Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Риболов във Варненска Област? Рибарници, язовири, реки?
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
Re: Риболов във Варненска Област? Рибарници, язовири, реки?
Истината е, че във Варненска област има един прекрасен язовир, който може да задоволи нуждите на всички риболовци в областта и който за съжаление е оставен на произвола. Говоря за язовир Цонево. Голям, красив, с разнообразен релеф и чисто дъно, предостатъчно храна за рибата и т.н. Жалко че нямаме волята и организацията, да си съберем пари ние риболовците, па да помогнат и ИАРА и ловнорибарския съюз с парици - да купиме зарибителен материал: бял амур, шаран и щука, па да го изсипеме в Цонево. Амура да изпасе растенията опасали вече целия язовир. Той е прекрасна риба, която наддава на тегло много бързо и достига внушителни размери. Щуката пък да се разправи със слънчаците. След което с държавно постановление да се забрани риболова в язовира за три години. Да се постави по една лодка в двата края, която ежедневно да обикаля и да следи за мрежи и бракониери. Да се даде по закон право на доброволни дружини да следят за спазването на забраната.
Ако това се направи, аз ви гарантирам, че след пет години цяла България ще чуе за язовир Цонево и ще ни гледа със завист.
Но реалностите са доста по-различни. Все пак на кой му пука за североизточна България. Има толко много язовири и реки в радиус от 100км около София и Пловдив, които трябва да се зарибяват всяка година. Толкова много реки, които трябва да се зарибяват със пъстърва всяка година. Е хайде от кумова срама да пуснем 300кг шаранчета в тая отровена река Камчия, дето мургавите мародери да ги изловят за няколко месеца. Шо да бием 70км до оня голям язовир, като можем да идем тука до ПОДА и да ги изсипем тея шаранчета, па да отбием номера.
За да не съм голословен - вижте колко новини има в сайта на ИАРА от Варна ТУК
и вижте колко отговора има от страна на ИАРА във форума им - раздел ТЗ Варна - ТУК
Да не говорим, че тоя сайт от години е в процес на разработка....
Истината е, че хората които работят в ИАРА и в министерствата не са рибари а са заплатаджии. Тях не ги интересува да развиват рибните запаси. Те си гледат аванса и заплатката. Още дълго ще си чакаме спасителя. Някой ден като избереме за министър-председател някой риболовец, нещата може и да се оправят....
Ако това се направи, аз ви гарантирам, че след пет години цяла България ще чуе за язовир Цонево и ще ни гледа със завист.
Но реалностите са доста по-различни. Все пак на кой му пука за североизточна България. Има толко много язовири и реки в радиус от 100км около София и Пловдив, които трябва да се зарибяват всяка година. Толкова много реки, които трябва да се зарибяват със пъстърва всяка година. Е хайде от кумова срама да пуснем 300кг шаранчета в тая отровена река Камчия, дето мургавите мародери да ги изловят за няколко месеца. Шо да бием 70км до оня голям язовир, като можем да идем тука до ПОДА и да ги изсипем тея шаранчета, па да отбием номера.
За да не съм голословен - вижте колко новини има в сайта на ИАРА от Варна ТУК
и вижте колко отговора има от страна на ИАРА във форума им - раздел ТЗ Варна - ТУК
Да не говорим, че тоя сайт от години е в процес на разработка....
Истината е, че хората които работят в ИАРА и в министерствата не са рибари а са заплатаджии. Тях не ги интересува да развиват рибните запаси. Те си гледат аванса и заплатката. Още дълго ще си чакаме спасителя. Някой ден като избереме за министър-председател някой риболовец, нещата може и да се оправят....
Наистина засягаш доста наболял проблем, Ники...
Цонево е оставен на шансът на еволюцията да се спаси и възстанови и кощунствата и разсипията...
Ами Камчия?
Това е една доста красива и интересна река, на практика единствената голяма река в нашия край, а е оставена не произвола на съдбата, а на липсващото самосъзнание на бракониесрстващите...
Ако и там се приложат мерките със зарибяването с шаран, щука и най-вече контрол върху риболовстващите, ще се превърне в конкуренция и на Искър и на Осъм и на коя да е друга река...
