Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

искам да стана водолаз-как?????????
Модератор: nkolev66
искам да стана водолаз-как?????????
реших,че искам да съм водолаз,искам някои да ми каже как се става,има ли курсове,къде се карат и колко струват ?А оборудването какво трябва да е,откъде се купува и какво ми трябва?Искам да се гмуркам за рапани по северното черноморие?Някои ще ми каже ли дали е трудно,защото имам морска болест,някои ми каза,че и под водата било лашкало?Дали може да стане водолаз от мен?
мерси предварително ако някои реши да ми отговори.
мерси предварително ако някои реши да ми отговори.
Re: искам да стана водолаз-как?????????
Здравей приятелю. Не разбрах много добре от къде си? Аз съм от Варна и мой много добър приятел има фирма занимаваща се само с водолазни ремони, изследвания и т.н Та отделно провеждат и водолазни курсове. Ако си от тук мога да помогна но за цени и екипировка съм пас.
-Еи, Бракониер къф е тоя шаран на гърба ти бе?
-А?!? Гад мръсна как ме е налазила!!!
-А?!? Гад мръсна как ме е налазила!!!
Караш курса и вземаш една звезда по КМАС или Опън уотър по ПАДИ - зависи на какво се спреш или кой те обучава.
Дали ще стане водолаз от теб ще ти каже инструкторът ти или сам ще усетиш. Иначе основното е: маска, шнорхел, плавници, неопренов костюм, тежести, жилетка, бутилка, дихател, манометър. Това е минимума за да дишаш под водата. Е може да се мине без жилетката, т.е. само със самар, но не е за препоръчване ако нямаш опит. В топла вода може и без неопрен, но пак не е препоръчително.
Пиши от къде си. Ако искаш посети http://www.aquaborn.net/forum/index.php .
Дали ще стане водолаз от теб ще ти каже инструкторът ти или сам ще усетиш. Иначе основното е: маска, шнорхел, плавници, неопренов костюм, тежести, жилетка, бутилка, дихател, манометър. Това е минимума за да дишаш под водата. Е може да се мине без жилетката, т.е. само със самар, но не е за препоръчване ако нямаш опит. В топла вода може и без неопрен, но пак не е препоръчително.
Пиши от къде си. Ако искаш посети http://www.aquaborn.net/forum/index.php .
ТАПА ТРЕБЕ - ТАПААА
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Във Варна има много фирми и дайвинг центрове, които предлагат тази услуга. Основното, което трябва да знаеш е, че най- разпространените у нас водолазни системи са на PADI и CMAS. Доколкото разбрах основно ти трябва да гмуркаш по нашето черноморие. За това може да изкараш курс на КМАС. Както ти каза Аssen 1 * е достатъчно да научиш основите на водолазното дело. Виж при ПАДИ нещата / поне на мен / ми изглеждат по- сериозни / включително и цената PADI OWD- около 300 евро /. Все пак това е американска организация, която е призната по цял свят и държат много на сигурността на водолаза. Не казвам, че КМАС не държат. ПАДИ Дайвинг центрове има на Златни- 2 или 3 / Хари дайвинг център, Мисля, че и Дийп Блу имат и някакъв чужденец също, ама него не го знам по каква линия е /, има в едно село преди Тюленово- фирмата е VODASPORT / може да ги намериш във Варна, зад ІІ РПУ в една къща, инструктор е Ники Митев, имат и сайт/ освен това КМАС курсове провежда Илия Кръстев- Института по океанология в Аспарухово и мн. др.
