Видове кльонкове

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

даите повече мнения за видовете кльонкове , взех 2 да пробам единия с изпъкнала пета а другия с плоска и двата изкарват звук но не ми харесва не е достатъчно мощен и плътен. По дунава ползват с вдлъбната пета и да кажа че се чува много яко и силно и на далеч.

После от какъв материал е наи добре , ??? чемшир, круша, орех ,,,,,,,,,,,,,,?

а и ако кажете някои Маистор на кьонкове:) добре ,а бе накрая маи аз ще си го правя
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

мъждравка....повече версий освем тия двете няма...а звука...иде от ръчичката...вярвай ми :lol: :lol: :lol:

кльонк модел : "маестро пепино специал" това е !
Господ може всичко чада мой !
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

извинявам се ама какво е това "мъждравка"

кое е това дърво ?
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Аналог на Ясен но е храст или поне не става голямо дърво, няма мека сърцевина и е доста плътно и здаво растение, със сигурност има и друго име но и аз не го знам, като деца сме го използвали да си правим чатали за прашки.
Това занвание на расението се използва май само в източни родопи и юго-западна Тракия
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

помислих че може да е чемшир ,понеже чемшира е нещо уникално .
Всички хубави музикални инструменти се правят от чемшир , много е твърд а и е невероятен за дърворезба
strike
новобранец
новобранец

Мнение от strike »

за мен най важно след това да издава звук е да не ти натоварва ръката, т.е. да можеш цял ден да биеш с него без да усещаш умора.
Иначе за формата на петата, дали плоска , изпъкнала или вдлъбната мисля че е без значение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Никой не им казва на желаещите да кльонкат,колко удара се правят,през колко време и т.н.Отче,стига си говорил само със бога,ами вземете да им напишете на желаещите какво точно да правят като влезнат във лодката,че току виж се обърнали на състезатели по гребане.Не съм ли прав???? Човек който стои по цял ден във водата и обикаля напред - назад из някой гьол,без да хване риба,направо си е състезател.Както ги успокой че след има - няма три години ще почнат да хващат сомове,направо ме утрепа.Хайде дайте им малко чатлак на хората /говоря за начинаещите/.И да внимават със китките,да не си ги изкълчат,че три години са много време,и страшно кльонкане ще падне !!! :twisted: :lol: :twisted: :lol: :twisted: :lol: :twisted: :lol: :twisted:

МЬЙТАП БЕ НАЧИНАЕЩИ,ДА НЕ СЕ ВЪРЖЕТЕ :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Вижте сега, може и да не си майстор и да хванеш, не само майсторълк а и късмет си тябва, а който го има си има.
Аз като дете съм влизал да кльонкам т.е. на 13-14 години и съм вадил по 2-4 сома за по 2-3 часа най-много, но бяха други времена, и кльонкове от желязо и кво ли не :), казвал съм веч, че един познат кльонкаше и със стъклем буркан от кисело мляко и пак хващаше :)
А едно от най важните неща за да не те изморява кльонка (отнася се предимно за новобранци и хора с мека китка) е след петата на около 3-4 см да се направи стеснение на кльонка. Колкото е по тясно и тънко толкова по малко бие на страни и се води по добре. А някои предпочитат петата им да има малък ъгъл спряно дръжката, така че като си седнал в лодката да не биеш 100% перпендикулярно на водата а може да си позволиш и ъгъл (няма предимство освен че е малко по удобно).
Това е а другите тайни някой друг път :).
strike
новобранец
новобранец

Мнение от strike »

риболова на кльонк в момента е много по прецизен и успеха в него не е резултат само от дозата късмет която притежава всеки от нас
Монтажа , въдицата и кльонка(особенно) , както и опита и знанията за конкретното място, дълбочина и навици на рибата са от първостепенно значение
Всеки според предпочитанията си може да избере тип пета и материал за клиьонка си, но качеството на издавания звук е пряко зависимо от това доколко той е ергономичен и с добра хидродинамична форма
Колкото до меките китки , ако някой твърди че може 5-6 часа да клиьонка с каквото му попадне издавайки един и същ по сила и тембър звук - ЕВАЛА
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

може може и повече даже, но в днешно време няма риба , точно за това си иска и късмет.
МОнтажа си е монтаж а за въдицата ... до 20 кила може и без прът да се извади , но не е кеф :)
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Само да добава за мъждравката - това е бял ясен или мъждрян. От ясените има най-плътна структура, тънка серцевина и твърда дървесина. Имам наблюдения върху обикновения ясен (засега), но предполагам, че и за мъждряна е така - много хубаво се обработва дървесината и по-трудно се отмята, т.е. да се изкриви например ножа на кльонка. Затова не ме учудва, че някои хора го предпочитат за клоьнкове, просто защото е едно от малкото твърди дървета по Източните Родопи. НО, според мен не е единствен.

Аз лично съм пробвал доста видове материал като започнем от бук, орех, корен от орех, черница, акация, ябълка, черен габер, бук, ясен, дрен, бреза. В момента съм подготвил мъждрян, киселица, клен, явор, дюла, глог, бряст и още едно (тайна:D ). Поне от тези, с които съм работил, не мога да кажа че имат разлика в звука. Различно е само обработката на дървесината, окончателната здравина и външния вид на готовия кльонк.

Според мен почти всички кльонкове работят. А как ще работят зависи от ръката. Рядко има кльонк, който да не работи. По-скоро много трудно работи. Аз поне колкото кльонка съм пробвал от мойте, толкова са ми хващали или вдигали риба. Но с едни се работи трудно с други лесно. Няколко са нещата, които съм забелязал, че влияят на работата на кльонка.

