С фидер за шаран на Дунав

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Re: С фидер за шаран на Дунав

Мнение от CERRUTI »

Колега всико клони към "МЕТОД ФИДЕР" за да не се чудиш това какво е прегледай този филм(Ще ти бъде много от полза): http://bgzona.info/details.php?id=900
Изображение
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Привет,колега.
Определено има разлика в риболова на шаран в затворени водоеми и в реки (Дунав). Но въпреки това защо не опиташ с един класически шаранджийски монтаж, а именно с метод хранилка: Изображение
Просто си намери подходящи хранилки - по-тежки, и с подходяща форма ,за да устоят на течението.. И нещо друго: когато "пълниш" хранилкката с шарански лакомства не я прави обла, а след като я натъпчеш хубаво, я сплескай, за да не се търкаля..
Тук спокойно можеш да ползваш метода "на косъм" , както и плетено влакно за повод. Нещо друго, за което се сещам е дължината на повода. В затворен водоем аз ползвам такъв с дължина 8-15 см. Незнам дали ще е удачна тази дължина и за реката. Но всичко се постига с опити. Предполагам няма да ходиш за един ден и ще имаш възможност да опиташ различни монтажи. Успех!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
Stivi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Stivi »

Благодаря на колегите hitthehead и CERRUTI точно такава информация ми беше нужна. Предполагам, че и за други колеги ще е полезна. Събота и неделя ще изпробвам методите и ще докладвам, стига условията да са добри. Ако темата не представлява интерес за развитие на други колеги моля модераторите за ключ. Благодаря.
Който го може, си го може!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Що ли ми се струва,че при метода най-добре работи забита в храната кука,даже било и на косъм.И дължината трябва да е до 10см най....
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

butnik написа:Що ли ми се струва,че при метода най-добре работи забита в храната кука,даже било и на косъм.И дължината трябва да е до 10см най....
е с това много съм съгласен.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
ogibg58
новобранец
новобранец

Мнение от ogibg58 »

колега нещо бъркаш че с фидер няма да се пребориш с голями шарани зависи от фидера гледал съм един французин сфидер на косъм да вади здрави шарковци колега вземи тежак фидер и с 100 грамова хранилка а повода 50 60санта в зареди царевица икюспе смляни на едро а на косама царевица сповдигач и пиши каквоси направил
ckorpion
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

shekira написа:
butnik написа:Що ли ми се струва,че при метода най-добре работи забита в храната кука,даже било и на косъм.И дължината трябва да е до 10см най....
е с това много съм съгласен.
При силното течение е без особено значение.От него така или иначе куката ще излезе от хранилката и ще опъне повода до край.Добре е да е по-дълъг повода 50-70 см.Има места където водата "върти" и там наистина е удачен по-късия повод.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

В такъв случай вече не е метод,а нещо си.При метода целта е куката със стръвта да са забити в храната,има ралика от обикновенните фидер монтажи.Ако не са забити в хранилката,да са непосредствено до нея,а това става с къс повод.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
pei4ik

Мнение от pei4ik »

Поддържам късия повод при The Method, максимум 10 см,
куката в манджата забита, стръвта отвън лекичко настърча,
при моите опити работи най-добре изцяло мек повод.
Вече според течението и нравите се определя консистенцията и вида манджа.
Основния принцип е стръвта да е близо до "специалната" храна, била тя в хранилка или PVA.
PVA според мен не е удачно за бързо течение :)

http://korda.co.uk/products/view.php?id=151
http://www.dynamitebaits.com/index.php? ... group=carp
http://www.dynamitebaits.com/index.php? ... p=specimen
http://www.lumbland.co.uk/2007/06/metho ... r-rig.html
meha33
новобранец
новобранец

Мнение от meha33 »

много зависи дали ще бъдеш на чисто място в смисъл без закачки или ще ловиш между паднали дървета и чукани
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Колега ползвай си хранилки от 30 до 60 грама мах.Квадратни или триъгълни.Повод от 30 до 70 см според течението.Препоръчвам ти да ползваш и противоусукващ шлаух.Ако монтажа ти е с подвижна хранилка (знам че трябва,но...) не вдигай пръта прекалено високо.Нагласи добре аванса за да не стане фал.

Успех!

п.п.М/у другото Боб Нъд,който някои от колегите доста често споменават лови на метод фидер и без да забива куката в храната с повод 25-30 см. и то в затворен водоем.

Cheers! :drinkers:
Изображение
s_v_gergov
новобранец
новобранец

Мнение от s_v_gergov »

Вие сериозно ли разчитате на 50-60 гр хранилка да се задържи на сериозното течение :shock: ( независимо от формата)?
Отначало и аз имах тези илюзии но на дълбочини над 3-4 метра и дистаниций над 40 метра според мене е най-малкото много трудно...
Стигах до 100 гр. хранилка и то правоъгълна и пак не смогвах :D
А иначе за късия повод и аз съм твърдо ЗА
人 川
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Е като си стигнал до 100 грама хранилка по-добре с дънните сопи турай качамаците и да немаш грижи. :drinkers:
Изображение
moholovka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от moholovka »

Аз пък на Дунав се отказах от фидера заради огромното количество водорасли по дъното. Смених няколко места и ефекта един и същ, или късам или вадя туфи. Понеже не познавам реката да попитам, така ли е навсякъде и да търся ли по-удобни места?
s_v_gergov
новобранец
новобранец

Мнение от s_v_gergov »

След като си зех фидера за пореден път се обеждавам че индианските мотоди със големите сопи и буцата качам може би не са чак толкова индиаски...
Дунава пази свойте тайни... :D
А за водораслите е така август и септември по мои наблюдения... после е търпимо
Май фидера остава по скоро за заливчета и местата с по-малко течение или можеби с хранилките тежка категория 100+ :? което пък от своя страна загрубява такъма и пак отиваме към идианския медот...
人 川
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”