Цените на оборудването са доста високи / дори и ниския клас / Има няколко магазини във Варна- Зад ІІ РПУ на VODASPORT; на Генералите в една от уличките на Баракуда- продукти на Марес, до Бизнес хотела / но е малко скъпичко там /, до Пикадили чаталджа / евтина и не много добра стока, но става / и др. Основните ти неща ти ги каза Асен, останалото е желание и финанси естествено. Ако имаш конкретни въпроси питай.
Цените на оборудването са доста високи / дори и ниския клас / Има няколко магазини във Варна- Зад ІІ РПУ на VODASPORT; на Генералите в една от уличките на Баракуда- продукти на Марес, до Бизнес хотела / но е малко скъпичко там /, до Пикадили чаталджа / евтина и не много добра стока, но става / и др. Основните ти неща ти ги каза Асен, останалото е желание и финанси естествено. Ако имаш конкретни въпроси питай.
stenliak, относно ПАДИ и КМАС не съм напълно съгласен с теб. Не може да се твърди, че ПАДИ е по-сериозна организация от КМАС. (Дори мисля, че е точно обратното.) Със сигурност обаче може да се каже, че е по комерсиална. Силно раздробена система - отделен курс за каквото може да си помислиш и все допълнително левчета от джоба.
КМАС* е равно и малко повече от ПАДИ адвансед опън уотър. Сега не знам кака е, но преди като се запишеш да караш ПАДИ курс идваше една неприятна изненада - допълнително си плащаш от джоба учебните материали, което допълнително натоварваше цената, а и нямаше официално преведени на български учебни помагала.
Но и на каквото се спре колегата ще му свърши работа. В общи линии се учи едно и също и най-голямо значение за мен има инструктора, на който ще попадне, защото какъвто и кетап да покаже, ще го обслужат по един и същи начин, без значение дали пише ПАДИ АОВД или КМАС*
За курсове във Варна може да се обърнеш спокойно към клуб Реликт, Дайв-про, момчетата от Баракуда (представителите на Марес) или при хората на Илия Кръстев - BSWDC .
За повече информация може да посетиш независимият водолазен форум: http://www.aquaborn.net/forum/
КМАС* е равно и малко повече от ПАДИ адвансед опън уотър. Сега не знам кака е, но преди като се запишеш да караш ПАДИ курс идваше една неприятна изненада - допълнително си плащаш от джоба учебните материали, което допълнително натоварваше цената, а и нямаше официално преведени на български учебни помагала.
Но и на каквото се спре колегата ще му свърши работа. В общи линии се учи едно и също и най-голямо значение за мен има инструктора, на който ще попадне, защото какъвто и кетап да покаже, ще го обслужат по един и същи начин, без значение дали пише ПАДИ АОВД или КМАС*
За курсове във Варна може да се обърнеш спокойно към клуб Реликт, Дайв-про, момчетата от Баракуда (представителите на Марес) или при хората на Илия Кръстев - BSWDC .
За повече информация може да посетиш независимият водолазен форум: http://www.aquaborn.net/forum/
..в тая връзка...
седи си един гей на плажа и си пеяе дупетооо,от водата излиза водолаз-готин пич,с неопренче...впито отсекъде...Гея си го харесъл и атакувал.
-Здравей хубавецо,ти какъв си?
-ЛЕКОводолаз..
-Оооо,аз пък съм ЛЕКОпедерас..
сори за спама,ама не се здържах
сори
седи си един гей на плажа и си пеяе дупетооо,от водата излиза водолаз-готин пич,с неопренче...впито отсекъде...Гея си го харесъл и атакувал.
-Здравей хубавецо,ти какъв си?
-ЛЕКОводолаз..
-Оооо,аз пък съм ЛЕКОпедерас..
сори за спама,ама не се здържах