Цонево е оставен на шансът на еволюцията да се спаси и възстанови и кощунствата и разсипията...
Ами Камчия?
Това е една доста красива и интересна река, на практика единствената голяма река в нашия край, а е оставена не произвола на съдбата, а на липсващото самосъзнание на бракониесрстващите...
Ако и там се приложат мерките със зарибяването с шаран, щука и най-вече контрол върху риболовстващите, ще се превърне в конкуренция и на Искър и на Осъм и на коя да е друга река...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- svilen_sa6kov
- разбира нещата
Така е колега и съм напълно съгласен с теб и твоето виждане на нещата.На това на което сме изправени е пълно безобразие.Аз нямам думи просто,всеки четвъртък и петък се чудя на каде да отида за риба ,влизам тук във форума да видя кой какво и къде е хващал но никой неможе да се похвали с улова си.Може да последвам съвета на един колега от форума който беше споделил че няма смисал да се ходи за риба и си зазимява въдиците,за жалост така може и да стане с мен.
В криза сме ама за риболов пари винаги има и се намират.Това е от мен,дано някой да ме разубеди да не ги прибирам толккова рано
Живи и здрави да сте колеги и наслука
[/quot
Колега, това, че ще се откажеш от риболова знаеш, че няма как да стане - тая краста пипне ли те веднъж оттърване няма. То че не можеш да се откажеш не можеш, но можеш да спреш да ходиш по платените гьолове и вземи смени стратегията - тръгвай по реки ,блата и неарендовани язовири - то верно риба малко, ама пък не плащаш за капо.Що да даваш 25 лв за бензин +20 стръви и подхранки+ 15 лв такса на арендатора = 60 лева за голямото и съвършенно капо или три таранки по 5см, когато парите за такса можеш да си ги спестиш и да ги сложиш за бензинец и да си отидеш ня някой неарендован макар и по далеч от Варна.Така трябва всички да направим- бойкот на платените водоеми , че да земат да се усетят тия самозабравили се мародери - арендаторите дето ти взема паричките и ти обяснява какви огромни риби плуват при него и как вчера хванали 10 кила шаран на стената, а докато те лъже подритва празни чували от хидратана вар и селитра и смята наум колко пари ще му донесат от оня камион шарани дето го изтрали вчера и сутринта прати на борсата. Гадно но това е действителността. И нека ми покаже някой един съвестен арендатор във варненска област , които не ни лъже и не мошеничества на дребно.Няма такъв.
Прави са всички колеги, които се възмущават от алчността на арендаторите и от бездействието на ИАРА. И наистина трябва да се вземат драстични мерки - и и деята със Цонево на Ники Стоянов е много добра и изпълнима доколкото говорим за финансовата страна на нещата.Лесно ще се намерят желаещи да спонсорират зарибяването , но после се стига до момента да ни се гарантира, че това което ще се се направи ще се опази от мародери, като опазването трябва да стане по начин просто изключващ ИАРА - защото ИАРА пръста си няма да го мръдне това е ясно. Пари ще се намерят много лесно, но другата част е сложната и неизпълнима на тоя етап с тия управляващи и с тоя контролен орган ИАРА.
А и нещо което искам отдавна да вметна - републиканските състезания които се правят на стената на Цонева са толкова вредни колкото и една доста голяма хрилна мрежа. Обяснавам - така наречените състезатели ловят и прибират улова си в живарниците до края на риболова, когато изтеглят улова си и хуманно го пускат да си плува- да да . Обаче на другия ден 50 % от пусната риба е умряла от това,че толкова дълго е била в живарника и от това и е падналзащитниия слой слуз по люспите. Това не са празни приказки и всеки може след едно такова състезание да отиде на другия ден на Цонево и да се убеди с очите си в това как по брега е осеяно с мъртва риба. Господа "състезатели" - риболова е хоби, той не е спорт и за мен вие вредите на рибата колкото и мрежите, и превръщането на това красиво хоби в спорт е грозно, безсъвестно и зло деяние . Сори ако някой се засяга това си е мое мнение. Айде стига, че мога до утре по тия теми да пиша.

