто си казал че грам опит нямам не е така-имам.Просто явно ти не се изразваш добре,защото каза мгр тежест да не ползвам,а сега казваш паче перо.Абе няма значение като спадне реката пак ще пробвам и ще докажа че разбирамjean11 написа:виджам,че имаш желание...ама сега започваш.Ами пробвай с риболов на други рибки първо,решил си точно за кефал,но грам опит нямаш.Само от сайта няма да се научиш.Ще сложиш перо от гъска(паче перо),то си има тежинка,замяташ здраво,то не знам и с какъв телескоп си.Абе не се отказвай,много пъти и аз съм бил капо .Пък ако е голяма Росицата,забрави го кефала

Запален,намери някое по-тихо местенце по реката,прекрий се на брега и пускай по течението край брега.Сменяй стръвта но и настоявай.Ще ти удари-няма начин
....а и кефала не е чак толкова хитра риба 

Запален,намери малки и тънки пиявички.Сложи плувка 1.5 - 2 грама и намери по тихи места.Разпредели основните съчми по-горе и нареди няколко дропера през 15-20 см. до пиявицата,че да потъва по-бавно и естествено.Закачай пиявиците от към хоботчето и ги нанизвай ,като торен червей,че имат навика да се лепят,където им падне из закачки,дървета и камъни.Най-важното е да си по-нисък от земята,че кефалите ( особено по-едрите ) се плашат много лесно и надушват всяко по-рязко движение!
Пробвай схемата и сам ще видиш,че е печеливша.
Пробвай схемата и сам ще видиш,че е печеливша.
TICA FAN
-
- научил се да хвърля
SONY, я обясни колко са основните съчми, колко "по-нагоре" от стръвта да са сложени и как да си представя "няколкото" дропера - да речем 5бр. разпределени през 20см + плюс дължината на повода - колко трябва да е дълбоко, за да ползвам тази линия?