Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
rado81
новобранец
новобранец

Re: Риболов на Толстолоб

Мнение от rado81 »

kesh написа:Колеги, моля ви дайте алтернативна ......
Колега, тук подробно пише за риболова на толстолоби:

http://gofishing.forumsclub.com/forum-f3/topic-t174.htm

това май е продължението ма таз тема :roll: :?
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

А тослстолоба до кога може да го търсим ? Септември, октомври ?
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
memento
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от memento »

маи е малко късно
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

kesh написа:Колеги, моля ви дайте алтернативна стръв за толстолоб, защото днес цял ден пробвах с царевица.... обикалят около пружините и нищо! Цял ден гледам перки като на акули и се мръщят на тая царевица.
А може би пуканка... :idea: :idea: :idea: :wink:
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

НЕ, не мога да не го кажа:
А бе вие мързели - ЩО НЕ ПРОЧЕТЕТЕ цялата тази тема и да не задавате глупави въпроси.
Риболова на толстолоб е "разнищен" по-напред в темата, ама отвсякъде!
ДА и на копче с капрон и магданоз ще фанеш, ама след 10 години чакане.
Еииии, начииии......
:evil:
"Щастие за всички, щастие даром!"
Аватар
flyester
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от flyester »

kesh написа:А тослстолоба до кога може да го търсим ? Септември, октомври ?
Според мен до края на септември :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Два съвременни монтажа за риболов на толстолоб, които още от миналата година се бях зарекъл да ги направя и тествам:

Като разновидност на хранилките "метод фидер" аз смятам че са и всички "инлайн" хранилки, пружини, олова с форми и възможности за поставяне на топки захранка и т.н. Разликата на тези хранилки от класическата хранилка "метод фидер" е, че утежнението им е разположено радиално и при монтажите не е много удачно повода с куката да се набива в захранката, тъй като при падането на дъното куката със стръвта може да се окаже под хранилката. Вариантите, според мен са два: или много къс- 7/8см повод с кука и стръв, който е свободен и не се набива в хранилката, или по-дълъг повод - 30/60/90см, като само куката със стръвта се забива в топката, е повода е свободен. При такъв монтаж с дълъг повод, при пропадането свободния повод играе ролята на плаваща котва и винаги е над хранилката, както и куката когато топката тупне на дъното; трчбва да се отчита обаче, че при наклонени дъна топката не трябва да е кръгла или овална, а по-скоро с неправилни форми или квадратна.
В последните години започна да става доста популярен и риболова на толстолоби с пружини, както под повърхноста "на тапа", така и "на дъно". Доста съм писал във форумите по този въпрос, независимо че 90% от толстолобите които съм хванал за последните 10-11 години са "на плувка с директен" , та ще постна два изцяло осъвременени от мен монтажа за риболов на толстолоби с "инлайн" пружини и монтажи за фидер с хранилки "метод", които изглеждат доста цивилизовано и отговарят на всички съвремени изисквания:
По-долу ще постна два осъвременени "до дупка" толстолобаджийски монтажа, които според мен отговарят на всички изисквания за безопасност на рибите при късане на основното влакно, естетически издържани са, с много добри показатели за контрол на линиите, индикациите на кълването и т.н. Монтажите са изпробвани "на вода" от към плаваемост , точност на подаване и задържане в петното, индикации на кълването и т.н. Специално тези монтажи, които ще постна по-долу съм ги направил и "на косъм"... та и аз да постна нещо "на косъм" по форумите.... :mrgreen: :lol:

На първият монтаж: "толстолоб с инлайн хранилка, под повърхноста ", тапата е заменена с плувка като тези на долната картинка с товароносимост 15 гр, а обичайната весдесъща пружина е заменена с лека "инлайн" пружина с пластмасова тръбичка:

Изображение

Най- общият вид на монтажа, след монтирането на отделните елементи, изглежда ето така:

Изображение

Детайлно:

Изображение

Отдолу-нагоре: Кука номер 6 с монтиран "на косъм" между ограничител и стопер, "олекотител"- малко бяло стиропорене топче с неутрален аромат; 8-сантиметров плетен повод с вирбел; възел между вирбела и основната линия; амортизатор- гумена съчма; инлайн пружина; стопер- гумена съчма с пластмасов конусовиден клин, 15-гр плувка тип "морков" със сменяема за различна осветеност и за нощен риболов 4.5мм антена.