Assene прав си, че ПАДИ е по- комерсиална. Вярно е и че е много раздробена, но за да гмуркаш в чужбина / на доста места / е по- разпространена и необходима система. Моето лично мнение е, че и без някакво система, при добър инструктор можеш да станеш добър водолаз
За учебниците няма как да има на български, тъй като ние годишно произвеждаме много малко сертифицирани ПАДИ водолази, за да си позволят български превод. Но ако не си на ВИЕ с някой от разпространените езици не е проблем да се четат учебниците. Иначе на Илия Кръстев ми хареса книгата, особено частта писана от доктора за безопасността и водолазните болести, но да не спамим допълнително
Между другото да се стопли малко, че да влизаме във водата вече.
А вица е готин

А вица е готин

stenliak, за чужбина си напълно прав. Ако човека е решил основно да гмурка за кеф в иностранните дайв центрове, ПАДИ ще му дойде по-добре. Аз малко след като си бях взел КМАС сертификата, ходих в Кушадасъ. Там един от пичовете в единия от "центровете" дори ме пита, на какво ПАДИ се равнява КМАС*.
п.п. Ако си от Варна, като се стопли влемето да вземам да отидем някъде да погмуркаме заедно?

п.п. Ако си от Варна, като се стопли влемето да вземам да отидем някъде да погмуркаме заедно?
Няма проблем Assene. Само да се стопли 

бе незнам как е по морето но аз вече си открих сезона по язовирите водата е студена вчера се гмурках в язовир студена и се почувствах като в Антрактида. дано по морето да е по добре
с един приятел ни се наложи да търсиме удавник в вода където видимоста е 1 метар и тотално ........ поздрави на маиките..... аз мислиа 4е се отклоних от темата но както и да е вие колеги казахте за в Варна 4е има 2 центара за обу4еие на водолази аз бих изкал да попитам за Слън4ев Бряг и Несебър дали се сре6тат понеже идващото лято ще работя в хотел Свежест та по между другото да си взема една тапия в рацете по принцим на мен дядо ми беше бог да го прости водолаз и каквото знам за гмуркането от него сам научил благодаря предварително

наслука
И в морето водата е все още студена, около 4-5 градуса е, но в края на април обикновенно достига до 14-15 градуса.windo написа:бе незнам как е по морето но аз вече си открих сезона по язовирите водата е студена вчера се гмурках в язовир студена и се почувствах като в Антрактида. дано по морето да е по добрес един приятел ни се наложи да търсиме удавник в вода където видимоста е 1 метар и тотално ........ поздрави на маиките..... аз мислиа 4е се отклоних от темата но както и да е вие колеги казахте за в Варна 4е има 2 центара за обу4еие на водолази аз бих изкал да попитам за Слън4ев Бряг и Несебър дали се сре6тат понеже идващото лято ще работя в хотел Свежест та по между другото да си взема една тапия в рацете по принцим на мен дядо ми беше бог да го прости водолаз и каквото знам за гмуркането от него сам научил благодаря предварително
В Несебър и Слънчев бряг знам със сигурност, че се провеждат водолазни курсове, но за по-точна информация посети водолазния сайт "Акваборн", чийто адрес е показал Асен в третия пост от темата.
Никоя риба не е по - важна от живота !
Koлега adesito,
По мое мнение наи-добре е да запишеш и изкараш курсовете zа първите две нива на PADI-“Discover Scuba “ и “Open Water”.Първото ви дава сертификат за дълбочина до 6 метра а второто до 20. Тя е наи-многоброината водолазна организациа в света и на много водолазни и курортни центрове за почивка по света признават само техните сертификати.
За оборудането-то е доста скъпо,доброто оборудване е от порядъка на 6-7 хиляди долара, но ако си трагнал да копуваш незабравяй компас.Компасът при нас водолазите е по-ценен и от ножът защото под 10-15 метра човек много лесно губи ориентация,което може да е фатално. ...И накрая пожелавам едно голямо „О” –на подводния език на водолазите ( него ще изучиш първо на сущата) знакът „О”означава кусмет и всичко ОК..
По мое мнение наи-добре е да запишеш и изкараш курсовете zа първите две нива на PADI-“Discover Scuba “ и “Open Water”.Първото ви дава сертификат за дълбочина до 6 метра а второто до 20. Тя е наи-многоброината водолазна организациа в света и на много водолазни и курортни центрове за почивка по света признават само техните сертификати.
За оборудането-то е доста скъпо,доброто оборудване е от порядъка на 6-7 хиляди долара, но ако си трагнал да копуваш незабравяй компас.Компасът при нас водолазите е по-ценен и от ножът защото под 10-15 метра човек много лесно губи ориентация,което може да е фатално. ...И накрая пожелавам едно голямо „О” –на подводния език на водолазите ( него ще изучиш първо на сущата) знакът „О”означава кусмет и всичко ОК..
И забравих за часовникът. Аз ползвам повече от 10 години ОMEGA Seamaster Professional и съм много доволен от качеството, но сега има много сyвременни които едновременно са и водолазни компютри и управляват гмурканията...
За тези които имат желание да преминат водолазен курс: във Варна в момента текат курсове към Морски клуб "Приятели на морето". Към същия клуб, в Бургас от 24-ти август ще проведем също водолазен курс. Курсовете са към CMAS цените са за една звезда- 400лв за 2 звезди- 600лв. за повече информация на лс или на телефон 0889818727- Дарина Иванова, и на 0887196962 Георги Ставрев.
За равен брой!!!