Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
аз съм с пръчка акция 2-10 не се смей доста хора тук я знаят и е 3.90 ползвам бомбарди до 20гр. но не ми беше проблем да мятам чепаре с 42гр. пилкер под моста а за добра дистанция ти трябва според мен доста по тънко плетено от рода на 0.08 и надолу до 0.04 и пръчка с около 8-9 водача и с по големички отвори
по тежката бомбарда не постига по добра дистанция
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- patter
- вече хвърля и на тежко
Има доста фактори, които оказват влияние на дистанцията. Тежеста на бомбардата, нейната форма, влакното, макарата, пръчката. Няма как да ти се даде еднозначен отговор на въпроса.
Освен дистанцията има и други фактори. С по-лека бомбарда се лови по-добре. В смисъл целия такъм става "по-лек". Усещането при воденето на бомбардата и при кълване е различно. За пример ще ти дам един мой експеримент с 5гр. бомбарда и прът с акция 1-7. Регистрира и най-малките побутвания, като не говорим за усещането като те перне зарган с този такъм. С този прът (2.10) постигах при безветрие дистанция, съпоставима с дистанциите на хората около мен.
Едната от пръчките , с които ловя е с акция 10 - 60 (като тези 60 са меко казани завишени). Вчера с 28гр. бомбарда, плетено влакно 0.6 и макара ръоби имах дистанция около 100 м (при липса на насрешен вятър).
Ето - бомбарда с грамаж като твоя и пръчка с дължина и акция подобни на твоите имам добра дистанция. Само че бомбардата има много добра форма, влакното и макарата ми също са добри.
Хе Добрия бил по-бърз
Освен дистанцията има и други фактори. С по-лека бомбарда се лови по-добре. В смисъл целия такъм става "по-лек". Усещането при воденето на бомбардата и при кълване е различно. За пример ще ти дам един мой експеримент с 5гр. бомбарда и прът с акция 1-7. Регистрира и най-малките побутвания, като не говорим за усещането като те перне зарган с този такъм. С този прът (2.10) постигах при безветрие дистанция, съпоставима с дистанциите на хората около мен.
Едната от пръчките , с които ловя е с акция 10 - 60 (като тези 60 са меко казани завишени). Вчера с 28гр. бомбарда, плетено влакно 0.6 и макара ръоби имах дистанция около 100 м (при липса на насрешен вятър).
Ето - бомбарда с грамаж като твоя и пръчка с дължина и акция подобни на твоите имам добра дистанция. Само че бомбардата има много добра форма, влакното и макарата ми също са добри.
Хе Добрия бил по-бърз

-
- ще става разбирач
По-скоро 0.06 предполагам...да не засилим някой към магазина за плетено 0.60patter написа: плетено влакно 0.6

Stand and fight
- patter
- вече хвърля и на тежко
Грешката е вярна
0.06 имах предвид. с 0.6 биха могли да се ловят големите братовчеди на зарганите , ама не в нашето море

0.06 имах предвид. с 0.6 биха могли да се ловят големите братовчеди на зарганите , ама не в нашето море

-
- ще става разбирач
dobria1 написа:
аз съм с пръчка акция 2-10 не се смей доста хора тук я знаят и е 3.90 ползвам бомбарди до 20гр
Добрия, тази тояжка ли беше на ремонт.