Монтажа в притегнат и готов за риболов, вид; като цяло и детаилно:

Изображение

Изображение

Разбира се, плетения повод с монтажа на "олекотителя" на косъм, може да си бъде и обикновенния повод с хирургическия конец, но и в двата случая, при този монтаж индикацията на кълването е много по-добра, управленито на линията при вятър е много по-лесно, а при късане на основното влакно толстолоба няма да ходи с пружина на муцуната до края на дните си- при първото и закачане някъде, основното влакно лесно се изхлузва през стопера с клина и остава само повода с куката и част от влакното.

По-долу е и монтажа "толстолоб с инлайн- хранилка, на дъното":

Изображение

Тук обичайната пружина отново е заменена с "инлайн" пружина, която обаче е радиално утежнена- в случая 40 гр; "олекотителя" е заменен с "повдигач"- в случая, зелено и доста по-голямо стиропорено топче с аромат на анасон, също монтирано "на косъм", между ограничител и стопер; гумения стопер с конусовидня клин е изнесен малко по-назад по линията за да осигури по-доброто самозасичане, а топката която се поставя на пружината е много по-голяма от тази "на плувка"- там е колкото яйце, а тук е 2-3 пъти по-голяма; и тук плетения повод с косъма може да бъде "нормалния"- този с хирургическия конец... Останалото, като влакна, макари, пръти, колчета, тактика и т.н, ще го пиша по-нататък в темата! :idea:

п.п. първия монтаж е тестван "на вода", точно с влакното което е на картинките- 0.225/Colmic- AXIAL, прът- мощен "НН"-фидер 3.90/4.20 връхче 2 1/2 унции, макара Корморан-Коркаст 8Пи с дълбока шпула; това е при очаквания за риби до 4-6.000кг!!!
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:00 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Добре де, бачо, ама пък с тапата се замята по-надалеч, отколкото с представеният сега олекотен вариант. :roll:
К'во пък толкова дали е с тапа или с плувчица?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
flyester
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от flyester »

GODzillata написа:Добре де, бачо, ама пък с тапата се замята по-надалеч, отколкото с представеният сега олекотен вариант. :roll:
Ми то по-принцип за толстолоб не се иска много надалече , затова може спокойно да се хвърля с плувката.
Сигурно сега с тия по-леките плувки е модерно , но и аз предпочитам да ловя с тапата , повече ме кефи. :D :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

GODzillata написа:Добре де, бачо, ама пък с тапата се замята по-надалеч, отколкото с представеният сега олекотен вариант. :roll:
Така си мислиш :idea: :D Да не говорим пък и за точност, индикации- за кълване и за "още колко захранка има на пружината", поведение във вятър и т.н. ; за естетика, с теб няма да говоря.... :D :D :D :mrgreen:

п.п. то на инлайн пружината отгоре може да се сложи всякаква шамандура, по същественото е че и двата монтажа са "безопасни" инлайн-монтажи и при късане ( което често се случва) толстолоба ще се освободи от пружината :idea:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

По-надолу в темата ще постна някои допълнителни мои разсъждения и наблюдения, както и някои нови моменти при риболова на толстолоби:

За пружините, куките и възлите:

