Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Проблем- Дайте мнение!
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Проблем- Дайте мнение!
През изминалия уикенд ходих на една рекичка за пъстърва. Имах над 60(шестдесет) удара общо за двата дни главно на блесни, но извадих едва 11(единадесет) рибета в нормата и няколко маломерки, които разбирасе бяха пуснати обратно да пораснат. Мисълта ми е за празните удари, в повечето случаи следва кратко повеждане и откачане или само удар и дори няма закачане. В някои случаи виждам рибата стрелка се до блесната само я докосва, но без да се закачи и бяга. Пробвах от две нули до трети номер блесни и всичките ми налични цветове железа, но ефекта беше същия. Тези които все пак изкарах, повече от половината след като се окажеха на брега също се откачаха, т.е. и те не бяха налапали хубаво блесната. По миналия ми излет на друга река се случи нещо подобно, но с по малко удари, но съотношението от изкарани и откачили се риби беше същото. Не че друг път (и то не веднъж) не се е случвало изпуснатите риби да са повече от хванатите, но това е фрапиращо. Споделете вашите наблюдения и дайте съвети как да намалиме откачащите се риби, предполагам че проблема не е само при мен.
Re: Проблем- Дайте мнение!
Да не би проблема да е в акцията на сопата ? Или комбинация акцията + влакното...
Природата не ни е дадена в наследство...Тя е взета на заем от децата ни!
- bat_boiko_nikolov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Tова си е сериозен проблем, колега !
Но как да ти помогна като не съм вещ по тая част ?
И на мен ми се е случвало много пъти с пъстърва, но при кефала положението е добре- 80-90 % се закачва !
Дано някой от знаещите да даде вещото си мнение по въпроса !!!
Но как да ти помогна като не съм вещ по тая част ?
И на мен ми се е случвало много пъти с пъстърва, но при кефала положението е добре- 80-90 % се закачва !
Дано някой от знаещите да даде вещото си мнение по въпроса !!!
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
Колега mojach,
напиши с какви такъми ловиш и техните параметри - прът, макара, влакно. Аз съм имал подобен случай.
напиши с какви такъми ловиш и техните параметри - прът, макара, влакно. Аз съм имал подобен случай.
-
- научил се да хвърля
Колега този проблем със многото откачени риби го имам всяка година, според мен не е въпрос на такъм и големина на блесна , просто има моменти когато пъстървата не налита така стръвно на блесната,особенно през лятото когато е доста топло , а също и водата спада и е по-бистра.В този период повечето удари са на маломерни риби и атаката е много вяла.Ако след период на еднообразно слънчево и топло време се случи времето да се развали пробвай тогава и ще видиш , че на големите блесни се закачат добре и доста по- дребни риби.
Празнотата е форма и формата е празнота, риболова е някъде по средата
Аз лично проблем не виждам.
За един уикенд 11 мерни риби... Кое не е добре в случая ?
Ами нека другите 50 да си растат в рекичката. Какво толкова е станало ?
Нека да има и за другите колеги, които ще отидат след теб. В края на краищата, нали преди всичко риболова е едно надлъгване с рибата и в това именно му е чарът на цялото занимание.
За един уикенд 11 мерни риби... Кое не е добре в случая ?
Ами нека другите 50 да си растат в рекичката. Какво толкова е станало ?
Нека да има и за другите колеги, които ще отидат след теб. В края на краищата, нали преди всичко риболова е едно надлъгване с рибата и в това именно му е чарът на цялото занимание.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Марко, извинен си, но не мога да разбера какво точно връзваш и за кое може да не си прав
. Гледам във форума си доста активен очаквам от теб компетентно мнение по въпроса за рибите, които явно не налапваха блесната както трябва.

nas написа:
Колега mojach,
Пръчката(2.10м., 10-30гр.) и макара Шексоир, влакното е плетено около 0.15мм., и блесни главно Мепс.
Колега mojach,
Пръчката(2.10м., 10-30гр.) и макара Шексоир, влакното е плетено около 0.15мм., и блесни главно Мепс.
Имаше момент в който и аз така мислех и за това опитах и на малки блесни(Мепс N:00), но резултатът беше същия. Както и на по голям номер блесни където реката позволяваше. Иначе там ловя главно на Мепс N:2 и N:1.fn1p написа:
Според мен куките на примамките идват големи
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тъй ! В случаят рибата не толкова е гонила за да лапне примамката а просто е прогонвала натрапника и е удряла основно с глава без да налапва . Гледам горе са те запитали за параметри а отговора който си дал е повече от относителен ама карай , ще дедуктираме :
- пръчка на 2.10м. с тест ( акция ) 10 - 30 предполага за много сериозна и твърда гега с много редки изключения .
- брейд 0.15мм ?!? най-уклончивото понятие ! ако си го взимал от тук с това означение значи че си притежател на влакно с дебелина между 0.27мм. и 0.32мм.
Искренно се радвам на такива мега компетентни мнения :
) . Наистина ще е от полза да споменеш точно за каква гега иде реч и точно за какъв брейд . Макарата в случаят не ме интересува ама хич .
пп - Марко е намекнал че 11 пъстърви са си повече от добър вариант още повече че не е сигурен че са пуснати сметам та за туй тъй
- пръчка на 2.10м. с тест ( акция ) 10 - 30 предполага за много сериозна и твърда гега с много редки изключения .
- брейд 0.15мм ?!? най-уклончивото понятие ! ако си го взимал от тук с това означение значи че си притежател на влакно с дебелина между 0.27мм. и 0.32мм.
Искренно се радвам на такива мега компетентни мнения :
Та така ! При следващият пъстървоулов слагаш монофил ( примерно Аяка Спин 0.18мм. или Фортекс 0.16мм. ) , охлабваш аванса две идеи повече от необходимото . Купуваш си тънки но в никакъв случай малки тройки ( на Оунър има перфектни такива ) и подменяш ( на Мепсовете ще ти е по-трудничко ама и там има решениеfn1p написа:Според мен куките на примамките идват големи

пп - Марко е намекнал че 11 пъстърви са си повече от добър вариант още повече че не е сигурен че са пуснати сметам та за туй тъй

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Само да се вклиня - това със замената на тройките по Мепсовете,
как ще да се прави, ако не е тайна!?
Винаги съм се възмущавал от великотлъстия тел на тройките
обесени по френските /иначе нелоши/ въртележки.
Най-тънките Онъри - да.
За аудиторията ще е полезно, за моя милост - дважди!
Инак мисля същото по "проблема" на колегата.
как ще да се прави, ако не е тайна!?
Винаги съм се възмущавал от великотлъстия тел на тройките
обесени по френските /иначе нелоши/ въртележки.
Най-тънките Онъри - да.
За аудиторията ще е полезно, за моя милост - дважди!

Инак мисля същото по "проблема" на колегата.
"Щастие за всички, щастие даром!"
- Павел Иванов
Ми режеш старата тройка , слагаш една халкичка според размера на телта и си сменяш на воля със що ти е кеф 

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Абе Маркоооооооооооо !!! Човек таман замаже след тебе и ти на метеното ....... Уикенд по принцип са два дни а и образа е споменал че хротува за двата дни общо бре , ууууууу

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Къща с пъстърва трудно се рани ! Обикновенно си сака вар и гипс та тъй

Павел Иванов
Павел Иванов