Въпрос за глисаж.

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Re: Въпрос за глисаж.

Мнение от GODzillata »

promarine написа: Недей да сравняваш лодката на колугата с твоята. Неговата е с нормална транцева дъска, а не приставка, която поддава и се усуква, когато дадеш повече газ. Целта на обратния наклон е да повдига леко задната част като донякъде компенсира тежестта на мотора и човека седнал отзад.
Добре де, ами за моята как да наглася двигателя? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Кире,твоята направо вземи да я застреляш с въздушната пушка :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Кире,твоята направо вземи да я застреляш с въздушната пушка :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol:
Нея не, ама един приятел си е взел Intex басейн и ми иде да му хвърля една оптика. :wink: :mrgreen:

Та к'во викате за двигателя? Напред, назад или в средата да е? :roll:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Киро,торпедото на двигателя,винаги трябва да е перфектно насочено напред и да тегли водата под дъното и да тляска лодката с максималните си възможности.Всякоа друга позиция,забавя движението.Така че,важното е когато си в лодката,и седнеш за да я караш,в каква позиция застава мотора.Дали гледа право напред или се завърта и гледа към дъното на лодката и третата позиция,да е насочено към дъното.абе,имаш глава на раменете и знам че ще вдянеш от раз.Ако пак не си разбрал,питай :lol: :lol: :lol: :wink:

Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Мда...природната ми интелигентност :mrgreen: подсъзнателно ме е насочила към вярното положение на двигателя, т.е. - леко назад, та като седна и се усуче да застане право към дъното. :D
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Ето свидетелство, че може да се излезе на глисаж и с двигател 3,5 кс, а с 5 к.с. това изобщо не трябва да създава проблеми (за 1 човек с малко багаж)

Изображение
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Marco Polo написа:Да ме прощаваш, но това не ми прилича много на глисаж... ;)
Е те тука си леко в грешка :wink: /ама кво ли разбирам аз :roll: ти с тоя многогодишен опит с Прасчо :oops: /
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

promarine написа:Ето свидетелство, че може да се излезе на глисаж и с двигател 3,5 кс, а с 5 к.с. това изобщо не трябва да създава проблеми (за 1 човек с малко багаж)

Изображение

Колега моите уважения , айде стиха стия фантази.
Не създавай впечатление че не си се качвал на лодка която наистина е излезнала на глисаж.
Утре ше напишеш че може да се глисира и с 1.5сс разбирам че малките двигатери не се харчат ама айде стига.

сигурно и това е глисаж
Изображение

Основно лодките могат да плават в два режима - водоизместващ и глисиращ. Водоизместващият е основен за съдове с по-остро/дълбоко дъно, докато при глисажа съдът започва да се "плъзга" по водата, съпротивлението рязко пада, скоростта се увеличава, а необходимата мощност за постигане на тази скорост, естествено, намалява. Глисиращите съдове имат по-плоско дъно , издължена кърма, нос, който е правен за да може да "обръща" водата и т.н. Неообходимата мощност за глисиране се изчислява като приблизително 1 к.с. от мотора изкарва на глисаж 25-30 кг.

има разлика нали
Изображение
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

m_nanchev написа:
Колега моите уважения , айде стиха стия фантази.
Не създавай впечатление че не си се качвал на лодка която наистина е излезнала на глисаж.
Утре ше напишеш че може да се глисира и с 1.5сс разбирам че малките двигатери не се харчат ама айде стига.