Готовите пружини според мен "стават", ама за толстолобчета до 2-3 кила :idea: . Купувам си пружини, хирургически конец и свястни куки с "око", а не с "лопатка"- номера 4-6, леки от карбонова сплав и модели от тези които са за "на косъм"(моите са OWNER) . Аз ги връзвам с класическия възел, с 5 навивки, като влакното не минава през "окото"(ухото) на куката; плюнча и стягам яко с клещи, плътно до окото(окото е обърнато "навън"). Като изсъхне, капвам капка каноколит точно върху възела- това е за да не се разхлаби и да се развърже. Големия проблем при куките с лопатки, не е че лопатката ще протрие влакното, без значение дали то минава отвътре или отвън на стеблото, а е че при голямата "жега" и резки тегели които правят толстолобите, лопатката буквално прерязва конеца!!! Затова- само куки с око, а за да няма протривания, щото понякога разправията може да продължи много дълго- влакното не минава през "окото"- то е само да стопира със сигурност възела!!!

За поведението на толстолобите в "петното"; захранването, дохранването и вятъра:

По мои впечатления и наблюдения, толстолобите изобщо не са плашливи риби и настанят ли се на захраненото петно(било то на повърхноста, било то на дъното), седят там до последния. Даже и да се хване някой и да има боричкане и цопкане, останалите си седят на захраненото; ако скъса и се понесе нанякъде, то след известно време пак се връща при групата- имал съм куриозен случай, един и същи толстолоб в продължение на 3-4 часа да къса три такъма на колеги(два щекарски и един мачов) и да го хвана за четвърти път на директен с ластик, със все плувки, ластици и куки по него. Отделно- дойдат ли на захраненото петно, всякаква друга риба изчезва(шаран, амур, каракуда и т.н.); в общи линии, направи ли се "тематично" захранване- на друга риба не може да се разчита до като толстолобите са на петното.

Аз за захранването и дохранването, като основен компонент ползвам натрошено кюспе, от това което се продава в магазините за смески за животни; в общи линии 60-70% от общото количество захранка+ обикновени евтини захранки+ сухо мляко за теленца+ ароматизатори. Ако излета е за един ден, кюспето го заливам с вряща вода вечерта и го захлупвам да се запари; запареното кюспе вкисва и се разваля много по-бавно в горещия сезон; ако не се запари- трябва да се прави на няколко порции с вода от водоема през няколко часа+останалите компоненти!!! При риболов "на дъно", кюспето е по-малко, а топките трябва да могат да се слепват добре. Кюспето също прави много добър облак, като още по-добрия вариант е ако е фино смляно!

За разлика от триците и разни брашна и ярми, дори и при вятър по повърхноста не остават частици, които да дръпнат толстолобите след движещото се от вятъра, петно. На няколко риболова съм наблюдавал точно такъв момент при колеги!!!
За самата пружина, ползвам по-качествена захранка; в смисъл с малко по-добри слепващи свойства и пак с добавки-ароматизатори + сухо мляко; някои колеги ползват кроасани със шоколад!

Относно такъмите- ако ловя " с пружина на тапа" или с "директен с ластик", ползвам само един-единствен такъм; прът с макара или директен телескоп. Ако ловя с "пружина на дъното", ползвам два или три такъма- пръти с макари.......

При вятър и "пружина с тапа":

http://dox.bg/files/dw?a=32aeaad9cb

п.п. следва продължение :idea: 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:09 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Бачо, докато беше "в отпуска" :wink: и аз заковах един. Бях на платен гьол в който рибите са повече от водата. Лових с "твоя" монтаж. Муцуните бяха много активни и "атакуваха" моментално пружината. Захранката беше храната с която арендатора ги храни, на основата на рибно брашно. Пробвах със и без стиропор, с малки и големи топчета.
Поведението на рибите беше неочаквано. При падането на пружината във водата отиваха веднага и започваха да я тикат с муцуна. Не припомпваха облака около нея, а се опитваха да смучат от самата пружина като по този начин я бутат напред. Разхождаха ми тапата цял ден, като на моменти дори я натапяха, но всички засичания бяха празни. На какво може да се дължи това? Възможно ли е да са помпали от упор от самата пружина, защото захранката не е правила облак, или е по-вероятно да са ми кофти куките и след засмукването да ги изплюват без да се убодат?
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Най-вероятно ще да е от куките- трябва да се засмукват лесно и да закачат при изплюване :idea: Отделно, този на картинката може да не е имал сили да засмуче а само е разтиквал заедно с останалите си "набори ", захранката :D 8)