То това хубваво ама аз все още не съм попадал на свястно кръгло плетено с реален диаметър 0,08, камо ли по тънко.dobria1 написа:... а за добра дистанция ти трябва според мен доста по тънко плетено от рода на 0.08 и надолу до 0.04 и пръчка с около 8-9 водача и с по големички отвори
Това 0,14 за което говоря в магазина го сравних с други модели 0,08, 0,10 и 0,12. Еми по тънко е от тях.
По нататък ще провам Climax Spin Braided CLEAR на 0,08 или пък това CLIMAX MONO-BRAID BR8 0,10, и ще дам отзиви.
Относно размера на бомбардата, моя прът е 3,60 2lb на 2 части и най добра дистанция постигам с о/у 30гр бомбарда.
Утре ще взема влакнометъра да видя колко мятам, но невярвам да е повече от 70-80м
Разпитвам понеже замислям смяна на телескопчето.
На Mitchell Privilege Tele Rainbow Trout, акция 15-30, тегло 219гр., дължина 450см. каква бомбарда бихте използвали?... 20гр.? Монофилно влакно 0.22мм. Това добра комбинация ли е?... разпитвам, защото разбирате не ми се трошат пари само и пак да не ме кефи... Не знам колко точно дистанция имам, общо взето хвърлям колкото другите май... предполагам около 60м., но съм виждал някой наистина да постигат внушителни дистанции.
На Mitchell Privilege Tele Rainbow Trout, акция 15-30, тегло 219гр., дължина 450см. каква бомбарда бихте използвали?... 20гр.? Монофилно влакно 0.22мм. Това добра комбинация ли е?... разпитвам, защото разбирате не ми се трошат пари само и пак да не ме кефи... Не знам колко точно дистанция имам, общо взето хвърлям колкото другите май... предполагам около 60м., но съм виждал някой наистина да постигат внушителни дистанции.
-
- ще става разбирач
монофил 0.18 за тия показатели е добре(друг е въпроса колко му е реален диаметъра) и бомбарда 25-28 грама....мисля дистанциите ще са добриRaven написа:Разпитвам понеже замислям смяна на телескопчето.
На Mitchell Privilege Tele Rainbow Trout, акция 15-30, тегло 219гр., дължина 450см. каква бомбарда бихте използвали?... 20гр.? Монофилно влакно 0.22мм. .

Stand and fight
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колеги ей с тая тояжка дължина 4.20 http://www.diemfishing.com/catalog/tekn ... p-119.html, с тази макара http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... =729&click размер 3000,с това влакно 0.18 http://www.diemfishing.com/catalog/tekl ... p-130.html, и с бомбарда 20 грама без зор достигам дистанция 80-100 метра.Като на тази дистанция мота да кажа че много рядко ме е вземала риба.На последния риболов преди няколко дни рибата взимаше в краката ми .Винаги съм се чудел защо е тази грандоманщина с това хвърляне много навътре.
-
- ще става разбирач
Мисля,че прегледах всички постове в темата(ако не съм видял това което търся,моля за извинение),става въпрос за черните,потъващи бомбарди (мисля,че са на Тубертини)ами на тях пише грамаж и под него има някакви други цифри.Доколкото разбрах това е дълбочина на потъване,ако може някой запознат да ми разясни за какво става дума
(предварително благодаря)!

Тези цифри са като колко грама потъва.bat`venci написа:Мисля,че прегледах всички постове в темата(ако не съм видял това което търся,моля за извинение),става въпрос за черните,потъващи бомбарди (мисля,че са на Тубертини)ами на тях пише грамаж и под него има някакви други цифри.Доколкото разбрах това е дълбочина на потъване,ако може някой запознат да ми разясни за какво става дума(предварително благодаря)!
Зарганолог
-
- ще става разбирач
Много се извинявам,ама ако може да ми се обясни като на първокласник(честно нищо не разбрах а искам да си купя такива бомбарди)Mi7chell написа:Тези цифри са като колко грама потъва.bat`venci написа:Мисля,че прегледах всички постове в темата(ако не съм видял това което търся,моля за извинение),става въпрос за черните,потъващи бомбарди (мисля,че са на Тубертини)ами на тях пише грамаж и под него има някакви други цифри.Доколкото разбрах това е дълбочина на потъване,ако може някой запознат да ми разясни за какво става дума(предварително благодаря)!
Примерно бомбардата е 25 гр и след това на нея пише aff.8,това означава,че потъва като 8 грама,ако знаеш къде има такива бомбарди с потъване над 7 драсни едно лс 

Зарганолог
- Моряка
- кандидат преподавател
Потъващата бомбарда може да потъва много бавно(малките цифри) или по -бързо(по-големи цифри)А доколко са верни цифрите незнам.Вижда се в реални условия,когато я водиш бавно или бързо,как пристига една педя под повърхноста или 1метър примерно.Сигурно има бомбарди пробвани,които да се препоръчат,колегите ще кажат.Но теста на вода и с твойта сопа ще е най добре да се прецени 

А сега де?