Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за местата за риболов по морето
naRiba.com

Форум

Калкан около Варна
Модератори: emo vasilev, alekst
- Motorski
- ще става разбирач
Re: Калкан около Варна
хахахаааа, това го бях чувал за едно време, ама не знаех, че още действа...и два легена риба ватос. Последната е известна още с името “софийски калкан”.Нейната цена е много по-ниска от тази на калкана – само 4-5 лв. за килограм. Ватосът наподобява калкана и когато му се изреже опашката успешно се продава в столицата като калкан на хора, които не могат да разпознаят разликата.

- Motorski
- ще става разбирач

- Моряка
- кандидат преподавател
Такива малки калканчета като вадих червеи преди време в езерото ги имаше много 

А сега де? 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Сега им кажи и точното място,със сателитна снимка.Моряка написа:Такива малки калканчета като вадих червеи преди време в езерото ги имаше много
Така много е суха информацията.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Моряка
- кандидат преподавател
Е баш такива идиоти да вземат такива малки няма,ако и да има то беше май миналата годинаКИРО написа:Сега им кажи и точното място,със сателитна снимка.Моряка написа:Такива малки калканчета като вадих червеи преди време в езерото ги имаше много
Така много е суха информацията.

А сега де? 

Re:
Защо просто не отряза кукичката!Камбата написа:Ми аз дет хванах едно колкото кутрето ми на дължина,на морски черав за илария хвърлен,опитах се да му извадя куката от устата,но накрая не успях и то умря.Много кофти ми стана и съм се зарекъл ако хвана тая година калкан,ще го пусна обратно.Между другото и аз съм от Кичево,живяхме там доста годинки,там бях в първи и втори клас и две годии преди това.После се преместихме пак във Варна,инче имаме къща там.Хубаво село е и мисля с едно аверче да направим към осеновския язовир нещо като разширение на вировете по рекичката и да пуснем като за начало двеста-триста таранчици.
- Обратна връзка:
Re: Re:
Biseerrr ли си,DIMATA ли си,biseerrr написа:...............Защо просто не отряза кукичката!
вадиш от нафталина цитат,който отдавна е загубил смисъла си.
И нали знаеш,че с два ника не може.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- вече хвърля и на тежко
някой пробвал ли го е ?
Първа проба за тази година в неделя(28.11) плажа на Шкорпиловци ,стъв осолена граца ,резултат 0 малка вълна и много водорасли в морето.Но пробите продължават.Успех на всички калканджии.
Риболов и Off road-are the best!!!!!!
- paynera
- вече хвърля и на тежко
Къде отиде тоя калкан???? Имам 3-4 проби по 2-3 часа на Дружба -- пълно капо.Нека хората които пробват да пишат ако някъде излезе нещо.Поздрави Иваило.
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
- evgeni jordanov
- вече хвърля и на тежко
Здравейте! Ще ви представя моята подготовка и начин за риболов на калкани и писии.
Моят такъм за калкани и писии е следния:
1. Майка (основно влакно) - 0,50 (издържа до 24,7 кг, така че никоя риба не може да ме изненада);
2. Бидем (влакото с куката) - 0,50, ако имам може да сложа и 0,45, но не и по-малко;
3. Олово - 100 грама - продълговато или сплеснато (просто сплесвам ;
4. Две куки - от 2 до 4 нули, на бидеми от по около 20 см.;
(Първата ми кука е под оловото на 20 см., а другата я слагам на около 4-5 пръста разстояние от него, пак с бидем 20 см.; а ако ще мятам надалече слагам само една кука с бидем около 30 см. само под оловото).
5. Вирбели - не винаги слагам, но ако сложа ще бъде на края на такъма, където го свързвам с месината от макарата, и също така на оловото (или купувам готово олово с вирбел). С вирбел съм съединявал и бидеми към майката, но вече не го правя.
Въдицата и макарата:
Въдицата трябва да е здрава. Моята лично е на Mitchell, дълга 3,50 м., карбонова, с дебел връх. Тежестта за замятане е от 50 до 150 грама (но не мятам повече от 100 грама с нея). Макарата също трябва да е здрава. Моята е 8 лагерова, като месината ми на нея е или 0,40 (140 метра) или 0,45 (около 120 метра), но най-често, даже почти винаги, когато ходя за калкан слагам 0,50 (100 метра).