Точно в следващия текст имам разни размисли относно куките, олекотителите, възлите, вирбелите и такъмите:

За куките, поводите и възлите писах на предния пост в темата. Според последните ми наблюдения и заключения, при риболова на толстолоби "на тапа с пружина", няма никакъв смисъл кукате да са повече от една, вързана в долния край на пружината с повод 8-12см- за пружината се връзва както са стандартно вързаните куки- с клуп. Двете или трите куки само могат да доведът до проблеми и усложнения- от една страна, при яките "тегели", които рибите правят в близост до дъното, да нацелят закачка и до там; при кепчосването да направи финт и да закачи кука от външната страна на мрежата или ако се кепчоса правилно, излишните куки и теглото на толстолоба да съдерат мрежата на кепа и аз в далечното минало имам един съдран кеп на Оризаре от доста кепчосани риби, точно по този начин); не на последно място е и момента че после при ваденето на рибата от кепа, може и да се забият в нечия ръка! Относно стиропора- размера на топчето трябва да е такъв, че да олекоти куката, но да не я вдигне горе до горния край на пружината или влакното- това се пробва до брега още като се монтира стиропора на съответната кука; ако няма никакъв стиропор- пак става или още по-добрия вариант е да се сложи "олекотител" от типа на част от нов филтър за цигара, като се раздърпа хубаво.
В последния вариант в който лових, аз съм махнал оловото от пружините за да качват повече захранка, а основното влакно се свързва с пружината задължително със здрав, голям вирбел с карабинка- това е необходимо по две причини: всички пружини са от "ръждавейка" и рано или късно корозират и претриват директния възел и второ- ако няма вирбел, линията се посуква върху шпулата при честите презамятания и обирания. Възела който ползвам е ето този:

Изображение

Само че, правя две навивки през халката на вирбела и след това останалото, точно както е показано на картинката; навивките които правя със свободния край около основното влакно са точно 7 броя!!!

Макарите трябва да са поне 5-ци (250м/0.30, 150м/0.40, 100м/0.50) или по-големи; аз ползвам влакна 0.30/0.35; много е важно да имат много плавен и добър аванс- независимо как е регулиран, аванса трябва да работи плавно и равномерно, а не на пресекулки или да блокира в определени моменти!!! Относно прътите- подходящи са всякакви стандартни шаранджийски пръти 3.0-3.5либри, 3.30/3.60/3.90, дву или триколенни, също и телескопични; карбонови или стъклопластови. От по-евтините варианти- стъклопластови пръти или телескопи 3.30/3.60 със 100-200гр акция.

След замятането, аз регулирам аванса почти "на скъсване", т.с. разхлабвам го до толкова, че като издърпвам влакното с ръка пред шпулата, то това да става със сериозно усилие; регулирания по този начин аванс, толстолоби по 7-8 кила го дърпат по 50-70метра при първоначалния старт. При този старт, не правя нищо освен да държа пръта под ъгъл 45 градуса, а ако съм с колега и има още един прът, то той трябва да бъде изваден по най-бръз начин! Като спре аванса, започвам да го придърпвам с пръта нагоре, а надоло обирам линията; по някое време следва втори по-къс "тегел" после трети.... В близост до брега, ако сме двама и брега е чист, този който е с пръта се изтегля назад за да не скъсява линията и да има достатъчна разтегливост на влакното при рязък удар, а този с кепа се изнася максимално напред; нагазва ако е необходимо и ако е възможно. Ако съм сам (както в повечето случаи), боричкането с толстолоба продължава до като се умори достатъчно и прекрати всякакви опити да забие в дълбочина; след това с ако е необходимо и възможно, също може да се наложи да нагазя; кепа ми е дължина 3.50, рамка 85х70см и дълбочина 90см. Устата на толстолоба не е мека като на шарана и след като един път е пробита от качествената кука, вероятноста да се раздърпа и откачи е почти нулева!!!

