Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Въпроси свързани с морския риболов.
naRiba.com

Форум

Какво представляват ДАЛЯН, ВОЛЯ и ТОНЯ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- новобранец
Какво представляват ДАЛЯН, ВОЛЯ и ТОНЯ?
Здравейте,
някой може ли да ми обясни какво представляват специализираните уреди за риболов:
- ДАЛЯН
- ВОЛЯ
- ТОНЯ
Благодаря предварително!
някой може ли да ми обясни какво представляват специализираните уреди за риболов:
- ДАЛЯН
- ВОЛЯ
- ТОНЯ
Благодаря предварително!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Какво представляват ДАЛЯН, ВОЛЯ и ТОНЯ?
Даляна си е съоръжение ( което често се вижда пред буните ),но ще ми трябва време за да го начертая.
Воли - това е момента когато се ходи в даляна,или
когато се опъва грипа.
Тони - не го знам.
Воли - това е момента когато се ходи в даляна,или
когато се опъва грипа.
Тони - не го знам.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- milen kordov
- научил се да хвърля
Тони може да е някой от талянджиите. 

-
- научил се да хвърля
Тона, е участък от Дунава,където професионалните рибари си пускат мрежите и плават с тях по течението.
Те са различно дълги, но средно около километър.
Те са различно дълги, но средно около километър.
Това на истина ме разсмя.milen kordov написа:Тони може да е някой от талянджиите.

- milen kordov
- научил се да хвърля
Което ме радва.A. C. написа:Това на истина ме разсмя.milen kordov написа:Тони може да е някой от талянджиите.
![]()
![]()
-
- научил се да хвърля
Далян
Далян е част от брега и прилежащия му воден участък, в който се извършва пасивен морски риболов с мрежен уред, който се монтира на дълбочина 8 - 12 метра. Представлява неподвижно морско риболовно съоръжение. Класифицирани са на три категории. Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега. Чрез него се лови риба от движещите се край брега рибни пасажи. Носещата конструкция е изградена от колове, закрепени за морското дъно и свързани с тел помежду си в горния край. На тях се закрепят мрежите - права преградна мрежа, която отклонява пасажа, и затворена, в която се събира рибата.
Воля
Воля е част от брега и прилежащия му воден участък, в който се извършва морски риболов със заграждащи мрежени уреди или прибиране на уловената в даляна риба. Класифицирани са на три степени съобразно дължината на гриба: до 100, до 450 и над 450м
Тоня
Тоня е част от брега и прилежащия му воден участък, в който се извършва стопански риболов в река Дунав със заграждащи мрежени уреди.
Във варненско наистина 'воля' е проверката на мрежите. А ето и още няколко интересни местни наименования на частите на даляна: къща, торба, дюшеме , пауси, хавлия.
Далян е част от брега и прилежащия му воден участък, в който се извършва пасивен морски риболов с мрежен уред, който се монтира на дълбочина 8 - 12 метра. Представлява неподвижно морско риболовно съоръжение. Класифицирани са на три категории. Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега. Чрез него се лови риба от движещите се край брега рибни пасажи. Носещата конструкция е изградена от колове, закрепени за морското дъно и свързани с тел помежду си в горния край. На тях се закрепят мрежите - права преградна мрежа, която отклонява пасажа, и затворена, в която се събира рибата.
Воля
Воля е част от брега и прилежащия му воден участък, в който се извършва морски риболов със заграждащи мрежени уреди или прибиране на уловената в даляна риба. Класифицирани са на три степени съобразно дължината на гриба: до 100, до 450 и над 450м
Тоня
Тоня е част от брега и прилежащия му воден участък, в който се извършва стопански риболов в река Дунав със заграждащи мрежени уреди.
Във варненско наистина 'воля' е проверката на мрежите. А ето и още няколко интересни местни наименования на частите на даляна: къща, торба, дюшеме , пауси, хавлия.
- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
С отговора на hvdragon всичко се изчерпа

Те го определението за тони черно на бяло.

........
До Март или Април доста неща ще се питаме
Поздрави и лека вечер.

- Angel_d4
- вече хвърля и на тежко
Здравейте ето и снимка,за да онагледим какво е Д(Т)алян

П.П. сори за качеството но я изрязах от фона на една друга моя снимка (надявам се да съм бил полезен)
П.П. сори за качеството но я изрязах от фона на една друга моя снимка (надявам се да съм бил полезен)
- cheatereye
- новобранец
Един въпрос...
МОЛ (МОЛА)?
Тук по южното черноморие Мола го водят, като няколко лодки (не определен брой), които са организирани и заобграждат определен периметър с мрежи, през които минават пасажите, при което самия пасаж на рибата няма къде да избяга и се надънва в тях ? За да изплашат рибата към заобградения Мол ползват ракети (което за мен си е живо бракониерство) .

МОЛ (МОЛА)?
Тук по южното черноморие Мола го водят, като няколко лодки (не определен брой), които са организирани и заобграждат определен периметър с мрежи, през които минават пасажите, при което самия пасаж на рибата няма къде да избяга и се надънва в тях ? За да изплашат рибата към заобградения Мол ползват ракети (което за мен си е живо бракониерство) .

B lo w мy мind & F o ll o w мe
Прочетете във долният сайт любопитни неща
)))
http://sozopol8130.blogspot.com/2011/03 ... _6904.html
Надявам се да съм бил полезен

http://sozopol8130.blogspot.com/2011/03 ... _6904.html
Надявам се да съм бил полезен

(Мнение на американски морски пехотинец, който инструктира български изборни наблюдатели в Босна!)...Не се навеждай,за да вдигнеш каквото и да било, освен ако не е току-що паднало от твоя собствен джоб !