Първо - дължината на кльонка спрямо височината на седалката на лодката. С леко повдигане на седалка и работата заспива. С по-дълъг кльонк по-голяма скорост на излизане и съответно по-силен звук.

Ъгълът между дръжката и петата е около 90 градуса, но ако варира малко това се коригира с мястото на влизане на петата във водата - по-напред или по-назад. Така че и това няма същесвено значение.

Големината на петата също не е толкова фатална. С голяма пета може да извади слаб звук, както и обратното - с малка пета мощен звук. Това по-скоро зависи от скоростта на излизане на петата от водата, което пък зависи от ръката и от дължината на ножа. Но по принцип голяма пета мощен звук. Горе долу около Ф 40мм е петата.

Дали петата е права или вдлъбната пак няма значение за звука. Ако е леко вдлъбната усещаш по-голямо съпротивление при влизане и натискаш повече, което пък се отразява на скоростта на пукане на мехура при излизане. Но ако си умееш и с права пета е същото. За изпъкналата вече не мога да коментирам, защото я отрекох за себе си.

Кривата на ножа - според мен никакво значение няма за звука, освен че по-кривите те отдалечават от водата и китката седи по-ествествено.

Накратко - дължината на ножа, височината на борда, големината на петата, вида на петата, ъгъла на петата спрямо дръжката - това са факторите, които всеки сам трябва да намери в подходяща комбинация.

Малко снимки за момента:
Изображение
От Въча по-хубав няма.
strike
новобранец
новобранец

Мнение от strike »

рибата може и да е по малко но пак се ловят добри сомове, а за клиьонкането твърдо не съм съгласен
Сигурно когато Аспарух е преминал Дунава сомове от по 50 кг. са ги убивали и с тояги но сега на всеки язовир всеки ден някой бръмчи с лодка или клиьонка
Когато рибата не е толкова много и е постоянно плашена успеха на всеки зависи от опита и уменията му(освен от късмета)
strike
новобранец
новобранец

Мнение от strike »

Големината на петата също не е толкова фатална. С голяма пета може да извади слаб звук, както и обратното - с малка пета мощен звук. Това по-скоро зависи от скоростта на излизане на петата от водата, което пък зависи от ръката и от дължината на ножа. Но по принцип голяма пета мощен звук. Горе долу около Ф 40мм е петата.

според мен поголямата пета вади по басов (нискочестотен звук) а по малката по рязък и пукащ (аз лично предпочитам нея)

1. по голямата пета има по голямо съпротивление при влизането си във водата и съответно изисква по голямо усилие
2. задавал ли си си въпроса как точно петата издава звук- сторед мен това характерно пукане се получава при излизането на повърхноста на въздушния балон който петата завлича след себеси. Плоската, вдлъбнатата и изпъкнала пети по принцип правят различен балон след себеси
3. звука който издава кльонка под водата няма нищо общо с този който ние чуваме на повърхноста, а и в края на краищата сома всъщност няма уши и вероятно усеща само вибрации които ние не долавяме

П.П. единственното нещо което не ми допада при дървените кльонкове е че лесно се чупят а и водата все някога им указва влияние
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Големината на петата оказва влияние върху тембъра на звука, но комбинирана с другите фактори може да се пренебрегне. Наистина голямата пета дава по-нисък звук, но същото може да се получи с по-дълбоко газене на малка пета. Голямата пета дава и по-мощен звук, но с по-голяма скорост на излизане от водата същата мощност може да се получи и с малка пета. Голямата пета дава по-добър усет при влизането, но същия ефект може да се получи с вдлъбната пета. Така че всичко е компромиси и баланс на фактори. Всеки кльонк можеш да го накараш да работи, като се пригодиш към неговите особености. Аз лично предпочитам формата на ножа с малка дъга, пета между 38-42 мм и леко вдлъбната, дължина на кльонка между 32-35 см (последните на снимката са ми и последните модели).

Звукът, който издава кльонка е казано от какво - от пукането на всмуканото въздушно мехурче при излизане от водата. По същество пукането на въздушния мехур е като мини бомба. Ако сте гледали по Дикавъри за образуването на една долина след рухването на ледниково езеро, ще ви стане ясно каква сила крие това мехурче. А това, че ние чуваме само съскане под водата при кльонкане не значи че няма силна ударна вълна.

За чупенето на дървените кльонкове има лек - просто петата няма да се тъни толкова много и да се използва твърдо дърво - дрян, мъждрян, акация, бряст. А ако се импрегнира дървесината с изцяло естествени материали (както съм показал на предните снимки) дървото може да издържи и 200 години под водата - то просто не може да пие повече водата. Единствения недостатък е че настръхва повърхността, но това не пречи на работата. Ама дори и обикновено лакиране с водоустойчив лак (може преди това с някакъв грунд) е достатъно надеждно.
От Въча по-хубав няма.
strike
новобранец
новобранец

Мнение от strike »

има само едно положение при което кльонкът прави чист и плътен звук, иначе всеки дори и тези които не стават издава някъкъв звук и принципно в някой момент може да хване риба

Не съм съгласен с тезата че от различно влизане и потапяне може да се изкара цялата гама от ниски и високи тонове За мен през пролетта лятото или есента заради различните дълбочини и райони които предпочитат рибите има и различни пети които издават по остър или басов звук

Много пъти се случва на един и същи водоем при относително еднакви условия и време един да хване 1, 2 или 3 риби а друг нищо При положение че монтажа и стръвта са еднакви за мен разликата е само в звука на кльонка (разбира се и умението на човека зад него)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на кльонк”