Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

240 BLUE на GARMIN и сомовете
Модератори: emo vasilev, Кърцата
240 BLUE на GARMIN и сомовете
мисли ли някой че по сонарните отчитания на посочения модел може да се съди за размера на рибата под вас
- barutchiata ©
- Администратор
Re: 240 BLUE на GARMIN и сомовете
Естествено дастига да не е настроен на символ рибка.Много хора отричат сонарите по простата причина ,че не има разбират или не са ги настроили правилноstrike написа:мисли ли някой че по сонарните отчитания на посочения модел може да се съди за размера на рибата под вас

може да разискваме качествата и на други сонари като
Х 15 и Х17 на LOWRANCE
и 3D сонарите на HUMMINBIRD
както и най-новия и според някой най-добрия сонар за любители в момента 987 на HUMMINBIRD
кое според вас е по-ценната иформация
термоклин
дълбочината до която се качва рибата
релеф и дълбочина на водоема
тип на дъното и наличие на растителност
пасажи дребна риба
Надявам се да стане интересна дискусия
Х 15 и Х17 на LOWRANCE
и 3D сонарите на HUMMINBIRD
както и най-новия и според някой най-добрия сонар за любители в момента 987 на HUMMINBIRD
кое според вас е по-ценната иформация
термоклин
дълбочината до която се качва рибата
релеф и дълбочина на водоема
тип на дъното и наличие на растителност
пасажи дребна риба
Надявам се да стане интересна дискусия
Здравеите колеги.
Не смятате ли , че сонара прекалено много улеснява въдичарите. Нищо лично към тези които го ползват, но моето мнение е , че този начин на риболов много прилича на този с парашута. На пазара се предлагат толкова много приспособления за лесен начин на хващане на риба , трябва ли всички да са въоражени с тях .?
Днес бях на Баража на Марица откъм Маноле-слаба работа, но имаше една бригада "парашутисти" хванаха доста Алай и Кефал-грозна картина.
Не смятате ли , че сонара прекалено много улеснява въдичарите. Нищо лично към тези които го ползват, но моето мнение е , че този начин на риболов много прилича на този с парашута. На пазара се предлагат толкова много приспособления за лесен начин на хващане на риба , трябва ли всички да са въоражени с тях .?
Днес бях на Баража на Марица откъм Маноле-слаба работа, но имаше една бригада "парашутисти" хванаха доста Алай и Кефал-грозна картина.
Давам пример за най елементарната полза т.е. определяне на дълбочината и релефа!!!
Влача предимно на Копринка, тази година изпускат язовира ,а когато нивото е ниско се оформя доста разнобразен релеф под лодката. Примерно места с диаметър 100 метра и дълбочина 6 метра когато минеш тази яма изведнъж става 1,5метра ?!? Смятайте колко е ниско нивото и продължава да пада? Та да си дойда на темата, аз си влача в ямата и гледам на сонара дълбочината когато поче да намалява аз постепенно завивам и така влача рапалите по диаметъра на самата яма .Ако не знам дълбочината в случая има опасност да закача дъното: )
Дано да сте ме разбрали
Влача предимно на Копринка, тази година изпускат язовира ,а когато нивото е ниско се оформя доста разнобразен релеф под лодката. Примерно места с диаметър 100 метра и дълбочина 6 метра когато минеш тази яма изведнъж става 1,5метра ?!? Смятайте колко е ниско нивото и продължава да пада? Та да си дойда на темата, аз си влача в ямата и гледам на сонара дълбочината когато поче да намалява аз постепенно завивам и така влача рапалите по диаметъра на самата яма .Ако не знам дълбочината в случая има опасност да закача дъното: )
Дано да сте ме разбрали

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Абе защо по всички теми за сонар все едни и същи локуми се разтягат, а никой не казва нищо в прав текст - да речем - кефи ме да имам сонар, защото.....и почва да изрежда факти, а не за ползата от сонара като навигационно средство.
Алармата на какво да е настроена? - Да не е на рибка - а на какво? - на чертичка?
Ако започне да ти пада акумулатора - тогава сонара започва ли грешно да отчита?
Ако ловиш в морето на голяма дълбочина, тогава рибата няма да се плаши май от лодката, а аз в Дунава по-дълбоко от 15 метра не видях и предполагам, че минавайки над рибата с предницата на лодката, рибата се плаши и бяга, и затова не я виждам на сонара, тъй като сондата е отзад.
Та как ги виждате вие тези риби? - Минавайки над тях с 50 км/ч. ли?
Споделете ОПИТ, а не празни приказки, моля.
Алармата на какво да е настроена? - Да не е на рибка - а на какво? - на чертичка?
Ако започне да ти пада акумулатора - тогава сонара започва ли грешно да отчита?
Ако ловиш в морето на голяма дълбочина, тогава рибата няма да се плаши май от лодката, а аз в Дунава по-дълбоко от 15 метра не видях и предполагам, че минавайки над рибата с предницата на лодката, рибата се плаши и бяга, и затова не я виждам на сонара, тъй като сондата е отзад.
Та как ги виждате вие тези риби? - Минавайки над тях с 50 км/ч. ли?
Споделете ОПИТ, а не празни приказки, моля.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кефи ме да ловя със сонар, защото с него ловя повече риба. Постепенно ще се научиш правилно да го разчиташ.GODzillata написа:Абе защо по всички теми за сонар все едни и същи локуми се разтягат, а никой не казва нищо в прав текст - да речем - кефи ме да имам сонар, защото.....и почва да изрежда факти, а не за ползата от сонара като навигационно средство.
Ето ти 1 практически съвет: Няма да хванеш рибата, която си видял на сонара.
Виж ми снимките - на половината от тях показаното не е риба.