:idea: 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:20 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Относно дистанциите и точноста на създаване и облавяне на захраненото петно. За мен нормалните дистанции при този риболов, " с хранилка, под повърхноста" са от порядъка на 20-40метра; може и малко повече или малко по-малко но не много повече, най-вече поради сравнително дебелите влакна и голямата плувка, които създават много сериозни затруднения за задържане на монтажа в петното при вятър! Аз ползвам 18-20 грамови щукарски "тапи", които перфектно носят стандартна пружина със или без утежнението (във втория случай "качват" по-голямо количество захранка). След установяване на мястото на облавяне по направление и в разстояние, маркирам влакното пред шпулата или с маркер, или със стопорен възел от цветно влакно. Следва замятане със заредена хранилка на малко по-голяма дистанция от маркираната и изтегляне до петното. При вятър потапям върха на пръта под вода, правя 2-3 оборота и после рязка подсечка за да влезе линията до плувката под вода(както при риболова с мач и ваглер). В тази връзка и насока, мисля че при вятър по-удачни ще са някои поплавъци с подобна товароносимост, които иначе се ползват като "маркери"; на картинката по-долу е един такъв от балза с товароносимост 20гр; горната част е сменяема с различен цвят, в зависимост от осветеноста на водната повърхност:

Изображение

Закрепването и фиксирането му на основното влакно е с два силиконови стопера и две маниста; следват пружината с вирбел и карабинка и повода с куката:

Изображение

Изображение

При този монтаж е безпроблемно вкарването на линията под вода. След установяването на монтажа и поплавъка в необходимата точка, следва захранване с рехави топки, с прашка или "от ръка" и след това периодично дохранване; монтажа го презареждам и презамятам през 12-15 минути. Клипса на шпулата не се ползва!!!

:idea: 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:40 pm, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Ето и една разновидност на "метода" и от мене. Става въпрос за така наречения "натоварен ваглер" (bagging waggler). Представлява голям цилиндричен прав ваглер със малка метод хранилка в основата.
Това е англйиския вариант на монтажа на IDA който е дал по-горе
Изображение
А. Вашия ваглер хранилка трябва да е голям и здрав. Проверявайте мястото между ваглера и хранилката за повреди защото по време на сесията плувката доста се натоварва.
B. Проверете и основната си линия. Тя също трябва да е без наранявания защото тя доста се натоварва при постоянните презамятания. Основна линия в порядъка на 8-10 lb. ще подходящ.
C. Вашата захранка трябва да е мека и пухкава. Обикновенния метод микс е твърде лепкав за тази техника - нормалните шаранджйски миксове са по - подходящи забъркайте я локо по - влажна отколкото бихте я направили за обикновен фидер.
D. Използвайте лиид клип за фиксиране на плувката и шлаухки. Първо нанизвате едната шлаухка после лиид клипа втория шлаух и връзвате един вирбел номер 12. Плувката зе закача за лиид клипа и приплъзвате първия шлаух върху кукичката на клипа зада фиксирате плувката.
E. Вашия повод трябва да е подходящ за работата висококачествен повод от 8 lb. е добра стартова точка ако има наистина големи риби може да минете и на 10 lb. Дължината на повода трябва да е на дълбочината на която се хранят рибите. Тука е добре да експериментирате добра стартова точка е 2-3 фута
F. Монтаж на косъм е най-добър и обикновенните боили са достатъчно здрави зада издържат замятане. Може да хванете няколко шарана на една и съща боила. Кука с широка извивка номер 10-12 комбинирана със светла стръв

П.П. Между другото ако някой може да ми каже в Ст. Загора каде мога да намеря такива плувки ще съм му много благодарен.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”