Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Ремонт,боядисване и пускане на лодка на вода !!!
Модератор: emo vasilev
- krokibg
- учете се от него
Ремонт,боядисване и пускане на лодка на вода !!!
А здравейте момчета
За тези,които искат и имат желание да си стегнат перфектна лодка за тролинг,сега ще покажа аз как и какво съм направил за да стигна до момента да се кефя на придобивката.Тук в темата, ще обясня точно как и какво се иска за да направите лодката както трябва.
И така,намерих си скоро една лодка от приятел,който я донесе от Италия и аз направих бартер и я взех.Лодката беше в не добър външен вид и на места имаше спукано и разцепен стъкломат.Първото нещо което направих е да се дахванем здраво с моите момчета да жулим /лодката разбира се
/ От едната страна момчетата търкаха а от другата страна аз с още един помощник се заехме да ремонтираме бордовете и да запушим дупчиците,които някой от предишните собственници,един след друг са се надпреварвали да дупчат.Ето я и лодката,преди да започне ремонта и точно преди да го започнем,първо отрязах транеца на размер 40 - 41 см,който да позволи на двигтеля да даде максимума от себе си.Така тегли водата точно из под лодката а не от мъртвата зона зад лодката.
Това е начина по които аз си режа транеца за да пасне на двигателя.Задължително,първо измервам растоянието от петата която ляга на транеца,до крилото и макар да са стандартни тези размери,винаги го меря.Ето и снимка на отрязания транец!

След като транеца е готов,се заехме да затваряме излишните дупки,
които бяха пробити по лодката и за целта се наложи едно от момчетата които ми помагаха да влезе под седалката и там,където имаше по-големи отвори,да залепи стъкломат и след като втвърди стъкломата,се изрязва кръгло парче от готова плоскост с няколко милиметра по малка от дупката,която искаме да запушим.На тази снимка се вижда дупката оформена,изшлайфана и говова за затваряне.

След тази процедура се забърква прах от стъкломат със предварително ускорена смола и след като сте затворили зад дупката първо със парче стъкломат и смола дупката от вътре,слагате парчето което сте приготвили от лист стъклопластова плоскост взимате сместа получена от стъклопластовия прах и смолата,и след като сложите две-три капки втвърдител,също като при китосването,запълвате дупката с определено количество,слагате клъглото парче вътре и го притискате,докато го изравните да стане равно с плоскостта и обирате сместа която е избила. ВАЖНО
Гледайте винаги да обирате сместа колкото се може по-равно иначе ви чакат мъчителни часове търкане
Така че,тарикатлъка е да остане само много тънак слой от прегела
Ето как изглежда дупката следа кот е запушена и по този начин ви давам гаранция че няма как,след като сте запушили дупката,тя да се отвори и сместа държи толкова здраво че все едно не е дупчено.

От дясната страна се вижда тъмно и дълго петно,което по същия начин беше изшлайфано от вън,подсилено от вътрешната страна с три плата стъкломат,залято от горе със смола,изшлайфано в последствие и нанесен слой прегел и на ново изшлайфано докато си дойде линията и тане равно като конец / е не чак толкова /на всеки му,според възможностите и майсторлъка
Ето още две снимки,след които,очаквайте втори епизод,в който ще обясня с какви бой и основи се боядисва лодката за да не пада боята дълго време !!!
Помощника се изнизва като корейски разузнавач из под седалката

Очаквайте скоро продължение и между временно, ако някой нещо го интересува,може да пита

И така,намерих си скоро една лодка от приятел,който я донесе от Италия и аз направих бартер и я взех.Лодката беше в не добър външен вид и на места имаше спукано и разцепен стъкломат.Първото нещо което направих е да се дахванем здраво с моите момчета да жулим /лодката разбира се

Това е начина по които аз си режа транеца за да пасне на двигателя.Задължително,първо измервам растоянието от петата която ляга на транеца,до крилото и макар да са стандартни тези размери,винаги го меря.Ето и снимка на отрязания транец!
След като транеца е готов,се заехме да затваряме излишните дупки,
които бяха пробити по лодката и за целта се наложи едно от момчетата които ми помагаха да влезе под седалката и там,където имаше по-големи отвори,да залепи стъкломат и след като втвърди стъкломата,се изрязва кръгло парче от готова плоскост с няколко милиметра по малка от дупката,която искаме да запушим.На тази снимка се вижда дупката оформена,изшлайфана и говова за затваряне.
След тази процедура се забърква прах от стъкломат със предварително ускорена смола и след като сте затворили зад дупката първо със парче стъкломат и смола дупката от вътре,слагате парчето което сте приготвили от лист стъклопластова плоскост взимате сместа получена от стъклопластовия прах и смолата,и след като сложите две-три капки втвърдител,също като при китосването,запълвате дупката с определено количество,слагате клъглото парче вътре и го притискате,докато го изравните да стане равно с плоскостта и обирате сместа която е избила. ВАЖНО

