Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Това е "Бентли"-то на дървените харпуни.Специално за теб, разбира се!

Я кажи, моля те, каква е хавата на туй място тая година, да мина да им надуя шошоните пак!
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
аве то ясно , че всички ще си купим харпуни от Акулата ,ама човека да не скромничи и да пуска тука ценовата листа
....аз имам сто харпуна
, ама също бих искал да притежавам харпун от Акулата - ей така от чист снобизъм , още годинка да ми завърши студента и си поръчвам без да се замислям
.....Тони ще ме накараш да отида на гости на дядото
....а тия плочки
ми навяха доста носталгични спомени за старата къща , честно 

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Владе, няма риби братче... Не помниш ли, че миналия път ги изби?!gunman написа:Благодаря за комплимента Тони,но това твоето не е харпун.
Това е "Бентли"-то на дървените харпуни.Специално за теб, разбира се!
Я кажи, моля те, каква е хавата на туй място тая година, да мина да им надуя шошоните пак!

Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Той където мине трева /водорасли/ не растне, а камо ли риба да остане... 

Никоя риба не е по - важна от живота !
Тя темата амен-амен да отиде вече в "геджурата" но аз си мисля, че останаха доста неща ( на пръв поглед дребни), които обаче са от значение за успешната работа на един харпун, пък бил той "купешки" или "правешки" (демек самоделка).
Честно да си кажа, при купените харпуни, благодарение на това, че са минали през доста тестове от именити подводни ловци, като че ли проблемите с недомислиците са по-малко, но когато правим нещо в къщи и си мислим, че топлата вода я откриваме на момента, почти винаги се получават едни ситуации, в които ни идва да си изядем ръкавиците от яд, но лошото е, че те се проявяват, когато вече сме в морето и нямаме кой знае каква възможност за отсраняване на недомислиците.
Не знам дали е пресилено, но аз се опитвам да разсъждавам правейки харпун така, сякаш си правя не играчка с която да си правя удоволствието, а оръжие, с което ще влизам в бой
. Така си е, вярвайте ми.
На първо място, когато манипулираме с нашата "гордост" на сушата, не бива да забравяме, че същото ще го правим и под водата, но с 3 или 5 милиметрови ръкавици, а не с голи ръце.
На второ място, когато се замисли човек за риболова в Черно море, като че ли най-важното е бързото зареждане на харпуна, защото обикновено стадото като тръгне, не чака.
Ето дреболиите, с които съм се сблъсквал, когато съм си правил първите харпуни.
1. Малките по размери кукички и закачки от неръждаема тел, по които трябва да нагласим линията (разбирай въжето което държи стрелата). В хола, под полюлея е лесно, но под водата е решаващо веднъж, след като си преметнал въжето през кукичката, да знаеш че е там, а не да следиш за това непрекъснато.Естетиката в случая не е интересна.
2. Много важно е бързото и лесно манипулиране със спусъка и стрелата. Щракваш я вътре и я забравяш.
3.Тетивата ... Както вече е тръгнало, последните тенденции са тетивата, с която се закачат ластиците на стрелата, да се прави от здраво въженце. До тук добре, но на някой по-умен от мен, му е дошло в главата, че здраво-здраво, но пък трябва да се поставя точно толкова здраво въженце, колкото е необходимо и не повече, защото пък големия диаметър на тетивата води до загуба на полезна мощност при изстрела
После - дали е важно с какъв възел ще закрепим тетивата към ластиците.
Ами според мен е много важно, тъй като тетивата се къса рано или късно. И тя се къса точно, както се къса спирачен маркуч - в най-неподходящия момент. И тогава е важно някъде по харпуна да имаме парченце въженце, което е подготвено, за поставяне на "бойния си пост", като преди това сме се оттървали с едно движение от остатъците на старата (аз лично го правя това със зъби).И това всичко - под вода с три милиметрови ръкавици, като те лашкат вълните.
4.Линията (или въженцето с което е вързана стрелата)... Може би аз съм последния останал, който предпочита да работи с хубаво въже за тая цел, а не с корда с дебелина 1.6 или 2мм. Просто от една страна не можах да свикна с кордите (виноват, г'син старши)
, а от друга кордата предразполага да работим с кримпове и специални клещи за кримпване, а на "бойното поле" обикновено не носим такива. Иначе за мен специално си е удоволствие, вечер-след лова да седна и да си прегледам основно оръжието. Ей така - все има какво да се пипне по него.
5.......
Оооххх, момчета, пак ще продължа но да не е днес, че 4 часа съм бил на 11 градусова вода и сега ме унася малко на сън.
Обещавам и някоя снимка да кача в галерията, в скоро време, че май ви писна да четете само щуротиите ми, без да покажа нищо на снимка. Сорри.
Честно да си кажа, при купените харпуни, благодарение на това, че са минали през доста тестове от именити подводни ловци, като че ли проблемите с недомислиците са по-малко, но когато правим нещо в къщи и си мислим, че топлата вода я откриваме на момента, почти винаги се получават едни ситуации, в които ни идва да си изядем ръкавиците от яд, но лошото е, че те се проявяват, когато вече сме в морето и нямаме кой знае каква възможност за отсраняване на недомислиците.
Не знам дали е пресилено, но аз се опитвам да разсъждавам правейки харпун така, сякаш си правя не играчка с която да си правя удоволствието, а оръжие, с което ще влизам в бой

