За дънния риболов... опитни рибари помогнете!

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
i_love_fishing
новобранец
новобранец

За дънния риболов... опитни рибари помогнете!

Мнение от i_love_fishing »

Здравейте скоро не съм влизала тук :oops: но това не означава ни най-малко че съм се отказала от риболова. Напротив, още по запалена съм :D Ходихме скоро с приятеля ми на яз.Слаковци но почти нищо не хванахме и то все малки. Пробвахме на дъно с пружина като я напулнихме със бавноразтворима захранка.. но нищо. А другите си хващаха.. дали от от опит, дали от добре монтирано дъно незнам. Питам аз: с тази пружина закача ли се стръв на кукичките и с какво се пълни освен със захранка и качамак? А как се прави ТОЧНО дъно (до 50гр ми позволява телескопа) в смисъл слагам си тежеста, една съчма за стопер и повод с кукичка на която има грозд от червеи например? Така ли или по друг начин се действа. И отворена ли стои макарата и как се засича рибата ако сме си със звънче например? Дайте ми подробно инфо, макар и да не ме кефи особено дънния риболов щото сядаш и чакаш.. а с плувката .. чукне.. тръпка, засичаш незнам това е мое мнение :) Та благодаря от сега :)
Най-обичам да тръпна в очакване, когато плувката ми се движи, към дъното...
lz1igr
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lz1igr »

Уважаема колежке,защо си мислите,че като е риболов на дъно,непременно трябва да е с пружина.Лично аз не използвам такъв дюзен по обясними причини-представете си,че шарко лапне пружината и вземе та скъса влакното-колко време ще се мъчи горкото животно,докато накрая го видим на повърхността безжизнено.Затова на дъно Ви препоръчвам простичък,но ефектен монтаж-най-отдолу е тежестта,на около педя се връзва кука№8 или 4,а понякога предварително нанизвам голяма тапа/щукарка/,подвижно.Тогава ще можете да наблюдавате и най-малкото движение на въдицата.Когато я хвърлите и поставите на колчето,непременно отпуснете аванса на макарата,защото звера дърпа силно и може да отнесе всичко във водата.Освен това самия аванс се чува добре,така,че имате и звукова сигнализация.Наслука.
pepeione
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepeione »

Бигела на макарата се затваря! Аз лично също използвам звънчета и съм им намерил цаката! Охлабваш аванса! А линията я държиш по-изпъната! Така по-дребната риба се самозасича, а ако имаш късмет с някой по-сериозен екземпляр охлабения аванс не позволява да скъса! Аз поне така процедирам и съм доволен!
Наслука!!!
Аватар
i_love_fishing
новобранец
новобранец

Аванса на макарата... не съм много наясно. Как се процедира? А с каква стръв? Червеи или нещо друго?
pepeione
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepeione »

Аванса обикновено е заден или преден, а може и да е двоен(и заден и преден)! Ако е заден се намира най-отзад на макарата и обикновено представлява гръгло колелце с цифрички, което може да се върти и в двете посоки. На дясно се охлабва и когато започнеш да дърпаш влакно от макарата шпулата се развива по-лесно. Е от това по-ясно не мога да ти обясня! А за монтаж ти препоръчвам на косъм с царевица или протеиново топче. Ако дъното е тинесто или тревисто и ловиш с царевица е добре да сложиш и повдигач, аз лично ползвам жълти стиропорени топчета купени от риболовния магазин. Успех!
Наслука!!!
Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

ЗА РИБОЛОВА НА ДЪНО

Мнение от kita20008969 »

Здравей колежке.мисля че първо трябва да избереш точно каква марка риба ще ловиш.За всяка си има специфичен монтаж.Ако си се насочила към шарана ,препоръчвам ти да си изтеглиш филмите на CORDA.Сигурно имаш на компа Emule.Ако не,изтели си Emule 047a .това е версия на български.След това пишеш на търсачката CARP CORDA и теглиш.Дано съм ти бил полезен НАСЛУКА
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

На колежката мога да кажа, че с писане и четене трудно ще схване сички тактики за разните риби,аванси звънчета и тъй нататък... 8)
Най добре да каже от къде е и да си организира съвместен риболов с некой вещ по риболовните тактики колега, та да има ефект начинанието. Иначе най-много да я заболят очетата от взиране в екрана..... 8)
Я елате рибенца при батко...
pepeione
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepeione »

Не съм много съгласен! Теоретичната подготовка и опита на другите е доста важен! Аз бях доста зле с шаранджийския риболов, но откакто се регнах в http://www.carpbg.com и започнах да събирам инфо за този вид риболов съм къде-къде по-добре!!!
Наслука!!!
Аватар
i_love_fishing
новобранец
новобранец

Благодаря трябва да се пробвам :) А рибката кога да започна да навивам, като вземе упорито до дърпа ли? Тактика някаква ? А тези стойки със сигнализатор май са много добри, какво мислите и там по звука ли се познава че "идва" :D

P.S. на косъм с царевица ? какво е косъм и обикновена или от онези ароматните :roll:
pepeione
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepeione »

Шаранджийските стойки със сигнализатори са много добри, но не са по джоба на всеки! А за аромати на стръвта няма точна рецепта трябва да се експериментира-на едната въдица слагаш ванилия, на другата тути-фрути, на третата натурална и така.
Наслука!!!
Аватар
Pachko
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Pachko »

Колежке, ловенето на пружина става по два начина. Първият е когато използваш пружината, като захранка - не забиваш никви куки в захранката, най отдолу на пружината връзваш една кука с влакно 10 тина сантиметра, над пружината на растояние от по 15 см слагаш още две куки с влакно 10-на сантиметра (нещо като чепаре) , на куките залагаш стръв, бял, торен или царевица.

При втория начин най-долу на пружината закачаш 4-5 куки и ги скриваш в захранката. При този начин има вероятност да хванеш нещо по-голямо.
По-голям Шаран от рибаря няма!!!
Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kita20008969 »

Колеги,не ви ли се струва.че таа мома се бъзика с нас
, :smt031 :smt039 НАСЛУКА на всички
pepeione
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pepeione »

И аз вече почвам да се съмнявам! :smt018
Наслука!!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

А може би не е баш мома :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
i_love_fishing
новобранец
новобранец

Не се базикам с никой. Защо си мислите така? :( Просто много обичам риболова и се интирисувам понеже си мисля че има добри риболовци във форума. Извинявайте ако ви притеснявам да не питам или има такива които искат да ми отговарят?! :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”