Колега, това, че ще се откажеш от риболова знаеш, че няма как да стане - тая краста пипне ли те веднъж оттърване няма. То че не можеш да се откажеш не можеш, но можеш да спреш да ходиш по платените гьолове и вземи смени стратегията - тръгвай по реки ,блата и неарендовани язовири - то верно риба малко, ама пък не плащаш за капо.Що да даваш 25 лв за бензин +20 стръви и подхранки+ 15 лв такса на арендатора = 60 лева за голямото и съвършенно капо или три таранки по 5см, когато парите за такса можеш да си ги спестиш и да ги сложиш за бензинец и да си отидеш ня някой неарендован макар и по далеч от Варна.Така трябва всички да направим- бойкот на платените водоеми , че да земат да се усетят тия самозабравили се мародери - арендаторите дето ти взема паричките и ти обяснява какви огромни риби плуват при него и как вчера хванали 10 кила шаран на стената, а докато те лъже подритва празни чували от хидратана вар и селитра и смята наум колко пари ще му донесат от оня камион шарани дето го изтрали вчера и сутринта прати на борсата. Гадно но това е действителността. И нека ми покаже някой един съвестен арендатор във варненска област , които не ни лъже и не мошеничества на дребно.Няма такъв.
Прави са всички колеги, които се възмущават от алчността на арендаторите и от бездействието на ИАРА. И наистина трябва да се вземат драстични мерки - и и деята със Цонево на Ники Стоянов е много добра и изпълнима доколкото говорим за финансовата страна на нещата.Лесно ще се намерят желаещи да спонсорират зарибяването , но после се стига до момента да ни се гарантира, че това което ще се се направи ще се опази от мародери, като опазването трябва да стане по начин просто изключващ ИАРА - защото ИАРА пръста си няма да го мръдне това е ясно. Пари ще се намерят много лесно, но другата част е сложната и неизпълнима на тоя етап с тия управляващи и с тоя контролен орган ИАРА.
А и нещо което искам отдавна да вметна - републиканските състезания които се правят на стената на Цонева са толкова вредни колкото и една доста голяма хрилна мрежа. Обяснавам - така наречените състезатели ловят и прибират улова си в живарниците до края на риболова, когато изтеглят улова си и хуманно го пускат да си плува- да да . Обаче на другия ден 50 % от пусната риба е умряла от това,че толкова дълго е била в живарника и от това и е падналзащитниия слой слуз по люспите. Това не са празни приказки и всеки може след едно такова състезание да отиде на другия ден на Цонево и да се убеди с очите си в това как по брега е осеяно с мъртва риба. Господа "състезатели" - риболова е хоби, той не е спорт и за мен вие вредите на рибата колкото и мрежите, и превръщането на това красиво хоби в спорт е грозно, безсъвестно и зло деяние . Сори ако някой се засяга това си е мое мнение. Айде стига, че мога до утре по тия теми да пиша.
По- добре детето с въдица в ръката
, отколкото пред видеоиграта
.

