плаващи и потъваши воблери

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
agov
фен клуб-скобар

плаващи и потъваши воблери

Мнение от agov »

колеги много съм бос в спининга и искам някои да обясни разликата между плаващите и потъващите воблери кога се използват и искам да питам кои са по подходящи за кефал или и двата стават??? :oops: :oops:
кеф цена няма :)
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: плаващи и потъваши воблери

Мнение от fishingmania »

Ехеее,колега има толкова много изписано по форума ,че ще ти се утели вола от четене .Потърси има търсачка стига пускахте излишни теми по обсъждани въпроси.
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от glarusa »

Много модератори въди тоя сайт! :evil: Ако ще казваш нещо-казвай.Ако ли не - мълчи! Аз лично като профи майстор спинингист с 4 воблера и 2 силикона,плаващите ги използвам когато има растителност,с цел да не обирам треволяците.Иначе зависи от водоема и къде е рибата.При по-дълбок водоем лично ползвам дълбоко газещи,понеже рибата е на хладно,особенно в тези жеги.Но не съм толкова спинингист,затова това е само моето скромно мнение и разсъждение.Не искам да ангажирам никого!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Аватар
agov
фен клуб-скобар

Мнение от agov »

Marco Polo написа:Естествено че и двата вида работят! Просто всеки си има приложението според конкретното място и време.
Но наистина си направи труда да прегледаш темите, в които е писано за воблери.
ок колега може да изтриете темата
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Искренно се кефа кат прочета нещо такова :
agov написа:... може да изтриете темата
Ся , разбирам че си много ларж ама една тема се трие по усмотрение администраторско и мордераторско след като е в подфорум различен от магазина ! Там кат се продаде нещото кеф ти ключ , кеф ти гума , тука кат пущиш една тема веднага след като ти бъде отговорено то тази тема вече не е само твоя и тъй :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
agov
фен клуб-скобар

Мнение от agov »

Павел Иванов написа:Искренно се кефа кат прочета нещо такова :
agov написа:... може да изтриете темата
Ся , разбирам че си много ларж ама една тема се трие по усмотрение администраторско и мордераторско след като е в подфорум различен от магазина ! Там кат се продаде нещото кеф ти ключ , кеф ти гума , тука кат пущиш една тема веднага след като ти бъде отговорено то тази тема вече не е само твоя и тъй :idea:
еми ок оставете я на мен не ми пречи даже още по добре :wink:
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fishingmania »

glarusa написа:Много модератори въди тоя сайт! :evil: Ако ще казваш нещо-казвай.Ако ли не - мълчи! Аз лично като профи майстор спинингист с 4 воблера и 2 силикона,плаващите ги използвам когато има растителност,с цел да не обирам треволяците.Иначе зависи от водоема и къде е рибата.При по-дълбок водоем лично ползвам дълбоко газещи,понеже рибата е на хладно,особенно в тези жеги.Но не съм толкова спинингист,затова това е само моето скромно мнение и разсъждение.Не искам да ангажирам никого!
Колега не знам какво имаш впредвид.Просто посъветвах колегата ,че има много изписано и едва ли някой ще се хване сега да му обяснява .Правилата го казват точно и ясно :

2.2 - Пускайте темите си в правилните раздели, като преди това проверявайте дали вече не съществува такава тема.
Не е нужно да се прави от мухата слон !
Късмет и наслука !

P.P Относно колегата agov ето ти темата ,там си има изписано всичко http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=5&t=11442
Аватар
agov
фен клуб-скобар

Мнение от agov »

fishingmania написа:
glarusa написа:Много модератори въди тоя сайт! :evil: Ако ще казваш нещо-казвай.Ако ли не - мълчи! Аз лично като профи майстор спинингист с 4 воблера и 2 силикона,плаващите ги използвам когато има растителност,с цел да не обирам треволяците.Иначе зависи от водоема и къде е рибата.При по-дълбок водоем лично ползвам дълбоко газещи,понеже рибата е на хладно,особенно в тези жеги.Но не съм толкова спинингист,затова това е само моето скромно мнение и разсъждение.Не искам да ангажирам никого!
Колега не знам какво имаш впредвид.Просто посъветвах колегата ,че има много изписано и едва ли някой ще се хване сега да му обяснява .Правилата го казват точно и ясно :

2.2 - Пускайте темите си в правилните раздели, като преди това проверявайте дали вече не съществува такава тема.
Не е нужно да се прави от мухата слон !
Късмет и наслука !