От дясната страна се вижда тъмно и дълго петно,което по същия начин беше изшлайфано от вън,подсилено от вътрешната страна с три плата стъкломат,залято от горе със смола,изшлайфано в последствие и нанесен слой прегел и на ново изшлайфано докато си дойде линията и тане равно като конец / е не чак толкова /на всеки му,според възможностите и майсторлъка

Помощника се изнизва като корейски разузнавач из под седалката

Очаквайте скоро продължение и между временно, ако някой нещо го интересува,може да пита

Последно промяна от krokibg на Нед Юли 26, 2009 10:36 pm, променено общо 1 път.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Ремонт,боядисване и пускане на лодка на вода !!!
Любе с тази ли лодка прекара Арменците през границата
,иначе добре се е получило ,почвай да ги произвеждаш като в "Малкият гмурец"

- krokibg
- учете се от него
Ква граница бе приятелю,на мен ми искат открит лист още на 50км от границата
Бовски,ще стане приятелю,вече е боядисана и утре ще има нови снимки на готовата боядисана лодка и готова за кичене

Бовски,ще стане приятелю,вече е боядисана и утре ще има нови снимки на готовата боядисана лодка и готова за кичене

- kombat
- вече хвърля и на тежко
Любооо,що не пусна темата по рано,ами трябваше да уча всичко това по трудния начин.
Четете момчета да не минавате като мене през проби и грешки.Пак стана ама що да е.

- krokibg
- учете се от него
Комбат,да беше питал бе човек,щях да ти кажаkombat написа:Любооо,що не пусна темата по рано,ами трябваше да уча всичко това по трудния начин.Четете момчета да не минавате като мене през проби и грешки.Пак стана ама що да е.

Л. Вичев може ли да споделиш какви марки стъкломат смола и твърдиел си използвал.Колебая се какви да си взема.
simo72 написа:Без валати и без мерак, рибар няма!
- kombat
- вече хвърля и на тежко
Знам.Ама търся помощ като видя,че няма начин да се оправя сам.Между другото благодарности,че ме свърза с Жоро Леков.Голям пич.Ако всичките ти приятели са такива - евала.
- krokibg
- учете се от него
Em1l написа:Л. Вичев може ли да споделиш какви марки стъкломат смола и твърдиел си използвал.Колебая се какви да си взема.
Може би има много марки и различни производители,но аз взимам готова-ускорена смола от един склад в Пловдив и втвърдител от същия склад.Стъкломата с който работя е три-пластов и ако искам да положа само един,просто го отделям и тупам със смолата.Там от където ще го купуваш,има поне два-три вида смоли и стъкломати,все пак трябва да е специализиран склад ! отиваш и хората ще ти кажат какво ти трябва.Има смоли за топло време,които се активират по-бавно и такива които при топло време се втвърдяват много бързо и тряба да се внимава при добавянето на втвърдителя.Поне десет /10/ литра ацетон си взимате и ръкавици от тези за домакините.След всяко полагане на мата се измивам с ацетон и ръкавиците ги ползвам многократно.Преди,взимах по 20-30 чифта и ги хварлях след поредното тупане,но сега вече с един чифт си свършвам цялата работа.
kombat написа:Знам.Ама търся помощ като видя,че няма начин да се оправя сам.Между другото благодарности,че ме свърза с Жоро Леков.Голям пич.Ако всичките ти приятели са такива - евала.
Аз около мен,боклуци не търпя !!! Имам ли приятел,значи е пич,иначе познатите,докато ми станат приятели,се иска да ги пробва човек,до колко можеш да разчиташ на тях.Радвам се че сте се разбрали

- krokibg
- учете се от него
Така,ето и снимки,на вече боядисана лодката от горната страна и остава да се удари още една боя от долу и от страни - в два цвята !!!