А като говорим за Цонево...
Какво е положението в момента?
Другата седмица смятаме да отидем за 1-2 дена на Цонево, но основната дилема е дали да отидем към опашката или да се насочим по-надолу по язовира? Т.е. срещу Ченге или на Погребите? Можете ли да ми помогнете? Къде се въртят сега платичките или костурягите?
Другата седмица смятаме да отидем за 1-2 дена на Цонево, но основната дилема е дали да отидем към опашката или да се насочим по-надолу по язовира? Т.е. срещу Ченге или на Погребите? Можете ли да ми помогнете? Къде се въртят сега платичките или костурягите?

-
- ще става разбирач
За ченге не знам, но на страната откъм с. Цонево платика почти няма тая година. Излизат червеноперки и тук-таме некоя таранка. Но това е при положение, че отидеш към 5 часа и си хванеш място, чисто от растения. Целия бряг от тая страна на язовира, като започне от залива на Дебелец и се стигне до големия преливник, включително и стената са опасани с растения - слой непрекъснат и широк към 5 метра и повече. Има и някое и друго място, където са изтралени от колеги риболовци, но са малко и се заемат от рано. Та не ти препоръчвам тази страна на язовира. Колкото до костура - от 3 години насам е болен - има червейчета в месото под кожата. Дали заради това или поради друга причина - не знам, но популацията му спадна драстично. Не бива и да се яде, защото червейчетата са ларва на тения, чийто краен приемник доколкото знам са бозайниците вкл. човека. За последно бях на Цонево в началото на юли, тъй че информацията не е много свежа.Златев написа:А като говорим за Цонево...
-
- новобранец
- Обратна връзка:
То че не можеш да се откажеш не можеш, но можеш да спреш да ходиш по платените гьолове и вземи смени стратегията - тръгвай по реки ,блата и неарендовани язовири - то верно риба малко, ама пък не плащаш за капо.Що да даваш 25 лв за бензин +20 стръви и подхранки+ 15 лв такса на арендатора = 60 лева за голямото и съвършенно капо или три таранки по 5см, когато парите за такса можеш да си ги спестиш и да ги сложиш за бензинец и да си отидеш ня някой неарендован макар и по далеч от Варна.Така трябва всички да направим- бойкот на платените водоеми , че да земат да се усетят тия самозабравили се мародери - арендаторите дето ти взема паричките и ти обяснява какви огромни риби плуват при него и как вчера хванали 10 кила шаран на стената, а докато те лъже подритва празни чували от хидратана вар и селитра и смята наум колко пари ще му донесат от оня камион шарани дето го изтрали вчера и сутринта прати на борсата. Гадно но това е действителността. И нека ми покаже някой един съвестен арендатор във варненска област , които не ни лъже и не мошеничества на дребно.
То тогава по добре да си къпя червеите на фонтаните пред общината ще спестя и от гориво. Пък и може малко внимание да привлека, само да не го направят и там платено както ме бъзика един приятел.
То тогава по добре да си къпя червеите на фонтаните пред общината ще спестя и от гориво. Пък и може малко внимание да привлека, само да не го направят и там платено както ме бъзика един приятел.
Благодаря, Ники!
Все пак май ще се пробваме на Погребите, тъй като там е удобно и за палатка, дано нямаме проблем с водораслите. Иначе ще трябва да се местим и да сменяме концепцията...
Лошо за костура. Честно казано миналата година не забелязахме подобен проблем при нито един уловен екземпляр, а може да сме имали късмет, знам ли
Всъщнсот, ако там липсва платиката, то накъде да я търсим? Около Чудните скали ли? Но там е доста неудобно за палатка
Моля за съвет?
Все пак май ще се пробваме на Погребите, тъй като там е удобно и за палатка, дано нямаме проблем с водораслите. Иначе ще трябва да се местим и да сменяме концепцията...
Лошо за костура. Честно казано миналата година не забелязахме подобен проблем при нито един уловен екземпляр, а може да сме имали късмет, знам ли

Всъщнсот, ако там липсва платиката, то накъде да я търсим? Около Чудните скали ли? Но там е доста неудобно за палатка

-
- ще става разбирач
Аз на погребите или както ние му викаме "взривния склад", по принцип не ходя, защото ако завали излизане няма освен ако не си с джип. Тъй че там самите места не ги знам. За всеки случай си вземете метална кука и здраво въже и ако има растения за 1 час ще ги изтралите. Тези червейчета в месото ако не знаеш за тях няма да ги забележиш. Като го одереш огледай областта на ребрата и въобще цялото тяло за тъмни петна широки около 2-3 милиметра. Като ги разчовъркаш вътре е червейчето, навито на спирала. Като говорим за платика, като цяло популацията и с всяка година намалява. Допреди 5-6 години се ловеше само платика, червеноперка рядко. Платиката беше на големи пасажи, които като ги завъртиш пред себе си може и 50кг да хванеш за ден. С всяка изминала година обаче стават все по-малки пасажите. А тая година са отделни риби тук таме. Поне такъв е моят опит. Може и да греша и просто да не съм имал късмет. Такъв ви пожелавам на вас.Златев написа:Благодаря, Ники!
Лошо за костура. Честно казано миналата година не забелязахме подобен проблем при нито един уловен екземпляр, а може да сме имали късмет, знам ли![]()
Всъщнсот, ако там липсва платиката, то накъде да я търсим? Около Чудните скали ли? Но там е доста неудобно за палаткаМоля за съвет?
- sonax
- вече хвърля и на тежко
Колеги, знаете ли дали яз.Пчелник още работи ? Преди 1 година ходихме там и хванахме 7 шарана по кило и малко нагоре, тая година решихме пак да отидем, обикаляхме 2 часа и не го намерихме, от местните чухме че вече не пускат да се лови а ловят рибата с мрежи и я продават. Ако някой има инфо моля да каже 

- svilen_sa6kov
- разбира нещата
Колеги дайте да прекратим тия спорове за това прав или не е Реджи. Язовира си го е взел под аренда и докато си го управлява наистина си е в правото да прави каквото реши с него/ независимо харесва ли ни или не това/В правото си е да си избира кого да пуска и кого не, докато плаща наема на язовира.Нека направи един водоем по начина по който той вижда нещата, пък ако се получи найстина един водоем по европейски образец, ако му стигнат средствата и нервите и успее то нека и други както вече казах да вземат да се поучат от него. Нека тия които не познаваме въпросния човек да не го обиждаме- не е правилно. Нека не оспамваме тая хубава тема, която е пусната да си бъдем полезни един на друг, превръщайки я в коментарна тема за яз.Ген.Колево. Ако искате може да се направи една отделна тема за този водоем/ не знам може и да има вече такава не съм гледал/ и там всеки да си изкаже мнението за Реджи и това ,което прави, но мисля че не е уместно да продължаваме тази полемика в темата пусната от Ники Стоянов със съвсем друга цел.
.

