Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- В.Стефанов
- вече хвърля и на тежко
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
някой знае ли къде продават качествени полупотъващи бобарди в Варна ?
- 1000n
- разбира нещата
Колега, а какви трябва да са качествените бомбарди?veso94vn написа:някой знае ли къде продават качествени полупотъващи бобарди в Варна ?
Питам, защото не разбирам много от бомбарди.
За мене бомбарди, които отговарят на показателите си
и не се чупят са качествени. А и някой ми беше казал,
че по-малките бомбарди имат по-малко съпротивление
във въздуха и бомбардата може да бъде изпратена по-навътре.
Но за последното не съм 100% сигурен. Аз си купих две
бомбарди, но на едната пише 26гр., а се оказа 23-24гр.
А на другата пишеше 30гр., а е 42гр. Направих си няколко
бомбарди от стиропор, олово и пълнители на химикалки,
но след няколко хвърляния се чупеше стиропора при
удара с водата. Сега съм започнал да покривам стиропора
със силикон, но още не съм тествал така направените
бомбарди. Предимството да си правиш бомбардите е,
че си ги правиш, колкото искаш тежки и както си искаш
потъващи. Иначе направените от мен бомбарди летяха
добре. Когато успея да заздравя конструкцията им ще
пиша, как съм го постигнал. Наслука!
Това е нали - H.D.CARBON FLUOROCARBON 100%/50m NEW1000n написа:...
Интересно е, че въпросният широкоизвестен у нас Duel H.D. Carbon Pro Tough не фигурира
на сайта или в каталога на производителя. Така, че или е нещо съвсем ново или май е някоя залежала стока.![]()
...
- В.Стефанов
- вече хвърля и на тежко
Еми качествена полупотъваща бомбарда е да потъне някъде 1 метър може би а не да потъне до дъното или да седи от горе
аз 1 път попитах в 1 рибарски магазин за полупотъващи и той ми каза ,че имат само 1 вид в различни грамове аз си зех 26 грама и като я потопих на 3та буна тя путана 

В магазин "Go Fish" има на Tubertini и Maver.veso94vn написа:Еми качествена полупотъваща бомбарда е да потъне някъде 1 метър може би а не да потъне до дъното или да седи от гореаз 1 път попитах в 1 рибарски магазин за полупотъващи и той ми каза ,че имат само 1 вид в различни грамове аз си зех 26 грама и като я потопих на 3та буна тя путана
Най-често използваните от мене са:
-прозрачните потъващи 20гр и 25гр
-Tubertini 30gr/1,5gr
-Maver 32/5gr
Но аз доколкото знам няма бомбарда която потъва до някъде и стои там докато я дърпаш.
Дълбочината на която върви зависи от тежеста на бомбардата в водата, скороста на водене, влакно, вятър, течение и др фактори.
А относно тези прозрачните потъващи, колокото по голям е грамажа толкова по бързо потъват.
Например 20грамовата върви близо до повърхността, докато 30гр върви доста по надълбоко.
- 1000n
- разбира нещата
Ами точно това е.Raven написа:Това е нали - H.D.CARBON FLUOROCARBON 100%/50m NEW1000n написа:...
Интересно е, че въпросният широкоизвестен у нас Duel H.D. Carbon Pro Tough не фигурира
на сайта или в каталога на производителя. Така, че или е нещо съвсем ново или май е някоя залежала стока.![]()
...

Значи влакното си е актуално.
Наслука!

Има такива на фирмата Exori различните модели са с различна дълбочина, примерно 0.5 до2.0 метра аз имам две но много рядко ги ползвам. По принцип освен с грамажа, дълбочината на потъване може да се регулира и с начина на въртене но за това триябват доста опити да свикнеш на различните бомбарди.
Хубаво нещо е риболова,обаче трябва да се работи!
Re: GORILLA FLUORO CARBON
Бегай далече, не ти трябва. Само толкова ще те посъветвам, че ако трябва да ти излагам всички аргументи..........време ще ми трябва.kockopm написа:Интересува ме дали някой има преки наблюдения върху това влакно и дали е подходящо за поводи за зарган http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=211
Благодаря
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Мммм-даа! Важен е процеса!
- kkiryazov
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: GORILLA FLUORO CARBON
runner написа:Бегай далече, не ти трябва. Само толкова ще те посъветвам, че ако трябва да ти излагам всички аргументи..........време ще ми трябва.kockopm написа:Интересува ме дали някой има преки наблюдения върху това влакно и дали е подходящо за поводи за зарган http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=211
Благодаря
Благодаря и на двама ви. В крайна сметка си взех това на Yo Zuri за което има спор дали е чист или нечист1000n написа:Ами, аз си купих такава Gorilla на Tubertini, 0.14. Все още не съм я изпробвал за зарган, но трябва да кажа, че влакното е малко по-дебеличко от колкото е указано на етикета, т.е. моята 0.14 по-скоро наподобява 0.18.kockopm написа:Интересува ме дали някой има преки наблюдения върху това влакно и дали е подходящо за поводи за зарган http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=211
БлагодаряМоже 0.12 да става да става, не знам! Наслука!

май доста се позадълбахте с това H.D извинявам се че го направих въпрос на толкова коментари и спорове
нека всеки ползва каквото му е кеф
нека всеки ползва каквото му е кеф

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Днес провах FireLine Braid 0,14 за основно и съм много доволен.
Мисля че диаметъра му е реален или поне близък до посочения. Освен това е добра уплетка, не е промазан като другите FireLine-и.
Осезаемо по тънко е от досегашния ми SpiderWire Invisi 0,12, което е реален диаметър над 0,18
Мисля че диаметъра му е реален или поне близък до посочения. Освен това е добра уплетка, не е промазан като другите FireLine-и.
Осезаемо по тънко е от досегашния ми SpiderWire Invisi 0,12, което е реален диаметър над 0,18
кокега това за бомбарда ли го ползваш???Javor написа:Днес провах FireLine Braid 0,14 за основно и съм много доволен.

Не се ли подразбира, щом е в тази темаdobria1 написа: кокега това за бомбарда ли го ползваш???

да подразбира се ама не е ли малко дебеличко за този риболов?

В момента използвам най-често 30гр. бомбарда, но телескопчето ми е с акция 20-60гр. и дължина 3.90м... да си кажа често не съм удовлетворен от дистанцията която постигам. Чудя се с каква тежест бомбарда се постига най-добра дистанция и съответно каква трябва да е пръчката? Примерно ако пръчката е 4.5м 15-30гр. и бомбарда 26гр. няма ли да дойде на горния предел на акцията и да не може да изхвърли добре тежестта? По-лека бомбарда пък ще се влияе много повече от насрещен вятър...