На първо място, когато манипулираме с нашата "гордост" на сушата, не бива да забравяме, че същото ще го правим и под водата, но с 3 или 5 милиметрови ръкавици, а не с голи ръце.
На второ място, когато се замисли човек за риболова в Черно море, като че ли най-важното е бързото зареждане на харпуна, защото обикновено стадото като тръгне, не чака.
Ето дреболиите, с които съм се сблъсквал, когато съм си правил първите харпуни.
1. Малките по размери кукички и закачки от неръждаема тел, по които трябва да нагласим линията (разбирай въжето което държи стрелата). В хола, под полюлея е лесно, но под водата е решаващо веднъж, след като си преметнал въжето през кукичката, да знаеш че е там, а не да следиш за това непрекъснато.Естетиката в случая не е интересна.

2. Много важно е бързото и лесно манипулиране със спусъка и стрелата. Щракваш я вътре и я забравяш.
3.Тетивата ... Както вече е тръгнало, последните тенденции са тетивата, с която се закачат ластиците на стрелата, да се прави от здраво въженце. До тук добре, но на някой по-умен от мен, му е дошло в главата, че здраво-здраво, но пък трябва да се поставя точно толкова здраво въженце, колкото е необходимо и не повече, защото пък големия диаметър на тетивата води до загуба на полезна мощност при изстрела

После - дали е важно с какъв възел ще закрепим тетивата към ластиците.

4.Линията (или въженцето с което е вързана стрелата)... Може би аз съм последния останал, който предпочита да работи с хубаво въже за тая цел, а не с корда с дебелина 1.6 или 2мм. Просто от една страна не можах да свикна с кордите (виноват, г'син старши)

5.......
Оооххх, момчета, пак ще продължа но да не е днес, че 4 часа съм бил на 11 градусова вода и сега ме унася малко на сън.

Обещавам и някоя снимка да кача в галерията, в скоро време, че май ви писна да четете само щуротиите ми, без да покажа нищо на снимка. Сорри.
Такаааа....
Повече от 4 месеца от последния ми пост и бих искал да си спазя обещанието:
Това е поглед от горе:

Сега поглед от към "корема"

Ето спусъка отгоре, но по-от близко:

Ето същия спусък гледан от към дръжката:

Долу-горе това е. Ако искате параметри, мога да дам това-онова.Само ако питате де
Повече от 4 месеца от последния ми пост и бих искал да си спазя обещанието:
Това е поглед от горе:
Сега поглед от към "корема"
Ето спусъка отгоре, но по-от близко:
Ето същия спусък гледан от към дръжката:
Долу-горе това е. Ако искате параметри, мога да дам това-онова.Само ако питате де

Здравейте колеги ! Аз съм нов във този сайт но искам да изкажа едно мнение за харпуните на GUNMAN (AKULA DEEP) ползвам същия харпун закупен от него и исам да кажа ,че почти нямам пропуски харпуна е перфектен.Поздрави на всички колеги.
Акуло , ако четеш тук , пиши на лични да се договорим за един харпун 

ЗДРАВЕИТЕ КОЛЕГИ И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА
Доколкото разбирам. темата която сте подхванали е доста обширнаи има доста за писане .
от това което съм проучил до сега мога да кажа че правенето на дървено оръжие е много разнообразно занимание относно детайлите но общо взето
всичко е въпрос на авторско виждане . подолу искам да приложа някои новаторски решения относно многофункционалноста на оръжието , като визирам по точно силата на истрела!
искам ако не представлява трудност някои да коментира този модел , за което предварително благодаря
П. П. АКУЛА харпуна ти е супер!!!
http://www.panoramio.com/user/291158