- svilen_sa6kov
- разбира нещата
Привет, колега. Относно питането за Пчелник мога да ти кажа, че бяхме тръгнали преди около две седмици с брат ми да спим на язовира, но преди да стигнем до него заседнах в една кал и докато се мъча да изляза доиде един човек с едно джипче и каза, че е баща на арендатора и че не е разрешено вече преспиването на язовира и щели и риболова да забраняват защото мислели да зарибяват или нещо от сорта. Тоест най- вероятно вече не дават да се лови на Пчелник. А относно пътя- ужасен е тоя през селото- черен с наклон и кат се разкаля няма излизане - половин час се борих докато се измъкна, а колата ми е проходима да отбележа и висока с подходящи гуми.sonax написа:Колеги, знаете ли дали яз.Пчелник още работи ? Преди 1 година ходихме там и хванахме 7 шарана по кило и малко нагоре, тая година решихме пак да отидем, обикаляхме 2 часа и не го намерихме, от местните чухме че вече не пускат да се лови а ловят рибата с мрежи и я продават. Ако някой има инфо моля да каже
Дано съм ти бил от полза.
.

Здрасти колега,sonax написа:Колеги, знаете ли дали яз.Пчелник още работи ? Преди 1 година ходихме там и хванахме 7 шарана по кило и малко нагоре, тая година решихме пак да отидем, обикаляхме 2 часа и не го намерихме, от местните чухме че вече не пускат да се лови а ловят рибата с мрежи и я продават. Ако някой има инфо моля да каже
брат ми и двама негови приятели ходиха на Пчелник миналата седмица и пазача им разрешил да спят там. Таксата е 20лв. на човек и рибата не се плаща, а резултата им е 2 шарана - 1,5кг. и 2 кг.
Подкрепям предложението и ще помоля модовете да отделят подходящите постове от тази тема в нова тема "Дискусии за яз.Ген.Колево"svilen_sa6kov написа:Колеги дайте да прекратим тия спорове за това прав или не е Реджи. Язовира си го е взел под аренда и докато си го управлява наистина си е в правото да прави каквото реши с него/ независимо харесва ли ни или не това/В правото си е да си избира кого да пуска и кого не, докато плаща наема на язовира.Нека направи един водоем по начина по който той вижда нещата, пък ако се получи найстина един водоем по европейски образец, ако му стигнат средствата и нервите и успее то нека и други както вече казах да вземат да се поучат от него. Нека тия които не познаваме въпросния човек да не го обиждаме- не е правилно. Нека не оспамваме тая хубава тема, която е пусната да си бъдем полезни един на друг, превръщайки я в коментарна тема за яз.Ген.Колево. Ако искате може да се направи една отделна тема за този водоем/ не знам може и да има вече такава не съм гледал/ и там всеки да си изкаже мнението за Реджи и това ,което прави, но мисля че не е уместно да продължаваме тази полемика в темата пусната от Ники Стоянов със съвсем друга цел.

- sonax
- вече хвърля и на тежко
Здрасти колега,
брат ми и двама негови приятели ходиха на Пчелник миналата седмица и пазача им разрешил да спят там. Таксата е 20лв. на човек и рибата не се плаща, а резултата им е 2 шарана - 1,5кг. и 2 кг.[/quote]
Благодаря ти много колега.
брат ми и двама негови приятели ходиха на Пчелник миналата седмица и пазача им разрешил да спят там. Таксата е 20лв. на човек и рибата не се плаща, а резултата им е 2 шарана - 1,5кг. и 2 кг.[/quote]
Благодаря ти много колега.
Здравейте колеги искам да питам дали някои е ходил СКОРО на яз.Круша с.Пода и как е излиза ли хубав шаран и на какво то по принцип шарана там варви само на кюспе но може и да се е стреснал

И ЛОВЕЦ СЪМ И РИБАР СЪМ