P.P Относно колегата agov ето ти темата ,там си има изписано всичко http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=5&t=11442
благодаря за всичко и ако съм сгрешил някъде моля да бъда извинен
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fishingmania »

agov написа:
fishingmania написа:
glarusa написа:......
Няма защо колега ,пожелавам ти много риболовни успехи . Късмет !
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

glarusa , много си заблуден пич. Дълбочината на газене не се определя от това дали е плаващ или потъващ. Попрочети и ти малко от многото изписано и тогава давай съвети и се карай на колегите :) .
Да не говорим, че има над 5-6 теми точно по питанката на младежа :) Всичко си има в този сайт :)

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=5&t=13134

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=5&t=11442

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=5&t=27644

и ти .. :)
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

главната разлика е в теглото,
потъващия като го пуснеш във вода (без да дърпаш) путъва а плаващия изплува
а дълбочината на газене се определя най-вече от лопатката
кьоркефали
Аватар
demorock
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от demorock »

chopara написа:главната разлика е в теглото,
потъващия като го пуснеш във вода (без да дърпаш) путъва а плаващия изплува
а дълбочината на газене се определя най-вече от лопатката
:smt023 :smt023
НАСЛУКА!!!

Изображение
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Честно казано като гледам отговорите и ме фата яд. Или му дайте инфо на човека или се правете на по-по-най на лични. Честно казано по-горе над мен един колега му е дал няква информация. Аз си спомням че в начлото като прохождах с воблерите ми правеше впечатление че потъващите по-лесно се водят в течаща вода от плаващите и понеже обичам предимно по реките във вътршността на страната да ловувам си ползвам таквиз. Дали обаче плуващите не намират своето приложение и по реките не се наемам да кажа поради горепосочените причини. А като има писано по този повод дайте му линк и точка, след време пак ше дойде въпроссът е защо все по-малко колеги пускат теми(както стана с темите за излетите си) и т.н. Ми щото се заяждат (къде с право къде не) с тях.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Въпреки че темата върви по ръба откъм търпимост и колегиален тон, ще се опитам да дам отговор като за начинаещи на този често задаван въпрос.
ПЪРВО:
От самото наименование става ясно, че в спокойна вода, без да изтегляме воблера, пътъващите потъват /по-бавно или по-бързо според относителното тегло/, а плаващите изплават /по-бързо или по-бавно според относителното тегло/. Това в скобките е много важно, защото често скоростта на изплаване или потъване е много важна за уловитостта на воблера в конкретната обстановка! Тук е мястото да кажем, че третия вид е не-помалко важен - това са воблерите с неутрална плаваемост /така наречените съспендъри/. В тиха вода, след спиране на воденето такъв воблер остава в неутрална позиция по отношение на дълбочината до която е нагазил преди това. Към тази категория спадат и тези воблери, които съвсем бавно потъват или изплават, защото идеални условия няма.
ВТОРО:
Въпросът кога да използваме някой от трите вида воблери е обширен и свързан най вече с риболовната практика, и мисъл. Всяка конкретна ситуация изисква съобразяване кой от воблерите да подберем като големина, цвят и плаваемост. В този смисъл трудно може да се говори за някакъв принцип, а по-скоро за общи примери.

*Да речем се намираш на река със среднобързо течение 6-10 км/ч и ширина около 30-40 м. Стоиш откъм плиткия бряг, а предполагаемата риба циркулира близо до отсрещния висок, с непроходима растителност и надвесени клони бряг. Високият бряг предполага по-големи прилежащи дълбочини. Ако брегът е чист от върби и рибата взема на повърхността работа ще ти свърши всеки воблер достигащ необходимата дистанция. Яко има надвиснали клони и рибата е под тях ще ползваш плаващ, който ще заметнеш над тях и ще оставиш течението да придвижи до необходимата точка. Но ако рибите вземат близо до дъното, ще ползваш потъващ и колкото е по-бързо течението и по-голяма дълбочината - по-бързо потъващ. Ако позицията ти е обаче откъм високия бряг, можеш да ползваш и плиткогазещ плаващ ако рибата кълве горе и дълбокогазещ плаващ, ако взема до дъното. Съспендърите пък са убийствено уловисти, ако искаме да провокираме пасивна риба на определена дълбочина. Как става това? Повеждаме воблера, след това спираме и с леки резки подръпвания го караме да "танцува". И т.н. Един спинингист трябва да притежава и от трите вида и да ги прилага според конкретната ситуация. В това, заедно с правилната подборка на големина, тегло и разцветка се състои и "изкуството на спининга".
Останалото е опит, познаване на реката и наличието на риба, разбира се... :lol:
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Тъкмо видях поста на Марко и се "надъхах" но сестрата ми затвори устата. Както каза един колега по-горе и ме накара да се замисля аз обикновено търся рибата(кленовете) в по-бързата дебела вода. Прави ми впечатление че там са по-големите екземпляри, а и ми се струва, че в такива места рибата по-трудно се влияе от различни природнии условия (в тва число секви десантчици на които им е трудно на такива места да метат особено като има по-големи камъни или скали нейде из бързея), а и кефа е по-голям. Та затова казах, че плаващите воблери, които съм пробвал на такива места изплуват на повърхността и ми е по-трудно да ги водя и съотвтно не ми е кеф.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”