Боятя е полиуретанова цвят керемида с перли, и преди да се боядиса съм направил всичко възможно да няма място където да не е свален стария и мръсен слой на предишната боя.След тази процедура,съм направил две ръце от също така грунд на полиуретанова основа,който грунд запечата всичко и даде основа за новата боя.Грунда е Белгийски и е с вградена кутия със втвърдител и се разрежда с вода.В боята съм сложил няколко шишенца перли - бели,сини и зелени и има ефект но иска да се поработи още малко за да изпъкнат и ако нестане,просто ще взема само полиуретанов лак и пак ще го смеся с перли и ще направя една ръка лак и пак ще испъкнат перлите.
Това е от днес по ремонта на лодката.Утре ще напръскам и двигателя с грунд а в други ден ще го боядисам и него в сиво за да е в унисон със сивата лента под гуменото уплътнение.За сега,очакванията ми се управдаха и се надявам да спретна едно бижу.Ще кача снимки и на новото кормило, заедно с управлението и докато облепя новата боя отгоре с найлон и се изшлайфа лодката от доло,ще се правят успоредно с това и тапицирането на седалките и капаците за живарника отпред и киченето на различни части и дреболии,които са само от неръждаема стомана за да няма ръжди и грозотии.Слагайте само непременно само болтове,видии и гайки он неръждаема стомана за да нямате проблем при положение че се наложи свалянето на горните при ремонт или замяна на същите с нови !!!
Очаквайте продължение

Боятя е полиуретанова цвят керемида с перли, и преди да се боядиса съм направил всичко възможно да няма място където да не е свален стария и мръсен слой на предишната боя.След тази процедура,съм направил две ръце от също така грунд на полиуретанова основа,който грунд запечата всичко и даде основа за новата боя.Грунда е Белгийски и е с вградена кутия със втвърдител и се разрежда с вода.В боята съм сложил няколко шишенца перли - бели,сини и зелени и има ефект но иска да се поработи още малко за да изпъкнат и ако нестане,просто ще взема само полиуретанов лак и пак ще го смеся с перли и ще направя една ръка лак и пак ще испъкнат перлите.
Това е от днес по ремонта на лодката.Утре ще напръскам и двигателя с грунд а в други ден ще го боядисам и него в сиво за да е в унисон със сивата лента под гуменото уплътнение.За сега,очакванията ми се управдаха и се надявам да спретна едно бижу.Ще кача снимки и на новото кормило, заедно с управлението и докато облепя новата боя отгоре с найлон и се изшлайфа лодката от доло,ще се правят успоредно с това и тапицирането на седалките и капаците за живарника отпред и киченето на различни части и дреболии,които са само от неръждаема стомана за да няма ръжди и грозотии.Слагайте само непременно само болтове,видии и гайки он неръждаема стомана за да нямате проблем при положение че се наложи свалянето на горните при ремонт или замяна на същите с нови !!!
Очаквайте продължение

- krokibg
- учете се от него
Ето и външното боядисване на лодката:

Очаквайте и снимки на пребоядисания двигател,киченето и самото пускане на лодката на вода ! При добро желание и няколко помощника,една стара и на пръв поглед изтърбушена лодка,може да добие този перфектен вид,само се иска малко труд да се хвърли !!!
Очаквайте и снимки на пребоядисания двигател,киченето и самото пускане на лодката на вода ! При добро желание и няколко помощника,една стара и на пръв поглед изтърбушена лодка,може да добие този перфектен вид,само се иска малко труд да се хвърли !!!
- kombat
- вече хвърля и на тежко
Бях решил да пребоядисвам и моя двигател,но за сега ще изчакам да видя какво ще направиш.Може да има някакъв пиниз дето не го знам.Чакаме репортаж.
- krokibg
- учете се от него
И така,да ви покажа лодката завършена на 95%
Остана ми още малко кичене,сонар,тапицирам си седалките сам в сиво и още ден-два и лодката е напълно завършена.Много съм доволен от свършеното до сега,но гадната п...а в магазина за бои ме метна и ми е дала друга боя та двигателя от към перката се олющи още на първото пробно пускане на вода и направо съм бясен
както и да е,на есен ще го пребоядисам пак и този път щестане както аз искам.Ето и снимките !!!

Любо,перфектна лодка си направил!!!Евала,бате!Дето има една дума лодката кърти мивки отвсекъде

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
сър Кроки,ще те видим ли и в морето ?
И онова знаме винаги да стои отзад ей !!!! - накефи ме.
И онова знаме винаги да стои отзад ей !!!! - накефи ме.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- krokibg
- учете се от него
Марко,виж само какво хубаво знаменце си имам
Нищо не казваш за него
А за снимките,само почакай да завърша вси
ко и ще направя по-добри че тези съм ги правил с телефона

Кире,нищо не вдявам от морски риболов
само сафрид съм ловил един-два пъти с зет ми в Несебър и два-три пъти попчета с неговата лодка.Направо съм далече от морския риболов.Иначе,знаменцето направо кърти мивки 

ко и ще направя по-добри че тези съм ги правил с телефона

Кире,нищо не вдявам от морски риболов