Доколкото разбирам. темата която сте подхванали е доста обширнаи има доста за писане .
от това което съм проучил до сега мога да кажа че правенето на дървено оръжие е много разнообразно занимание относно детайлите но общо взето
всичко е въпрос на авторско виждане . подолу искам да приложа някои новаторски решения относно многофункционалноста на оръжието , като визирам по точно силата на истрела!
искам ако не представлява трудност някои да коментира този модел , за което предварително благодаря

П. П. АКУЛА харпуна ти е супер!!!
http://www.panoramio.com/user/291158
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Харпунът е хубав, много ми прилича на Beuchat Marlin Revolution
http://www.youtube.com/watch?v=gN2G0iHx ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=gN2G0iHx ... re=related
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
То така стана работата, че да не смее човек да каже нещо, но искам все пак да споделя, че наскоро преглеждах ТТ данните на Революшъна.
Наистина са впечатляващи.
Дължината (общия габарит) на изпитваното оръжие беше 102см.(сиреч приблизително колкото на конвенционален 75)
Начална скорост около 45м/с (при коневенционалните сега се върти около 30+ м/с)
Дължина на боя около 7 метра (конвенционален 75см, трудно може да се похвали със стрелба на 5м)
Цената съм сигурен че беше 1200$
Наистина са впечатляващи.
Дължината (общия габарит) на изпитваното оръжие беше 102см.(сиреч приблизително колкото на конвенционален 75)
Начална скорост около 45м/с (при коневенционалните сега се върти около 30+ м/с)
Дължина на боя около 7 метра (конвенционален 75см, трудно може да се похвали със стрелба на 5м)
Цената съм сигурен че беше 1200$

- spook
- ще става разбирач
Абе Владе .. то краста-краста ама 1200 гущера
са си цифра от всякъде бе..
Те тва си е 1 тон пържоли май..

Те тва си е 1 тон пържоли май..

Колеги аз съм от София и малко ми е далече морето ама иначе много ми се ходи да се цопна
и тая година сам се заканил да чукна нещо по така !!!
Та сега докато е студено съм решил и аз да се пробвам да направя нещо подобно на харпун
НО (винаги има НО) все още не съм решил нито дължината нито модела . За сега само съм осигурил материала които е ДЪБОВ ПАРКЕТ.във връзка с това имам едно питане става ли харпун от "ДЪБ "
или и тука е като при свирките от всяко дърво не става ? И още с какво дърво наЙ удачно да го комбинирам? Защото искам да го правя от няколко слепени парчета .причината за което е във формата на паркета.Също така може ли някой да сподели става ли да се ползва яхтен лак за лакиране на харпун? И какви други смоли освен епоксидна може да се ползват?
ПП. Приемам всякакви съвети по темата! И най важното не се засягам от критиците стига да не прекаляват със сарказма!
Благодаря предварително.

или и тука е като при свирките от всяко дърво не става ? И още с какво дърво наЙ удачно да го комбинирам? Защото искам да го правя от няколко слепени парчета .причината за което е във формата на паркета.Също така може ли някой да сподели става ли да се ползва яхтен лак за лакиране на харпун? И какви други смоли освен епоксидна може да се ползват?
ПП. Приемам всякакви съвети по темата! И най важното не се засягам от критиците стига да не прекаляват със сарказма!
Благодаря предварително.

Здравей колега! Според мен това,че си решил да си правиш харпун е супер.Но този материал дето си го събрал ако е на къси летви не си струва да го ползваш при полужение ,че материала за един харпун излиза около 60лв и при това качествен.За материал можеш да комбинираш примерно тик и махагон или акация и тик а има и други варианти.Но само дъб ще ти стане тежък.Това е от мен за сега дано съм ти бил полезен.
terzo написа:Здравей колега! Според мен това,че си решил яда си правиш харпун е супер.Но този материал дето си го събрал ако е на къси летви не си струва да го ползваш при полужение ,че материала за един харпун излиза около 60лв и при това качествен.За материал можеш да комбинираш примерно тик и махагон или акация и тик а има и други варианти.Но само дъб ще ти стане тежък.Това е от мен за сега дано съм ти бил полезен.
БЛАГОДАРЯ за бързата реакция и компетентния отговор
Материала който съм си набавил е дъбов паркет или по скоро душаме защото паркетините са по 2м и нещо дълги и са на 11см широки .А иначе ако бяха на малки парчета разбира се че не си заслужава трудът и нервите!

П.П. един дилетантски въпрос как да показвам снимки от моя компютър във форума ???

Имам много снимков матерял!!!