сигурно и това е глисаж
Изображение
Колега, и мойте уважения, но си в голяма заблуда (и по повод това, че лодката на колегата не е на глисаж и по отношение на това, че малките двигателчета не се харчат :lol: ). Имам приятел, който направо хвърчи с лодка PM310i+TOHATSU 4к.с. На снимката на колегата, съдейки по следата зад лодката, нямам почти никакво съмнение, че е успял да изглисира и с двигател 3,5 кс. Естествено, че с втори човек (или с повечко товар) глисажа е вече немислим с този мотор. Не приемай толкова буквално формулата за 25 кг/кс. Има и много други фактори, които оказват влияние - форма на дъното на лодката, разпределението на тежестта, ъгъл на наклона на ботуша и т.н.
Пък ако си толкова убеден, че не може да се глисира с 4 к.с., да заложим по една хилядарка :wink:
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

В неделя правих тестове. Сам с лодка 2,90 и мотор 8 коня Ямаха двутактов. Ползвах GPS.
Лодката глисираше и вървише с 28-31 км в час в зависимост от вятъра и вълните. Глисирал съм и с 6 коня като максималната скорост тогава беше 24-26км/ч
Под 20 км в час лодката просто слизаше от глисаж.
Та не мисля, че с мотор 4 коня може да се вдигнат повече от 20 км :roll:

На снимката е явно, че лодката глисира, но малко ми е странно как става тоя номер.
Колко килограма е човека който кара :roll: 50-60 :lol:

Видях надуваема лодка която вървеше както трябва, а не като охлюв :lol: :lol: Лодк 3,20 с алуминиево дъно и мотор 25 коня Маринер. :lol: :lol: По GPS вдигна 38 км с двама човека :wink:
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Първата ми лодка беше Bombard 320 комплектована с двутактово Mercury 4 кс (то тогава 4-тактови още нямаше :lol:)
Тогава и аз бях по-лек с около 10 кг (сега съм 85) и си глисирах без проблем.
Втората ми лодка беше Yamaha 340 с Tohatsu 6 к.с (4-тактово), с него в морето глисирахме дори двама (2 x 75 кг).
Относно колегата, който глисира и с 3,5 к.с. - ето тук може да му зададете въпроси и да му честитите :D http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=31991
petukingdom
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от petukingdom »

С 4 коня глисаж???Виж тук
http://petukingdom.mylivepage.com/file/ ... %D0%B6.mp4
http://m.youtube.com/user/petukingdom" onclick="window.open(this.href);return false;
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

petukingdom написа:С 4 коня глисаж???Виж тук
http://petukingdom.mylivepage.com/file/ ... %D0%B6.mp4
Еи ще зема да си продам мотора па ша зема да си зема едни 4 сс да мога да си глисирам на воля ако треба ша го вържа на коритото за пране . ама тогава некой на не земе да каже че не глисирам хубаво или това унова

аз да попитам щтото неми е ясно де не за друго при глисаж с ква скорос се учаква да се движи лодката .
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Човека направил снимката с глисиращата лодка е застопорил двигателя и е минал плътно напред.Лодката върви и двигателя е набузен до край,само и само да се опитат да глисират като хората но само мъчат хайванчето :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Промарине,колкото и да го напъвате,повече от 10-макс 12 км да вдигне,толкова му е сулука на мотора.Прави бяла черта отзад и само това,иначе почти стои на място и се предвижва с този спасителен пояс часове наред ако водоема е голям.Недай си боже да го хване буря,просто неискам да съм на неговото място /демек на глисиращия/ :lol: :lol: :lol: :wink:

Аватар
Sitalk
новобранец
новобранец

Мнение от Sitalk »

Здравейте,
Снощи се прибрах от морето и вече знам какво е глисаж! :D
Ще оборя някой колеги,които казват,че с 5 коня мотор и лодка 2.70м неможело да се излезне,напротив може!
Излиза си на пълна газ без проблем,след това връщам газта и си пердаша.
Невероятно удоволствие е,но за съжаление имах само два дни и то само сутрин в които ставаше карене,през другото време имаше вълни и беше мъка.
Зада няма излишни спорове,пак ще кажа тежа 76кг,резевоар с горе-долу 8 литра бензин,котва 2.5 кг,заставам на средата,мотора е на положение, трета дупка отдолу нагоре,при тия условия излизам! :lol:
Успех и благодаря на всички,които помогнаха.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”