Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

За сом с кльонк
Модератор: bobopeli
Re: За сом с кльонк
Кльонкането създава вибрация.Сома е господар на водния свят и няма противници.Звука освен,че наподобява хранещ се сом го предизвиква да дойде и да скива какво става(те са и териториални риби).Но на този звук идват и доста мирни риби.Често те вървят заедно със стръвта.Случвало ми се е този звук да издава уловен от мене сом.Нямам точно обяснение за всичко това.В моретата тракат с едни топки и викат акули.Когато се гмурнеш в басейн и някой чука над главата ти усещаш тази вибрация на гърдите ти,но не е същото,като да чукнеш два камъка един в друг.nikaro написа:Мисля,че........... излезете?
Що се касае до това какво ти се иска да знаеш,според мен е добре да е всичко.Това помага в риболова.Ако сами забелязвате преди по-малко от 5 години уловите на сом бяха от малко хора.Бих казал с комбайни,мрежи.А сега целенасочено се ходи за този вид риба.Най-важното е,че се лови вече от всички.....така както беше с шарана.Колкото повече знаеш за сома,толкова повече победи те чакат.Сега с този интернет инфото достига бързо до теб.Макар повечето колеги да крият своите тайни,все ще хванеш някоя фраза за да си направиш своя филм.Късмета е важен,но той се и накъсметява.Впрочем погледнете язовирите.....напълниха се с лодки.Всеки му се лови голяма и силна риба.С червеноперка какво да се хваля.
Задържането на рибата не е грях.Само че има норми,освен това и морал.Ние пускаме всяка риба под 3кг. и естественно големите.Не е редно също да се прибереш с 10 риби.Нали утре пак ще желаеш да хванеш.От къде ще се вземат те,ако всеки който закачи нещо го прибере.Миналата седмица гледам един излиза с две бели риби около 3кг.Между тях обаче имаше едно сулче 500гр.......това какво е ебати.
требва да се промени мисленето са да има повече риба. преди време доведох в БГ голямата си внучка - тя идва с мене са риба и е доста сапалена. родена е и е отраснала на остров в пасифика - та саведох е са риба и в БГ - и сага което и е останало като спомен от Бг че е място където хората ловят риба са да е ядат.естествено и ас си оставям поникога некоя риба са да е изам но предимно риболова е спорт и емоция.
.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 5:33 am, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Moдерирано от Боса!
Обесените риби и снимките на баба, си ги дръж за себеси!
Поздрав и без магии....
Обесените риби и снимките на баба, си ги дръж за себеси!
Поздрав и без магии....

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Босът да не се стяга, малко рекнах да разбутна темата
Много сте се поодрямали напоследък

Много сте се поодрямали напоследък

- трапера
- сериозен играч
Хващаш въжето в ръка,бъркаш му в устата,изкарваш го презхрилете(избираш си ляво или дясно),прекарваш го през ВРАТА му,обратно в хрилете(от другата страна)и в устата, издърпваш малко въжето да можиш да направиш възел и готово Да го еба как се пише "хриле" в единствено число???nikaro написа:Мисля,че няма да открием отговора на този въпрос.без да им навреждам,затова,кажете ми къде е най добре да се връзва сома без да се наранява.В смисъл
през хрилете,устата....?Вие как ги връзвате за лодката докато излезете?

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
Аз съм си направил въжетата с тел в единия край.В смисъл гъвкава тел(може да е от чистачка на кола) е вплетена в единия край на самото въже.На другия край съм оплел ухо.Когато уловя сома с ръка.Вкарвам бързо края на телта през едното хрило(посока устата към врата и внимавайки да мине покрай хрилете)).После твърдия край минава през вплетеното ухо и сома е вързан.На брега само удължавам това въже с друго.Внимавам при превоза на сома да не го удавя,ако не съм го вкарал в лодката.Ако съм далече от бивака го вкарвам в лодката и го завивам с мокрия парашут за да не му изсъхва кожата.Тя трябва да се пази и е абсолютно противопоказно сома да се влачи по пясъка и камъните(начин да го уморите).
Избягвам въжето да минава през едното хрило,после през другото и да го връзвам за врата.Тогава сома се наранява,освен това някои от незнание ги задушават стискайки им хрилете от вътре.Един път е напълно достатъчно.Така въжето го държи за малка площ само през единия хрилен капак на възможно най-малка площ.Този начин е противопоказен за връзване на амури(късат се от долу).
Избягвам въжето да минава през едното хрило,после през другото и да го връзвам за врата.Тогава сома се наранява,освен това някои от незнание ги задушават стискайки им хрилете от вътре.Един път е напълно достатъчно.Така въжето го държи за малка площ само през единия хрилен капак на възможно най-малка площ.Този начин е противопоказен за връзване на амури(късат се от долу).
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Может и так

Последно промяна от magiosnika--- на Съб Яну 09, 2010 11:50 am, променено общо 1 път.
А мойто мнение е ,че не е добре да се връзва рибата по никакъв начин, ако имате желание и волята да е пусните на свобода.
Ако ще е за папкане може, но все пак представете си дали щяхте да се отнасяте така, ако рибите можеха да издават звуци или да пищят.
За това ако ще въщате обратно, снимка и в гьола ( но пък ако искате да се фукате трябва и да се претегли , да се върже , да се повлачи малко по тревата или чакъла и т.н.) , а ако ще папкате бързо и безболезнено.
Ако ще е за папкане може, но все пак представете си дали щяхте да се отнасяте така, ако рибите можеха да издават звуци или да пищят.
За това ако ще въщате обратно, снимка и в гьола ( но пък ако искате да се фукате трябва и да се претегли , да се върже , да се повлачи малко по тревата или чакъла и т.н.) , а ако ще папкате бързо и безболезнено.
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Ей, тегава година - само дебелаци ми се лепкат
Все не мога да си ловна един трапезен
Явно кльонковете нещо ми куцат

Последно промяна от magiosnika--- на Съб Яну 09, 2010 11:50 am, променено общо 1 път.
- krokibg
- учете се от него
Така е майсторе,който ходи - хваща

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
ЕВАЛА магьосник, който може ще хваща 

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Кроки,лошото е ,че май не всеки хващаЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Така е майсторе,който ходи - хваща![]()
![]()

- krokibg
- учете се от него
Аз още не съм спец,но почнах да вадя звук с всякакъв кльонк и почвам да добивам кураж че скоро ще има изненади.Това добре,за "майсторите и кризата" ама не се опитвай да се изкараш че на всяко ходене - хващаш !!! Като гледам,може да се правят по десет снимки с един сом,в различни пози и да се представят че всеки е от различен язовир и по различни временаmagiosnika--- написа:Кроки,лошото е ,че май не всеки хващаЛ.ВИЧЕВ- krokibg написа:Така е майсторе,който ходи - хваща![]()
![]()
Явно е година на кльонкове ментета
![]()
![]()
Доста " спецове" се пулят капотирани и се оправдават със световната криза
![]()
![]()

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Кроки, не примърдвай много,много - по лошо става

Последно промяна от magiosnika--- на Съб Яну 09, 2010 11:51 am, променено общо 1 път.