Стръв:
За стръв най-често използвам граца (малък сафрид), гюмюш или попче, като предварително съм ги осолил добре и съм ги оставил в солта да отлежат за около 2-3 дена. Така стръвта става по-твърда и не се откача лесно от куката.
Допълнително е добре да си носите кеп или нещо дълго и остро (като копие), за да може да изкарате калкана или писията от водата по-лесно, без да си повредите въдицата.
Отивате на избраното от вас място (аз лично предпочитам буните или Южния плаж до камъните), замятате надалече, закрепвате си здраво въдицата (аз моята я връзвам за колелото или за някой от тетраподите) и сядате да чакате, а може и да ловите попчета или нещо друго с втора въдица. А ако сте от тези, които са решили да седнат и да чакат, си вземете 1-2 кутийки бира и чипс и... Наслука!
Моят такъм за калкани и писии е следния:
1. Майка (основно влакно) - 0,50 (издържа до 24,7 кг, така че никоя риба не може да ме изненада);
2. Бидем (влакото с куката) - 0,50, ако имам може да сложа и 0,45, но не и по-малко;
3. Олово - 100 грама - продълговато или сплеснато (просто сплесвам ;
4. Две куки - от 2 до 4 нули, на бидеми от по около 20 см.;
(Първата ми кука е под оловото на 20 см., а другата я слагам на около 4-5 пръста разстояние от него, пак с бидем 20 см.; а ако ще мятам надалече слагам само една кука с бидем около 30 см. само под оловото).
5. Вирбели - не винаги слагам, но ако сложа ще бъде на края на такъма, където го свързвам с месината от макарата, и също така на оловото (или купувам готово олово с вирбел). С вирбел съм съединявал и бидеми към майката, но вече не го правя.
Въдицата и макарата:
Въдицата трябва да е здрава. Моята лично е на Mitchell, дълга 3,50 м., карбонова, с дебел връх. Тежестта за замятане е от 50 до 150 грама (но не мятам повече от 100 грама с нея). Макарата също трябва да е здрава. Моята е 8 лагерова, като месината ми на нея е или 0,40 (140 метра) или 0,45 (около 120 метра), но най-често, даже почти винаги, когато ходя за калкан слагам 0,50 (100 метра).
Стръв:
За стръв най-често използвам граца (малък сафрид), гюмюш или попче, като предварително съм ги осолил добре и съм ги оставил в солта да отлежат за около 2-3 дена. Така стръвта става по-твърда и не се откача лесно от куката.
Допълнително е добре да си носите кеп или нещо дълго и остро (като копие), за да може да изкарате калкана или писията от водата по-лесно, без да си повредите въдицата.
Отивате на избраното от вас място (аз лично предпочитам буните или Южния плаж до камъните), замятате надалече, закрепвате си здраво въдицата (аз моята я връзвам за колелото или за някой от тетраподите) и сядате да чакате, а може и да ловите попчета или нещо друго с втора въдица. А ако сте от тези, които са решили да седнат и да чакат, си вземете 1-2 кутийки бира и чипс и... Наслука!

Това, което не ни убива, ни прави по-силни!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Южния плаж.... за съжаление от 97-ма насам не съм хващал подобни риби там от година на година става все по плитко.
Последно писии имаше на Морска гара и Аспарухово но след но след началото на годината и те издребняха , намаляха и обратно на логиката се дръпнаха доста навътре.
Последно писии имаше на Морска гара и Аспарухово но след но след началото на годината и те издребняха , намаляха и обратно на логиката се дръпнаха доста навътре.
- evgeni jordanov
- вече хвърля и на тежко
Да, прав си...Trol написа:Южния плаж.... за съжаление от 97-ма насам не съм хващал подобни риби там от година на година става все по плитко.
Може да се пробва на буните или на вълнолома от външната страна. Мяташ колкото можеш по-далеч и чакаш... Но според мен си е най-сигурно на буните.
Кой знае, може и да удари нещо голямо - обаче трябва постоянно да се пробва.
Това, което не ни убива, ни прави по-силни!